Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 146 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 30 Mar 2014 14:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok tydzien temu zaplacilem 20$. Wystarczylo tylko caly czas isc od granicy i powtarzac do wszystkich naganiaczy, ze zaplace 20$. Po ok 200-300m, 20$ bylo juz ok i za minute byla taxi.
 Profil Relacje PM off  

Wiosenny tydzień na Korfu za 692 PLN. Loty z Wrocławia + noclegi nad morzem Wiosenny tydzień na Korfu za 692 PLN. Loty z Wrocławia + noclegi nad morzem
Ferie w Dubaju za 3330 PLN. Loty z Warszawy i 7 nocy (ze śniadaniami) w hotelu Ibis Ferie w Dubaju za 3330 PLN. Loty z Warszawy i 7 nocy (ze śniadaniami) w hotelu Ibis
#62 PostWysłany: 30 Mar 2014 14:12 

niebieski
mordek napisał(a):
Ok tydzien temu zaplacilem 20$. Wystarczylo tylko caly czas isc od granicy i powtarzac do wszystkich naganiaczy, ze zaplace 20$. Po ok 200-300m, 20$ bylo juz ok i za minute byla taxi.

fajna cena, a jechałeś sam czy z kimś jeszcze?
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 30 Mar 2014 14:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Jechalismy we trojke. Minusem bylo to, ze taksowkarz odstawil nas na postoj tuk tukow przed miastem. Na poczatku caly czas chcielismy aby zawiozl nas do miasta ale jak chwile pogadalismy z jednym kierowca tuk tuka to ustalilismy cene 20$ za odwiezienie nas do hotelu, objazd angkoru i zawiezienie na lotnisko. Tutaj wyszlo wiec troche wiecej niz rynkowo ;)
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 07 Gru 2014 02:46 

niebieski
Witam:)Chcialbym sie dowiedziec jak najlepiej dojechac z Siem Reap do stolicy Tajlandii i oczywiscie jak najtaniej.Jest moze jakies besposrednie polaczenie autobusowe czy dalej trzeba brac taxe do granicy i potem pociag???

#65 PostWysłany: 07 Gru 2014 03:01 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
lukste9 napisał(a):
Witam:)Chcialbym sie dowiedziec jak najlepiej dojechac z Siem Reap do stolicy Tajlandii i oczywiscie jak najtaniej.Jest moze jakies besposrednie polaczenie autobusowe czy dalej trzeba brac taxe do granicy i potem pociag???

Bezpośrednio nie polecam, chociaż są - zazwyczaj jednak i tak ze zmianą autobusu na granicy i wszystkimi "wałkami" z tym związanymi. Żadna taxi i żaden pociąg!
:)
Najlepiej samemu pojechać autobusem do Poipet (granica) ze Siem Reap - bilety kupisz w każdym Guest Housie, w cenie odbiór tuk-tukiem i podwózka do autobusu. Kosztów z tego roku nie znam, ale powiedzmy koło 4-7 usd. Granica z buta, po drugiej stronie wsiadasz w songthaew (publiczny pick-up za dosłownie kilka złotych, nie pamiętam ile) i jedziesz kilka minut do miasta Aranyaprathet, skąd są bardzo częste autobusy do Bangkoku. Pociąg jedzie dłużej i są bodajże tylko dwa składy dziennie.

-- 07 Gru 2014 02:09 --

Z Siem Reap do Poipet jedzie się koło 4 godzin (może trochę mniej), gdyby chcieli Cię wysadzić w samym mieście, to nie daj się, autobus potem pojedzie dalej do samej granicy, a Ty oszczędziśz na tuk-tuku lub taxi.
Z Aranyaprathet do Bangkoku autobusy publiczne odjeżdżają z dworca, ale są też prywatne, które odjeżdżają z bazaru przy granicy - kiedyś z nimi jechałem, było ok, wysadzili mnie w centrum Bangkoku niedaleko Parku Lumpini. Czas przejazdu tak czy siak to około 4-5 godzin, więc łącznie zejdzie cały dzień w drodze. Ze Siem Reap trzeba wziąść najlepiej pierwszy poranny autobus.
 Profil Relacje PM off
lukste9 uważa post za pomocny.

#66 PostWysłany: 07 Gru 2014 03:14 

niebieski
bonieq2 napisał(a):
lukste9 napisał(a):

Bezpośrednio nie polecam, chociaż są - zazwyczaj jednak i tak ze zmianą autobusu na granicy i wszystkimi "wałkami" z tym związanymi. Żadna taxi i żaden pociąg!
:)
Najlepiej samemu pojechać autobusem do Poipet (granica) ze Siem Reap - bilety kupisz w każdym Guest Housie, w cenie odbiór tuk-tukiem i podwózka do autobusu. Kosztów z tego roku nie znam, ale powiedzmy koło 4-7 usd. Granica z buta, po drugiej stronie wsiadasz w songthaew (publiczny pick-up za dosłownie kilka złotych, nie pamiętam ile) i jedziesz kilka minut do miasta Aranyaprathet, skąd są bardzo częste autobusy do Bangkoku. Pociąg jedzie dłużej i są bodajże tylko dwa składy dziennie.

-- 07 Gru 2014 02:09 --

Z Siem Reap do Poipet jedzie się koło 4 godzin (może trochę mniej), gdyby chcieli Cię wysadzić w samym mieście, to nie daj się, autobus potem pojedzie dalej do samej granicy, a Ty oszczędziśz na tuk-tuku lub taxi.
Z Aranyaprathet do Bangkoku autobusy publiczne odjeżdżają z dworca, ale są też prywatne, które odjeżdżają z bazaru przy granicy - kiedyś z nimi jechałem, było ok, wysadzili mnie w centrum Bangkoku niedaleko Parku Lumpini. Czas przejazdu tak czy siak to około 4-5 godzin, więc łącznie zejdzie cały dzień w drodze. Ze Siem Reap trzeba wziąść najlepiej pierwszy poranny autobus.

Bonieq2 czy bilet do granicy kupie z dnia na dzien??Czy raczej ciezko bedzie nastepnego dnia juz jechac???Mam dosc napiety plan wiec kazdy dzien jest dla mnie wazny:)

#67 PostWysłany: 07 Gru 2014 03:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Myślę, że spokojnie powinno się udać z dnia na dzień. Ale jeżeli zamieżasz spędzić w Siem Reap więcej niż jeden dzień - zalecane! to kup ze dwa dni wcześniej by mieć spokój. Dla mnie 3 dni na Angkor było już ok, 1 to za mało.
Ja zawsze kupowałem bilety dzień wcześniej w Kambodży i nie było problemów. Ostatni taki bilet kupiłem dosłownie przedwczoraj, ale na innej trasie - pozdrawiam z Kampot ;)
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 07 Gru 2014 04:11 

niebieski
bonieq2 napisał(a):
Myślę, że spokojnie powinno się udać z dnia na dzień. Ale jeżeli zamieżasz spędzić w Siem Reap więcej niż jeden dzień - zalecane! to kup ze dwa dni wcześniej by mieć spokój. Dla mnie 3 dni na Angkor było już ok, 1 to za mało.
Ja zawsze kupowałem bilety dzień wcześniej w Kambodży i nie było problemów. Ostatni taki bilet kupiłem dosłownie przedwczoraj, ale na innej trasie - pozdrawiam z Kampot ;)

Bede 3-4 dni w Siem Reap w lutym wiec to high season, dlatego po przyjezdzie od razu poszukam transportu.Tylko Kambodza teraz czy dalej tez ruszasz??Zycze udanego tripu:)pozdro

#69 PostWysłany: 07 Gru 2014 09:44 
Awatar użytkownika

niebieski
lukste9 napisał(a):
bonieq2 napisał(a):

Bede 3-4 dni w Siem Reap w lutym wiec to high season, dlatego po przyjezdzie od razu poszukam transportu.Tylko Kambodza teraz czy dalej tez ruszasz??Zycze udanego tripu:)pozdro

Jak masz tyle czasu to na pewno nie będzie problemu z ogarnięciem transportu.
My tu z żoną nieco bardziej stacjonarnie i na dłużej. Wcześniej w Tajlandii, teraz w Kambodży, bo z długoterminową wizą dużo łatwiej, potem zobaczymy w każdym razie do Polski się nie wybieramy póki co ;)

-- 07 Gru 2014 09:26 --

Pewnie o tym wiesz, ale dla przypomnienia - wracając do Tajlandii drogą lądową dostaniesz wizę tylko na 15 dni, na lotniskach jest na 30 dni. Przykladowo: przylatujesz i dostajesz wizę na 30 dni, potem lecisz/jedziesz do Kambodży czym unieważniasz swoja wizę tajską (jest jednokrotna), wracasz z powrotem lądem i dostajesz nową tylko na 15 dni.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 07 Gru 2014 10:28 
Awatar użytkownika

Loty: 902
Kilometry: 2 014 620
HON fly4free
Sprawdź Airasia, ja leciałem 35 minut i zapłaciłem 40$ :). Bezpośrednie autobusy, które sprzedają są po ok. 27$.

Image
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 07 Gru 2014 11:08 
Awatar użytkownika

niebieski
cart napisał(a):
Sprawdź Airasia, ja leciałem 35 minut i zapłaciłem 40$ :). Bezpośrednie autobusy, które sprzedają są po ok. 27$.

No jasna sprawa, że o wiele szybciej i wygodniej polecieć :) Chciaż coś w sezonie nie chcą już tak dobrych cen ostatnio dawać, ale może coś jeszcze "rzucą" ;)

W opcji samodzielnej wychodzi ok. 15-18 zł do granicy, potem powiedzmy 4 zł za pickupa i ok. 20-30 zł za autobus do Bangkoku. Zmieścić się więc można w 50 złotych i mniejsza szansa, że zrobią nas w konia. Ja osobiście ani odrobinę nie ufam autobusom międzynarodowym między Tajlandią i Kambodżą.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 07 Gru 2014 12:03 

niebieski
Sledze ceny Air Asia od paru miesiecy i nie ma zadnej ceny wartej zakupu:)Wolalbym samolotem ale coz budzetu trzeba sie trzymac :D
Bonieq2 ale masz dobrze:)Tez bym sobie tak posiedzial i pozwiedzal jak ty ale jednak urlop ogranicza podroze:/Teraz ponad miesiac urlopu biore
na podroz i potem caly rok trzeba bedzie pracowac bez urlopu :D
Tak wiem o wizie dlatego Z Siem Reap wracam kolo 14-15 lutego zeby miec wize wazna do 28:)pozdro

#73 PostWysłany: 07 Gru 2014 12:55 
Awatar użytkownika

niebieski
bonieq2 napisał(a):
[...] Z Siem Reap do Poipet jedzie się koło 4 godzin (może trochę mniej), gdyby chcieli Cię wysadzić w samym mieście, to nie daj się, autobus potem pojedzie dalej do samej granicy, a Ty oszczędziśz na tuk-tuku lub taxi.

Aż tyle czasu? Wydaje mi się, że jak w marcu jechaliśmy taxi to trwało to coś ok 2h. Droga nie licząc bardzo krótkich fragmentów równa jak stół.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 07 Gru 2014 14:00 
Awatar użytkownika

niebieski
mordek napisał(a):
bonieq2 napisał(a):
[...] Z Siem Reap do Poipet jedzie się koło 4 godzin (może trochę mniej), gdyby chcieli Cię wysadzić w samym mieście, to nie daj się, autobus potem pojedzie dalej do samej granicy, a Ty oszczędziśz na tuk-tuku lub taxi.

Aż tyle czasu? Wydaje mi się, że jak w marcu jechaliśmy taxi to trwało to coś ok 2h. Droga nie licząc bardzo krótkich fragmentów równa jak stół.

Droga elegancka, ale taxi jest jednak sporo szybsze, poza tym nie robi przystanku po drodze. Jak w Kambodży czy ogólnie w tch rejonacg ktoś mówi, że autobus jedzie 3 h, to pewnie i tak będzie jechał 4 ;)

-- 07 Gru 2014 13:03 --

lukste9 napisał(a):
Sledze ceny Air Asia od paru miesiecy i nie ma zadnej ceny wartej zakupu:)Wolalbym samolotem ale coz budzetu trzeba sie trzymac :D
Bonieq2 ale masz dobrze:)Tez bym sobie tak posiedzial i pozwiedzal jak ty ale jednak urlop ogranicza podroze:/Teraz ponad miesiac urlopu biore
Tak wiem o wizie dlatego Z Siem Reap wracam kolo 14-15 lutego zeby miec wize wazna do 28:)pozdro

Jak masz "tylko" urlop to może warto jednak dołożyć trochę do samolotu, chociaż czasem droga sama w sobie również może być atrakcją.
Co do mojego pobytu to nie jest do końca tak, że sobie od tak siedze i zwiedzam ;) Pracuję zdalnie jako programista, więc w sumie też codziennie jestem w pracy. Jedynie okoliczności trochę inne.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 07 Gru 2014 15:47 

niebieski
bonieq2 napisał(a):
mordek napisał(a):
bonieq2 napisał(a):

Droga elegancka, ale taxi jest jednak sporo szybsze, poza tym nie robi przystanku po drodze. Jak w Kambodży czy ogólnie w tch rejonacg ktoś mówi, że autobus jedzie 3 h, to pewnie i tak będzie jechał 4 ;)

-- 07 Gru 2014 13:03 --

lukste9 napisał(a):

Jak masz "tylko" urlop to może warto jednak dołożyć trochę do samolotu, chociaż czasem droga sama w sobie również może być atrakcją.
Co do mojego pobytu to nie jest do końca tak, że sobie od tak siedze i zwiedzam ;) Pracuję zdalnie jako programista, więc w sumie też codziennie jestem w pracy. Jedynie okoliczności trochę inne.

Dalej bede sprawdzal na stronie Air Asia.Moze cos wrzuca.Jak narazie najtansze bilety po 55 USD wiec jak dla mnie troche za duzo.A jak nie to bedzie droga ladowa i to moze byc fajna przygoda:)

#76 PostWysłany: 30 Gru 2014 10:06 

Loty: 89
Kilometry: 252 650
planuję w marcu zrobić tą trasę też drogą lądową - w "tą" stronę mamy już lot, ale powrotny to już za duży wydatek. Kto wie jakie są szanse, żeby jadąc pierwszym busem z Siem Reap zdążyć przejść granicę tak, by zdążyć na pociąg do Bangkoku? nienawidzę autobusów, wolałabym się przejechać pociągiem.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 30 Gru 2014 10:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Pociąg jest 13.55. Na przejazd Siem Reap - Poipet licz z małym zapasem 4 h. Nie wiem niestety o której jest pierwszy autobus, ale zakładając, że byłby ok. 8 rano, 12 na granicy, odprawa 30 minut i potem tuk-tuk na dworzec. Powinno się udać. Zawsze jednak są dwa uda - albo się uda, albo się nie uda. Jak się nie uda (w co wątpię) to zostaje autobus - lepsze to niż utknąć w Aranyaprathet.
 Profil Relacje PM off
DJADKJGU uważa post za pomocny.

#78 PostWysłany: 01 Sty 2015 11:07 

Na pewno dasz radę, jeśli wyjedziesz autobusem o 7.
Jeśli będziesz wyruszał później pomyśl jednak o taxi (max 2 h do Poipet) Koszt 30-40 usd.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 25 Lut 2015 11:49 

Loty: 77
Kilometry: 194 843
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, czy jest jakaś opcja przejazdu z BKK do Siem Reap i odwrotnie ale w godzinach nocnych, aby nie tracić dwóch dni na jazdę tam i powrotną? Albo np dotarcie do granicy w nocy i wcześniej rano przekroczenie granicy?
Czy tylko samolot zostaje?
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 25 Lut 2015 17:26 

Loty: 2
Kilometry: 9 598
niebieski
Możesz nocować na granicy, są hotele takze po stronie tajskiej.
Nocnych busów REGULARNYCH chyba nie ma z tego co kojarze, przynajmniej z dworca poludniowego w BKK.
Prywatne firmy pewnie kursują.

-- 25 Lut 2015 16:29 --

Możesz nocować na granicy, są hotele takze po stronie tajskiej.
Nocnych busów REGULARNYCH chyba nie ma z tego co kojarze, przynajmniej z dworca poludniowego w BKK.
Prywatne firmy pewnie kursują.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 146 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości