Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 73 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 20 Cze 2016 16:11 

Loty: 1052
Kilometry: 1 034 002
platynowy
Odprawa w okienku, na krajówkach w Indonezji bagaż jest w cenie (15 lub 20 kg, teraz nie pamiętam, może też zależeć od linii).

Zielony diament Morza Egejskiego 💚 Odpocznij na Tasos w hotelu blisko plaży od 2779 PLN 😊 Zielony diament Morza Egejskiego 💚 Odpocznij na Tasos w hotelu blisko plaży od 2779 PLN 😊
Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴 Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴
#22 PostWysłany: 02 Lip 2016 01:31 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 521
Kilometry: 822 257
Sudoku napisał(a):
Zakup polską kartą na stronie nie tylko Lion, ale także innych indonezyjskich linii jest problematyczny, a najczęściej po prostu niemożliwy.
Nawet na miejscu w ich biurze (akurat Citilink) karta nie przeszła i musiałem biegać wymienić pieniądze.
Szkoda się męczyć.
Lepiej kupić na http://www.tiket.com - cena jest taka sama, a często trochę niższa niż bezpośrednio w liniach, a płatność przechodzi szybko i bez problemu.

Rozumiem, że płatności na tiket.com normalnie polską kartą a nie np. podpiętą pod Paypal? Może to nie miejsce, ale od razu spytam jak z punktualnością lotów tej linii - oczywiście jeśli leciałeś kilka razy.

#23 PostWysłany: 02 Lip 2016 10:23 

niebieski
Tak, na Tikat.com zapłacisz Polska karta, ale najlepiej załóż jakiego spamowego maila bo zawala cię potem spamem i nijak idzie sie wypisać z ich newslettera.

Co to punktualności lion air to temat rzeka. Jest gdzies osobny wątek, ale ta linia potrafi mieć gigantyczne opoźnienia. Potrafi ale nie musi. Z bali to Yogijakarty leciałem punktualnie, ale z Yogijakarty do Jakarty miałem 6 h opoźnienia i do ostatniej chwili nie było wiadomo gdzie jest samolot i czy w ogóle przyjęci. Jak masz krotki czas na przesiadkę wybierz inna linie, oszczędzisz jakby co bólu głowy i siwych włosów. Pamiętaj tez ze wybuchy wulkanów na jawie dość często paraliżują ruch lotniczy szczegolńie na trasie z Denpasar na jawę. Wtedy czy to lion air czy garuda i tak nic nie poleci.
 Profil Relacje PM off
noaxik_pl lubi ten post.

#24 PostWysłany: 02 Lip 2016 16:33 

platynowy
Lion Air leciałem tylko raz i był punktualnie.

Natomiast znacznie gorsze doświadczenia mam z Citilink. Lot CGK - DPS odbył się z jakimś 2-godzinnym opóźnieniem. Ale najgorszy był brak informacji -po rozkładowym czasie lot zniknął z wyświetlacza, przy bramce też nic nie było wiadomo, ogłaszali wszystko tylko po indonezyjsku.
W drodze powrotnej dla odmiany, siedzieliśmy już w samolocie, gdy nagle wszystko się wyłączyło, a po paru minutach ogłosili, że samolot jest niesprawny i nie poleci. Na szczęście obok stał inny i przepakowanie bagaży oraz ponowny boarding poszedł im całkiem sprawnie. Przylecieliśmy do Dżakarty ok. godzinę później.

#25 PostWysłany: 02 Lip 2016 20:37 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nasz kierunek to Sumatra, czyli zakładam, że ryzyko paraliżu ruchu lotniczego ze względu na aktywność wulkanów zdecydowanie niższe niż na Jawie i na wschód od niej. Ogólnie planujemy kilka lotów, w tym Dżakarta - Padang (Lion Air, Batik Air lub Garuda). Godzinowo najbardziej pasują Lion Air lub Batik Air W sumie Batik to spółka córka Lion'a to wychodzi prawie na to samo, pytanie czy też miewają takie problemy z punktualnością?

#26 PostWysłany: 02 Lip 2016 21:19 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
Niestety miewają problemy (przynajmniej tak było jak my byliśmy w zeszłym roku).

Jak Cię stać leć Garudą. Jest pewniejsza a i bilety możesz kupić bez problemu na stronie linii polską kartą.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 02 Lip 2016 21:48 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Stać nas na Garudę, zwłaszcza że w typ przypadku różnica w cenie to ok. 25-40 zł. Natomiast chcielibyśmy wylecieć w miarę szybko, zeby w Padang zdążyć jeszcze wyjść na miasto i coś zjeść. Jeśli Lion/Batik dałyby radę bez opóźnień to lądujemy ok. 20:40, Garuda godzinę później. No i mam teraz do przemyślenia... :?

#28 PostWysłany: 05 Lip 2016 17:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Mam dodatkowe pytanie o tiket.com - czy używając polskiej karty wybieraliście PLN i ściągało z karty tyle złotówek co na ekranie czy jednak ściągają w lokalnej walucie, czyli wchodzą jeszcze kwestie bankowych przewalutowań - z IDR na EUR i potem z EUR na PLN?

-- 05 Lip 2016 17:38 --

Pytam bo mogę w razie czego użyć karty EUR.

#29 PostWysłany: 05 Lip 2016 21:18 

platynowy
Jest przewalutowanie, kwoty w złotówkach są tylko orientacyjne.

Kasują albo w IDR albo w USD, w tej chwili nie pamiętam.

#30 PostWysłany: 06 Lip 2016 11:33 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Pierwszy zakup (na wszelki wypadek najtańszy bilet) zrealizowany. Polska karta bez problemu przyjęta, eticket szybko przesłany na maila. Kasują w IDR czyli trzeba liczyć się z podwójnym przewalutowaniem.

Natomiast ciekawostka - przed płatnością pojawiła się informacja, że cena się zmieniła. Miałem zapłacić 765400 IDR (taka sama cena na tiket.com i na stronie Lion Air) a zapłaciłem ostatecznie 704000 IDR. Nie wiem czy to jakiś bonus na powitanie przy rejestracji czy coś innego (mają jakiś system Tix points). Zobaczę jak będzie przy następnej rezerwacji i podzielę się informacją.

#31 PostWysłany: 06 Lip 2016 14:26 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
Tiket.com ma często takie promocje obniżające o jakieś niewielkie pieniądze (ale zawsze) cenę. Dobre ceny u nich bywają też na hotele.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 18 Lip 2016 18:25 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Krótkie podsumowanie doświadczeń z kupnem biletów lotniczych na tiket.com. Dokonałem 4 zakupów:
- w dwóch przypadkach ostateczna cena była niższa niż wyszukana wcześniej (informacja pojawiała się przed samą płatnością)
- 2 razy płaciłem kartą kredytową Mastercard mBanku, raz debetową Visa mBanku, raz kartą walutową EUR Mastercard z kantoru Alior - wszystkie przeszły bezproblemowo. Najdlużej rozliczenie trwało na debetowej - 7 dni roboczych. Najgorsze warunki (tzn. kurs) wyszły na tej na której się tego nie spodziewałem - na walutowej Aliora. Rupie najpierw przeliczone na USD, potem USD na EUR, no i kursy jakieś mocno niekorzystne. Jak dla mnie optymalnie wyszło złotówkową kredytówką Mastercard.
- bilety lotnicze (na loty Lion Air i Batik Air) w formacie .pdf szybko trafiły na skrzynkę.
nick lubi ten post.

#33 PostWysłany: 18 Lip 2016 18:58 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
niebieski
Kashpir napisał(a):
Najgorsze warunki (tzn. kurs) wyszły na tej na której się tego nie spodziewałem - na walutowej Aliora. Rupie najpierw przeliczone na USD, potem USD na EUR, no i kursy jakieś mocno niekorzystne.

A kupowałeś walutową w USD? Bo EUR się nie nadaje do zakupów w walucie innej niż EUR.

#34 PostWysłany: 18 Lip 2016 23:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Niestety walutowej USD nie posiadam - dlatego sprawdzałem EUR. Teraz już jestem bogatszy o wiedzę, że przewalutowanie nie idzie od razu na euro ale najpierw przez dolary i na takie zakupy może warto byłoby sobie wyrobić.

#35 PostWysłany: 18 Lip 2016 23:15 

Próbowaliście na stronie LionAir płacić dolarówką z Alior kantora lub T-mobile? Ja nie miałem problemów.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 02 Wrz 2016 09:32 
Awatar użytkownika

srebrny
Masakra jakaś z tym lion. Droga przez mękę.
Kilka różnych kart z różnych banków, żadna nie przeszła. W końcu za którymś razem udało się kupić na tiket.com. Dzięki @Sudoku za hint z tiket. Cena nawet trochę niższa niż na stronie lion.
Dostałem potwierdzenie na maila, ale nie mam blokady na karcie, hmm.
Możecie podpowiedzieć, gdzie mogę podejrzeć rezerwację, bo na stronie liona wywala błąd.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 02 Wrz 2016 10:41 

platynowy
To trochę dziwne, bo mi się wydaje, że bez problemu mogłem podejrzeć na ich stronie. Ale 100% pewności nie mam, bo kupowałem ponad pół roku temu i lot już odbyłem, więc w pamięci wszystkiego nie mam.

#38 PostWysłany: 02 Wrz 2016 11:16 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Dawnymi czasy sprawdzałem rezerwacje na checkmytrip. Ale czy tam LionAir się znajdzie to nie wiem.
Ja w lipcu kupiłem przez tiket.com 4 bilety, nie było z nimi żadnych problemów, ale muszę przyznać, że blokady na karcie widziałem od razu po rezerwacji. Jeśli założyłeś konto na etiket, to sprawdź czy tam widnieje rezerwacja ze statusem "paid".

#39 PostWysłany: 02 Wrz 2016 12:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Na stronie lion pojawiła się rezerwacja. Wszystko ok, ale w blokadach dalej nie ma. Status na tiket "paid".
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 02 Wrz 2016 14:57 
Moderator forum
Awatar użytkownika

No to na razie chyba musisz poczekać parę dni i sprawdzać rozliczenia transakcji na karcie. W moim banku co prawda mam takie transakcje, na których nie widzę blokady, ale jedynie takie robione zbliżeniowo poniżej 50 zł bez pinu.

Zastanawiam się jeszcze, czy może twój bank nie sprawdza tego jako podejrzanej transakcji - dla nich tiket.com to może byc egzotyczna strona. W innym wątku opisywałem jak w Indonezji po wyciągnięciu gotówki z bankomatu, dostałem sms z Kantoru Alior Banku, że karta została zablokowana ze względu na podejrzaną transakcję.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 73 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: n3lly oraz 8 gości