Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Flight Delay Pass
#1 PostWysłany: 02 Mar 2024 23:37 
Awatar użytkownika

Ktoś już korzystał z Flight Delay Pass? Mam co prawda dostęp do saloników Star Alliance ze względu na SEN i właściwie latam tylko Star Alliance ale żeby zobaczyć jak to działa zarejestrowałem swoje loty, każdy osobny rejs przychodzi z potwierdzeniem na email, zrobiłem osobny folder bo nagle dostałem ponad 20 potwierdzeń, wszystkie w spamie, a warto zachować bo tylko w tych potwierdzeniach są linki do ewentualnej edycji lotów i np. dopisywania współpasażerów (do godziny odlotu wg rozkładu). Zobaczymy. Pewnie to przyda mi się, gdy nie będę leciał linią z sojuszu Star Alliance.

Majówka na greckiej wyspie Kos 🌴🏖️ All inclusive w 4* hotelu z basenami od 1682 PLN 🍹🍴 Majówka na greckiej wyspie Kos 🌴🏖️ All inclusive w 4* hotelu z basenami od 1682 PLN 🍹🍴
Odwiedź Wieczne Miasto 😍 Rzym od 165 PLN 💚🤍❤️ Tanie loty z Warszawy❗🔥 Odwiedź Wieczne Miasto 😍 Rzym od 165 PLN 💚🤍❤️ Tanie loty z Warszawy❗🔥
#2 PostWysłany: 02 Mar 2024 23:59 

z innej karty, ale tak. wazne jest zeby linia lotnicza w odpowiednim miejscu aktualizowala opoznienie, bo mi ryanair powiedzial ze lot opozniony, a informacje wyslal dopiero z 30 min pozniej, przez co dopiero pozniej przyszla wejsciowka.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Mar 2024 00:07 

HON fly4free
Szansa na użycie takiego "wynalazku", jeśli zazwyczaj latasz w jakimś sojuszu i masz status, jest prawie zerowa. Ja mam HelloVacay (patrz inny wątek), i dokładnie tak jak ty, latam w zasadzie *A i z tego tytułu wchodzę do saloników. Ale nawet to pominąwszy, przez ostatnie grubo ponad 100 lotów nie miałem opóźnienia lotu... kilka skasowań (ale to się nie wlicza). Szczęście, albo pech ;-)
 Profil Relacje PM off
LonDynia uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 03 Mar 2024 00:42 

HON fly4free
@andywaw: realna szansa na skorzystanie jest tylko przy jakimś rzeczywiście poważniejszym, parogodzinnym opóźnieniu i to oczywiście zakładając, że nie polega ono na czekaniu na pokładzie samolotu. W praktyce rzadko się zdarza, żeby taka wejściówka przyszła "natychmiast" po wybiciu limitu czasowego (np. godziny opóźnienia).
Powiedzmy że lot będzie miał opóźnienie 2 h, ale rzadko która linia to od razu wbije do systemu - raczej będzie dodawać na raty kolejne opóźnienia (vide lotowskie "kolejna informacja za 15 minut...."), mija godzina (limit do kwalifikacji na wejściówkę), ale zanim dostaniesz wejściówkę i się ona uaktywni, to jeszcze potrwa zwykle z kilkanaście minut, a wtedy na ogół już rozpoczyna się boarding opóźnionego o 2 h lotu lotu albo zaraz się może rozpocząć więc i tak nie będziesz miał czasu/możliwości biegać po lotniskach do poczekalni, chyba że akurat będzie za rogiem albo będziesz leciał z jakiegoś kompaktowego lotniska.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Mar 2024 02:05 
Awatar użytkownika

Dzięki!
To co piszecie tylko dowodzi, że to raczej mało przydatne, status jednak się przydaje, a karta z Żubrem ma słabe ubezpieczenie.
Zero oferty przy opóźnionym bagażu, no i tylko ten bajer salonikowy w przypadku opóźnienia odlotu. Ale, it is what it is.

#6 PostWysłany: 03 Mar 2024 12:21 

niebieski
andywaw napisał(a):
Ktoś już korzystał z Flight Delay Pass? Mam co prawda dostęp do saloników Star Alliance ze względu na SEN i właściwie latam tylko Star Alliance ale żeby zobaczyć jak to działa zarejestrowałem swoje loty, każdy osobny rejs przychodzi z potwierdzeniem na email, zrobiłem osobny folder bo nagle dostałem ponad 20 potwierdzeń, wszystkie w spamie, a warto zachować bo tylko w tych potwierdzeniach są linki do ewentualnej edycji lotów i np. dopisywania współpasażerów (do godziny odlotu wg rozkładu). Zobaczymy. Pewnie to przyda mi się, gdy nie będę leciał linią z sojuszu Star Alliance.

Tak, korzystałem w ramach karty z żubrem. Raz opóźnienie było na tyle nieduże, że wejściówka przyszła za późno żeby z tego skorzystać. Ale za drugim razem opóźnienie było większe i można było skorzystać (FR w EIN). Co ciekawe wygląda na to że wejściówka jest ważna przez ... 3 miesiące.
Kod:
Start date
21-Oct-2023 11:40 PM
Expiry date
19-Jan-2024 11:40 PM
Valid At:
LoungeKey participating lounges and
lounge alternatives

Więc wygląda na to, że jeśli przyjdzie za późno wejściówka to jest szansa skorzystać później jak ktoś lata często w danej relacji. Nie sprawdzałem jednak czy i jak to działa.

Podsumowując. Jako że jest to w pakiecie to jak ktoś już ma kartę to warto rejestrować bo nie jest to pracochłonne.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Flight Delay Pass
#7 PostWysłany: 13 Cze 2024 15:18 

(przenosze się z wątku o mastercard)

Mam dzisiaj lot o 17:00 Lufthansą do MUC a potem do ATH. Dostałem maila, że lot jest opóźniony o 50 minut, a po kilku minut kolejnego, że zrobili mi rebooking na lot do Aten Aeganem na 18:25 (prawdopodobnie dlatego, że inaczej nie zdążyłbym już na przesiadkę w MUC). W każdy razie, mój nowy lot jest o ponad godzinę po pierwotnym. Nie dostałem niestety kodu z Flight Delay Pass. Czy nie powinienem?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Cze 2024 15:29 
Awatar użytkownika

złoty
Po co pytasz drugi raz jak już @skrzat odpowiedział, że się nie należy
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#9 PostWysłany: 13 Cze 2024 16:02 

:) po pierwsze przenoszę do właściwego wątku (również dla potomnych), a po drugiego uzupełniłem opis sytuacji i teraz on wychodzi poza punkt z regulaminu podany przez skrzat, wię dalej nie mam odpowiedzi na moje pytanie.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Cze 2024 16:12 

niebieski
System Delay Pass jest dość prosty - dodajesz tam konkretne loty, a nie rezerwacje biletów. W związku z tym Delay Pass nie jest świadomy, że zmienił się tobie plan lotów, więc i też dlatego nie dostaniesz voucher'a w twojej sytuacji.
Dla Delay Pass liczy się tylko konkretny numer lotu który tam dodałeś i ten numer lotu jest monitorowany w systemach lotniczych pod kątem spodziewanej godziny wylotu. W momencie kiedy LH wprowadzi przewidywane opóźnienie o 1h bądź więcej, wtedy system automatycznie to wykryje i wygeneruje tobie voucher. Więc jedyna nadzieja, że opóźnienie twojego oryginalnego lotu LH się zwiększy z 50 minut do ponad godziny, zostanie to wpisane do systemu linii lotniczych i tylko wtedy dostaniesz voucher - nie ważne, że nie będziesz już na liście pasażerów.
Voucher możesz wykorzystywać na dowolnym lotnisku "XYZ" w dowolnym saloniku, o ile ma umowę z LoungeKey. Oni skanują i weryfikują tylko czy voucher jest ważny (ma 3 miesiące od daty wystawienia) oraz czy imię i nazwisko pasażera zgadza się z boarding pass'em z wylotem z lotniska "XYZ", który też skanują (nie wiem jak z salonikami przylotowymi, gdyż tego nie testowałem).
60/193 krajów ONZ, 65 krajów ONZ+
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 13 Cze 2024 16:43 

niebieski
Kol. @igiko
To nie jest do konca prawda, ze voucher mozna wykozystac w dowolnym saloniku na dowolnym lotnisku. Pisalem juz w innym watku, ze dwa razy sie spotkalem z sytuacja, ze osobom posiadajacym vouchery LK odmawiano wstepu (argumentujac brakiem miejsc), podczas gdy osoby z DP czy PP wchodzily bez problemu.
Poza tym pozostaje tylko kwestia czasu zakodowanie w QR kodzie kodu lotniska wylotowego oraz daty wylotu...
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Cze 2024 17:43 

UPDATE

Przed chwilą dostałem voucher do saloniku. Rzeczywiście MUC jest opóźniony 110 minut, także jest jak przypuszczałem i jak sugerowali kolega @igiko
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 09 Kwi 2025 08:55 

Loty: 120
Kilometry: 293 498
niebieski
Próbuję wbić numer karty Pekao na stronie FlightDelayPass, dostaję komunikat "Please check that you have entered on eligible Mastercard card number" (u innej osoby to samo). Kilka miesięcy wchodziło mi bez problemu. To globalny problem ?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 09 Kwi 2025 09:14 

niebieski
Na pewno jesteś na tej stronie?
https://fdp.mastercard.com/pekao?AspxAu ... eSupport=1
 Profil Relacje PM off
farciarz lubi ten post.
farciarz uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości