Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 305 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 06 Cze 2014 09:57 

BusinessClass napisał(a):
W przyszłym miesiącu lecę z dziewczyną w pierwszą podróż do Indii. Nasz plan to Bombaj, Delhi, Goa

(...)

ale chciałbym uniknąć powtórki z Bali, gdzie zatrzymałem się w Kuta i czułem, że marnuję czas (straszne miejsce...)

Hotele z accor bo dzięki fly4free mam platynę ;)

Będę wdzięczny za każdą radę!

Chyba chcesz jeszcze bardziej Azję znielubić, bo po podróży w takie miejsca, o tej porze roku, nawet 'co ja tu ***** robię' nie wystarczy... Mimo wszystko, mam nadzieję, że się mile rozczarujecie. Indyjskie wielkie miasta mają naprawdę niewiele do zaoferowania poza kawałkiem historii, brak atmosfery, tego 'czegoś', zwłaszcza w Delhi...

Ostatnio edytowany przez shipoffools22, 06 Cze 2014 13:17, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Chorwacja na wyciągnięcie ręki ✈️ Loty do Zadaru + prom na wyspę Dugi Otok za 188 PLN 🏝️ Chorwacja na wyciągnięcie ręki ✈️ Loty do Zadaru + prom na wyspę Dugi Otok za 188 PLN 🏝️
Luksus w Turcji Egejskiej ☀️ Relaks z all inclusive w Kusadasi za 2361 PLN 🔥 Luksus w Turcji Egejskiej ☀️ Relaks z all inclusive w Kusadasi za 2361 PLN 🔥
#62 PostWysłany: 06 Cze 2014 11:02 
Site Admin

Tak jaki pisał poprzednik - W Bombaju oba wymienione hotele są daleko od wszelkich atrakcji, te znajdują się na samym południu, fajnie ulokować się w Colabie lub w okolicach Fortu - no i 2 dni to maks na sam Bombaj, 1 myślę że wystarczy.

Candolim może być powtórką z Bali, większe miejscowości są spędownią dla Ruskich, ani nie mają poziomu zachodnich kurortów (jeśli tego szukasz), ani nie jest pięknie (i czysto), tego można doświadczyć (jeszcze) w małych wioskach jak Palolem (za wszelką cenę należy wystrzegać się kurortów). A raczej mógłby być powtórką, gdyby nie pora - w lipcu może tam być większość rzeczy zamknięta - monsun.

W Delhi gdzie się zatrzymasz już ma trochę mniejsze znaczenie, miasto jest lepiej skomunikowane (np ma metro) i nie trzeba zatrzymywać się przy Chandni Chowk w Starym Delhi by móc swobodnie zwiedzać tutejsze zabytki. Ale tu też jeden, maks 2 dni.

No i postaraj się uciec przed monsunem - treking w Ladakh czy pustynne miasta Rajasthanu mogą być do tego najlepszymi miejscami (ale nie muszą być, nie ten miesiąc), monsun idzie od południa, na początku lipca może tam jeszcze nie dotrzeć.

#63 PostWysłany: 06 Cze 2014 14:43 

cavani napisał(a):
Jak najbardziej 2 dni w zupełności wystarczą. Mnie wystarczył 1 dzień i byłem szczęśliwy, że dłużej nie zostaję. ;)

To gdzie można z niego się udać mając 9 dni?
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 06 Cze 2014 14:52 
Site Admin

np zrobić takie kółko: Bombaj -> Aurangabad = Ajanta + Ellora -> Bijapur (to nijako po drodze, nie cel sam w sobie) -> Badami -> Hampi -> Goa -> Bombaj

#65 PostWysłany: 06 Cze 2014 15:20 

Washington napisał(a):
np zrobić takie kółko: Bombaj -> Aurangabad = Ajanta + Ellora -> Bijapur (to nijako po drodze, nie cel sam w sobie) -> Badami -> Hampi -> Goa -> Bombaj

Hampi planowałem jak będę 3 dni w Bangalore.

Bo tak jak pisałem najpierw 10 dni Bombaj, potem wylot z niego na 6 dni na Andamany i powrót z nich na 3 dni do Bangalore.

Z Bangalore jest bliżej do Hampi, aczkowlwiek może jednak lepszym pomysłem jest atakować Hampi mając więcej czasu.

Myślałem o Goa zanim trafiła się okazja biletowa na Andamany. więc czy jest sens zawadzać o Goa?
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 06 Cze 2014 15:27 
Site Admin

Myślę że jest, takie kółeczko spokojnie zrobisz w 10 dni (z czego np z 3 na plaży w Goa), a mając czas na końcu w Bangalore może zamiast tego do Mysore i/lub wildlife sanctuary western ghats?

#67 PostWysłany: 06 Cze 2014 15:42 

niebieski
tere696 napisał(a):
Washington napisał(a):

Hampi planowałem jak będę 3 dni w Bangalore.

Bo tak jak pisałem najpierw 10 dni Bombaj, potem wylot z niego na 6 dni na Andamany i powrót z nich na 3 dni do Bangalore.

Z Bangalore jest bliżej do Hampi, aczkowlwiek może jednak lepszym pomysłem jest atakować Hampi mając więcej czasu.

Myślałem o Goa zanim trafiła się okazja biletowa na Andamany. więc czy jest sens zawadzać o Goa?

A co uważasz za okazję biletową na Andamany? Pytam, bo sam się przymierzam.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 06 Cze 2014 15:54 

blasto napisał(a):

Bombaj - Port Blair 200zł
Port Blair - Bangalore 200zł

promocja Spice Jet
 Profil Relacje PM off
BusinessClass lubi ten post.

#69 PostWysłany: 06 Cze 2014 16:00 

niebieski
tere696 napisał(a):
blasto napisał(a):

Bombaj - Port Blair 200zł
Port Blair - Bangalore 200zł

promocja Spice Jet

OK, to samo widziałem. Od 43 EUR na bravofly.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 06 Cze 2014 16:08 

niebieski
Mozna odpuscic Ajante i skupic sie jedynie na Ellorze - tutaj caly dzien.
Niemal kazdy pisze, ze Ajanta slabsza od Ellory. Ja widzialem jedynie Ellore - podobalo mi sie. Gdybym chcial Ajante musialbym dolozyc jeden dzien. Bo niestety transport w tym rejonie nie jest zbyt fajny.
A Aurangabad to masakra. Tylko do noclegu sie nadaje bo do ogladania nic nie ma. Niby cos reklamowali ale szkoda czasu.

W Bombaju to 2 dni starcza.
Elephant Island jest spoko. Mozna zobaczyc panorame Bombaju, no i fajne maply tam sa :)

W samym Bombaju ciekawe jest muzeum ksiecia ... (hm, zapomnialem nazwy), brama Indii. POlecam pochodzic po Marine Drive.
Do tego dworzec Wiktorii. I Colaba, ktora na mnie wrazenia nie robila. Scisk i naciaganie turystow.

Sa jakies oferty ogladania wielkich "pralni" itp. Ale lepiej miec sprawdzonego przewodnika bo tam wiekszosc to sie jedynie do naciagania nadaje :)

Dla odwaznych wycieczki po slamsach ... sa firmy, ktore to organizuja. NIestety ja sie nie wyrobilem ...
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 06 Cze 2014 16:57 
Site Admin

No nie, to piszesz żeby odpuścić Ajante a polecasz tysiąc razy słabszą Elephant Island :P ? Ajanta i Elora mają inne usytuowanie, no i trochę inny charakter. Byłem w obu, lecz ciężko było by mi powiedzieć które miejsce fajniejsze, myślę że warto jednak oba odwiedzić. Odwiedzenie obu miejsc jednego dnia nie jest niemożliwe, jedynie bardzo ciężkie ;) Lepiej na 2 dni rozbić i w raz z Ellorą w Aurangabad udać się do Bibi Ka Maqbara - o ile się nie wybierasz potem do Taj Mahal, a i nawet jak się wybierasz/widziałeś już to wciąż fajny widok.
jacek96 lubi ten post.

#72 PostWysłany: 06 Cze 2014 18:24 

niebieski
Washington napisał(a):
No nie, to piszesz żeby odpuścić Ajante a polecasz tysiąc razy słabszą Elephant Island :P ? Ajanta i Elora mają inne usytuowanie, no i trochę inny charakter. Byłem w obu, lecz ciężko było by mi powiedzieć które miejsce fajniejsze, myślę że warto jednak oba odwiedzić. Odwiedzenie obu miejsc jednego dnia nie jest niemożliwe, jedynie bardzo ciężkie ;) Lepiej na 2 dni rozbić i w raz z Ellorą w Aurangabad udać się do Bibi Ka Maqbara - o ile się nie wybierasz potem do Taj Mahal, a i nawet jak się wybierasz/widziałeś już to wciąż fajny widok.

Elephant Island jest dobre bo fajnie widac Bombaj w czasie rejsu łódeczką.
Same swiatynie w skalach sa slabiutkie, bez rewelacji.

Ale polecam tez do odpoczynku. W porownaniu do samego Bombaju to tam spokoj. Na Colabie kazdego turyste atakuja natretni sprzedawcy - nawet wciskaja wielkie dmuchane gruszki ;)

Aurangabad był straszny. Moze i maja replike Taj Mahal ale to nawet na zdjeciach wyglada srednio.

Jesli ktos ma mało czasu to polecam Ellore zwiedzic na spokojnie. Ajante widzialem na zdjeciach, mialem opinie znajomych. Kazdy z tych dwoch opcji polecal Ellore. Wiec chyba cos w tym jest :) No i jest zdecydowanie blizej Aurangabadu :)

Co do Bombaju to polecam przejazd ich kolejami miejskimi. Widac wtedy "prawdziwe zycie" ...

A co do Delhi to racja - wyglada bardziej cywylizowanie. Chociaz po wyjsciu z metra w poblizu Fortu Czerwonego zaraz natrafia się na krowy i olbrzymi bałagan. Jakby podroz w czasie ;)
Duze bazary w starej czesci. Zgubic sie bardzo latwo na takim bazarze :)
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 06 Cze 2014 18:59 
Site Admin

Cytuj:
Aurangabad był straszny. Moze i maja replike Taj Mahal ale to nawet na zdjeciach wyglada srednio.

Dla kogo średnio dla tego średnio ;) Z tego roku
Image

Cytuj:
Jesli ktos ma mało czasu to polecam Ellore zwiedzic na spokojnie. Ajante widzialem na zdjeciach, mialem opinie znajomych. Kazdy z tych dwoch opcji polecal Ellore. Wiec chyba cos w tym jest

Ellora ma mega świątynie poza jaskiniami, ale Ajanta ma lepsze te jaskiniowe. Poza tym ładniejsze usytuowanie - w skalnym zboczu przy wąwozie, Ellora jest na równinie. Ciężko było by wybrać

#74 PostWysłany: 07 Cze 2014 11:10 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
Dzięki Waszym wskazówkom zmieniliśmy nieco plan podróży i zamiast 6 nocy na Goa spędzamy tam tylko dwie. Z ciekawości jednak chcemy tam zajrzeć.

Pojawia się jednak "problem" co zrobić z pięcioma dniami, gdy już skończymy zwiedzanie Bombaju. Rzeczywiście, lot na Andamany za 400zł rt wciąż jest dostępny tylko czy warto lecieć tam w lipcu?

Może ktoś doradzi jak wykorzystać te 5 dni zakładając start w Bombaju a końcówkę w Goa?

#75 PostWysłany: 13 Cze 2014 10:36 

Loty: 89
Kilometry: 200 016
Witam,

udało się kupić tanie bilety (dzięki F4F :D ), więc czas na plany. Może jakaś dobra dusza wspomoże? Wycieczkowicze stateczni, po 50, pierwszy raz w Indiach, więc planujemy raczej spokojne wakacje - ale też chcielibyśmy zwiedzić coś ciekawego w okolicy ;)

10/09 - jesteśmy w Bombaju;
12/09 - jesteśmy w Goa;
19/09 - jesteśmy w Kochi;
9/10 - wylatujemy z Thiruvananthapuram do Bombaju;
16/10 - wracamy

Pierwszy pobyt w Bombaju mamy zarezerwowany, zastanawiamy się :

1) czy warto rezerwować już teraz jakiś hotel w Goa, nad morzem, czy zdać się na przypadek ? Ten etap to lenistwo nad wodą z krótkimi wycieczkami po okolicy. Czy znacie jakieś ośrodki/apartamenty z wyżywieniem w tamtych okolicach ?
2) w okolicach Kochi chętnie załapalibyśmy się na jakiś ośrodek jogi z oczyszczaniem organizmu - może ktoś był lub potraf coś polecić?
3) Trasa z Kochi do Thiruvananthapuram to około 300km. Jaki może być koszt przejazdu wynajętym autem na takiej trasie? Może ktoś zna dobrych przewodników w tamtych rejonach?

Z góry dziękuję za pomoc
W.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 13 Cze 2014 10:56 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Pierwsza sprawa, ale pewnie to już wiecie - wrzesień to jeszcze pora deszczowa, niski sezon na Goa. Nie znaczy to, że pada codziennie czy też przez cały czas, ale deszczu nie unikniecie i może go być sporo. Wody Morza Arabskiego są wtedy często wzburzone, bywają spore fale itp. Plusem będzie mała liczba osób, więc nie powinno być problemów z przepełnionymi hotelami. Inna sprawa, że niektóre hotele, bungalowy itp. będą we wrześniu po prostu zamknięte.
My mieszkaliśmy w Benaulim w Furtados Beach House, ale na początku listopada dopiero szykował się na dobre do sezonu. Na miejscu dobra knajpa, cisza i spokój. Potem pojechaliśmy do Panji jako bazy wypadowej na Old Goa, potem Palolem z którego uciekliśmy z powrotem do Benaulim.
W Kochi i Thiruvananthapuram nie byliśmy...
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 13 Cze 2014 11:48 

Loty: 89
Kilometry: 200 016
Wiemy, mamy jednak nadzieję na suchą porę deszczową :lol:
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 07 Lip 2014 22:39 

srebrny
Witam. My z kolei planujemy głównie pobyt na Andamanach. Co polecacie na pierwszy, ok. 6-dniowy trip w Indiach "kontynentalnych"? :) Czy w ogóle jest sens? Przylot i powrót - Bombaj.

Myślałem wstępnie o trasie Bombaj-Goa-Bangalore-Chenai-Port Blair. Łącznie ok. 14 dni, z czego ok. 6-7 dni totalnego chillu na Andamanach. Powrót do Bombaju dzień przed wylotem.

#79 PostWysłany: 01 Sie 2014 12:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli będziecie na Andamanach to darujcie sobie Goa. To byłby taki trip po plażach. Zastanów się może nad Varanasi. Z "pobliskiej" Kalkuty też można się dostać na Andamany.

#80 PostWysłany: 01 Sie 2014 14:43 

srebrny
4. kwietnia jesteśmy w Delhi
8. wylatujemy do Madrasu
10. do Port Blair
16. Bombaj i powrót

Loty są rano. Myślę czy jeszcze nie dokupić lotu z Delhi do Varanasi. Pytanie czy warto tam lecieć na 1 dzień czy lepiej poświęcić 3 doby na okolice Agry. Chyba trochę mało czasu na Varanasi.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 305 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość