Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 928 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 47  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 23 Lut 2014 23:56 

W sierpniu wybieram się do Andaluzji na 2 tygodnie i lądowanie w Maladze. Forum jest kapitalne i sporo już odpowiedzi znalazłem na dręczące mnie kwestie, mam jednak kilka pytań odnośnie wypożyczalni samochodów.
1. Jak to jest z cenami w wypożyczalniach? Podobnie jak z lotami, że może się trafić jeszcze jakaś obniżka na 2-3 miesiące przed sierpniem, czy ceny zwykle już tylko rosną im bliżej sezonu? Na chwilę obecną taka Astra/Focus to wydatek rzędu 400-480 Euro w zależności od opcji ubezpieczenia itp.

2. Orientuje się ktoś ile kosztowała w 2013 lub wczesniejszych latach w sierpniu taka Astra/Focus kilka dni wcześniej przed samym wylotem?

3. Fotelik dla dziecka 2 letniego. Strasznie na tym zdzierają, tylko w Helle Hollis jest 30Euro za dwa tygodnie co ma już sens w stosunku do 2x10 Euro w Ryanie, a tak w innych 54 Euro lub wręcz po 4Euro za dobę bez maksymalnego limitu. Da się wziąć jakoś fotelik tylko na jeden dzień przyjazdu i potem wylotu z opcją oddanie i pobrania go w innym mieście jeśli działa tam również dana wypożyczalnia? Ewenatualnie czy da się gdzieś póxniej wypożyczyć tylko fotelki, jeśli będzie taka potrzeba?

4. Wylot mam o 6:30 i tak patrzę, to wszędzie biorą od 20 do 30 Euro za oddanie samochodu w godzinach nocnych. Co się stanie jeśli zadeklaruję oddanie o 7:00, a bedę o 5:00, doliczy mi ktoś wtedy te 20-30 euro?. Piszecie że zazwyczaj klucze w takich godzinach wrzuca się do skrzynek i tyle. Kwestia podjechania też z wypożyczalni na lotnisko, czy w godzinach nocnych również jeżdżą te busiki z wypożyczalni, czy trzeba już samemu pospacerować?
 Profil Relacje PM off
tomasz.tomczuk lubi ten post.

Słoneczna Majorka w stylu all inclusive🌴🏊 Czerwcowy wypoczynek w 4* hotelu za 2576 PLN 😍 Słoneczna Majorka w stylu all inclusive🌴🏊 Czerwcowy wypoczynek w 4* hotelu za 2576 PLN 😍
Zakochaj się we Francji wiosną 💙🤍❤️ Zbiór lotów z 4 miast od 156 PLN ✈️ Zakochaj się we Francji wiosną 💙🤍❤️ Zbiór lotów z 4 miast od 156 PLN ✈️
#22 PostWysłany: 24 Lut 2014 00:01 

niebieski
Ja na termin 11-18 - Mini Cooper Country Man w Hertz płacę 85 EUR. Niskie ceny już były. Teraz już tylko będzie drożej.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 24 Lut 2014 15:51 

to ile wcześniej robiłeś rezerwację? teraz w tym okresie koszt jest 4 razy wyższy.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 24 Lut 2014 19:51 

Loty: 14
Kilometry: 20 013
niebieski
Mapy google dla obszaru lotniska w Maladze są chyba niezbyt aktualne, stąd zapytanie...czy da się dotrzeć pieszo (nie wiem, może jakaś kładka) z lotniska do wypożyczalni Marbesol po drugiej stronie drogi ?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 24 Lut 2014 19:58 
Awatar użytkownika

Loty: 485
Kilometry: 717 770
niebieski
Ja wypożyczałem auto w Goldcar w 2012 w grudniu. Za 12 dni płaciłem 234 euro + 32euro za fotelik, w którym mała i tak siedziała tylko 2x bo nie chciała :) Czyli bezpieczeństwo niby tak ale okazało się że to strata kasy. Podróżowaliśmy tylko 15-20km OW dziennie. Ja ubezpieczenia nie brałem, bo auto w nocy było w hotelu na zamykanym monitorowanym parkingu. Jak oddawałem auto to nawet nie sprawdzili czy wszystko jest ok. Kazali położyć kluczyki na blacie i tyle.

Ja bookowałem auto we wrześniu, ale z tego co widziałem na miesiąc przed była cena 219euro za te 12 dni. Ale to był grudzień!

Co do oddania kluczyka w godzinach nocnych, to ja bym zabookował to godzi. 7 a oddał kiedy mi się podoba. Przy zdawaniu jest skrzynka na kluczyki, także myślę że to po prostu nabijanie dodatkowej kasy.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 24 Lut 2014 22:12 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
pehape napisał(a):
Mapy google dla obszaru lotniska w Maladze są chyba niezbyt aktualne, stąd zapytanie...czy da się dotrzeć pieszo (nie wiem, może jakaś kładka) z lotniska do wypożyczalni Marbesol po drugiej stronie drogi ?

Musisz wejść na poziom +1 (można wjechać windą) z poziomu przylotów (poziom 0), przejść około 100m kładką nad jezdnią zejść po drugiej stronie jezdni i zaraz za stacją paliw będzie wypożyczalnia po lewej stronie.
tutaj masz link
http://www.marbesol.com/en/offices.php
Ta firma również oferuje dojazd busikami do lotniska więc może akurat trafisz na białe busy to się załapiesz;)

#27 PostWysłany: 24 Lut 2014 22:14 

i tak chyba zrobię joael, że wpiszę do 7:00, a z buta się przejdziemy nad ranem na terminal.

pehape:
też już patrzyłem na streetview i wg mnie to tam da się chodzić tylko po ulicy. Ewentualnie jest tam jakaś niedokończona kładka niedaleko wypożyczalni Marbesol, ale w takim stanie jak jest na googlach, to się na nią nie wdrapiemy :).
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 24 Lut 2014 22:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Co Wy opowiadacie, kładka jest i ma się w b. dobrym stanie, nie przypomina to roboty jakiegoś Cześka tylko normalne przejście piesze.
W sezonie nawet ma ruchome pasy do szybszego przemieszczania się.
Można również dojść do tej wypożyczalni od terminalu w stronę estakady(Av. Velazquez), przez rondo i się cofnąć.

#29 PostWysłany: 24 Lut 2014 23:20 

Loty: 14
Kilometry: 20 013
niebieski
nicken napisał(a):
pehape:
też już patrzyłem na streetview i wg mnie to tam da się chodzić tylko po ulicy. Ewentualnie jest tam jakaś niedokończona kładka niedaleko wypożyczalni Marbesol, ale w takim stanie jak jest na googlach, to się na nią nie wdrapiemy :).

Dokładnie :) Mapy są najwyraźniej nie aktualne, bodajże streetview to obraz z 2010/11 roku.

Skibek napisał(a):
Co Wy opowiadacie, kładka jest i ma się w b. dobrym stanie, nie przypomina to roboty jakiegoś Cześka tylko normalne przejście piesze.
W sezonie nawet ma ruchome pasy do szybszego przemieszczania się.
Można również dojść do tej wypożyczalni od terminalu w stronę estakady(Av. Velazquez), przez rondo i się cofnąć.

To bardzo pocieszająca wiadomość, i wielka prośba do Ciebie. Mógłbyś oznaczyć w którym miejscu na mapie google w obszarze lotniska znajduje się ta kładeczka na poziomie +1 ?

Dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 02 Mar 2014 23:06 
Awatar użytkownika

niebieski
https://www.google.pl/maps/@36.675618,- ... lI-DTw!2e0

#31 PostWysłany: 11 Kwi 2014 20:23 
Site Admin

Do osób które wypożyczały przez malagacar.com - w T&C jest taki oto zapis w sekcji not included:

"Express check-out Service: When booking this service the vehicle will be delivered with half a tank of fuel and you can return it empty, accelerating thus the return of the vehicle. The cost of this service varies between 30 € and 65 €, depending on the hired car group. In case you don´t opt for this service, you will have to select the option “Standard check-out Service", as detailed below.
Standard check-out Service: The vehicle will be delivered with half a tank of fuel and you will have to return it alike. The cost of this service is 15 €. If you don´t return the vehicle with half a tank of fuel, you will be charged the missing amount of fuel."

Czyli rozumiem że nie ma żadnej opcji która była by bezpłatna, tak czy inaczej do ceny wypożyczenia auta dopłacę min 15E albo po złodziejskim kursie za bak paliwa?

PS wcześniej czytałem same opinie jak tanio można wypożyczyć samochód w Maladze - nie na jeden dzień :/ wychodzi mocno średnio, przejrzałem chyba z 30 pośredników, najtaniej póki co za 31e..

#32 PostWysłany: 11 Kwi 2014 20:31 

Zbanowany
Cytuj:
Czyli rozumiem że nie ma żadnej opcji która była by bezpłatna, tak czy inaczej do ceny wypożyczenia auta dopłacę min 15E albo po złodziejskim kursie za bak paliwa?

Tak. To niestety w tej chwili już standard.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 11 Kwi 2014 21:45 

srebrny
Washington dlaczego zakładasz, że za paliwo zapłacisz w wypożyczalniach po złodziejskim kursie?
Ja wypożyczałem w lutym auto w Malagacar i cena policzona przez wypożyczalnię była nawet minimalnie niższa od tej na stacjach benzynowych.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 11 Kwi 2014 22:04 
Site Admin

Bo "zawsze" cena takiego baku równa się cenie paliwa plus service charge która wynosi zwykle 15-20e w zależności od wypożyczalni.. W T&C nie ma tego wyszczególnionego w tym przypadku (jedynie że od 30 do 65e może to kosztować), ale to była by pierwsza wypożyczalnia która nie ma takiej opłaty jaką znam (zresztą nawet jakby dali mi za te 30e bak to wg moich obliczeń nie spalę więcej niż za 20e paliwa); A nawet jeśli - samolot ląduje mi 23:20, po 23 liczą sobie 25e za out of hours..

Ogólnie daruje sobie chyba wypożyczenie auta bo: jeśli nawet cena jest znośna (czyli do tych powiedzmy 35e), da się odebrać przed północą bez opłat, paliwa nie trzeba kupować to chcą przedpłaty albo karty jako gwarancji transakcji (a że wynajmuje zawsze na zwykła embosowaną debetówkę to unikam sytuacji gdy za anulacje rezerwacji mogli by mi pobrać jakiekolwiek pieniądze - choć jeszcze ani razu mi się nie zdarzyło by debetówka budziła jakiekolwiek wątpliwości)
Półtora dnia w Maladze to mój tranzyt i myślałem że uda mi się wynająć auto i zrobić fajną objazdówkę, ale nic na siłę

#35 PostWysłany: 17 Kwi 2014 14:13 

Loty: 61
Kilometry: 102 896
niebieski
Cześć

Wybieramy się w 7 osób do Malagi i potem na Gibraltar i wychodzi na to, że taniej i zdecydowanie wygodniej by nam wyszło wynająć samochód niż jeździć wszędzie autobusami. Problem jest tylko taki, że ja jako jedyny mam wypukłą kartę kredytową, ale nie posiadam niestety prawa jazdy, znajomi natomiast, którzy takowe posiadają mają tylko karty debetowe. Czy jest możliwość jakoś obejść to wymaganie aby karta była na nazwisko kierowcy?

Z góry dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 17 Kwi 2014 15:04 
Site Admin

Bylo kilka razy na forum - wyrobienie wypuklej debetowki i udawanie ze to kredytowa przez kierowce

Wysłane z mojego LG-E460 przy użyciu Tapatalka

#37 PostWysłany: 24 Kwi 2014 13:56 

Witam,

A ja mam pytanie z innej beczki - jestem osobą poniżej 24 roku życia, w związku z czym przy wypożyczeniu samochodu (Marbesol) musiałbym dopłacać za każdy dzień dodatkowe kilka euro. Czy w związku z tym za "oficjalnego" kierowcę może być podany ktoś inny, z kim będę podróżował a jego wiek jest wystarczający do uniknięcia dodatkowych opłat a w rzeczywistości to ja będę kierował samochodem?

Nigdy nie korzystałem z wypożyczalni więc nie znam zasad i prosiłbym o poradę ;)

Pozdrawiam,
Michał
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 24 Kwi 2014 13:59 

Zbanowany
Cytuj:
Czy w związku z tym za "oficjalnego" kierowcę może być podany ktoś inny, z kim będę podróżował a jego wiek jest wystarczający do uniknięcia dodatkowych opłat a w rzeczywistości to ja będę kierował samochodem?