Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Maj 2022 12:10 

Cześć,

Planuję zwiedzić Zakynthos i Kefalonię z Aten. Plan był taki, żeby 23.08 znaleźć się w porcie na Zakynthos, ale właśnie doszukałem się informacji o hucznym świecie, które odbywa się co roku 24.08 na cześć patrona wyspy (rzekomo przez 3 dni).

Nadeszły mnie rozterki, czy nie zmienić planów i nie wylądować pierwsze na kilka dni w Kefalonii, a dopiero potem Zakynthos. Czy ktoś z Was był może w tym okresie na wyspie?

Z jednej strony takie wydarzenie to atrakcja sama w sobie - podobno jest jakiś jarmark itp, ale obawiam się, że będę miał utrudniony dostęp do sklepów/restauracji/organizacji wycieczek. Pewnie będzie też masa ludzi z samej Grecji, bo podobno to dosyć popularne święto, gdzie nawet krajowi turyści się zjeżdżają. Sam religijny aspekt święta nieszczególnie mnie interesuje.

A drugie pytanie - organizuję wycieczkę na własną rękę. Myślicie, że najlepiej jest zostać w stolicy, czy lepiej jednak uciec do jakiegoś mniejszego, urokliwego miasteczka? na 1-2 dni planuję wynająć samochód, co by zwiedzić co ważniejsze, a potem raczej będę polegał na lokalnym transporcie.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 10 Maj 2022 09:18, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴 Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴
Zaskoczyli wszystkich! Pierwsze lotnisko w Polsce ma skaner CT – koniec z wyciąganiem płynów i elektroniki z plecaka Zaskoczyli wszystkich! Pierwsze lotnisko w Polsce ma skaner CT – koniec z wyciąganiem płynów i elektroniki z plecaka
#2 PostWysłany: 09 Maj 2022 12:48 

Wlasnie sprawdzilem, w 2020 bylem 24.08 na Zakhyntos i pierwsze slysze o swiecie - moze wtedy bylo odwolane ze wzledu na wirusa? Wszystko (z turystycznych rzeczy, po urzedach nie chodzilem) smigalo normalnie. Port jest blisko placu w Zakhyntos na ktorym podejrzewam ze owe swieto moze sie odbywac - nawet w zwyklych godzinach przyplyniecia promow byl straszny sajgon, wiec jak zablokuja miasto to moze byc gorzej. Ale to nie Szanghaj, dasz rade.
Nie wiem czy tam sie wogole da polegac na czyms innym niz samochod. Mieszkalismy moze z 10km od stolicy i bez auta to bysmy nawet do sklepu po piwo nie dotarli, bo byla tak stroma gorka, ze Fiat Punto 1.4 ledwo podjezdzal. :)
Jak chcecie plazowac to moim zdaniem auto obowiazkowe.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Maj 2022 13:31 

Swiderrr napisał(a):
Wlasnie sprawdzilem, w 2020 bylem 24.08 na Zakhyntos i pierwsze slysze o swiecie - moze wtedy bylo odwolane ze wzledu na wirusa? Wszystko (z turystycznych rzeczy, po urzedach nie chodzilem) smigalo normalnie. Port jest blisko placu w Zakhyntos na ktorym podejrzewam ze owe swieto moze sie odbywac - nawet w zwyklych godzinach przyplyniecia promow byl straszny sajgon, wiec jak zablokuja miasto to moze byc gorzej. Ale to nie Szanghaj, dasz rade.
Nie wiem czy tam sie wogole da polegac na czyms innym niz samochod. Mieszkalismy moze z 10km od stolicy i bez auta to bysmy nawet do sklepu po piwo nie dotarli, bo byla tak stroma gorka, ze Fiat Punto 1.4 ledwo podjezdzal. :)
Jak chcecie plazowac to moim zdaniem auto obowiazkowe.

Dzięki za odpowiedź. Na 2 osoby to chyba najlepiej wychodzi skuter. Nie wiem, czy dobrze widzę, ale chyba z kat. B mogę tylko 50 CC wypożyczyć. 100/125 CC raczej odpada. Może się uda.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Maj 2022 13:35 

niebieski
Moim zdaniem warto być tam gdzie odbywają się panigiri.

#5 PostWysłany: 09 Maj 2022 14:54 

ArkadioMorales napisał(a):
Dzięki za odpowiedź. Na 2 osoby to chyba najlepiej wychodzi skuter. Nie wiem, czy dobrze widzę, ale chyba z kat. B mogę tylko 50 CC wypożyczyć. 100/125 CC raczej odpada. Może się uda.

Bez obrazy, ale umiesz jezdzic skuterem? Bo np ja nie umiem i na pewno nie chcialbym sie uczyc na tych waskich i kretych drogach. :lol: Obejrzyj na google maps.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Maj 2022 07:25 

-- 10 Maj 2022 07:19 --

Swiderrr napisał(a):
ArkadioMorales napisał(a):

Bez obrazy, ale umiesz jezdzic skuterem? Bo np ja nie umiem i na pewno nie chcialbym sie uczyc na tych waskich i kretych drogach. :lol: Obejrzyj na google maps.

Mapy sprawdzę, a skuter to akurat nie problem - cała sztuka polega na kręceniu manetką z gazu :D Chyba lepiej niż samochodem, ale na miejscu nie byłem, więc może masz lepsze spojrzenie na temat :)

-- 10 Maj 2022 07:25 --

Grzenio1970 napisał(a):
Moim zdaniem warto być tam gdzie odbywają się panigiri.

Dzięki, ale chyba odpuszczę - tak jak wspomniałem, religijny aspekt święta mnie nie interesuje. Fajerwerki, jarmark i tańce ok, ale wolę jak jest mniej osób i wszystko działa "normalnie". Zrobię pierwsze Kefalonię, potem Zakynthos.

Ostatnio podbity przez ArkadioMorales, 10 Maj 2022 07:25
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości