Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 179 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Sty 2011 14:02 

Informacje zebrane z poniższych postów:
Oslo Rygee
Busy z lotniska do Oslo
Rygeeekspressen/Unibuss
http://rygge-ekspressen.no/RutetiderTim ... fault.aspx
Cena 150 koron OW, można kupić również od razu powrotny ważny 3 miesiące od daty sprzedaży
Płatność gotówką lub kartami Visa, Diners club, Mastercard.
Nettbuss (Do Oslo)/Time Ekpressen
http://www.nettbuss.no/
Busy kursują z przystanku przy rondzie autostrady E6
Przystanek Rygge flyplass E6 znajduje się w tym miejscu:
https://maps.google.pl/maps?hl=pl&safe= ... +10.752525
oznaczony zieloną strzałką, około 2km od lotniska, w większej części droga posiada pobocze
Bilety można kupić przez Internet, cena 70 nok (dorośli) OW lub 47nok(ulgowy) OW w najtańszej taryfie.
Najlepiej mieć gotówkę jeśli zamierzamy kupić bilet u kierowcy gdyż często występuję problem z płatnościami polskimi kartami kredytowymi u tego przewoźnika.
Aerobuss
http://www.aerobuss.no/priser-fares/
cena biletu do Oslo 250nok przy kupnie RT
Busy kursują 35 min po lądowaniu samolotów Ryanair. Klienci mający bilet Ryanaira mają pierwszeństwo wejścia na pokład.
rozkład:
http://docs.google.com/spreadsheet/pub? ... output=pdf

Koleje norweskie do Oslo lub pobliskich miejscowości
http://www.nsb.no/
Z lotniska bezpośrednio do stacji Rygge kursuje shuttle bus, częstotliwość co godzinę od 05:35, bus koloru czerwonego jest wyraźnie oznaczony i startuje przy wyjściu z terminala, jest darmowy jeśli mamy kupiony bilet kolejowy.
Bilety na pociąg najlepiej kupić przez Internet, aplikację mobilną- wymagana jest wcześniejsza rejestracja i dodanie karty którą będziemy płacić ( na RYG jest darmowe Wifi), można też kupić bilet u kierowcy 151nok w jedną stronę do Oslo lub np. 36nok do Moss. Można również skorzystać z taryfy minipris, jeśli chcemy zrobić podróż złożoną ceny od 249 nok (wiecej info tutaj https://www.nsb.no/our-tickets/minipris ... -4337.html ), w kolejach norweskich jest Wifi, więc jeśli wykupimy bilet przez aplikację mobilną można w każdej chwili otworzyć przy konduktorze.
Edytowano 19-11-2013
przez mod Skibek
 Profil Relacje PM off  

Zmiany w podróżach do Tajlandii. Bez tego dokumentu nie wjedziesz! Zmiany w podróżach do Tajlandii. Bez tego dokumentu nie wjedziesz!
Wiosenny tydzień z all inclusive na Krecie za 1915 PLN. Wylot z Warszawy Wiosenny tydzień z all inclusive na Krecie za 1915 PLN. Wylot z Warszawy
#2 PostWysłany: 13 Mar 2011 00:47 

Loty: 234
Kilometry: 316 182
Witam planuje mały wypad do Oslo może teraz ktoś ma jakieś dobre rady do dojazdu
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Mar 2011 02:35 

niebieski
o Ciebie Łasica, to o taki temat bym nie podejrzewał ;-)

Mam nadzieję, że Kamil mnie nie zbanuje za linka do forum lotnictwa.net, gdzie dają info odnośnie studenckich biletów za 190 NOK.

http://lotnictwo.net.pl/3-tematy_ogolne/85-podroze_lotnicze/153-lotniska_zagraniczne/28339-oslo_oslo_rygge_airport_ryg_enry.html#post570594

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off
szrajbendorf uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 13 Mar 2011 13:09 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 132 443
Miałem okazję w miniony wtorek być w Oslo, więc podzielę się trochę info, więc tak:
NOCLEG na lotnisku
Jak nabardziej można :D Wspominanych wcześniej sof nie ma, są dosyć wygodne ławki, ale jest ich zdecydowanie za mało w stosunku do liczby śpiących ;) Najlepszą miejscówką jest spanko pod schodami na podłodze, ciemno, cicho i przytulnie :) na piętrze spać nie można, gdyż jest ono zamykane po ostatniej odprawie. Samo lotnisko jest oczywiście zamykane na noc, obsługa informuje rano każdego śpiącego, że jest ono już otwarte.
Toalety - pierwsza klasa, strach w nich cokolowiek robić ;)
TRANSPORT
Bezpośredni autobus do Oslo jest zsynchronizowany z przylotami i odlotami, więc dla śpiących najwcześniejszy jest ok. 10:00. My wybraliśmy podróż pociągiem, wrażeń co nie miara ;)
Do Rygge kursuje darmowy Shuttle Bus z częstotliwością co godzinę. Zatrzymuje się on przy stacji kolejowej, trzeba przejść na przeciwny peron. Tam też znajduje się automat do biletów. Dla studentów 25% zniżki - taki bilet kosztuje 108 NOK w jedną stronę. Pociągi kursują średnio co pół godziny. Sam pociąg to... no właśnie... to coś więcej niż pierwsza klasa :D
Wracając autobus w Rygge oczekuje już na pasażerów udających się na lotnisko.
JEDZENIE
Dla przykładu: butelka coli to jedyne 30 NOK (15 zł). Uczulam na poranne promocje ;) ta sama kawa w Burger King rano kosztuje 5 NOK (2,50 zł), aby popołudniu kosztować już 20 NOK (10 zł). Z reguły najtańsze okazują się być fast foody, dla przykładu cheeseburger w McDonald's kosztuje 10 NOK, a cały zestaw już 70 NOK.
KOMUNIKACJA MIEJSKA
polecam zainwestować w nogi ;) cołodzienny bilet na komunikację miejską kosztuje 70 NOK. Większość najważniejszych obiektów można zwiedzić idąc jedną ulicą Karl Johans Gate.

Oslo jest dosyć klimatycznym miastem wartym przyjżenia się. Zdecydowanie na zwiedzanie najlepeiej wybrać porę letnią no i oczywiście uzbierać trochę oszczędności :)

Zdravim Vas
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Lut 2012 17:04 

Loty: 29
Kilometry: 42 139
Może ktoś napisać aktualne ceny za NAJTAŃSZY sposób dotarcia do OSLO z lotniska RYGGE?

#6 PostWysłany: 10 Lut 2012 17:29 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 83 301
http://www.fly4free.pl/oslo-miasto-z-kl ... ne-porady/
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Kwi 2012 13:53 
Awatar użytkownika

Udało mi się dojechać autostopem stając na poboczu autostrady, ale wziął nas Irańczyk.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Cze 2012 10:50 

Ktoś wie, czy w pobliżu lotniska Rygge można gdzieś rozbić namiot? Nie chodzi nawet o camping, ale jakieś miejsce, gdzie można się rozłożyć i przekimać w oczekiwaniu na samolot.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 17 Lip 2012 12:37 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 307 053
niebieski
Który z przystanków TIMEkspressen linii nr 3 (tu link: http://www.nettbuss.no/www/resources/nb ... 3c4884.pdf ) na trasie Oslo - Sarpsborg, oznacza przystanek na lotnisku Rygge?
Czy jest to Rygge holderpass E6, czy może Halmstad/Flyplassveien/?

#10 PostWysłany: 25 Lip 2012 11:08 

Zakupiliśmy tanie bilety do Oslo- Rygge, ale tak naprawdę zależy nam żeby zobaczyć Fiordy i inne piękne przyrodniczo miejsca. Będziemy tam całe dwa dni, więc chciałam się zapytać czy może kursuje jakiś prom z Rygge do Sandefjord, lub innego miejsca bliżej Pulpit Rock i innych tego typu miejsc, i co warto zobaczyć przez tak krótki czas. Dodam, że planujemy wyjazd pod koniec września, więc może być już różnie z pogodą. Myślimy też o wynajęciu samochodu, ale ceny są dość duże i odległość z tego co widziałam też, chyba że są inne piękne widokowo miejsca bliżej Oslo, które warto zwiedzić? Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź! :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Lip 2012 11:14 

MartaSS napisał(a):
Zakupiliśmy tanie bilety do Oslo- Rygge, ale tak naprawdę zależy nam żeby zobaczyć Fiordy i inne piękne przyrodniczo miejsca. Będziemy tam całe dwa dni, więc chciałam się zapytać czy może kursuje jakiś prom z Rygge do Sandefjord, lub innego miejsca bliżej Pulpit Rock i innych tego typu miejsc, i co warto zobaczyć przez tak krótki czas. Dodam, że planujemy wyjazd pod koniec września, więc może być już różnie z pogodą. Myślimy też o wynajęciu samochodu, ale ceny są dość duże i odległość z tego co widziałam też, chyba że są inne piękne widokowo miejsca bliżej Oslo, które warto zwiedzić? Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź! :)

Ekhm,do fiordów drocha ladowa to jest min.550km.5,5h jazdy
A jak juz jechac to do: http://images.search.conduit.com/search ... CUI=SB_CUI
 PM off  

#12 PostWysłany: 25 Lip 2012 11:36 

No właśnie o takie widoki mi chodzi <3 :):) czyli pozostaje jedynie droga lądowa, nie ma co marzyć o jakimś promie z okolic lotniska do tych miejsc ? :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 25 Lip 2012 12:06 
Awatar użytkownika

Do Stavanger z Rygge najtaniej (ale nie najszybciej) pociągiem. Najbliższy sensowny fjord w okolicach Oslo (oprócz Oslofjord, który jest taki sobie, ale zależy gdzie się jest) to Tyrifjorden w Buskerud, na którym znajduje się słynna poniekąd wyspa Utøya. Polecam autobusy do Hole, a następnie wejście na jedną z pobliskich gór.

#14 PostWysłany: 25 Lip 2012 12:20 

MartaSS napisał(a):

Proponuje dokupic bilet w jedna strone z wawy do stawanger za 4 zł (Wizz) (wylot o 6 rano) a wrocic z Oslo. Wtedy bilety lotnicze to cena 5 zł :) Ze Stavanger do Oslo - Lavprisekspressen. Ja tak zrobilam :)
Licze na piekne widoki na Kjeragbolten i Preikestolen.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 25 Lip 2012 12:24 

Marta85 napisał(a):
MartaSS napisał(a):

Proponuje dokupic bilet w jedna strone z wawy do stawanger za 4 zł (Wizz) (wylot o 6 rano) a wrocic z Oslo. Wtedy bilety lotnicze to cena 5 zł :) Ze Stavanger do Oslo - Lavprisekspressen. Ja tak zrobilam :)
Licze na piekne widoki na Kjeragbolten i Preikestolen.

Tylko gdzie Stavanger a gdzie Pulpit Rock.I gdzie jeszcze dojazd do Skavsty.
 PM off  

#16 PostWysłany: 25 Lip 2012 12:25 
Awatar użytkownika

ZMR napisał(a):
Tylko gdzie Stavanger a gdzie Pulpit Rock.I gdzie jeszcze dojazd do Skavsty.

Jakiej Skavsty? Stavanger jest przy Preikestolen.

Licząc na Lavprisekspressen można się bardzo przeliczyć. Lepiej brać minipris w NSB jak tylko się pojawi.

#17 PostWysłany: 25 Lip 2012 12:28 

d1gital napisał(a):
Jakiej Skavsty? Stavanger jest przy Preikestolen.

Licząc na Lavprisekspressen można się bardzo przeliczyć. Lepiej brać minipris w NSB jak tylko się pojawi.

Tak oczywiscie miałem na myśli Rygge a nie Skavste rzecz jasna.To juz lepiej wracac z Hagesund do Krakowa niź bujać sie do Ryge.
 PM off  

#18 PostWysłany: 25 Lip 2012 12:30 
Awatar użytkownika

Chyba nie do końca kumasz o co chodzi. Piszemy tutaj o podróży:
Warszawa -> Stavanger Wizz Air
Stavanger -> Oslo Lavprisekspressen (lub NSB)
Oslo -> Warszawa

#19 PostWysłany: 25 Lip 2012 13:16 

d1gital napisał(a):
Chyba nie do końca kumasz o co chodzi. Piszemy tutaj o podróży:
Warszawa -> Stavanger Wizz Air
Stavanger -> Oslo Lavprisekspressen (lub NSB)
Oslo -> Warszawa

Ale czym chcesz wrócic z Oslo i skad?
 PM off  

#20 PostWysłany: 25 Lip 2012 13:30 
Awatar użytkownika

Ja nie chce wracać z Oslo - ja tu mieszkam od wielu lat. :) Możliwości powrotu z Oslo do Polski jest tak wiele, że nie ma się co bawić w jeżdżenie po jakichś Haugesund (bardzo ładne miasto, ale potem trzeba się jeszcze z Krakowa bujać). Cenowo, i co najważniejsze, czasowo, Oslo wychodzi znacznie korzystniej.

Najprościej kupić Stavanger - Rygge/Torp w minipris za 199 NOK (przesiadka na którejś ze stacji w Oslo) lub dojechać Lavprisekspressen do samego Oslo/Torp, jeśli ktoś ma na tyle szczęścia, że kupił ten jeden jedyny tani bilet.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 179 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość