Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 209 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Cze 2017 06:47 

niebieski
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/arabia- ... em/317j779

Ostatnio edytowany przez 01ERES 05 Cze 2017 12:34, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

Urlop w Dubaju: tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2935 PLN. Wylot z Krakowa Urlop w Dubaju: tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2935 PLN. Wylot z Krakowa
Kalabria okołoweekendowo za 906 PLN. Loty z Krakowa do Lamezii Terme + 3 noclegi ze śniadaniami Kalabria okołoweekendowo za 906 PLN. Loty z Krakowa do Lamezii Terme + 3 noclegi ze śniadaniami
#2 PostWysłany: 05 Cze 2017 07:02 

Interesująca informacja. Najpierw dekret Trumpa, potem historia z laptopami, teraz to. Coś wisi w powietrzu... chociaż tym "w powietrzu" nie chciałbym wywołać wilka z lasu.
 PM off
Antia lubi ten post.

#3 PostWysłany: 05 Cze 2017 07:52 
Awatar użytkownika

Loty: 493
Kilometry: 1 184 120
niebieski
Dobrze, ze anulowalam swoje loty Qatarem z/do Kairu.
Zeus lubi ten post.

#4 PostWysłany: 05 Cze 2017 08:13 
Awatar użytkownika

niebieski
U mnie jeszcze kawa nie działa - przeczytałem "Kara: zawieszenie podróżowania". I zastanawiałem się dla kogo, albo ... co Kara przewiniła... ;-)

Ostatnio edytowany przez BrunoJ, 05 Cze 2017 08:51, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 05 Cze 2017 08:34 
Awatar użytkownika

srebrny
Gównoburza się zaczęła pod koniec maja, kiedy emir Tamim bin Hamad Al Thani niby zadeklarował poparcie m.in dla Iranu i Izraela. Rzekomo doszło do ataku hakerskiego na Katarską Agencję Informacyjną a emir nic takiego nie powiedział. Fałszywe informacje dystrybuowali hakerzy. Trump to podchwycił i mamy klopsa.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Cze 2017 11:05 

Loty: 139
Kilometry: 183 310
niebieski
Etihad Airways: ostatni lot AUH-DOH dzisiaj (05.06) o 21:35, DOH-AUH dzisiaj o 22:50, na obu lotach zmieniony samolot na 777. Informacja na stronie Etihad o zawieszeniu lotów

Emirates: dzisiaj (05.06) normalnie, jutro ostatni lot DXB-DOH 02:30, DOH-DXB 03:50 [url]https://www.emirates.com/ae/english/about/operational_updates/operational_updates.aspx#/#4258319[/url]

flydubai: wszystkie loty od 6 czerwca zostały zawieszone

komunikat flydybai z facebooka
Cytuj:
From Tuesday 06 June 2017 all flydubai flights between Dubai and Doha will be suspended until further notice.
Today (05 June 2017) all flydubai flights between Dubai and Doha will operate as scheduled.
The last flights to operate between Dubai and Doha today (05 June 2017) are as follows:
FZ019 departing from Dubai (DXB) at 21:25 and arriving in Doha (DOH) at 21:25
FZ020 departing from Doha (DOH) at 22:40 and arriving in Dubai (DXB) at 00:50
FZ5001 departing from Dubai (DWC) at 20:20 and arriving in Doha (DOH) at 20:25
FZ5002 departing from Doha (DOH) at 21:25 and arriving in Dubai (DWC) at 23:35
(All times are local)
Passengers who have purchased flydubai tickets for travel between Dubai and Doha are advised to contact our Contact Centre in Dubai on (00971) 600 54 44 45, the flydubai travel shop in Doha on 00974 4 4227350/51 or their Travel Agent, or to send us a private message here on Facebook to arrange a refund for any unused tickets.
We apologise for the inconvenience caused.

Air Arabia: ostatni lot SHJ-DOH 18:30, DOH-SHJ 19:25.
nie znalazłem informacji u źródła, natomiast z gazet wynika, że taką informację do mediów przekazali przedstawiciele linii

Saudi Arabian Airlines
na twitterze informacja po arabsku, że zawieszają wszystkie loty do/z Kataru

Gulf Air
w systemie rezerwacyjnym ostatni lot na 20:55 dzisiaj BAH-DOH, nie da się kupić biletu na żaden dzień od 6 czerwca włącznie

Qatar Airways na chwilę obecną zapowiedział, że zawiesza loty do Arabii Saudyjskiej, mimo że inne kraje zadeklarowały, że nie wpuszczą katarskich samolotów.

Szukam nadal informacji o lotach Egipt Air.

Ostatnio edytowany przez slotherin 05 Cze 2017 11:48, edytowano w sumie 4 razy
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 05 Cze 2017 11:08 
Awatar użytkownika

platynowy
My tu tak sobie gadu gadu, a to wbrew pozorom może mieć bardzo poważne konsekwencje i dla wielu z nas. Jeśli faktycznie dojdzie do zapowiedzianych restrykcji (jest duży chaos informacyjny, ale zdaje się, że jest jakiś kilkunastodniowy okres przejściowy), to zwróćcie uwagę, że to nie chodzi tylko o loty do/z pewnych miejsc w regionie, ale również - a z naszego punktu widzenia przede wszystkim - loty przez przestrzeń powietrzną określonych krajów. Ciekawe, co się stanie, jeśli QR będzie musiał latać jakimiś okrężnymi drogami... Mój najbliższy lot dopiero w październiku, więc mam nadzieję, że do tej pory dogadają się z sąsiadami.

Wysłane z mojego P9 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 05 Cze 2017 11:17 
Awatar użytkownika

srebrny
a tam nie maja czasem grac w futbol?

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 05 Cze 2017 11:18 
Awatar użytkownika

Loty: 493
Kilometry: 1 184 120
niebieski
Czytalam rano, ze beda musieli latac nad Irakiem, Iranem, itp. Na pewno za jakis czas wyjasni sie.

Futbol w 2022.

#10 PostWysłany: 05 Cze 2017 11:27 

Do Azji to jeszcze pikuś, bo zrobią tylko mały zawijas nad Iranem i potem prosta droga, gorzej w przypadku Afryki to wygląda. Tutaj więcej nadłożą.
 PM off  

#11 PostWysłany: 05 Cze 2017 12:00 

Czytałem sugestie, że 'pełzający zamach stanu' jest na rzeczy. W Londynie objawiła się 'pierwsza siła opozycyjna' do władzy w Doha. Warto teraz śledzić Al Jazeere i obserwować katarską propagandę ;) Ja tylko przypomnę, że Katar to największy po Rosji dostawca gazu do Polski :?

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 05 Cze 2017 12:21, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
becek lubi ten post.

#12 PostWysłany: 05 Cze 2017 12:08 

Loty: 148
Kilometry: 312 966
HON fly4free
Może konflikt przełoży się na wojnę cenową QR z EK i EY ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 05 Cze 2017 13:29 

niebieski
no to teraz obserwujemy co będzie działo się z dolarem :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Cze 2017 13:41 

A tak z ciekawości jaki może być związek między zerwaniem stosunków dyplomatycznych a notowaniami dolara?
 PM off  

#15 PostWysłany: 05 Cze 2017 13:45 

Te wzajemne podkładanie sobie "świń" w tej części świata zapewne odbije się na wzroście cen rynkowych za ropę naftową. Związku z kursem dolara amerykańskie nie za bardzo potrafię skojarzyć.
 PM off  

#16 PostWysłany: 05 Cze 2017 14:19 

Nie przeceniałbym wpływu tego wydarzenia ani na notowania dolara, ani na notowania ropy.
Wystarczy spojrzeć jak zareagowały pary walutowe i notowania ropy na zerwanie stosunków dyplomatycznych między KSA a Iranem. Była to reakcja godna flegmatyka.
 PM off
Antia lubi ten post.

#17 PostWysłany: 05 Cze 2017 14:39 

Do końca nie wiadomo co dokładnie jest przyczyną konfliktu tak wielu krajów z Katarem. Od strony geopolitycznej ten kraj nie ma większego znaczenia w regionie.

Jednak Katar ma jedną silną "broń" - Al-Jazeera. Pojawiają się ciekawe opinie, że to co się dzieje teraz jest reakcją krajów na to, jak są one pokazywane w tej konkretnej telewizji.

Np. od dłuższego czasu miał miejsce otwarty konflikt między władzami Egiptu a telewizją Al-Jazeera. Dziennikarze byli wydalani z kraju, niektórzy nawet lądowali w aresztach. Oficjalnie za działania na "szkodę" Egiptu. Faktycznie - w TV pojawiły się reportaże, które przedstawiały niewygodne fakty dla władz Egiptu związane z eliminowaniem Bractwa Muzułmańskiego.

Podobny konflikt od dłuższego czasu nasila się między władzami Arabii Saudyjskiej a telewizją Al-Jazeera. Emitowane są regularnie reportaże, które pokazują prawdziwe oblicze wojny w Jemenie, w której Arabia Saudyjskiej stoi na czele koalicji.

Podobnie sprawa wygląda z Bahrajnem. Tam również Al-Jazeera mocno podpadła, gdy zaczęła zbyt otwarcie mówić o powtarzających się co jakiś czas dużych protestach przeciwko władzom tego kraju.

Przykładów by było można mnożyć. Oczywiście Al-Jazeera to telewizja, której można wiele zarzucić, jednakże w niektórych sytuacjach dzięki dziennikarzom tej telewizji wychodzą na jaw pewne niewygodne fakty dla dyktatur czy reżimów.

Bez względu na to jaka jest prawdziwa przyczyna tego "zgrzytu" z Katarem, niestety należy liczyć się z wieloma problemami związanych z podróżowaniem (jeśli korzystamy z usług linii Qatar Airways).
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 05 Cze 2017 15:12 

Loty: 84
Kilometry: 163 237
Mam nadzieję, że to dobry temat na moje pytanie - zresztą myślę, że takie kwestie prędzej czy później się tu pojawią, więc proszę nie bić po głowie, jeśli rozwalam dyskusję ;)

Jak pewnie wielu z nas skorzystałem ze styczniowych promocji katarskiego przewoźnika i w listopadzie wybieram się do Wietnamu. Zastanawiam się teraz, czy sytuacja z zamknięciem przestrzeni powietrznych może mieć jakieś duże, poważne konsekwencje w kontekście moich lotów? Oczywiście loty w obie strony z W-wy są z przesiadkami w Doha. Jak myślicie, czego się można spodziewać? Przełożenia lotów? Może odwołania? Czy uważacie, że do tego czasu wszystko rozejdzie się po łokciach (ale chyba nie wygląda...) i nie będzie to miało żadnego wpływu na moje loty? Domyślam się, że na tym etapie można jedynie spekulować, dlatego pytam bardziej o Wasze zdanie jako doświadczonych podróżników :)

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 05 Cze 2017 15:16 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ale dostałam dzisiaj od nich z rana info, że zapraszają mnie na nowe loty do Tunisu. Pewnie nieco zmieni się na dniach siatka lotów.

Załączniki:
QATAR.jpg
QATAR.jpg [ 90.65 KiB | Obejrzany 2857 razy ]

#20 PostWysłany: 05 Cze 2017 15:26 

@wtk - najbardziej prawdopodobna opcja w kierunkach azjatyckich to zmiana godzin lotów. Przewoźnik zapewne będzie musiał latać z wykorzystaniem przestrzeni powietrznych innych krajów (zapewne przez Iran, o ile reżim ajatollahów również nie "strzeli focha").
 PM off
wtk lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 209 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości