Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [NGB] Ningbo Lishe
#1 PostWysłany: 25 Lip 2024 19:49 

złoty
Być może część osób zapyta co? gdzie? i po co tam lecieć?
Ningbo znajduje się po przeciwnej od Szanghaju stronie zatoki Hangzhou i posiada największy port kontenerowy na świecie. Ostatnimi czasy HK Express oferuje dobre ceny z Hong Kongu, więc może tak jak ja tutaj traficie.

Samo lotnisko jest duże, ale obsługuje głównie loty krajowe. Kontrola graniczna w moim przypadku była tak szybka, że nie zdążyłem wypisać karteczki ze wszystkimi moimi danymi nim nadeszła moja kolej.

Dojazd do miasta jest teoretycznie banalnie prosty, gdyż tuż przy lotnisku zlokalizowana jest ostatnia stacja linii metra numer 2. Ta sama linia pozwoli nam dojechać między innymi do głównego dworca kolejowego skąd możemy w ok. 1 godzinę za 30-40 PLN dojechać szybkim pociągiem do Hangzhou lub w trochę ponad 2 godziny za 60-90 PLN do Szanghaju. Tuż przy dworcu kolejowym znajduje się też dworzec autobusowy, z którego dojedziemy pod sam terminal promowy na wyspę Putuo Shan będącą jedną z czterech świętych gór buddyzmu według chińskich wierzeń. Na linii metra numer 2, trzy przestanki przed dworcem kolejowym, jest też inny dworzec autobusowy ("Coach Terminal"). W samym mieście także znajdzie się kilka atrakcji.

Koszt przejazdu metrem to 2-6 CNY w zależności od pokonywanego dystansu. Bilet kupimy za gotówkę lub płacąc w jednym z chińskich systemów płatności w automacie na stacji. Choć nie wierzyłem, to ostatnie metro z lotniska rzeczywiście odjeżdża o 22:00. Aplikacja Moovit oraz mapy Apple (także offline) sprawdzają się do planowania przejazdu komunikacją miejską. Należy mieć tylko na uwadze, że w przypadku japka mapy z rozkładami uaktywniają się dopiero kiedy telefon uzna, że jesteśmy w Chinach.

W pobliżu lotniska nie ma za bardzo hoteli, natomiast od biedy da się dojść piechotą do kilku pobliskich w 20-30 min. Trasa co do zasady jest cały czas po chodniku lub ścieżce rowerowej. Co ciekawe życie na ulicy po 22 absolutnie nie zamiera. Widziałem działającego fryzjera, ludzie jedli w knajpkach, działał street food.
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.
jersey uważa post za pomocny.

Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN
Wczasy w Omanie: 7 dni w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 3630 PLN. Wylot z Warszawy Wczasy w Omanie: 7 dni w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 3630 PLN. Wylot z Warszawy
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości