Rozgrzejcie się zimą, czyli wypoczynek z procentami. Oto alkoholowe specjały z różnych zakątków świata
Świat się nie kończy na whisky z colą ani na sylwestrowym szampanie. Sprawdź, czego warto spróbować, będąc w podróży.
PoprzednieObraz 23 z 23Następne
Arak
Znany i popularny w krajach azjatyckich, przede wszystkim w Libanie, Syrii, Izraelu i Palestynie. Zawiera od 40 do 80 % alkoholu. Ma anyżowy smak, powstaje w wyniku destylacji sfermentowanego zacieru z ryżu lub daktyli z dodatkiem melasy z trzciny cukrowej. Zwykle podaje się go w wersji rozcieńczonej i podobnie jak ouzo – ze względu na anyż – mętnieje.
fot. Nv8200p, Wikimedia Commons
Znany i popularny w krajach azjatyckich, przede wszystkim w Libanie, Syrii, Izraelu i Palestynie. Zawiera od 40 do 80 % alkoholu. Ma anyżowy smak, powstaje w wyniku destylacji sfermentowanego zacieru z ryżu lub daktyli z dodatkiem melasy z trzciny cukrowej. Zwykle podaje się go w wersji rozcieńczonej i podobnie jak ouzo – ze względu na anyż – mętnieje.
fot. Nv8200p, Wikimedia Commons
PoprzednieObraz 23 z 23Następne