Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Sty 2012 00:24 

Witam wszystkich,

jutro lecę Ryanairem z Krakowa do Eindhoven i tak się zastanawiam czy i kiedy bagaż podręczny jest ważony? Czy ważą przed czy po kontroli bezpieczeństwa? Pytam, bo chciałam zrobić małe zapasy w sklepie bezcłowym ;) Czy teoretycznie będzie ok, jeśli przed kontrolą moja walizka będzie ważyć mniej niż 10kg, a po niej już więcej niż 10kg? Czy poza koszykiem do sprawdzania wymiarów przy gate'cie jest też waga? W Eindhoven ważą przed kontrolą bezpieczeństwa, więc teoretycznie można by się obkupić w bezcłowym.

Czekam na wszelkie wskazówki :)
 Profil Relacje PM off  

Egipskie wakacje nad Morzem Czerwonym 🏝️ 7 dni z all inclusive w Marsa Alam za 2242 PLN Egipskie wakacje nad Morzem Czerwonym 🏝️ 7 dni z all inclusive w Marsa Alam za 2242 PLN
Zatańcz sambę w jej ojczyźnie 💃🕺 Loty do Brazylii (Sao Paulo) od 2312 PLN 🇧🇷 Zatańcz sambę w jej ojczyźnie 💃🕺 Loty do Brazylii (Sao Paulo) od 2312 PLN 🇧🇷
#2 PostWysłany: 09 Sty 2012 00:29 

niebieski
W lutym 2011 pani z Ryanair ważyła i mierzyła podręczny przed kontrolą bezpieczeństwa.

#3 PostWysłany: 09 Sty 2012 00:30 

niebieski
Zakupy w strefie bezcłowej nie wchodzą w limity wagowe i ilościowe. Możesz spokojnie wydawać swoje pieniądze.
Bagaż może być ważony nawet przed wejściem do samolotu.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Sty 2012 00:34 

niebieski
Maciek78 napisał(a):
Zakupy w strefie bezcłowej nie wchodzą w limity wagowe i ilościowe. Możesz spokojnie wydawać swoje pieniądze.
To chyba jakiś żart.

#5 PostWysłany: 09 Sty 2012 00:36 

barrob1 napisał(a):
Maciek78 napisał(a):
To chyba jakiś żart.

No właśnie też się waham, tym bardziej, że znalazłam jeszcze coś takiego:
Ryanair: jedna sztuka: 55 x 40 x 20 cm, 10 kg, trzeba pamiętać o tym, że także zakupy zrobione w strefie bezcłowej muszą się zmieścić w tym bagażu.
Więc naprawdę liczę na to, że waga jest przed kontrolą bezpieczeństwa...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Sty 2012 12:52 

W Krakowie, w strefie SCHENGEN zarówno waga jak i kosz Ryanaira są po kontroli bezpieczeństwa. Obsługa gate-u z wagi nie korzysta, sprawdzają tylko czy bagaż mieści się w koszu Ryanaira ale tylko w nielicznych przypadkach, jeśli bagaż naprawdę jest "na oko" spory :)
Pamiętaj, że w Ryanair wszystkie rzeczy musisz mieć spakowane do 1 szt bagażu podręcznego. Tyczy się to również zakupów po kontroli bezpieczeństwa.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Sty 2012 13:12 

niebieski
Widzę więc, że palnąłem babola. Powiedzcie więc czy te limity zakupów są tylko w Ryanie? Czy tradycyjne linie respektują zakupy wolnocłowe czy też będzie to "upychane" do jednej torby?
Osobiście przerabiałem takie coś i zakupy miałem w drugiej torbie. Pani tylko poprosiła o dowód zakupu i bez pytań puściła dalej. Tyczyło się to zarówno Air Europa jak i Easy Jet
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Sty 2012 20:16 

Mnie wczoraj nie ważyli, koszyk stoi przy gate'cie i pani kontrolująca dokumenty kazała chyba jednej czy dwóm osobom włożyć do niego walizki... Ale wagi nigdzie nie widziałam.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Sty 2012 20:23 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Maciek78 napisał(a):
Widzę więc, że palnąłem babola. Powiedzcie więc czy te limity zakupów są tylko w Ryanie? Czy tradycyjne linie respektują zakupy wolnocłowe czy też będzie to "upychane" do jednej torby?
Osobiście przerabiałem takie coś i zakupy miałem w drugiej torbie. Pani tylko poprosiła o dowód zakupu i bez pytań puściła dalej. Tyczyło się to zarówno Air Europa jak i Easy Jet

Ja odniosłem wrażenie, że tylko Ryanair przykłada do tego uwagę. Czasem nawet bardzo skrupulatnie obsługa rejsu Ryanaira waży i mierzy wszystko.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 10 Sty 2012 21:45 
Awatar użytkownika

niebieski
widze sporo sprzecznych informacji, dlatego postaram sie nieco wyjasnic, na podstawie swoich kilku(dziesieciu) startów z KRK.

Bagaz mierzony moze byc zarówno przed security (koszyk + waga) albo po security - przed wejsciem do samolotu (wtedy nigdy nie widzialem, by kogos ważyli). Ok roku temu byla moda na opcje 1, teraz mam wrazenie ze czesciej druga opcja (albo po prostu brak cyrków, ew mierzone tylko walizki, ktore ewidentnie sa za duze)

Co do strefy wolnocłowej - zakupy jak najbardziej powinny sie miescic w ramach jednej sztuki bagazu podrecznego. ALE! Są lotniska, na ktorych oficjalnie mozna robic zakupy i wnosić je OSOBNO. Nie powiem wam w tej chwili ktore, bo po prostu nie pamietam (za duzo zadupiastych lotnisk w mojej kolekcji..), ale widzialem kilkukrotnie napisy po angielsku, ze na danym lotnisku zakupy w sklepach nie licza sie do bagazu i oficjalnie ryanair pozwala wnosic. Ktos pamieta na ktorych to lotniskach?

W kazdym razie jest ich dosyc malo.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 11 Sty 2012 02:10 

w bergamo jest sklep, w ktorym mozna zrobic zakupy i nie sa one liczone do limitu bagazu podrecznego.

#12 PostWysłany: 11 Sty 2012 02:59 

W pazdzierniku lecialem GDN-DTM i wazono bagaz w jednym z dwoch "ogonkow" przy bramce. Niezwlocznie zmienilem kolejke ;p
Do tego pare razy krzyknieto w tlum komunikat, ze zakupy jak i damskie torebki maja stac sie czescia 1 sztuki bagazu. Szczegolnie to drugie zdziwilo mnie mocno. Zawsze z zazdroscia spogladalem na kobiecy handicap w postaci przepastnych torebko-toreb na ramieniu ;)
Poniekad slusznie - sztuka to sztuka, a nie ze potem ganianie po samolocie za miejscem na bagaz i upychanie pod siedzeniami czy w szafkach załogi.

#13 PostWysłany: 11 Sty 2012 11:29 

niebieski
Blackall napisał(a):
Ktos pamieta na ktorych to lotniskach?

Na Charleroi pamiętam taki napis w każdym sklepiku :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 11 Sty 2012 12:17 
Awatar użytkownika

niebieski
gruda napisał(a):
Do tego pare razy krzyknieto w tlum komunikat, ze zakupy jak i damskie torebki maja stac sie czescia 1 sztuki bagazu. Szczegolnie to drugie zdziwilo mnie mocno. Zawsze z zazdroscia spogladalem na kobiecy handicap w postaci przepastnych torebko-toreb na ramieniu ;)
Poniekad slusznie - sztuka to sztuka, a nie ze potem ganianie po samolocie za miejscem na bagaz i upychanie pod siedzeniami czy w szafkach załogi.

Taka generalnie jest zasada: torebka musi zmiescic sie w podrecznym, ja zawsze zostawiam sobie po prostu troche miejsca w walizce. W zimie jeszcze mozna to obejsc, torebka pod plaszcz i raczej nikt nie zauwazy, ale jesli sprawdzaja juz przy kontroli bezpieczenstwa (nie pamietam jakie lotnisko, ale gdzies mi sie juz to zdarzylo) to raczej nie przejdzie wiec po co ryzykowac.

Jesli chodzi o lotniska pozwalajace na dodatkowa torbe z bezclowki: moze daloby sie stworzyc jakas liste, bo przed swietami mialam duzy dylemat czy uda mi sie kupic prezenty "piwne" na Charleroi (podreczny mialam wypchany po brzegi...), nie bylam pewna czy to tam widzialam wczesniej te komunikaty czy gdzie indziej. Na szczescie zestawy piwa+kufel legalnie dotarly ze mna do Polski :D

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości