Turystyka kulinarna to szybko rozwijający się trend, polegający na zwiedzaniu miejsc powstawania tradycyjnych potraw i produktów spożywczych typowych dla danego regionu.
Wbrew temu, co można sądzić, podejmowane przez smakoszy wycieczki kulinarne nie polegają wyłącznie na wizytach w restauracjach. Degustowanie tradycyjnych specjałów jest jedynie pretekstem, punktem wyjścia do poznania kultury, historii i zwyczajów danego regionu. Sensem tego stylu podróżowania jest dogłębne poznawanie tradycji gastronomicznych danego kraju. Turystyce kulinarnej może towarzyszyć oglądanie procesu powstawania lokalnych wyrobów lub nauka gotowania. W wielu krajach świata powstają inicjatywy, mające na celu ochronę i promocję narodowego dziedzictwa kulinarnego.
Wybraliśmy dla Was szlaki, na których wędrówkę urozmaicają różnorodne pokusy dla podniebienia:
PoprzednieObraz 1 z 10Następne
Smaki Italii
Włochy są celem podróży smakoszy z całego świata. Tutejsze sztandarowe produkty spożywcze, takie jak szynka parmeńska, parmezan, mortadela i ocet balsamiczny z Modeny wywodzą się z regionu Emilia-Romania, położonego w północnej części kraju. Pochodzą stąd również słynne dania – na przykład lazania czy pierożki tortellini. Podążając "drogami win i smaków" (Le Strade dei Vini e dei Sapori) można zapoznać się z tajnikami wytwarzania tradycyjnych specjałów tego regionu. Specjalny szlak kulinarny Strada del Prosciutto e dei vini dei Colli di Parma najlepiej zwiedzić we wrześniu - w okresie trwania Festiwalu Szynki Parmeńskiej. Z okazji tego święta producenci przygotowują specjalne pokazy i degustacje.
W regionie Emilia-Romania przebiega też szlak borowikowy - Strada del Fungo Porcino di Borgotaro, a także trasa poświęcona culatello, czyli wędlinie z udźca wieprzowego (Strada del Culatello di Zibello). Natomiast w punktach gastronomicznych wzdłuż Strada dei vini e dei sapori della Pianura Modenese (w prowincji Modena) można spróbować słynnego włoskiego octu balsamicznego.
Fot. stradadelprosciutto.it / Shutterstock
Włochy są celem podróży smakoszy z całego świata. Tutejsze sztandarowe produkty spożywcze, takie jak szynka parmeńska, parmezan, mortadela i ocet balsamiczny z Modeny wywodzą się z regionu Emilia-Romania, położonego w północnej części kraju. Pochodzą stąd również słynne dania – na przykład lazania czy pierożki tortellini. Podążając "drogami win i smaków" (Le Strade dei Vini e dei Sapori) można zapoznać się z tajnikami wytwarzania tradycyjnych specjałów tego regionu. Specjalny szlak kulinarny Strada del Prosciutto e dei vini dei Colli di Parma najlepiej zwiedzić we wrześniu - w okresie trwania Festiwalu Szynki Parmeńskiej. Z okazji tego święta producenci przygotowują specjalne pokazy i degustacje.
W regionie Emilia-Romania przebiega też szlak borowikowy - Strada del Fungo Porcino di Borgotaro, a także trasa poświęcona culatello, czyli wędlinie z udźca wieprzowego (Strada del Culatello di Zibello). Natomiast w punktach gastronomicznych wzdłuż Strada dei vini e dei sapori della Pianura Modenese (w prowincji Modena) można spróbować słynnego włoskiego octu balsamicznego.
Fot. stradadelprosciutto.it / Shutterstock
PoprzednieObraz 1 z 10Następne