Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Lip 2018 16:35 

niebieski
Przyjmę wszelkie wskazówki nt. komunikacji miejskiej w Ałmatach.
 Profil Relacje PM off  

Wyjazd do Abu Zabi za 1231 PLN. Loty (piątek-poniedziałek) z Krakowa i pobyt w 4* hotelu Wyjazd do Abu Zabi za 1231 PLN. Loty (piątek-poniedziałek) z Krakowa i pobyt w 4* hotelu
Bezpośrednie loty Ryanair na Teneryfę z Warszawy za 564 PLN Bezpośrednie loty Ryanair na Teneryfę z Warszawy za 564 PLN
#2 PostWysłany: 21 Lip 2018 17:19 

HON fly4free
Jeżdżą regularnie metro (jedna linia), autobusy i trolejbusy, ale taksówki (łapane przez Graba) są tak śmiesznie tanie, że generalnie nie warto korzystać z komunikacji zwłaszcza w przypadku podróżowania w kilka osób.
 Profil Relacje PM off
dajkamienia lubi ten post.
dajkamienia uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 07 Sie 2018 11:00 
Awatar użytkownika

Loty: 114
Kilometry: 239 050
niebieski
Żeton do metra kosztuje 80 tenge. Metro jeździ mniej więcej co 10 minut.
Bilet kupowany u kierowcy w autobusie kosztuje 150 tenge. Miejscowi posiadają kartkę miejską, którą obijają za każdym razem, gdy wchodzą do autobusu. Przejazdy przy użyciu karty są chyba tańsze niż pojedyncze bilety kupowane u kierowcy, ale nie wiem w jaki sposób wyrobić taką kartę i ją doładować.

Relacja z Gruzji
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Sie 2018 09:45 
Awatar użytkownika

srebrny
marek2011 napisał(a):
Jeżdżą regularnie metro (jedna linia), autobusy i trolejbusy, ale taksówki (łapane przez Graba) są tak śmiesznie tanie, że generalnie nie warto korzystać z komunikacji zwłaszcza w przypadku podróżowania w kilka osób.

W Kazachstanie jest grab?
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 10 Sie 2018 09:52 

HON fly4free
Oczywiście przez ubera :D
w trakcie ostatniego wyjazdu na przemian jeździłem grabem i uberem w zależności od kraju i się pomieszało ;-)
 Profil Relacje PM off
cypel lubi ten post.

#6 PostWysłany: 10 Sie 2018 10:04 
Awatar użytkownika

srebrny
ok, dzięki, bo się trochę zdziwiłem :roll:
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Sie 2018 10:14 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 247
Kilometry: 301 977
Korzystałem kilka razy z komunikacji publicznej w Almaty. Jest w miarę czytelna i bez problemu można kupić bilety u kierowcy.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Sie 2018 10:26 

złoty
Metrem warto przejechać się by zobaczyć stacje - są zrobione dość fajnie np. na stacji Bajkonur jest wielki ekran , na którym wyświetlają filmy ze startów rakiet. Jednak, podobnie jak @marek2011, głównie poruszałem się uberem - jest taniutki, ale czasami miałem problemy z dostępnością. W sytuacji kryzysowej można po prostu machać na przejeżdżające samochody, co drugi jest "taksówką" i biorą tyle samo co uber.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Sie 2018 11:13 

Żetonów na metro nie kupuj na następny dzień. Jak wrzucisz żeton zakupiony poprzedniego dnia bramka będzie wyła i nie otworzy się. Widziałem jak samotnemu turyście sprzedano wieczorem jeden żeton, chociaż chciał dwa. Żeton z poprzedniego dnia jest nieaktywny. Nie wymienią go na nowy.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 10 Sie 2018 14:46 
Awatar użytkownika

Loty: 120
Kilometry: 375 646
Potwierdzam info odnośnie taksówek - są bardzo tanie, np. przejazd z okolic Central Parku na dworzec autobusowy Sajran (autobusy do Kirgistanu) kosztuje 10 zł (choć wołają 20). Ważne: w nocy cena taka sama.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Wrz 2018 17:21 

Loty: 45
Kilometry: 63 028
Żetony rzeczywiście są na jedne dzień :) Metro jest wygodną i szybką formą podróżowania, zresztą to nowy produkt w Ałmaty, więc trzyma poziom.
Autobusy mnie oczarowały, bo:
- atrakcyjna cena 150 KZT np. do Medeo, a to kawałek jest
- nie ma rozkładów jazdy, autobus będzie jak przyjedzie
- kierowcy są bezstresowi - ruszają z otwartymi drzwiami, niekiedy ich nie zamykają w ogóle, zatrzymują się nie tylko na przystankach (jak ktoś biegnie to staną też na środku skrzyżowania), zatrzymują się jak ktoś poprosi że musi wyskoczyć szybko do sklepu:) Najbardziej mnie rozbawiło jak na siedzeniu kierowcy jechało jeszcze jego dwie koleżanki,
- w niektórych leci muzyka i jest wesoło :)
- kupowanie biletu polega na daniu pieniędzy kierowcy, który w zamian nie daje nic. Miałem kontrolę biletową - wystarczyło powiedzieć, że się zapłaciło kierowcy i tyle. Żadnego naciągania na mandat.
U nas jest to nie do pomyślenia. Wszystko mamy sformalizowane (regulaminy, bilety, bezpieczeństwo), w Ałmaty jest inaczej.
Autochtoni odbijają bilety na kasownikach, bo mają takie żółte imienne karty, które doładowują na konkretną liczbę przejazdów, turystów to raczej nie dotyczy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości