Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Sie 2019 13:37 

Loty: 161
Kilometry: 293 404
cześć, jedziemy do Tromso na początku października. Chcemy wynająć samochód i mam takie pytanie, czy wystarczy "zwykły" samochód, czy lepiej wynająć 4x4? Macie jakieś rady? :)
 Profil Relacje PM off  

Ceny parkingów w polskich hotelach szokują. U Ceny parkingów w polskich hotelach szokują. U "rekordzisty" w Zakopanem zapłacisz nawet 500 zł za dobę!
Łap promienie słońca na Albańskiej Riwierze ☀️🌊 Hotel z pięknym widokiem od 2037 PLN 🤩 Łap promienie słońca na Albańskiej Riwierze ☀️🌊 Hotel z pięknym widokiem od 2037 PLN 🤩
#2 PostWysłany: 26 Sie 2019 13:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Domyślam się,że nie będzie jeździć po drogach szutrowych, ani uskuteczniać off-roadu, więc spokojnie wystarczy zwykłe auto.
kamila0 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 21 Paź 2019 14:10 

Loty: 77
Kilometry: 73 899
Spokojnie wystarczy zwykłe autko, sprawdź tylko czy będzie na oponach z kolcami (przydatne szczególnie w nocy)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Paź 2019 15:52 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
niebieski
afro85 napisał(a):
sprawdź tylko czy będzie na oponach z kolcami (przydatne szczególnie w nocy)

Co mają kolce do pory nocnej?

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#5 PostWysłany: 21 Paź 2019 16:49 

niebieski
Moze to, ze w porze nocnej latwiej natrafic na przymarznieta nawierzchnie?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Paź 2019 20:16 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
niebieski
Chyba jedyne sensowne wytłumaczenie. Nie mniej jednak kolce na niewielkim lodzie, tak zwany czarny lód o grubości 1-2 milimetry na niewiele się zdadzą, Poza tym kolce na asfalcie zachowują się jak zwykły samochód na gołoledzi. Bywa zakaz wjazdu na kolcach np do miasta gdzie może być suchy asfalt, a mandaty w NO wysokie...

Jeśli @kamila0 ma kasę to proponowałbym 4x4 ale z łańcuchami a nie kolcami.

Jeśli nie ma to 4x2 ale łańcuchy na 4 koła, te nienapędzane też.

Edycja @BrunoJ
Co do gołoledzi zgoda, a resztę poczytaj tu.
https://autokult.pl/1021,opony-z-kolcam ... ich-uzywac

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.

Ostatnio edytowany przez eskie, 21 Paź 2019 21:20, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Paź 2019 22:02 
Awatar użytkownika

niebieski
-- 21 Paź 2019 21:10 --

eskie napisał(a):
Nie mniej jednak kolce na niewielkim lodzie, tak zwany czarny lód o grubości 1-2 milimetry na niewiele się zdadzą, Poza tym kolce na asfalcie zachowują się jak zwykły samochód na gołoledzi. Bywa zakaz wjazdu na kolcach np do miasta gdzie może być suchy asfalt, a mandaty w NO wysokie...

Odpowiednio do każdego z powyższych zdań: nieprawda, bzdura, że co?? w jakich to miastach (w szczególności w okolicach Tromso) bywa taki zakaz?
Widziałeś w ogóle takie opony z bliska?

-- 21 Paź 2019 21:57 --

eskie napisał(a):
Edycja @BrunoJ
Co do gołoledzi zgoda, a resztę poczytaj tu.
https://autokult.pl/1021,opony-z-kolcam ... ich-uzywac

Rozumiem, że cytowany portal to poziom wyżej od AŚ, ale jak to bywa w tematach odległych i mało namacalnych na miejscu - potraktowali temat płytko i nieuważnie. Więc jeszcze raz:
1) 'czarny lód' - to jeden z tych momentów kiedy kierowcy doceniają kolce w swoich oponach. Owszem, opony przede wszystkim zostały wymyślone do jazdy po ubitym śniegu, ale na lodzie też lepiej mieć kolce niż nie mieć.
2) jazda po czarnym jak na gołoledzi - w artykule również nic na ten temat nie ma, jest co najwyżej o niszczeniu nawierzchni. Warto wziąć jednak pod uwagę dwie sprawy - norweski asfalt to nie polska smoła, jest chropowaty i twardy. Do tego po zimie asfalt się naprawia, najczęściej kompleksowo (łatanie stosowanie jest doraźnie), i nie chodzi o uszkodzenia związane z kolcami na oponach. Na takich oponach jedzie się zupełnie normalnie, jak na każdych zimówkach, guma pracuje i opona prawie całą powierzchnią styka się z asfaltem. Jedyny zauważalny minus dla kierowcy i otoczenia to zwiększony hałas.
3) w artykule jest mowa że używanie opon z kolcami w niektórych miastach wymaga opłaty, a nie że jest zakaz. Więc tutaj też popłynąłeś. Jeśli auto jest z wypożyczalni to w ogólnie nie ma o czym rozmawiać. O nakazach używania takich opon, wspomnianych w tymże artykule również nigdy nie słyszałem.

-- 21 Paź 2019 22:02 --

To jeszcze odnośnie tematu: 4x4 zawsze będzie lepszy, ale najprawdopodobniej też droższy. Jeśli nie wybieracie się "w krzaki" to zwykłym autem wszędzie dojedziecie. Sugerowałbym najwyżej zeby sprobować dopytać wcześniej zeby dali jakiegoś pseudo-suv'a, troche wyższe zawieszenie może się przydać. I dopytać o ubezpieczenia (opony, podwozie itp). Na miejscu po prostu trzeba zachować respekt - zima, bez pośpiechu, w zależności od swoich umiejętności.

#8 PostWysłany: 20 Maj 2022 18:52 
Awatar użytkownika

Loty: 218
Kilometry: 476 321
srebrny
Na ile ma sens wynajęcie auta elektrycznego (VW id.3) w Tromso?
Cel - Nordkapp i Lofoty. Czytałem, że są zniżki na promy i autostrady za auto EV, ale nie wiem czy zniżek nie 'zjada' koszt ładowania oraz zasięg tegoż (i dostępność wtyczek).

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Maj 2022 22:07 
Awatar użytkownika

Loty: 218
Kilometry: 476 321
srebrny
Coś cicho w wątku, widać, że egzotyczne pytanie zadałem więc sam sobie odpowiem. Żeby zabawa miała sens, to potrzeba fast chargera, bo wycieczka ma być budżetowa i nie będę spać w hotelach z gniazdkiem dla EV. Po przestudiowaniu mapek kilku wiodących dostawców zasilania nie mam wątpliwości, że Nordkapp na EV jest nierealny - stacje fast charge kończą się 600km od Nordkapp, więc pobite gary. Jeśli chodzi o Lofoty to jest dużo lepiej i wydaje mi się, że byłoby to do zrobienia, ale chyba dam sobie spokój bo albo oznacza to skreślenie Norkapp całkowicie, albo zmiana auta na inne w połowie wycieczki (czyli dwie wizyty na lotnisku w Tromso).

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Paź 2024 07:52 

Loty: 84
Kilometry: 147 543
niebieski
Troche złota łopata ale nie chcę zakładać nowego tematu. Zastanawiam się nad kupnem biletów LH do Alta na początek kwietnia (10-13) i pojechaniem na Nordkapp ale totalnie nie mam pojęcia jakie warunki mogą panować wtedy na drogach. Czy na tą trasę wystarczy samochód z wypożyczalni typu SIXT Czy są jeszcze wtedy potrzebne opony z kolcami i czy w takim wypadku samochód z wypożyczalni takie opony posiada?

#11 PostWysłany: 16 Paź 2024 07:56 

Loty: 268
Kilometry: 331 462
srebrny
Wczoraj wróciłem z Tromso, braliśmy z Hertza Yaris cross 4x4 i dostaliśmy opony z kolcami. Z tego co widziałem to chyba wszystkie ich samochody lub prawie wszystkie miały takie opony.
2 ludzi lubi ten post.
matek1212 uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 16 Paź 2024 16:59 
Awatar użytkownika

Loty: 501
Kilometry: 1 207 919
niebieski
Wypozyczalam wiele razy auta na polnocy Norwegii, Szwecji i Finlandii, zwykle, male, duze, bez kolcow i ciagle zyje. Szczerze mowiac, to tylko raz mialam problem, zeby podjechac pod kompletnie wyslizgana gorke, bo wlasciciel noclegu nie posypal po tym jak spadl deszcz zima. Tak to jezdzilam po oblodzonych drogach, duzo w nocy i dalo rade. Oczywiscie wszystko zalezy od doswiadczenia wypozyczajacego.

#13 PostWysłany: 13 Sty 2025 13:09 
Awatar użytkownika

zawiert napisał(a):
Coś cicho w wątku, widać, że egzotyczne pytanie zadałem więc sam sobie odpowiem. Żeby zabawa miała sens, to potrzeba fast chargera, bo wycieczka ma być budżetowa i nie będę spać w hotelach z gniazdkiem dla EV. Po przestudiowaniu mapek kilku wiodących dostawców zasilania nie mam wątpliwości, że Nordkapp na EV jest nierealny - stacje fast charge kończą się 600km od Nordkapp, więc pobite gary. Jeśli chodzi o Lofoty to jest dużo lepiej i wydaje mi się, że byłoby to do zrobienia, ale chyba dam sobie spokój bo albo oznacza to skreślenie Norkapp całkowicie, albo zmiana auta na inne w połowie wycieczki (czyli dwie wizyty na lotnisku w Tromso).

podepne sie do tematu - leciemy w czwartek w 6 osob - chcemy wynajac auto i widze ze 2 elektryki wychodza taniej niz 1 wieksze auto na 6 osob.
nie wybieramy sie nigdzie dalej bo tylko 2 noce, ale sasiednie wyspy i takie ogolne krecenie sie, polowanie na zorze.

co byscie proponowali w takim scenariuszu wynajac? dzieki :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości