Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Gru 2023 21:46 

Loty: 82
Kilometry: 153 042
Hej, byłem na początku grudnia, co mogę opisać i pomóc, cena pojedynczego przejazdu 3,5 BBD, 7 zł, niezależnie od przewoźnika i długości trasy.

Transport publiczny: niebieskie autobusy, mi trafiły się dwa razy z klimą, ale jeżdżą i stare zwykłe. Główna strona przewoźnika 'transport board' https://www.transportboard.com/
Między głównymi lokacjami, B-Town (Bridgetown), Sp-Town/ S-Town (Speightstown), Oistins, Batsheba są często, co godzinę, pół. Zatrzymują się na przystankach, które są klimatycznie zbudowane. Aplikacja moovit po przystankach pokazuje linie i czas. Płacimy przy wejściu wrzucając pieniądze do skrzyneczki odliczone.

Autobusy prywatne: koloru żółtego, nie wiem z jakim rozkładem jeżdżą, pewnie głównymi trasami jak każde inne, na tablicy z przodu autobusu mamy napisaną destynację, warto dopytać kierowcy. Wsiadamy i zwykle płacimy przy wysiadaniu, naciskając przycisk na żądanie na suficie, lub wysoko z boku między szybami. Czasem jeździ z kierowcą pomocnik i on zbiera opłaty po jakimś czasie od wejścia, w czasie jakiegoś korku, albo dłuższego przejazdu między przystankami. W busach swojska muza w zależności od gustu kierowcy.

Małe prywatne busiki, często mają tabliczkę taxi, ale to nie znaczy że są taksówką, taksówki hotelowe i inne mają po prostu ładniejsze i nowsze pojazdy, i nie zatrzymują się aby cię zgarnąć z drogi. Wracając do meritum, atrakcja sama w sobie, na głównych trasach jeździ ich bardzo dużo, mają tabliczkę gdzie jadą. Są to pojazdy wysłużone i zdezelowane, w środku przystosowane do szybkiego wsiadania i przysiadania w każdym wolnym miejscu. Prawie zawsze jeździ w nich pomocnik który otwiera drzwi, nagania podróżnych do wejścia, pokazuje gdzie usiąść, gdzie się przesiąść w zależności od tego dokąd jedziesz. Transport nastawiony na krótkie odcinki aby podwieźć jak najwięcej pasażerów. Pomocnik często w czasie jazdy otwiera drzwi i wyskakuje w trakcie jazdy, ma być szybko i jak najefektywniej, daje umówione znaki kierowcy pukając w karoserię lub siedzenie kierowcy, kiedy się zatrzymać itp... To on zbiera opłaty z przejazd, nigdy na początku, trzeba szybko wsiadać i jechać dalej, bo ktoś nas wyprzedzi :) To trzeba zobaczyć. Nigdy nie czekałem dłużej niż 5 min na takiego busika, czasem w ciągu minuty mijały mnie dwa trobiąc charakterystycznymi klaksonami czy nie potrzebuję podwózki. Zgarniają z drogi, nie potrzeba przystanku. Rzadko się zdarzało, że nie było chłopaczka pomocnika (który jak już był to często po wspomagaczach), wtedy płacimy kierowcy wychodząc. W busikach jest głośna muza (reagge, rihanna, karaibsko-wiejskie mixy), widać że niektórym lokalsom to przeszkadza ale są chyba przyzwyczajeni... Są też przyciski na żądanie jak siedzisz z tyłu, ja zawsze prosiłem pomocnika , że będę wysiadał. Czasem przepuszczałem te bardziej zatłoczone już tym wszystkim zmęczony, ale i tak na kolejnych przystankach się zapełniał... Kursowałem często na linii Oistins-Bridgetown, potem Bridgetown-Holetown-Speighstown

Płatność w prywatnych USD/BBD nie ma problemu, nawet mix, wydają resztę; myślę że w publicznym też przejdzie (tu już wyliczone)

Autobusy prywatne większe przejeżdżając przez Bridgetown, nie jadą przez centrum, odbijają w okolicy Pebbles Beach przy stadionie do wyścigów koni, i okrążają centrum określoną trasą (z Oistins do Holetown/Speighstown).

Przepraszam za przydługą relację o tych busikach, ale warto raz się przejechać. W większej grupie można się do jednego nie zmieścić, a jadąc na randkę z pięknie wystrojoną dziewczyną, ja bym nie wsiadł :lol:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN
Wczasy w Omanie: 7 dni w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 3630 PLN. Wylot z Warszawy Wczasy w Omanie: 7 dni w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 3630 PLN. Wylot z Warszawy
#2 PostWysłany: 24 Lis 2024 05:05 
Awatar użytkownika

Loty: 294
Kilometry: 553 965
niebieski
Male busy są chyba najwieksza atrakcja w stosunku cena/jakość przeżycia.
To co się widzi w Ameryce Srodkowej - Panama, Kostaryka, nie umywa się do tego co się dzieje w Barbadosie.
Cena na koniec 24' się utrzymuje.
Busy maja swoje numery, także startujac z B-Town, warto dopytać, w którym kierunku jedzie.
Nie nalezy się zdziwić - jeśli konduktor zaproponuję rum z butelki, albo wspólnego śmiesznego papieroska.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości