Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Maj 2017 08:40 

Jako, że jestem świeżo po pełnych 4 dniach w Singapurze mogę się podzielić z wami kilkoma moimi wrażeniami. Oczywiście zaznaczam, że to moje subiektywne odczucia i wasze mogą się totalnie różnić od moich :)
Ogród botaniczny - jak już zostało nakreślone w temacie, dla mnie jest to jedno z ciekawszych i ładniejszych miejsc w Singapurze. Wstęp do ogrodu botanicznego, który tak na prawdę ma formę zwykłego ogromnego parku jest bezpłatny. Park jest naprawdę przepiękny, a przynajmniej najpiękniejszy jaki ja w życiu widziałem, a trochę już ich widziałem. Spacerując po parku dwa razy spotkaliśmy jakieś wielkie jaszczury grzebiące w liściach i szukające robaków. Dla fanów storczyków i nie tylko w ogrodzie jest usytuowany National Orchid Garden, do którego wstęp kosztuje niewiele jak na Singapur bo standardowo 5 SGD, choć bilety widziałem nawet od $3 w promocji. W środku jest chodzenia na co najmniej 1h, piękne i bogate zbiory orchidei, polecam tam zajrzeć, jeśli macie czas.

Jako offtop od tematu mogę powiedzieć, że nie zgadzam się z ogólną opinią na forum, że Singapur jest na 2-3 dni. W moim odczuciu miejsce jest bogate w atrakcje i wszystko zależy tylko od zasobności portfela. Jeśli ktoś chce zobaczyć w Singapurze obszar Mariny, Chinatown, Gardens byt the Bay itd. to te 2-3 dni pewnie mu wystarczą, ale raczej wiele traci. Po za Gardens by the Bay, które naprawdę warto zobaczyć (mówię tu oczywiście również o Flowers Dome i Cloud Forest) to sama Marina Bay jest ładna, ale czułem lekki niedosyt i rozczarowanie. Chinatown dla mnie raczej słabe, z tych co widziałem najfajniejsze było w Yokohamie, gdzie też blisko jest do portu/mariny i która jakoś była bliższa mojemu sercu.

Sugerując się wpisami na forum myślałem, że taksówki w Singapurze są drogie, a nie są. Przykładowy przejazd Chinatown-Jurong Bird Park $15-19, Sentosa Island-Ogród botaniczny $15. Powiem więcej przejazd taksówką powinien być obowiązkową atrakcją w Singapurze, bo miasto jest przepiękne, zielone i zadbane. Autostrady są wprost bajeczne, jeżdżąc ciągle MRT wiele się traci.

S.E.A. Aquarium bardzo fajne, choć my byliśmy 1 maja i pewnie z tego powodu było tam baaardzo tłoczno, według mnie akwarium dużo lepsze niż Kaiyukan w Osace, który nie skradł mojego serca.

Jurong Bird Park to bardzo fajna atrakcja. Odpuściliśmy zoo, bo byliśmy 2 tygodnie wcześniej w Taipei i poszliśmy do ptasiego parku. Bardzo fajne miejsce, karmienie stada papug rewelacja, szczególnie jeśli ktoś jest z dziećmi. No właśnie dzieci! Singapur to wymarzone miasto na wypad z dziećmi, masa atrakcji, parków tematycznych i ogrodów z atrakcjami, do tego super bezpiecznie. W ogrodzie spotkaliśmy również Iguanę.

Dla tych z zasobnymi portfelami warto wybrać się na zakupy. Nie wiem jak szmaty, ale elektronika jest sporo tańsza w Singapurze, jeszcze będąc na Tajwanie porównywałem ceny i Singapur wypada znacznie atrakcyjniej. Dodatkowo na lotniku zwrot 7% GST.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Tam gdzie neon spotyka ruletkę 🎰🌃 Hongkong i Makau (z bagażem🧳) od 2483 PLN✈️ Tam gdzie neon spotyka ruletkę 🎰🌃 Hongkong i Makau (z bagażem🧳) od 2483 PLN✈️
Auto, lot i dach nad głową (✈️+🏠+🚗) Wycieczka nad Zatokę Kotorską za 578 PLN 😎🇲🇪 Auto, lot i dach nad głową (✈️+🏠+🚗) Wycieczka nad Zatokę Kotorską za 578 PLN 😎🇲🇪
#2 PostWysłany: 07 Maj 2017 11:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Dorzucę swoje 3 grosze, bo singapurski Ogród Botaniczny to jedno z moich ulubionych miejsc na Ziemi. Kilka rzeczy wartych obejrzenia:
- polonica - pomnik Chopina (w Palm Valley) i "nasza" orchidea (w National Orchid Garden),
- wodospad i pobliski ogród imbirowatych (Ginger Garden),
- żółwiki w Keppel Discovery Wetlands,
- kolekcja bonsai,
- rośliny nie tylko lecznicze w Healing Garden
i jeszcze wiele innych. Warto zajrzeć na ich stronę, zaczynając od planu: https://www.sbg.org.sg/index.php?option ... &Itemid=33.

Uwaga: w pogodny dzień KONIECZNIE trzeba zabrać ze sobą wodę i coś do ochrony przed słońcem, jeśli planuje się spacer dłuższy niż 45 min. Cały ogród da się obejrzeć po łebkach w ok. 5 godzin. :-D

PS Jurong Bird park to fajna atrakcja dla dzieci małych i tych większych ;-), a przejazd taxi z/ do zoo (też warte obejrzenia, ale z mniejszym efektem "wow") to okazja rzucenia okiem na las tropikalny i niezurbanizowany Singapur.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość