Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Iphone 5s a Ryanair
#1 PostWysłany: 15 Wrz 2013 16:58 

Cześć, mam pytanie odnośnie przewozu Iphonów 5s linią Ryanair. Mam zamiar zakupić około 7 iphonów, 2 na własny użytek i 5 do sprzedania w Polsce i nie wiem czy mogę przewieźć je do polski w bagażu podręcznym? Dodatkowo mam iphone 4s w ciągłym użytku więc teoretycznie przewożę 8 telefonów. Posiadam umowę o pracę w Walii która mi się skończy pare dni przed powrotem do polski.
Szukałem w regulaminach rzeczy które można przewozić i są tam urządzenia elektryczne, ale czy w takiej ilości?? Dodatkowo będę miał bagaż rejestrowany ale słyszałem, że jeżeli ukradną mi telefony nie będę mógł zgłosić reklamacji bo przewożenie ich w bagażu rejestrowanym jest nielegalne.
Proszę o odpowiedz i z góry dziękuje.
 Profil Relacje PM off  

Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️ Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️
Zobacz Fudżi i Pałac Cesarski 🇯🇵 Bilety (również na wakacje) do Kraju Kwitnącej Wiśni od 2990 PLN 🔥 Zobacz Fudżi i Pałac Cesarski 🇯🇵 Bilety (również na wakacje) do Kraju Kwitnącej Wiśni od 2990 PLN 🔥
#2 PostWysłany: 15 Wrz 2013 17:29 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
ryanair nie interesuje się tym co kto wozi. zależy to jedynie od osób kontrolujących bagaż na bramkach przy security (ryanair kontroluje jedynie ilość i wage a czy wieziesz buraki czy iphony to ich nie interesuje) a te są niezależne od linii.

#3 PostWysłany: 15 Wrz 2013 17:35 

Zbanowany
niebieski
mozesz przewiezc normalnie, na wszelki wypadek miej fakture/paragon
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Wrz 2013 17:37 

No faktycznie, masz racje. To jeśli wylatuje z lotniska w Birmingham w uk mogą się przyczepić, że mam je w bagażu podręcznym ?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Wrz 2013 17:38 

nie zauważyłem Twojej odpowiedzi, dziękuje :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Wrz 2013 18:41 

Ilość iphonów może interesować służby celne a nie sekurity lotnicze obojętnie jakiej linii lotniczej,
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Wrz 2013 18:55 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
niebieski
security moze zazadac dowod zakupu

#8 PostWysłany: 15 Wrz 2013 18:57 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
niebieski
B4RteQPl napisał(a):
Cześć, mam pytanie odnośnie przewozu Iphonów 5s linią Ryanair. Mam zamiar zakupić około 7 iphonów, 2 na własny użytek i 5 do sprzedania w Polsce i nie wiem czy mogę przewieźć je do polski w bagażu podręcznym? Dodatkowo mam iphone 4s w ciągłym użytku więc teoretycznie przewożę 8 telefonów. Posiadam umowę o pracę w Walii która mi się skończy pare dni przed powrotem do polski.
Szukałem w regulaminach rzeczy które można przewozić i są tam urządzenia elektryczne, ale czy w takiej ilości?? Dodatkowo będę miał bagaż rejestrowany ale słyszałem, że jeżeli ukradną mi telefony nie będę mógł zgłosić reklamacji bo przewożenie ich w bagażu rejestrowanym jest nielegalne.
Proszę o odpowiedz i z góry dziękuje.

z bagazu rejestrowanym nie przewoz bo w Polsce na lotniskach kradna

#9 PostWysłany: 15 Wrz 2013 21:49 
Awatar użytkownika

"Warunkiem koniecznym do zwolnienia z cła jest, aby wyroby te przemieszczane osobiście przez podróżnego były przeznaczone na jego własny użytek i nie były przeznaczone na cele handlowe."

8 telefonów ciężko uzasadnić, że wwozisz na własny użytek.
Są jeszcze przepisy dotyczące towarów, które wwozisz do kraju 'nie-na-własny-użytek':

"Import towarów przywożonych w bagażu osobistym podróżnego przybywającego transportem lotniczym z terytorium państwa trzeciego na terytorium kraju zwalnia się od VAT (a co za tym idzie od należności celnych przywozowych) do równowartości 430 EUR."

Tyle iPhonów będzie przekraczać tą kwotę. Osobiście przewoziłam parę laptopów w podręcznym i nigdy nie zostałam zaczepiona przez celników. Warto jednak pamiętać o tych przepisach i umówić się ze znajomymi na wspólny lot i rozdzielić np. po 3 telefony na os. :) Pewne i zgodne z przepisami.

edit: @Komornik: racja, mea culpa nie doczytałam, że kolega z UK leci ;)

Ostatnio edytowany przez natka26, 15 Wrz 2013 22:06, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Wrz 2013 18:06 

Czyli tylko musze udowodnić paragonem legalność telefonów, dodatkowo mieć np umowe o pracę, żeby wiedzieli, że pieniądze za które kupiłem pochodziły z legalnego źródła i o nic więcej się nie mogą przyczepić?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Wrz 2013 10:26 

Loty: 42
Kilometry: 68 416
Opłaca sie kupować w UK te iPhony? W Polsce drożej?

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Wrz 2013 11:23 

niebieski
Umowę o pracę musisz mieć przetłumaczoną na angielski, musi to być tłumaczenie dokonane przez tłumacza przysięgłego potwierdzone notarialnie.

Nie no - żart. Co to za pomysł z umowa o pracę?? Chyba nie bardzo masz pojęcie o całym biznesie polegającym na ściąganiu sprzętu z zagranicy skoro zadajesz takie pytania.
Możesz się spodziewać jeszcze paru niespodzianek, wygugluj i poczytaj.

#13 PostWysłany: 27 Lip 2014 13:15 

Loty: 189
Kilometry: 213 328
niebieski
Przy okazji wizyty w Londynie chciałbym nabyć Motorolę Moto G, gdzie najlepiej udać się żeby kupić telefon bez umowy i bez simlocka ? Opłaca się taki deal ?

#14 PostWysłany: 27 Lip 2014 13:22 

Loty: 65
Kilometry: 183 102
niebieski
tesco?
http://www.tesco.com/direct/motorola-mo ... d=404-7860
 Profil Relacje PM off
marcino86 lubi ten post.

#15 PostWysłany: 27 Lip 2014 13:27 

niebieski
dzięki, sam znalazłem bez 4g za 100GBP - tyle to max jakie jest akceptowalne. U nas da się znaleźć za 550zł.

http://shop.vodafone.co.uk/shop/mobile- ... black-payg
o ile dobrze rozumiem to cena telefonu "na kartę"

a jakieś komisy/giełdy elektroniczne/tansze sklepy ?

#16 PostWysłany: 27 Lip 2014 13:32 

Loty: 65
Kilometry: 183 102
niebieski
marcino86 napisał(a):
dzięki, sam znalazłem bez 4g za 100GBP - tyle to max jakie jest akceptowalne. U nas da się znaleźć za 550zł.

http://shop.vodafone.co.uk/shop/mobile- ... black-payg
o ile dobrze rozumiem to cena telefonu "na kartę"

a jakieś komisy/giełdy elektroniczne/tansze sklepy ?

taniej tutaj:
http://www.tesco.com/direct/vodafone-mo ... d=458-5913
Use Code: TDXR-PYRT for £15 off

4G jest fajnijsza wersja, posiad gniazdo kart microSD
 Profil Relacje PM off
marcino86 lubi ten post.

#17 PostWysłany: 12 Wrz 2014 18:48 

niebieski
co to za taryfa "Pay as you go Mobiles" ? Mogę kupić telefon z taką kartą sim, wyrzucić ją do kosza i cieszyć się samym aparatem używając go w Polsce ?

#18 PostWysłany: 12 Wrz 2014 20:49 

niebieski
Dziwi mnie tylko to że sim free są zawsze o 20-30 GBP droższe niż te Pay As You Go.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 23 gości