Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jak działa Chargeback

Do każdej złożonej reklamacji typu chargeback bank jako wystawca karty podaje kod przyczyny wniesienia reklamacji. Kod chargeback ma za zadanie ułatwić zdiagnozowanie błędu i poprawić satysfakcję obsługi klienta. Kody różnią się w zależności od wystawców karty. Przykładowo organizacja Visa przyczyny reklamacji zestawia w sześciu następujących grupach:

- przyczyny związane z nieotrzymaniem przez wydawcę obowiązkowych informacji od akceptanta – nieotrzymanie od akceptanta wystarczających dowodów dokonania transakcji, np. nieprzesłanie albo przesłanie fałszywego dowodu dokonania transakcji);
- przyczyny związane z podejrzeniem oszustwa (Fraud Codes) – np. posiadacz reklamuje transakcję, w której nie brał udziału, której nie autoryzował, brak jest podpisu posiadacza albo jego podpis jest sfałszowany;
- przyczyny związane z błędami w autoryzacji – np. wydawca otrzymał transakcję, która przekraczała limit dozwolony dla danej karty płatniczej, nastąpiła odmowa autoryzacji, a mimo to transakcja została przeprowadzona, upłynął termin ważności karty, numer konta przesłany do wydawcy nie zgadzał się z numerami kont obsługiwanymi przez wydawcę;
- przyczyny związane z błędami w przetwarzaniu (Processing Errors) – np. akceptant przesłał wydawcy dowód transakcji po upływie przeznaczonego na tę czynność terminu (30 dni), numer konta, które obciążono, jest innym numerem od figurującego na dowodzie przeprowadzenia transakcji, wydawca otrzymał tą samą transakcję więcej niż jeden raz w celu obciążenia konta posiadacza, wydawca otrzymał pisemną skargę posiadacza, stwierdzającą, że dokonał on zapłaty w inny sposób, w szczególności poprzez zapłatę gotówką, czekiem lub innym typem karty;
- przyczyny dotyczące zwrotu lub unieważnienia transakcji – np. akceptant był powiadomiony o żądaniu unieważnienia transakcji, ale mimo to obciążył klienta, przysłane towary lub usługi zakupione poprzez Internet lub drogą telefoniczną nie były towarami zgodnymi z zamówieniem, otrzymane towary były uszkodzone lub niezupełne, nie został dokonany zwrot zapłaty za towary lub usługi zwrócone akceptantowi;
- nieotrzymanie przez posiadacza dóbr lub usług, za które została dokonana zapłata.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 759 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 38  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 19 Wrz 2013 09:55 

Dzięki. Po rezerwacji przeczytałem o tym sposobie na forum i byłem zły że straciłem na przewalutowanie, a teraz cena za bilet spadła i do tego kupię w złotówkach. Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

Weekendowe loty Lufthansą do Niemiec, Włoch, Luksemburga, Rumunii i na Maltę z 3 miast od 525 PLN Weekendowe loty Lufthansą do Niemiec, Włoch, Luksemburga, Rumunii i na Maltę z 3 miast od 525 PLN
Kuszetka w samolocie? Pierwsze łóżka w klasie ekonomicznej pojawią się w przyszłym roku Kuszetka w samolocie? Pierwsze łóżka w klasie ekonomicznej pojawią się w przyszłym roku
#122 PostWysłany: 19 Wrz 2013 13:25 

Zamierzam kupić bilet w jedną stronę w WIZZAIR Barcelona-Warszawa. Wybierając lot w jednym kierunku widzę cenę 40 Euro. Wybierając natomiast trasę Warszawa-Barcelona-Warszawa powrót podany jest w złotówkach: tylko 159 zł. Czy jest jakiś sposób, żeby zapłacić za ten lot 159zł zamiast 40E (przeliczane na 179zł)?
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 19 Wrz 2013 13:52 

platynowy
janekjot napisał(a):
Czy jest jakiś sposób, żeby zapłacić za ten lot 159zł zamiast 40E (przeliczane na 179zł)?

Było chyba 80 razy wałkowane. Nie, nie ma takiej możliwości, kupując tylko BCN-WAW musisz uiścić cenę w EUR (bądź w PLN ale przeliczoną po kursie Wizza).

#124 PostWysłany: 19 Wrz 2013 15:44 

Hej Kupiłam bilety na ryanair na kartę debetowa przelałam dokladnie taką sama kwotę jaka była do zapłaty.
Dostałam potwierdzenie rezerwacji.
Czy dopiero teraz ryanair bedzie starał sie ściągnąć opłatę za prowizję. Czy jeżeli nie mam nic na koncie to mogą anulować rezerwację?
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 19 Wrz 2013 15:51 

pola162 napisał(a):
Hej Kupiłam bilety na ryanair na kartę debetowa przelałam dokladnie taką sama kwotę jaka była do zapłaty.
Dostałam potwierdzenie rezerwacji.
Czy dopiero teraz ryanair bedzie starał sie ściągnąć opłatę za prowizję. Czy jeżeli nie mam nic na koncie to mogą anulować rezerwację?

Mylisz kartę debetową z prepaid.
Jeżeli płaciłaś za bilet/bilety ryanair kartą debetową, to jest ona przypięta do konta osobistego w banku i jeżeli masz potwierdzenie zakupu to cena biletu została zablokowana na twoim koncie i do2-3 dni zostanie pobrana na konto ryanair.
 PM off  

#126 PostWysłany: 23 Wrz 2013 11:28 
Awatar użytkownika

Loty: 17
Kilometry: 22 587
Witam.
21-23.10 lecimy ze znajomymi do Mediolanu. Niestety odpadła nam jedna osoba. Ile kosztuje zmiana nazwiska lub czy możemy anulować bilet i dostać chociaż minimalny zwrot kosztów?
Lecimy Ryanairem.

Bardzo proszę o szybką odpowiedz.

"Podróżuje­my więcej niż kiedy­kol­wiek, ale choćbyśmy poświęci­li de­gus­tacji całe życie, skosztu­jemy za­led­wie ok­ruchów de­lic­ji roz­sy­panych po Bożym stole. "
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 23 Wrz 2013 11:43 

Milag92 napisał(a):
Witam.
21-23.10 lecimy ze znajomymi do Mediolanu. Niestety odpadła nam jedna osoba. Ile kosztuje zmiana nazwiska lub czy możemy anulować bilet i dostać chociaż minimalny zwrot kosztów?
Lecimy Ryanairem.

Bardzo proszę o szybką odpowiedz.

Nie możesz zwrócić, chyba że bookowałaś przed zmianą lotniska na Modlin wtedy powinnaś dostać maila wraz z linkiem i opisem całej procedury. Zmiana nazwiska się nie opłaca, taniej jest kupić nowy bilet.
 PM off  

#128 PostWysłany: 23 Wrz 2013 11:53 
Awatar użytkownika

Loty: 17
Kilometry: 22 587
Anonymous napisał(a):
Nie możesz zwrócić, chyba że bookowałaś przed zmianą lotniska na Modlin wtedy powinnaś dostać maila wraz z linkiem i opisem całej procedury. Zmiana nazwiska się nie opłaca, taniej jest kupić nowy bilet.

Dogrzebałam się teraz na stronie do cennika... 110 euro, jakaś porażka :O ale trochę mi się nie zgadza bo ze dwa dni temu zmieniałam daty lotów przez telefon i naliczyli mi 47 zł (cena całkowita za wszystkie osoby) a nie tak jak widnieje w tej tabelce 30 euro za pasażera w jedną stronę...

"Podróżuje­my więcej niż kiedy­kol­wiek, ale choćbyśmy poświęci­li de­gus­tacji całe życie, skosztu­jemy za­led­wie ok­ruchów de­lic­ji roz­sy­panych po Bożym stole. "
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 23 Wrz 2013 15:46 

No i pierwszy raz dotknęło mnie osobiście podwójne przewalutowanie - dwie transakcje w Ryanair (wczoraj - 22.09 i dzisiaj 23.09), inna kwota na potwierdzeniu i inna na blokadzie karty kredytowej. Ponieważ ciągle temat budzi dużo emocji chciałbym zapytać jakie są najnowsze oceny tej sytuacji oraz ewentualnie jaka jest szansa na zwrot nienależnie pobranych płatności - reklamacja w Ryanair, UOKiK czy charge back?
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 28 Wrz 2013 10:24 

witam! szukam kogoś kto pomoże mi przy zakupie biletu EUROLOTU z paryża, zależy mi na czasie a niestety nie posiadam karty kredytowej
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 28 Wrz 2013 11:19 

niebieski
polijka napisał(a):
witam! szukam kogoś kto pomoże mi przy zakupie biletu EUROLOTU z paryża, zależy mi na czasie a niestety nie posiadam karty kredytowej

Do zakupu biletu w eurolocie wystarcza karta debetowa.
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 29 Wrz 2013 00:38 

Tulcia napisał(a):
polijka napisał(a):

Do zakupu biletu w eurolocie wystarcza karta debetowa.

niestety nie, przy wyborze lotu z zagranicy (i z powrotem) płatność możliwa jest tylko w euro co niestety nie przejdzie przy karcie debetowej np. z mBanku
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 29 Wrz 2013 01:36 

niebieski
Jest to możliwe. Po prostu nastąpi przewalutowanie.
Korzystając z karty debetowej z mBanku pamiętaj o zmianie limitów płatności internetowych, które są domyślnie ustawione na 0 zł.
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 29 Wrz 2013 09:58 

problem tkwi w tym że wybierając formę płatności, przykładowo mtransfer wyskakuje komunikat o treści: "wybrana forma płatności obsługuje tylko transakcje w PLN, wybierz inną formę płatności lub skontaktuj sie ze sklepem"

w sumie z każdą inną wybraną formą dzieje sie to samo, millennium bank, ing, pko, alior bank, pekao24,
jestem laikiem, może coś robię źle?

ps. limity sprawdzałam więc powinno być ok
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 29 Wrz 2013 10:00 

platynowy
polijka napisał(a):
jestem laikiem, może coś robię źle?

Wybierz formę płatności kartę płatniczą.

#136 PostWysłany: 29 Wrz 2013 10:40 

tylko że możliwe są 2 opcje: karta kredytowa (której nie posiadam) i przelew online
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 29 Wrz 2013 12:24 

platynowy
polijka napisał(a):
tylko że możliwe są 2 opcje: karta kredytowa (której nie posiadam) i przelew online

Wybierz karta kredytowa i wpisz dane karty do konta z mBanku, przejdzie bez problemu!!

#138 PostWysłany: 29 Wrz 2013 20:56 

mucha niestety nie przechodzi, cały czas wyskakuje błąd
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 30 Wrz 2013 22:14 

Witam
Często latam, z Norwegii do Polski (średnio 3 razy w miesiącu) i do płatności używam wirtualnej karty visa z mBanku. Dotychczas cena końcowa biletu w złotówkach na stronie była taka sama jak kwota, która znikała mi z konta. Zasilałem zawsze kartę przybliżoną kwotą biletu i dzisiaj chciałem kupić bilet na jutro z Poznania do Oslo cena końcowa 279 PLN, więc zasiliłem kartę kwotą 300 zł, niestety płatność została odrzucona a bank przysłał mi sms że za mało środków na karcie. Próbowałem kolejny raz i znowu to samo. Dopiero gdy zwiększyłem środki na karcie do 400 zł płatność się powiodła, ale na karcie zostało tylko 96 zł, czyli cena była większa niż końcowa na stronie ryanair. 2 tygodnie temu kupowałem bilet z Norwegii do Polski i wszystko było jak należy. Czy ktoś miał już podobną sytuację? Kupując w przyszłości bilet za 30 zł z konta pobierze mi 60?
Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 30 Wrz 2013 22:16 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
http://www.fly4free.pl/podwojne-przewal ... kik-radzi/
na forum też gdzieś znajdziesz wątek o tym
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 759 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 38  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: dmirstek oraz 44 gości