Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1057 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53  Następna
Autor Wiadomość
#1021 PostWysłany: 27 Kwi 2024 13:42 

SYTUACJA: Jestem z Krakowa i mam wylot do Londynu w środę 01.05 bardzo rano gdzie potrzebny jest paszport.
PROBLEM: Mam nieważny paszport z powodu zmiany nazwiska (teraz mam dwuczłonowe).

I teraz zastanawiam się co zrobić:
1. Mogłabym ubiegać się o paszport tymczasowy w Krakowie, jednak podobno mogą być wymagane dokumenty potwierdzające awaryjną sytuację typu śmierć członka rodziny, choroba itp (https://www.gov.pl/web/gov/uzyskaj-paszport-tymczasowy).
2. Mogę pojechać na lotnisko Chopina, wcześniej kupić jakiś bilet do Londynu i wyrobić tam tymczasowy paszport bez pytań. I tutaj moje pytania:

- znalazłam tańszy lot na popołudnie 01.05 (środa), najlepiej byłoby mi w Warszawie w poniedziałek (29.04) rano wyrobić paszport - czy taki okres czasu mieści się w tym przedziale MAX do 2 dni roboczych przed odlotem ? Nie bardzo wiem jak to liczyć.
- czy ktoś próbował wyrobić paszport tymczasowy a później zwrócić lot ? Wydaje mi się, że te sprawy są niezależne i paszport wciąż powinine być ważny ...
- generalnie zależy mi na rozwiązaniu które pozwoli mi zaoszczędzić pieniądze, bo straconego czasu i stresu nie uniknę.

Dzięki za wszelkie porady !
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na city break 😎 Sofia na 2 dni w czerwcu za 637 PLN (loty z Wrocławia + 4* Mercure) ♥️ Idealne miasto na city break 😎 Sofia na 2 dni w czerwcu za 637 PLN (loty z Wrocławia + 4* Mercure) ♥️
Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Hat Yai w jednej podróży z Warszawy za 2833 PLN 🌺 Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Hat Yai w jednej podróży z Warszawy za 2833 PLN 🌺
#1022 PostWysłany: 27 Kwi 2024 14:02 

HON fly4free
Zacząłbym od przeczytania: https://www.gov.pl/web/mswia/uzyskaj-pa ... -warszawie

Wylot nie musi być z Warszawy.
 Profil Relacje PM off
pysilla lubi ten post.

#1023 PostWysłany: 27 Kwi 2024 14:03 

Loty: 12
Kilometry: 19 617
A może taka opcja jest jeszcze dostępna:
Paszport jest ważny na starym nazwisku przez 120 dni od zmiany danych w rejestrze pesel.
Jeśli 120 dni nie minęło możesz lecieć.
https://powroty.gov.pl/-/zawarcie-malze ... dokumenty-
pysilla lubi ten post.

#1024 PostWysłany: 27 Kwi 2024 14:50 

@man4business przeczytałam wcześniej wymagania, ale nie widziałam nigdzie dokładnej informacji na temat samego biletu. Założyłam, że do wyrobienia paszportu na tym lotnisku kwalifikują się tylko bilety z tego lotniska. Rozumiem, że miałeś taką sytuację i to jest potwierdzone info ? :) To by było wspaniałe bo rozumiem, że by znaczyło, że mój bilet z Krakowa by mnie upoważniał do wyrobienia tymczasowego paszportu.

@marrak ah rzeczywiście nie dopisałam tej informacji, jest już po tym czasie i paszport jest nieważny :(
 Profil Relacje PM off  

#1025 PostWysłany: 27 Kwi 2024 14:57 

złoty
Komplikuj sobie życie jak musisz i do tego wcześniej tego nie sprawdzilaś
Tak naprawdę do sprawdzenia jest tylko data ważności paszportu :!:
Jak tu dokument podróży i bilet lotniczy jest na te same dane co w paszporcie to udanej wycieczki ci życzę.
A po powrocie działaj, normalnie złóż wniosek o wymianę paszportu.
 Profil Relacje PM off
pysilla lubi ten post.

#1026 PostWysłany: 27 Kwi 2024 15:12 

@dg72 Bilet jest na nowe nazwisko. Jasne, po powrocie (jak się wszystko uda) już w normalnym trybie wszystko będę załatwiać :) Dzięki !
 Profil Relacje PM off  

#1027 PostWysłany: 27 Kwi 2024 15:40 

HON fly4free
pysilla napisał(a):
nie widziałam nigdzie dokładnej informacji na temat samego biletu.
Jak to możliwe, skoro jest to napisane w podstawowych warunkach, które muszą być spełnione, aby ubiegać się o paszport tymczasowy?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1028 PostWysłany: 27 Kwi 2024 15:51 

złoty
Kod:
Punkt wydawania paszportów tymczasowych czynny jest w dni robocze w godz. 08:00 – 20:00
Paszport tymczasowy w punkcie wydawania paszportów tymczasowych na Lotnisku Chopina Warszawa, w wyjątkowym przypadku, może otrzymać osoba, która:

przed wylotem utraciła dokument tożsamości uprawniający do odbycia zaplanowanej podróży,
zapomniała zabrać ze sobą dokument tożsamości wymagany do odbycia zaplanowanej podróży,
przed wylotem zorientowała się, że posiadany dokument tożsamości utracił ważność lub okres jego ważności jest zbyt krótki do odbycia podróży do danego kraju,
dysponuje ważnym biletem lotniczym na wyjazd zagraniczny.

Zapewne boi się, że ten wylot tylko z Chopina.
No właśnie nie, nie ma takiego warunku

https://www.gov.pl/web/mswia/uzyskaj-pa ... -warszawie

Czyli jak bilet lotniczy na nowe dane tj inne nazwisko niż w paszporcie to czeka ją krajowa wycieczka
 Profil Relacje PM off
pysilla lubi ten post.

#1029 PostWysłany: 27 Kwi 2024 16:04 

HON fly4free
Na jakiej podstawie "ważny bilet lotniczy" oznacza "ważny bilet lotniczy z lotniska Chopina"? No serio?...
 Profil Relacje PM off  

#1030 PostWysłany: 27 Kwi 2024 16:26 

@man4business
Zasugerowałam się odpwowiedzią @oskiboski, że "Uwaga : Jeśli macie bilet z Modlina/Radomia to niestety paszportu nie zrobią"
z tego linka: dostaniesz-paszport-tymczasowy-w-15min-na-waw,225,170853.
 Profil Relacje PM off  

#1031 PostWysłany: 27 Kwi 2024 17:16 

złoty
man4business napisał(a):
Na jakiej podstawie "ważny bilet lotniczy" oznacza "ważny bilet lotniczy z lotniska Chopina"? No serio?...

Jak już głupio się czepiasz to precyzyjnie proszę czyli

na wyjazd zagraniczny

Potrafię sobie wyobrazić, że wielu tak pomyślało skoro ta usługa to taki sukces, a oferowana jest tylko na Chopin Airport
 Profil Relacje PM off  

#1032 PostWysłany: 27 Kwi 2024 18:07 

HON fly4free
Wiesz co? Moja odpowiedź była zawięzła i precyzyjna. Podałem link do przepisów. Jest tam napisane jaki bilet jest wymagany czy nie jest?

Co więcej, dodałem, że bilet nie musi być z Warszawy.

Zatem, tak sobie bijesz pianę czy masz coś sensownego do zakomunikowania?
 Profil Relacje PM off  

#1033 PostWysłany: 29 Cze 2024 11:37 

Witam,
Nie wiem, czy to właściwe miejsce na zadanie tego pytania, ale jestem nowy na tym forum.....

Mam nieważny polski paszport i zastanawiam się, czy przy międzylądowaniu (np. Frankfurcie, Oslo albo Kopenhadze) nie będę miał z tego tytułu jakichś problemów ze służbami? Lecę z NY do Poznania.

Wiem, że bezpośrednio lotem z NY do Poznania lata Lot, ale ja preferuję SAS albo Lufthansa.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,
janek_drzwi
 Profil Relacje PM off  

#1034 PostWysłany: 29 Cze 2024 12:20 

złoty
Wydźwięk wpisu jest taki, jakbyś miał ważny paszport amerykański.A wtedy nie masz żadnego problemu

Jak jedyny twój paszport to nieważny polski to kontakt z placówką dyplomatyczną w USA celem pilnego wyrobienia nowego paszportu polskiemu obywatelowi.

A że ty coś preferujesz....Na teraz zapewne nigdzie nie polecisz.
 Profil Relacje PM off  

#1035 PostWysłany: 29 Cze 2024 12:27 

niebieski
Cos mnie ominelo? LOT lata na Lawice z NYC?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1036 PostWysłany: 30 Cze 2024 13:17 

-- 30 Cze 2024 13:13 --

Ossory napisał(a):
Dzien dobry.

Mamy w czwartek lot na Majorke z Modlina, z 7-miesieczna coreczka. Jako totalnie nieogarnieci rodzice wlasnie sie zorientowalismy, ze nasza corka nie posiada zadnego dokumentu uprawniajacego do przekroczenia granicy :D

Przeczytalem, ze mamy farta, i ze od 2 miesiecy na Okeciu dziala ten punkt, w ktorym wyrabiaja paszporty dla zagapionych.

Pytanie mam takie: czy to zadziala nawet jesli mamy loty z Modlina? Czy musimy wykupic loty z Chopina? A jesli musimy wykupic loty z Chopina, to czy mozemy wykupic byle jaki lot (jakis tani, bez bagazu), byle tylko mala dostala od reki paszport?

Z gory dzieki za podpowiedzi!

-- 30 Cze 2024 13:17 --

Czy mogę wiedzieć jak ta sytuacja się zakończyła ?
 Profil Relacje PM off  

#1037 PostWysłany: 05 Wrz 2024 08:12 

Cześć wam,

Mam spory problem, moja kobieta miała incydent, przez który musiała unieważnić dowód ale posiada go fizycznie i nie jest on przecięty i ma dobrą date ważności.
Złożyła przyspieszony wniosek o nowy dowód ale nie wiemy czy zdąży przyjść ten plastik do dnia wyjazdu.

Szukam rozwiązań co możemy teraz zrobić - przejdzie na lotnisku ten stary dowód? Sprawdzają dowody w systemie?

Dostaliśmy jeszcze taki pomysł, żeby za pomocą mObywatel(bo tam już jest nowy dowód) - wyrobić tymczasowy dowód na lotnisku Chopina - myślicie, że to przejdzie?
 Profil Relacje PM off  

#1038 PostWysłany: 05 Wrz 2024 08:26 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Nie ma paszportu?
 Profil Relacje PM off  

#1039 PostWysłany: 05 Wrz 2024 08:33 
Awatar użytkownika

Loty: 487
Kilometry: 756 115
platynowy
Waldemar11 napisał(a):
Cześć wam,

Mam spory problem, moja kobieta miała incydent, przez który musiała unieważnić dowód ale posiada go fizycznie i nie jest on przecięty i ma dobrą date ważności.
Złożyła przyspieszony wniosek o nowy dowód ale nie wiemy czy zdąży przyjść ten plastik do dnia wyjazdu.

Szukam rozwiązań co możemy teraz zrobić - przejdzie na lotnisku ten stary dowód? Sprawdzają dowody w systemie?

Dostaliśmy jeszcze taki pomysł, żeby za pomocą mObywatel(bo tam już jest nowy dowód) - wyrobić tymczasowy dowód na lotnisku Chopina - myślicie, że to przejdzie?

Grecja jest w Schengen, więc nie ma kontroli paszportowej.
Dowód/paszport będzie potrzebny wyłącznie do identyfikacji czy osoba na bilecie to ta sama osoba co w dowodzie.
Przy tym sprawdzaniu nie ma żadnego łączenia się z żadną bazą (bo to robi pracownik lotniska/linii lotniczej).
Wcześniej przy odprawie trzeba będzie podać dane z dowodu w systemie.

Na 99,9% bez problemu da się polecieć.
Ale oczywiście musisz pamiętać, że jest to nielegalne - bo lecąc za granicę powinieneś posiadać ważny dowód tożsamości (ten fizyczny, który posiada jest nieważny, a elektroniczny w mObywatelu nie działa za granicą PL).
0,1% na potencjalne kłopoty.

No i pamiętaj, że dowód może być potrzebny w jakiś nietypowych okolicznościach już w Grecji.

Sam musisz ocenić czy chcesz podjąć to ryzyko.

-----------

Na lotnisku Chopina nie wyrabiają tymczasowych dowodów - tylko paszporty i EKUZ.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#1040 PostWysłany: 05 Wrz 2024 08:51 

Dzięki Panowie,

Paszportu też nie mamy - gdyby tak było nie byłoby tego pytania :D

Dzwoniłem, na infolinie MSWIA. Pani powiedziała, że taka opcja nie przejdzie o czym wspomniałeś @Tomo14 - ale musiała tak powiedzieć jako urzędnik na nagrywanej rozmowie.

Pani polecała wziąć dokumenty i umowę z biurem podróży i nie wcześniej jak 2 dni przed wylotem jechać na lotnisko i wyrobić paszport tymczasowy - ostateczną decyzję wydania tymczasowego paszportu podejmuje urzędnik na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1057 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości