Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Lut 2014 01:42 

Witam Was serdecznie,

Jestem nowy na forum, dlatego chciałbym Was powitać serdecznie :)
Uważnie przeczytałem wszystkie tematy i wcześniejsze odpowiedzi dotyczące lotniska w Marsyli ale są to dosyć stare posty ( może się pozmieniało coś ). Kupiłem lot na kwiecień Ryanair'em dla siebie i dziewczyny wylot w piątek powrót w niedzielę rano. Chciałbym zapytać jakie macie doświadczenia i co polecacie na ten krótki pobyt - czy lepiej wynająć samochód, czy są dosyć tanie środki transportu i przede wszystkim czy polecacie jakieś hostele/hotele?

Pozdrawiam serdecznie !
 Profil Relacje PM off  

Czarnogórskie lato ☀️ Wypoczynek na Bałkanach w szczycie sezonu od 2503 PLN 😎 Czarnogórskie lato ☀️ Wypoczynek na Bałkanach w szczycie sezonu od 2503 PLN 😎
2 kolejne Dreamlinery oznaczają pierwsze od lat nowe dalekie trasy LOT! Dokąd może polecieć? Sprawdźmy 2 kolejne Dreamlinery oznaczają pierwsze od lat nowe dalekie trasy LOT! Dokąd może polecieć? Sprawdźmy
#2 PostWysłany: 20 Lut 2014 02:04 

Spokojnie możesz zaufać transportowi publicznemu, z metrem włącznie. Możesz kupić City Pass, wtedy przejazdy będą za free. Jeżeli będziecie czuli niedosyt są statki i dobre połączenia pociągiem z pobliskimi miejscowościami.

#3 PostWysłany: 20 Lut 2014 11:49 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Nawet do przepięknego pobliskiego Cassis można spokojnie dostać się bez samochodu.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Lut 2014 20:04 

Loty: 53
Kilometry: 55 261
Co prawda w Marsylii są tylko 2 linie metra ale więcej potrzebnych nie jest. Tam gdzie bezpośrednio nie dojedziesz metrem,to jeżdżą autobusy.
Pociągów i autobusów podmiejskich też jest dużo więc spokojnie wszędzie komunikacją dojedziesz,no może tylko po za Chateau d'If bo tam trzeba dopłynąć promem:)
Marsylia to ogólnie bardzo fajne miasto,ja jakoś nie spotkałem się ze tą słynną przestępczością i patologią.

#5 PostWysłany: 22 Lut 2014 17:38 

Lecę tym lotem 6-9 kwietnia z Ryanair'a więc w zasadzie mamy dwa i pół dnia na podbicie Marsylii :) zastanawiam się właśnie nad tym CityPass'em, bo cena to 31E za 48h więc za dwie oisoby wychodzi 60E ... Czy taniej nie będzie kupić bezpośrednio u kierowców jakiś biletów całodobowych czy coś? I przy okazji czy polecacie jakieś fajne noclegi , bo chciałem uderzyć w ciemno i poszukać czegoś na "czuja", zamiast szwędać się po HRS'ie i booking.com :))
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Mar 2014 09:41 

Witam,
tez lecę tym lotem, z tym, że jeśli chodzi o wylot 6.04 to jest niedziela... Wybieram samochód z wypożyczalni. Wychodzi taniej od komunikacji miejskiej. Poza tym z Vitrolles do Cassis jest kolo 60km. Mogę was gdzies podrzucic. Co do hotelu to najtaniej F1 (ok 35euro za 3 osobowy pokój) lub Etap. Jest ich kilka, nie trzeba rezerwowac dużo wczesniej, ale trzeba zadzwonic do południa, ponieważ wieczorem nie zawsze są miejsca. Zna ktoś z was francuski?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 19 Maj 2014 14:51 

Hej, mam podobne pytanie, ale dotyczące trochę większego obszaru :) chciałabym we wrześniu zwiedzić Prowansję, Lazurowe Wybrzeże (Marsylia, Avignon, Saint Tropez, może Monaco). I tu mam dwie opcje:
1) Znalazłam lot za 373 zł na 7dni lub 340 za 10 dni + wynajęcie samochodu dla 4 osób ok. 670/4os. (bez kosztów paliwa). Sama trasa Avignon- Monaco to 380km.
2) Samochodem zamiast samolotem i wynajętym autem wyszłoby ok. 490zł (licząc paliwo, ale bez opłat za parkingi i autostrady, co moze znacznie zwiększyć koszt).

chciałabym pojeździć po tych pięknych wsiach z wrzosowiskami ze zdjęć i winnicach:) gdzieś też znalazłam info o czymś takim:
"Polecam wypad do słynnego AVINON-u na most i w Marsyli stateczkiem po zatoce i na wyspe skazancow". ktoś wie o jaką dokładnie wyspę chodzi (google nie znalazło wyspy skazańców blisko wybrzeża) i jaki może być koszt przepłynięcia po zatoce?

Czy ktoś, kto już był w tych miejscach, może poradzić czy lepiej samolot + wynajęcie auta + komunikacja czy raczej własny samochód?
I czy wiecie czy jest możliwość noclegów właśnie gdzieś na wsiach, winnicach?
będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc i wskazówki!
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Maj 2014 15:11 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
kate_05 napisał(a):
ktoś wie o jaką dokładnie wyspę chodzi (google nie znalazło wyspy skazańców blisko wybrzeża) i jaki może być koszt przepłynięcia po zatoce?

Podejrzewam, że może chodzić o: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zamek_d%27If
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 28 Gru 2018 13:48 

Loty: 20
Kilometry: 41 634
Wybieram się do Marsylii w styczniu na weekend (od pt do pon) czy warto w ogóle kupować bilet 10cio przejazdowy na komunikację miejską, czy lepiej zaliczyć główne atrakcje "z buta"?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 28 Gru 2018 17:05 
Awatar użytkownika

Loty: 294
Kilometry: 373 101
niebieski
zależy gdzie masz nocleg.
jeśli w centrum to spokojnie wszystkie atrakcje zwiedzisz z buta.
nie ma nic lepszego niż poznawanie miasta szwendając się po nim...

będąc we wrześniu w Marsylii z komunikacji korzystałem tylko jadąc na lotnisko i do Cassis :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 14 Sty 2019 09:55 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 59 474
Jak jesteś 3 dni to 10 przejazdowy jest bezsensowny, taniej masz Pass XL 24h / Pass XL 72h 5,20 € / 10,80 €.
Albo na 3 dni za te 10,80 i jedziesz też do casis w tej cenie, albo na 24 godziny i w ten dzień obskakujesz wszystko co wymaga dojazdów a w pozostałe to co blisko z buta.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 14 Sty 2019 18:14 

Loty: 20
Kilometry: 41 634
Dzięki wielki za wszystkie rady. Raczej jestem nastawiona na zwiedzanie z buta. A możecie jeszcze poradzić jak najlepiej i najszybciej dostać się do Cassis?

PS. @lot wybacz, że nie odpisałam na priv, ale jeszcze nie mogę, za mało aktywna jestem. Wylot jest o 17.00 błędnie wpisałam do dziennika lotow.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 17 Lis 2022 22:23 

Loty: 128
Kilometry: 184 046
niebieski
odświeżajka :)
do Cassis z Marsylii dojedziesz autobusem nr 78 -jedzie ok 40 minut, cena 3,5 euro w 1 stronę
w Marsylii startuje z przystanku Castellane/Toulon - boczna uliczka

#14 PostWysłany: 17 Lis 2022 22:33 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@kiimi kilka lat wstecz razem z forumowiczem mielismy samochod w Marsylia
ale odbilismy sie od fiordow poludnia z powodu ryzyka pozaru

w grudniu mam dluga przesiadke przed Madera i chcialbym zrobic drugie podejcie
jesli pogoda bedzie laskawa tym razem komunikacja publiczna

czy to dobry pomysl by podjechac do Callelongue zamiast do Casiss /troche czasochlonne podejscie do fiordow/
Załącznik:
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG [ 105.76 KiB | Obejrzany 2975 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 07 Gru 2022 15:06 

Loty: 128
Kilometry: 184 046
niebieski
Nie mam pojęcia bo od tej strony nie próbowałam. To raczej bardziej hardkorowa wersja jak ktoś lubi trekkking.

#16 PostWysłany: 25 Lis 2024 20:31 

złoty
Krótki update co do marsylskiej komunikacji miejskiej.
Od niedawna za bilety można płacić zbliżeniowo kartą płatniczą. Pojedynczy bilet kosztuje 1.70 euro, można się na nim przesiadać dowolną ilość razy w ciągu 59 minut, ale obejmuje w tym tylko jeden przejazd metrem. 59 minut liczone jest według przesiadek, czyli w ostatnim autobusie można jechać dłużej, o ile mieścimy się w 59 minutach wsiadając.
Obciążenie rachunku następuje na drugi dzień. Szczegóły:
https://www.rtm.fr/actualites/validatio ... e-bancaire

Ten sposób płatności działa też w autobusie linii 91 ma lotnisko, ale średnio się opłaca, bo przejazd pojedynczy kosztuje 10 euro, a bilet w obie strony (do kupienia w kasie albo automatach) jest po 16.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 16 Lut 2025 16:07 

niebieski
1) Czy ten bilet 10-przejazdowy to działa dla jednej czy wielu osób i np. jak w Alicante można przejechać 2 przejazdy po 5 osób? Bo nigdzie nie znalazłem jasnej informacji na ten temat, na stronie RTM również? ;)
2) Na pobyt 4-5 dni to dobre rozwiązanie dla 5 osób?
3) I czy opcja autobusem na lotnisko za 16 EUR RT/osoba to dobra opcja czy są jakieś sensowne tańsze? ;)
4) Czy jest sens bawić się w zniżki dla osób uczących się w wieku 15-20 lat czy to bez sensu? Głównie pytam o przejazd z/na lotnisko, ale miejskie jazdy również? :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 19 Lut 2025 23:37 

niebieski
Trochę pogrzebałem - i proszę mnie poprawić, jeśli się mylę:
1) W samej Marsylii najtaniej (dla grupy 5 osób) wychodzą bilety jednorazowe dla... 4 osób (plus 1 zwykły bilet).
2) Dojazd z lotniska:
- L091 RT za 74 EUR za rodzinę 2+3 (3 dorosłych, dzieci nastoletnie)
lub lepiej:
- pociągiem na bilecie !ZOU5-9 dla grupy co najmniej 5 osób za 36 EUR za RT czyli tam i z powrotem.
3) Z buta można przejść ten odcinek z lotniska do pociągu czy z jakichś względów nie?

To chyba najlepiej, najwygodniej, najtaniej i najszybciej wychodzi pociąg - tylko do tej stacji z terminala trzeba dojechać i ponoć już nie bezpłatnie, tak? ;)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 20 Lut 2025 02:21 

złoty
@sanchopan Mapy pokazują, że pieszo do dworca idzie się około trzech kilometrów bo trzeba obejść dookoła węzeł drogowy. Jeśli nie chcesz tyle iść to wsiądź pod lotniskiem do autobusu linii 13. Bilet kosztuje 1,20 EUR dla osoby dorosłej. Na zdjęciu rzeczony autobus.
Załącznik:
IMG_20250202_162943_306_copy_1280x720.jpg
IMG_20250202_162943_306_copy_1280x720.jpg [ 203 KiB | Obejrzany 234 razy ]
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 20 Lut 2025 09:58 

niebieski
Dzięki wielkie - mi też na mapie tak pokazywało, a jak "ręcznie" próbowałem to obejść to widziałem znaki "zakaz pieszych". Ale zawsze lepiej zapytać kogoś, kto już był :)
A bilet się płaci kartą zbliżeniową w "kasowniku" w tym autobusie czy jakoś inaczej (przepraszam, jeśli było)? ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość