Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Lis 2015 14:27 
Awatar użytkownika

srebrny
Hej potrzebuje na szybko odpowiedzi, może ktoś miał podobną sytuację - mojej siostrze i szwagrowi odwołali jutrzejsze loty Nicea-Frankfurt i Frankfurt-Wwa, właśnie próbowała się odprawić i okazało się, że lot odwołany :/ oczywiście na infolinię nie sposób sie dodzwonić :/ nie robiłabym z tego takiej afery gdyby nie to,że przylatują specjalnie na rozprawę w sądzie w poniedziałek :( Czy Lufthansa w jakiś sposób przebukuje te loty? Jest szansa? Jest po co w ogóle się do nich dobijać?
Z tego co widzę na ich stronie to wina strajków, chociaż na razie jest info tylko o dzisiejszych strajkach i odwołaniu lotów do/z Frankfurtu i Dusseldorfu.
Będę wdzięczna za jakąś odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

Kalendarz adwentowy PLL LOT: loty do Rumunii z Polski od 419 PLN Kalendarz adwentowy PLL LOT: loty do Rumunii z Polski od 419 PLN
Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN
#2 PostWysłany: 06 Lis 2015 14:29 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzwonić do skutku. Muszą przebookować - kwestia czy będą możliwości... A jak nie to chyba na własną rękę i dochodzenie zwrotu kosztów w późniejszym czasie.
olajaw uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 06 Lis 2015 14:30 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jeżeli nie uda się przebukować lotów, niech siostra zadzwoni do Sądu, wyznaczą nowy termin bez żadnych konsekwencji. Dla pewności warto mieć potwierdzenie anulacji.

#4 PostWysłany: 06 Lis 2015 14:37 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
niebieski
@olajaw jeszcze inna kwestia jest taka, że muszą Ci przebookować na lot jakimikolwiek liniami. Nawet niekoniecznie Star Alliance. Niech przebookują np. by AirFrance do Paryża i stamtąd do Warszawy. Albo KLMem przez Amsterdam. Strajk strajkiem, ale ludzie mają ważne sprawy i nas, zwykłych pasażerów nie interesują kaprysy UFO czy czegokolwiek innego. Dlatego nie możesz się dodzwonić, ponieważ odwołali całą masę lotów - ludzie się dobijają. Jeśli nie masz daleko na lotnisko, jedź jeszcze dziś (do lotniskowych kas biletowych) - tam też przepiszą bilet na innego przewoźnika, choć także spodziewam się dużych kolejek (przynajmniej zerknij kiedy odlatują loty LH i jedź na lotnisko tak, aby nie było w czasowych okolicach tych lotów).

Ja mając blisko bym pojechał. Jak masz daleko, dzwoń (jeśli możesz się swobodnie dogadać po angielsku - na różne infolinie, w różnych krajach).
 Profil Relacje PM off
olajaw lubi ten post.

#5 PostWysłany: 06 Lis 2015 14:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Próbuj przebukować zostało jeszcze dwa dni więc może się znajdzie jakiś termin co do Sądu zadzwoń już dziś do sekretariatu z informacją jak się sprawa ma , a jeśli nie stawią się w poniedziałek to pismo do Sądu z usprawiedliwieniem i załączeniem kserokopii dokumentu o anulacji ( raczej nikt nie będzie robił problemów jak się ma sensowne usprawiedliwienie poparte dokumentami Sąd grzywny nie nałoży za niestawiennictwo tylko wyznaczy kolejny termin- poza tym sprawa może "spaść" z wokandy także z innych przyczyn, więc nie ma tragedii - często sekretariat dzwoni wcześniej do świadków i stron z taką informacją ale tu dużo zależy od konkretnego Sądu )
 Profil Relacje PM off

#6 PostWysłany: 06 Lis 2015 14:44 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzięki wielkie za podpowiedzi!

Lepiej jechać na Okęcie czy siostrę wysłać do Nicei na lotnisko żeby tam próbowała?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Lis 2015 14:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeśli ma możliwość to lepiej żeby ona pojechala na swoje lotnisko, przez telefon może być ciężko, a Ty nie lecisz wiec w Wwie mogą Cie spuscic.... Poza tym będzie mogla wybrać jakies sugestie i od razu dostanie bilety do reki.
Tak jak było wyżej pisane - maja obowiązek przebookowac innymi liniami, niekoniecznie *A. Najlogiczniejsze wydaje się polaczenie przez Paryz.
Niech ewentualnie przygotuje się na to ze to może nie być sobota ale np. niedziela.

#8 PostWysłany: 06 Lis 2015 14:54 

A jak kupowali bilety:sami czy przez agenta?
Jak przez agenta to niech on się postara i pomoże klientowi.
 PM off  

#9 PostWysłany: 06 Lis 2015 14:58 
Awatar użytkownika

srebrny
Ok dzięki bardzo. Wyśle ją na lotnisko, ma ok.30km więc nie tak źle, a oprócz tego próbujemy się dodzwonić, ale jest ciężko żeby nie powiedzieć beznadziejnie :/ Do sądu już niestety dziś się nie dodzwonię, ale rozprawa jest na 11:30, więc w razie co rano zadzwonimy jak się nie uda przebukować, ale oby się udało jakimś cudem..

@singielka_1976 niestety sami..

Jeszcze raz dzięki za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 06 Lis 2015 15:03 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
niebieski
@BrunoJ chyba, że @olajaw jest płatnikiem - wtedy ma prawo do całkowitego zarządzania rezerwacją (zmianami, itp.) - dlatego w przypadku bookowania lotów dla znajomych (pomocy w ich znalezieniu) to ja płacę moją kartą. W razie zmian czy problemów, oni mnie proszą o pomoc i dzięki temu na infoliniach nie ma problemu. Gdyby płacić ich kartami, sami musieliby sobie radzić.
 Profil Relacje PM off
zbyhu uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 06 Lis 2015 15:06 
Site Admin
Awatar użytkownika

Warto też sobie przygotowac przykłady jak można lecieć, czasem przyspiesza to (w sensie że spisujesz nr lotów, które Cię interesują)
 Profil Relacje PM off

#12 PostWysłany: 06 Lis 2015 15:13 
Awatar użytkownika

srebrny
Trochę mnie uspokoiliście, chociaż dopiero na lotnisku okaże się co i jak..

Akurat siostra płaciła sama.
Zresztą miałyśmy już różne dziwne akcje z płatnościami - raz chciała żebym jej kupiła i zapłaciła jej kartą. Podała mi dane ze swojej karty, ale.. płatność nie przeszła, a siostra dostała telefon z banku, że ktoś próbuje z Polski zapłacić jej kartą, na co moja siostra, że "owszem to siostra próbuje mi kupić bilety na wakacje do Polski :P ", Ok - rozumiem jak się wyjeżdża gdzieś daleko i płaci kartą tysiące km od kraju, ale to przecież tylko Polska ;) Niby później coś odblokowali, ale i tak się nie udało, więc musiała kupować sama.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 06 Lis 2015 15:54 

niebieski
Na stronie przewoźnika również samodzielnie można zmienić rezerwację.
http://www.lufthansa.com/pl/en/Travel-information
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 06 Lis 2015 16:02 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak próbowałyśmy, ale pokazuje się informacja "proszę skontaktuj się z naszym centrum obsługi" :(
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 06 Lis 2015 19:28 

Heh mi odwołali ten sam lot. Od 2 godzin na linii siedzę i nic. Pewnie się będzie trzeba wybrać na lotnisko.

#16 PostWysłany: 06 Lis 2015 23:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Kilku moich znajomych zacielo się dziś na roznych lotniskach. Ostatnio LH trochę za często fika....

#17 PostWysłany: 07 Lis 2015 09:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Udało się! Na lotnisku w Nicei przebukowali im lot, lecą przez Monachium. Kolejka na lotnisku spora,ale godzina czekania to nie tak źle - na pewno szybciej wyszło niż przez tel ;)
Jeszcze raz dzięki za pomoc! Inaczej pewnie byśmy nadal na linii czekały :P
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 10 Lis 2015 19:11 
Awatar użytkownika

srebrny
W razie gdyby komuś zdarzyła się podobna sytuacja (chociaż może strajki się niebawem skończą) - jeśli nie będzie już lotów tego samego dnia (byliśmy niestety dopiero o 16:00 na lotnisku) to Lufthansa zapewnia też hotel i vouchery na posiłki - siostrze wczoraj przebookowali lot na dziś rano i dostała voucher do Novotelu przy Żwirki (+kolacja i śniadanie, i shuttlebus na lotnisko). Tak to wygląda na Okęciu :)
 Profil Relacje PM off
KyokoMai lubi ten post.

#19 PostWysłany: 10 Lis 2015 19:59 
Awatar użytkownika

niebieski
LH i pewnie inni postępują w ten sposób gdy nie mogą zrealizować zobowiązania. Ja np. spałem kilka razy w MUC gdy ze względu na spóźniony lot z Gda nie udało mi się przesiąść dalej. Oprócz połaczenia, czasem zupełnie innego do celu, nocleg na lotnisku i voucher na jedzenie/picie. Tyle tylko ze w MUC hotel "na lotnisku" oznacza 30 minut shuttle gdzies na wygwizdowo, a wcześniej 50 minut czekania na tenże shuttle, szczególnie gdy podjeżdża mały bus a czeka 100 chlopa... Za to jedzonko i piwko - po bawarsku. Jest opcja z/bez odbieraniem bagażu.
Generalnie jedyny raz kiedyś LH nie umiało mnie obsłużyć w takiej sytuacji, to kwiecień 2010 i chmura wulkaniczna. Shutdown większości lotnisk w Europie - było zabawnie ;-)

A strajki mają się skończyć w piątek, więc jeśli przebukowali ją na kolejny lot LH, to żeby się nie zdziwiła. Gdyby coś niech ją przebookują na inne linie, żeby nie utknęła na dłużej.

#20 PostWysłany: 12 Lis 2015 00:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Spokojnie doleciała także ok ;) Jak przebukowywali lot to powiedzieli, że już jest potwierdzony.

Też już miałam taką sytuację, opóźnienie jednego lotu i nocowanie w hotelu przy lotnisku - w sumie identycznie, dostaliśmy voucher do Ibisa w Paryżu, ale jak się okazało są 2 Ibisy, jeden na przeciwko lotniska a drugi w cholerę, czekaliśmy ok.godzinę na shuttle i nie przyjechał, więc daliśmy sobie spokój, bo nie chcieliśmy się rano stresować, że się spóźnimy na samolot tym razem z naszej winy. Akurat voucher na jedzenie też był trefny, bo na lotnisku była tylko jedna "restauracja" obsługująca przymusowych gości, a tam 2 menu do wyboru, malutkie porcje, ogólnie mocno średnio.
Ale nie wiedziałam jak wygląda sytuacja w przypadku strajków i bałam się, że zaraz będzie tłumaczenie typu sytuacja wyjątkowa, siła wyższa itp itd i wypną na nas tyłek :/ Na szczęście się udało ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości