Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Lis 2016 18:00 
Awatar użytkownika

Loty: 117
Kilometry: 202 043
niebieski
Ile czasu potrzeba na przesiadkę pomiędzy lotami na MAN? Da się pozostać po przylocie w airside?

Mój konkretny przypadek:
[FR] DUB-MAN 06:25 - 07:30
[FR] MAN-WRO 08:30 - 11:45
 Profil Relacje PM off  

Coolcation na północy 😍 Finlandia i Szwecja w jednej podróży za 235 PLN ✈️⛴️ Coolcation na północy 😍 Finlandia i Szwecja w jednej podróży za 235 PLN ✈️⛴️
Lato na chorwackiej Istrii 🏝️🌊 4* hotel z wyżywieniem i basenem za 2343 PLN Lato na chorwackiej Istrii 🏝️🌊 4* hotel z wyżywieniem i basenem za 2343 PLN
#2 PostWysłany: 01 Sty 2017 12:00 

złoty
Podepnę się pod pytanie... Czas na przesiadkę 1h 10min. Da radę się wyrobić zakładając brak opóźnień? Bagaż podręczny.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 01 Sty 2017 17:04 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Pewnie za bardzo Ci nie pomogę ale mogę podzielić się moimi wrażeniami po pobycie tam: po przylocie lotnisko wydało mi się bardzo małe, bo chyba w mniej niż 10 min udało mi się je opuścić (w tym również kontrola paszportu); natomiast przy wylocie to pamiętam, że tak szedłem i szedłem i szedłem aż w końcu trafiłem na odpowiednie wyjście.

#4 PostWysłany: 01 Sty 2017 17:25 

złoty
Pamiętasz na którym terminalu lądowałeś?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 01 Sty 2017 18:23 
Awatar użytkownika

@‌Mar77‌

Zależy na którym terminalu lądujesz, chodzi mi czy ten sam terminal przylotu i wylotu. W listopadzie przerabiałam trasę WRO-MAN-MAD, przylot do MAN i następnie wylot do MAD z terminala T3. Gdyby nie to, że czas przesiadki to kilka godzin (podjechaliśmy do centrum pozwiedzać trochę) to spokojnie pozostalibyśmy po "bezpiecznej" stronie w oczekiwaniu na dalszy lot. Zatem jeśli masz tylko bagaż podręczny i szczęśliwie ten sam terminal to godzina na przesiadkę powinna w zupełności wystarczyć.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Sty 2017 18:49 

złoty
No niestety, przylot na T3 , wylot z T1
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 01 Sty 2017 19:55 
Awatar użytkownika

Ryzykowne, ale moim zdaniem jakieś szanse że się uda są (zakładając oczywiście brak opóźnień). Lotnisko nie jest znowu takie duże, więc: postaraj się wysiąść z samolotu w pierwszej grupie która wsiądzie do autobusu, po przybyciu do terminala prędko do kontroli paszportowej - jedna kolejka dla posiadaczy paszportów (automatyczne samoobslugowe skanowanie) oraz druga dla tych z dowodami osobistymi (budka z pracownikiem straży granicznej). Obie kolejki idą dość szybko, osobiście polecam tą z pracownikiem, bo wg mnie idzie nieco szybciej. Następnie schodami w dół do hali przylotów mijając po drodze karuzele z bagażami. Po wyjściu z hali przylotów podążaj za znakami metrolinka w kierunku terminala T1, po drodze są znaczki informujące ile zajmuje przejście ale moim zdaniem podane czasy są mocno przesadzone tzn. dla niezbyt ruchliwych osób ciągnących stado walizek ze sobą ;). W rzeczywistości przejście z plecakiem dość żwawym krokiem zajmuje ok. połowę krócej.
Czas od wyjścia z samolotu do dotarcia przez nas do terminala T1 (bez pośpiechu, z przerwą na wizytę w toalecie) to jakieś max. 20 minut. Co do dalszej obsługi w T1 się nie wypowiem... poszliśmy na przystanek autobusowy.
 Profil Relacje PM off
Mar77 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 01 Sty 2017 19:59 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@‌Mar77‌
Nie pamiętam. Przylot to był czwartkowy, wieczorny lot z Genewy(easyjet), a wylot to poniedziałkowy, popołudniowy do Barcelony(ryanair).

#9 PostWysłany: 10 Mar 2017 04:27 

złoty
No i lipa... nie udało się. Ze 'względów operacyjnych' mój lot TFS-MAN przekierowany do BCN i w efekcie ponad 3h opóźnienia w MAN.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Cze 2017 17:52 
Awatar użytkownika

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Clementiaa napisał(a):
@‌Mar77‌

Zależy na którym terminalu lądujesz, chodzi mi czy ten sam terminal przylotu i wylotu. W listopadzie przerabiałam trasę WRO-MAN-MAD, przylot do MAN i następnie wylot do MAD z terminala T3. Gdyby nie to, że czas przesiadki to kilka godzin (podjechaliśmy do centrum pozwiedzać trochę) to spokojnie pozostalibyśmy po "bezpiecznej" stronie w oczekiwaniu na dalszy lot. Zatem jeśli masz tylko bagaż podręczny i szczęśliwie ten sam terminal to godzina na przesiadkę powinna w zupełności wystarczyć.

z Twojego postu wynika [choć nie w 100% jasno, stąd pytanie], że przy przesiadce z T3 na T3 nie trzeba ponownie przechodzić security, tak?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 30 Kwi 2019 20:18 
Awatar użytkownika

Loty: 190
Kilometry: 369 527
niebieski
Podbijam wątek. Czy w ramach przesiadki na tym samym terminalu w tym przypadku konkretnie T3 zostajemy w strefie czy ponownie trzeba przechodzić kontrole bezpieczeństwa?

#12 PostWysłany: 05 Maj 2019 18:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Odpowiem sobie sam, przyda się dla potomnych.
Otóż na lotnisku w Manchesterze nie ma problemu z przesiadką pod jednym warunkiem. Jesteś klientem innej linii lotniczej niż Ryanair. Klienci Ryanair muszą przejść jeszcze raz kontrole bezpieczeństwa, a wcześniej kontrole paszportową. O zakazie informują tabliczki w miejscu przesiadek, obsługa informuje, że Ryanair nie opłaca takiej usługi dla swoich klientów. Czy można to zrobić nie zważając na ostrzeżenia, nie wiem bo miałem sporo czasu i po prostu zrobiłem jak kazano. Choć to absurdalne.

#13 PostWysłany: 05 Maj 2019 18:26 
Awatar użytkownika

Loty: 606
Kilometry: 951 765
niebieski
W DUB bedacym glownym hubem Ryanaira jest podobnie - RYR nie oplaca uslugi transferu.

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Maj 2019 19:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Pytanie czy łamanie zakazu jest jakoś weryfikowane? Teoretycznie łatwo to zrobić bo przed kontrolą bezpieczeństwa skanuje się karty pokładowe, a skoro ktoś się przesiądzie to ich nie zeskanuje. Ale co wtedy?

#15 PostWysłany: 19 Paź 2020 19:11 

Lecę Ryanairem z Wrocławia na Teneryfę z przesiadką w Manchesterze i Ryanair właśnie zmienił mi godzinę pierwszego lotu co skutkuje tym że mam tylko 50 minut na przesiadkę.
Kontaktowałem się z supportem, moga tylko anulować lot WRO-MAN co za bardzo mnie nie ratuje.
Minimalny rekomendowany czas na przsiadkę w MAN 2h i muszę jeszcze raz przejść kontrolę bezpieczeństwa.
Ląduje i staruje z T3.
Dzisaj przeglądałem tablice przylotów i odlotów z T3 to większość samolotów przyleciała i odleciała przed czasem.

Na lotniksu w Manchesterze można wykupić fast track przez kontrolę paszportową i bezpieczeństwa (razem 10 funtów)
Jeszcze myślę o wykupieniu wyboru miejsca w samolocie tak żeby wyjść jako pierwszym.

Czy jest duża sznasa zdążyć? (przy założeniu braku opóźnień)
Te godziny na rezerwacji to godziny startu samolotu czy zamknięcia boardingu? Nigdy się nad tym nie zastanawiałem.
W czasach COVID są jakieś dodatkowe utrudnieniea które wydłużają czas przeisadki?

Przesiadka Manchester Airport, Ryanair.
Pt 6.lis.2020 godz. 11:50 Wrocław do Manchester 13:10
Pt 6.lis.2020 godz. 14:00 Manchester do Teneryfa Południe 18:25
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 19 Paź 2020 20:24 

Loty: 128
Kilometry: 184 046
niebieski
Wg mnie mała szansa, ale jak wystartujesz szybko, to może jakaś szansa jest ;)
Pamiętam, że to duże lotnisko i sporo czasu zajęła kontrola paszportowa, potem jeszcze na nowo kontrola bezpieczeństwa i bramki - wg mnie kiepsko, może na ostatnią chwilę by się udało :roll:

#17 PostWysłany: 19 Paź 2020 20:52 
Awatar użytkownika

niebieski
@kiimi
@wojteksg

Obecnie MAN oferuje pulę darmowych slotów na security, korzystałem w lipcu przy wylocie na Sycylię:
https://booking.manchesterairport.co.uk/security/dates/

"Free slots are subject to availability. When not available, you can use standard lanes or book FastTrack."
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 20 Paź 2020 09:34 
Awatar użytkownika

platynowy
wojteksg napisał(a):
Czy jest duża sznasa zdążyć? (przy założeniu braku opóźnień)
W czasach COVID są jakieś dodatkowe utrudnieniea które wydłużają czas przeisadki?

@wojteksg Pewnosci nie ma, ale masz DUZA szanse sie wyrobic, zwlaszcza jezeli masz paszport biometryczny i zrobidz PLF na srtonach gov.uk.
Tutaj masz fajny opis kolegi @Bajerglowa94, ktory dal rade na STN w 20min :-) - ku pokrzepieniu: wielka-brytania-covid,1453,154038&start=80#p1382595
A obecnie nie ma zadnych utrudnien, a sa ULATWIENIA w postaci zerowych lub prawie zerowych kolejek do immigration i security, nawet nie jest konieczne wykupywanie zadncy fast trackow. Kilkakrotnie przesiadalem sie w czasie pandemi w UK Londyn i Szkocja i za zadnym razem nie zajelo to wiecej niz 30min: taxi-wyjscie z samolotu-przejscie/przejazd do kontroli paszportowej-immigraion/bramki-ponowne security-dojscie do gate.
Najwazniejsze to wypelnic PLF: https://www.gov.uk/provide-journey-cont ... -travel-uk i https://visas-immigration.service.gov.u ... cator-form. Jak to masz to immigration 5sek, jak nie to ma miejscu zajmie i 5min.
 Profil Relacje PM off
Bajerglowa94 lubi ten post.

#19 PostWysłany: 20 Paź 2020 10:03 

platynowy
@wojteksg chciałem najpierw napisać, że z całym szacunkiem, ale jeśli nie wiesz jakie godziny są napisane w rezerwacji, to się za to nie zabieraj..
Ale okej, jeśli na szali jest totalne zrezygnowanie z wyjazdu, to próbuj. Wyszukaj sobie w necie mapkę lotniska gdzie masz biec, możliwe też że już przed wylotem z WRO znajdziesz na stronie lotniska Man info o Twoim gate. Tak jak jaco27 napisał - PFLe i blachy biometryczne. No i nastaw się na bieg - lepiej się spocić i mieć zapas, niż odwrotnie.
A 14:00 to godzina wylotu, gate zamyka się 15 minut wcześniej czyli 13:45 więc faktycznie masz 35' na zrobienie tego :)
2 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 12 Cze 2022 17:15 

Hej, pytanie pierwszy raz lecę z przesiadką nie na jednym bilecie.
Lot Ryanairem, POZNAŃ - MANCHESTER - SANTANDER, pytanie bo sporo słyszałem odnośnie lotniska w Manchesterze negatywnych opinii o opóźnieniach i dużych kolejkach. Czy międzylądowanie 2h 30min jest optymalnym czasem czy raczej ryzykownym? Podobno również inne linie lotnicze pozwalają na uniknięcie tam ponownego przechodzenia przez wszystkie bramki poza oczywiście kontrolą paszportową, a Ryanair nie udostępnił takiej opcji swoim klientom. I jeszcze pytanie czy lecąc Ryanairem i przesiadając się do Ryanaira lecę z tego samego terminala czy to nie ma żadnego znaczenia i może to być jakikolwiek terminal?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość