Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Paź 2016 20:16 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 67 312
Witajcie,

Jako że lubię sobie sprawdzać i organizować informacje przed wyjazdem (choć w Korei byłam już prawie rok temu), to postanowiłam podzielić się z nimi także z Wami. Kto wie, być może są wśród nas tacy sami maniacy historycznych atrakcji jak ja i komuś się to przyda :)
Na pierwszy ognień w tym mini-poradniku (nie miałam okazji jeszcze pisać takiego poradnika, więc to mój "pierwszy") pójdą więc pałace królewskie z czasów dynastii Joseon w Seulu - czyli jedne z głównych atrakcji typu "must-see".

-----
Pięć wielkich pałaców Seulu (The Five Grand Palaces of Seoul) - co to jest?

Królewska dynastia Joseon rządziła w Korei pomiędzy 1392 a 1897 i jak większość dynastii panujących posiadała swoje własne rozległe rezydencje, rezydencje zastępcze czy nawet pałace dla królowych matek i te najważniejsze znajdują się właśnie w stolicy kraju.W Seulu znajdują się tzw. The Five Grand Palaces i są to:

• Changdeokgung 창덕궁
  • Changgyeonggung 창경궁
  • Deoksugung 덕수궁
  • Gyeongbokgung 경복궁
  • Gyeonghuigung 경희궁
dodatek -gung oznacza tyle co "pałac" właśnie, więc czasem możecie spotkać się z nazwami typu Gyeongbokgung Palace bądź Gyeongbok Palace, ale chodzi i tak o ten sam pałac. ;)

Jeśli planujecie - jak i ja - zwiedzić wszystkie pałace, to polecam zakupienie tzw. Integrated Palace Ticket / Combination Ticket for Palaces. Kosztuje on 10,000 won i umożliwia wstęp do wszystkich płatnych pałaców plus tzw. Ukrytego Ogrodu "Huwon" w Changdeokgung Palace oraz Jongmyo Shrine. Oddzielnie wejściówki kosztowały by ok. 14,000 won, więc można troszkę zaoszczędzić.
Image

Serdecznie polecam zajrzenie i skorzystanie z informacji na poniższych stronach, gdyż w czasie zbierania informacji i planowania podróży do Korei okazały się one niezastąpionym źródłem wiedzy :)
Visit Seoul
Korean Tourist Organisation

-----
Changdeokgung Palace and Huwon (창덕궁과 후원) - [UNESCO World Heritage]
Strona pałacu: http://eng.cdg.go.kr / Strona KTO / Strona Visit Seoul

Adres: 99, Yulgok-ro, Jongno-gu, Seoul (서울특별시 종로구 율곡로 99 (와룡동))
Godziny: (zamknięte w poniedziałki!)
luty-maj, wrzesień-październik 09:00-18:00
czerwiec-sierpień 09:00-18:30
listopad-styczeń 09:00-17:30
Cena: dorośli (19-64): pałac 3,000 won / Huwon 5,000 won; młodzież i dzieci (poniżej 18 lat): pałac 1,500 won / Huwon 2,500 won
Najbliższa stacja metra: Jongno 3 (sam)-ga Station 종로3가역 (Subway Line 1, 3 or 5), wyjście 6 bądź Anguk Station 안국역 (Seoul Subway Line 3), wyjście 3
Inne pobliskie atrakcje:

Fakt, że pałac oraz Huwon (tzw. Secret Garden) zostały wpisane na listę UNESCO mówi sam za siebie czy warto odwiedzić to miejsce. Sam pałac może nie jest jakiś olbrzymi, ale jeden z kompleksów pałacowych jest o tyle nietypowy, że nie ma żadnych zdobień i malowania i wygląda jak rezydencja szlachecka.

Jeśli lubicie przyrodę, warto wybrać się na wycieczkę do Huwon'u - kosztuje ona 5000 wonów bądź jest wliczona w Combination Ticket for Palaces.
Wycieczki po angielsku odbywają się o tych godzinach: 11:30, 13:30, 14:30, 15:30 (luty-październik). Każda wycieczka ma ograniczoną ilość miejsc - 100, z czego 50 jest z rezerwacji online, a 50 kupuje się na miejscu. Ja polecam zarezerwować tutaj: http://eng.cdg.go.kr/reservation/reserv_01.htm

ImageImage
Image Image
-----
Changgyeonggung 창경궁
Strona pałacu: http://jikimi.cha.go.kr / Strona KTO / Strona Visit Seoul

Adres: 185 Changgyeonggung-ro, Jongno-gu, Seoul (서울특별시 종로구 창경궁로 185 (와룡동))
Godziny: (zamknięte w poniedziałki!)
luty-maj, wrzesień-październik 09:00-18:00
listopad-styczeń 09:00-17:30
Cena: dorośli (19+): 1,000 won; młodzież i dzieci (poniżej 18-7 lat): pałac 500 won; dzieci (poniżej 6 lat) za darmo
Najbliższa stacja metra: Anguk Station 안국역 (Seoul Subway Line 3), wyjście 3
Inne pobliskie atrakcje:

Pałac ten został zbudowany dla Królowych Matek (i innych królewskich dam). Mieści się tu także sadzawka oraz pierwsza w Korei szklarnia. Niestety szklarnia w pałacu Changgyeonggung Palace zamknięta jest na czas prac remontowych (17 maj 2016 - ~listopad 2017).

Mnie osobiście ten kompleks pałacowy nie rzucił na kolana, natomiast mojej manie spodobała się szklarnia. Jeśli więc jesteście w okolicy pałacu Changdeokgung (znajdują się one tuż obok siebie, choć nie ma między nimi przejścia i trzeba iść naokoło wzdłuż murów pałacowych) to można tu zajrzeć i zrobić sobie całodzienną wycieczkę do obu pałaców.

[url]=http://www.1-2-3-korea.com/wp-content/uploads/2015/04/Changgyeonggung-Map.jpgPełna mapa terenów pałacowych[/url] (DUŻA)

ImageImage
ImageImage

-----
Deoksugung 덕수궁
Strona pałacu: http://www.deoksugung.go.kr/eng/ / Strona KTO / Strona Visit Seoul

Adres: 99 Sejong-daero, Jung-gu, Seoul (서울특별시 중구 세종대로 99 (정동))
Godziny: 09:00 - 21:00 (zamknięte w poniedziałki!)
Cena: 1000 won (dorośli) / 500 won (nastolatkowie) / za darmo (dzieci)
Najbliższa stacja metra: City Hall Station 시청역 (Seoul Subway Line 1, 2), Wyjście 2
Inne pobliskie atrakcje: City Hall (Seoul Plaza) (서울광장), Seoul Museum of History (서울역사박물관)

Warto także wybrać się tutaj, tak by trafić na zmianę warty 11:00-11:40 / 14:00-14:40 / 15:30-16:30 (prócz poniedziałków) (Deoksugung Palace Royal Guard-Changing Ceremony (덕수궁 왕궁수문장교대의식)) - polecam w szczególności tą o godz. 14:00, bo przy okazji jest pokaz sztuk walki oraz muzyki pałacowej :)

Jest to o tyle ciekawy pałac, że mieszczą się tu także zachodnie budynki oraz park. Cesarz Gojong (przed ostatni król koreański) przeniósł tu ponownie swoją siedzibę i wybudował szereg nowoczesnych budynków jako symbol modernizacji Korei. W Junghwajeon (Junghwa Hall) mieście się małę muzeum, ale by zwiedzić górne pomieszczenia (które stanowiły centrum polityczne kraju za czasów Cesarstwa Korei) trzeba - tak mi się wydaje - mieć dokonaną rezerwację lub/i wycieczkę z przewodnikiem.

ImageImage
ImageImage

-----
Gyeongbokgung 경복궁
Strona pałacu: http://royalpalace.go.kr / Strona KTO / Strona Visit Seoul

Adres: 161, Sajik-ro, Jongno-gu, Seoul (서울특별시 종로구 사직로 161 (세종로))
Godziny: zamknięte WE WTORKI (czyli inaczej niż normalnie muzea)
listopad-luty 09:00-17:00
marzec-maj 09:00-18:00
wrzesień-październik 09:00-18:00
Cena:dorośli (19-64): 3,000 won, dzieci (7-18): 1,500 won
Najbliższa stacja metra: Gyeongbokgung Palace Station 경복궁역 (Seoul Subway Line 3), Exit 5 bądź Gwanghwamun Station 광화문역 (Seoul Subway Line 5), Exit 2
Inne pobliskie atrakcje: National Palace Museum of Korea (국립고궁박물관) - wstęp wolny, National Folk Museum of Korea (국립민속박물관) - wstęp wolny, Gwanghwamun Square 광화문광장 (można tutaj wypożyczyć za darmo na 15 min hanbok i porobić sobie zdjęcia :) ), The Story of King Sejong / The Story of Admiral Yi Sun-shin - wstęp wolny.

Cóż... największy, najbardziej znany i najbardziej zatłoczony pałac królewski Joseon. Jedna z głównych atrakcji i wizytówek Seulu i całej Korei - często jeśli wycieczki nie mają czasu to tylko tu wpadają na wizytę. Możecie spodziewać się tłumów o każdej porze i dniu.

Warto tu jednak przyjść, gdyż jest to główny pałac królewski, który był siedzibą władcy przez większość okresu królewska Joseon (coś jak Zakazane Miasto w Chinach), a ponad to można od razu przy okazji odwiedzić National Palace Museum of Korea oraz National Folk Museum of Korea - tak więc zalecam, by wybrać się z samego rana i spędzić tutaj oraz w muzeach cały dzień. :)

Mnie najbardziej podobał się - co także jest znanym "widoczkiem z Korei" - Pawilon Gyeonghoeru oraz Pawilon Hyangwonjeong <3

Mapa kompleksu pałacowego(DUŻA)

ImageImage
ImageImage
Image
ImageImageImage

-----
Gyeonghuigung 경희궁
Strona pałacu: http://www.museum.seoul.kr / Strona KTO / Strona Visit Seoul

Adres: 55, Saemunan-ro, Jongno-gu, Seoul (서울특별시 종로구 새문안로 55 (신문로))
Godziny: (zamknięte w poniedziałki!) dni robocze 09:00-18:00, weekend 10:00-18:00
Cena: za darmo
Najbliższa stacja metra: Seodaemun Station 서대문역 (Seoul Subway Line 5), wyjście 4.
Inne pobliskie atrakcje: Seoul Museum of History (서울역사박물관)

Jest to najmniejszy pałac królewski, znajduje się na uboczu i jest bardzo kameralny i cichy. Niestety, gdy tam byłyśmy połowa była w renowacji więc dużo nie mogłyśmy zobaczyć. Warto się tu zatrzymać przy okazji zwiedzania Deoksugung czy Seoul Museum of History.

ImageImage
Image
-----
Bonus :D

Unhyeongung Royal Residence (운현궁)

Strona pałacu: http://www.unhyeongung.or.kr / Strona KTO / Strona Visit Seoul

Adres: 464 Samil-daero, Jongno-gu, Seoul (서울특별시 종로구 삼일대로 464 (운니동))
Godziny: (zamknięte w poniedziałki!), wakacje 09:00-18:00, zima 9:00-17:00
Cena: za darmo
Najbliższa stacja metra: Anguk Station 안국역 (Seoul Subway Line 3), wyjście 4.
Inne pobliskie atrakcje: Jogyesa Temple (조계사), Jongmyo Shrine (종묘)

Co prawda nie jest to pałac królewski, lecz tutaj właśnie mieszkał młody przyszły król/cesarz Gojong oraz jego ojciec Gojong a późniejszy Regent Heungseon Daewongun. Jest to bardzo ładnie zachowana rezydencja arystokracji z czasów Joseon oraz można zdaje się wypożyczyć tutaj hanbok (akurat było zamknięte jak byłyśmy :( ) i porobić sobie zdjęcia na tle tradycyjnych domów.

Odbywają się tutaj także inscenizacje królewskiej ceremonii ślubnej Cesarza Gojong and Cesarzowej Myeongseong oraz szereg innych atrakcji typu lekcje kaligrafii, łucznictwa itp. - więcej szczegółów na stronie: http://www.unhyeongung.or.kr/index_eng.php

Image Image Image
Image
Image

-----

Dziękuję za uwagę, jeśli macie jakieś pytania bądź coś pominęłam i warto by było to dodać to zapraszam :)
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Przygoda na Filipinach za 3054 PLN. Manila, Boracay i Cebu w jednej podróży z Warszawy Przygoda na Filipinach za 3054 PLN. Manila, Boracay i Cebu w jednej podróży z Warszawy
PLL LOT: tanie loty do Rzymu z Radomia od 358 PLN PLL LOT: tanie loty do Rzymu z Radomia od 358 PLN
#2 PostWysłany: 15 Paź 2016 21:18 

niebieski
Szkoda, że wszystkie te miejsca to niestety powojenne rekonstrukcje, a nie oryginały.
Niby to niczemu nie szkodzi, bo i wiele europejskich "must see", zostało odbudowanych od podstaw, ale akurat tu w Seulu szczególnie widać, że ta farba jest tak świeża, że aż błyszczy.

#3 PostWysłany: 15 Paź 2016 21:22 
Awatar użytkownika

Nasz Zamek Królewski w Warszawie, też odbudowany po wojnie - więc widać taki smutny los dzieli sporo zabytków na świecie :(
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Paź 2016 23:32 
Awatar użytkownika

niebieski
No to też dorzucę kilka ciekawostek. ;)

Gyeongbokgung
1. Kilka razy dziennie na głównym placu, tuż za bramą Gwanghwamun, odbywają się zmiany warty z udziałem żołnierzy w historycznych strojach i z zapadającą w pamięć oprawą muzyczną (bardziej tradycyjne i w większej skali niż te przy Pałacu Deoksugung).
2. Aż do 1996 roku, na głównym placu za bramą Gwanghwamun stał ogromny gmach japońskich władz okupacyjnych, który dominował nad całym zespołem pałacowym. Dopiero po 50 latach od odzyskania niepodległości przez Koreę postanowiono go rozebrać.
3. Z terenów pałacu można dostrzec tzw. "Błękitny Dom", siedzibę prezydent Korei Południowej.
4. Każdy z elementów zespołu pałacowego posiada tabliczkę z jego nazwą. Nazwy są zapisane w hanja czyli znakach chińskich, które były używane w Korei w czasach historycznych, wtedy kiedy budowano pałace. Zastosowanie hanja, a nie współczesnego alfabetu koreańskiego, pozostaje dla Koreańczyków dość kontrowersyjne, między innymi dla tego, że... w większości sami nie potrafią przeczytać opisów na pałacowych pawilonach.
5. Wszystkie pałace królewskie reprezentują bardzo podobny styl architektoniczny oraz sposób dekoracji (tzw. dancheong), spotykany również powszechnie w świątyniach buddyjskich na terenie całej Korei. Z uwagi na bardzo duże podobieństwo pałaców, zwiedzanie wszystkich pięciu tylko dla prawdziwych pasjonatów Korei.
6. Chociaż "Integrated Palace Ticket" może zapewnić niewielką oszczędność przy wytrwałym zwiedzaniu wszystkich pałaców, to na nasze realia ceny wstępów i tak są bardzo niskie, i nie trzeba się specjalnie przejmować zakupem karnetu.
7. Po zmroku główna brama Gwanghwamun posiada elegancką iluminację.

Changdeokgung
1. Jest to w największym stopniu zachowany w oryginale pałac królewski. Z uwagi na swoją wartość historyczną, to właśnie on został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa, chociaż generalnie uchodzi za mniej spektakularny niż Gyeongbokgung.
2. Pałac można zwiedzać indywidualnie, ale kilka razy dziennie rusza grupa z angielskojęzycznym przewodnikiem, do której można dołączyć w cenie biletu. Po swoich doświadczeniach z przewodnikami, generalnie odradzam - zwiedzanie jest bardzo ślamazarne, a przewodnicy mówią cicho i trudno złapać kontakt z tym o czym opowiadają. Podobne grupy z przewodnikiem są też organizowane w innych pałacach królewskich, ale jeżeli to możliwe, to sugeruję zwiedzać indywidualnie. Jedyne miejsce, w które nie da się wejść bez grupy, to owy Tajemny Ogród, a z innych zabytków także Świątynia Konfucjańska Jongmyo.
3. Pisząc o zespole pałacowym pozbawionym zdobień, autorka prawdopodobnie dotarła do informacji właśnie o wspomnianej Świątyni Konfucjańskiej Jongmyo, a nie którejś z części Pałacu Changdeokgung.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Raphael uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 17 Paź 2016 00:03 

srebrny
Jeśli mam być szczery to te seoulskie pałace jakoś mnie specjalnie nie zachwyciły. Coś w rekonstrukcji chyba nie wyszło bo te miejsca są pozbawione duszy, ot takie w miare ładne budynki, od których sztuczność bije na kilometr. Brakuje tam życia, zamiast tego jest skansen.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Paź 2016 18:15 
Awatar użytkownika

Aso napisał(a):
2. Pałac można zwiedzać indywidualnie, ale kilka razy dziennie rusza grupa z angielskojęzycznym przewodnikiem, do której można dołączyć w cenie biletu. Po swoich doświadczeniach z przewodnikami, generalnie odradzam - zwiedzanie jest bardzo ślamazarne, a przewodnicy mówią cicho i trudno złapać kontakt z tym o czym opowiadają. Podobne grupy z przewodnikiem są też organizowane w innych pałacach królewskich, ale jeżeli to możliwe, to sugeruję zwiedzać indywidualnie. Jedyne miejsce, w które nie da się wejść bez grupy, to owy Tajemny Ogród, a z innych zabytków także Świątynia Konfucjańska Jongmyo.
3. Pisząc o zespole pałacowym pozbawionym zdobień, autorka prawdopodobnie dotarła do informacji właśnie o wspomnianej Świątyni Konfucjańskiej Jongmyo, a nie którejś z części Pałacu Changdeokgung.

Witaj @‌Aso‌ i dzięki za dodanie paru punktów :)

Ad2. my po Jongmyo Shrine chodziłyśmy całkiem same bez przewodnika - gdyż w każdą sobotę jest dzień zwiedzania na własną rękę i nie trzeba iść z wycieczką :)

Ad3. Autorka miała na myśli Hol (zbiór/kompleks budynków) Nakseonjae (Nakseonjae Hall (낙선재)) który jest w pałacu Changdeokgung, a który nie jest jakoś kolorowy - pamiętam że z jakiegoś względu, ale może mi się już zapomniało :D

---
Mała dygresja. ;)

Swoją drogę bardzo fajny "obrazek" właśnie tam napotkałyśmy - grupa pracowników muzeum czyściła ten kompleks bo ja wiem z pajęczyn/kurzu (?) i machali takimi szczoteczkami do zbierania kurzu... co ciekawe większość z nich stała w jednym miejscu machając od 5 min w tym samym zakamarku a wpatrzeni byli nonstop w komórki i "ciężko pracowali" (zresztą w bardzo dużo miejsc widziałam że np. za ladą sklepową siedzieli i sprawdzali komórki nawet nie patrząć co się dzieje np. w sklepie xD)

Image
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Paź 2016 08:04 

Mi tam się podobały zespoły pałacowe, a szczególnie Gyeongbokgung, który leży na ogromnym obszarze i przy pięknej kwietniowej pogodzie spacerowanie po tym zespole pałacowym to była czysta przyjemność. Ogólnie Gyeongbokgung zaskoczył mnie swoim rozmiarem, nie spodziewałem się, że jest taki ogromny.

Ja również nie przepadam za przewodnikami, ale muszę przyznać, że Secret Garden z przewodnikiem nie był taki zły. Całość trwała ok 2h, ale wbrew pozorom trochę trzeba tam pospacerować, żeby wszystko obejrzeć, więc te 2h wcale nie wydawały się takie długie. Pani mówiła bardzo wyraźnie, ładnym angielskim, więc uważam, że pełniła swoją rolę znakomicie.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Paź 2016 11:39 

Troche Wam zazdroszczę, bo my liczylismy na piękna kwietniową pogodę, a tymczasem było ... żółto. Mgła połączona z pyłami znad cenralnej Azji skutecznie odbiea owym pałacom (jak i całemu Seulowi) wiele uroku. Więc planując wycieczkę do Seulu lepiej zawczasu analizować prognozy zapylenia (są gdzieś w sieci dostępne).
Inny tip odnośnie kupowania biletu kombinowanego - on ma sens tylko jeśli siedzi się w Seulu więcej niż 4 dni albo planuje się w 100% skupić na pałacach. Jeśli ktoś chce obejść pałace na zasadzie "o ciekawe koreańskie domki" to wystarczy "zaliczyć" Gyeongbokgung. Zespoły pałacowe są tak duże, że na dokładne ich zwiedzenie potrzeba kilku dni w sumie, wliczając wejścia do miejsc gdzie trzeba się umawiać. Poza tym w Seulu jest duuużo do zobaczenia.
Jako ciekawostka - niedaleko Gyeongbokgung znajduje się polska ambasada wybudowana w stylu "komenda gminna policji w Zadupiu Dolnym".
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Paź 2016 20:46 
Awatar użytkownika

@‌smok1‌, tak zgadza się :D Myśmy z mamą szły ulicą obok pałacu z jakiegoś innego miejsca i nam się coś znajomego wydawało... patrzymy a tu tabliczka po polsku i flaga :D Aż nam się sympatycznie zrobiło.

A nie znałam, że są prognozy zakurzenia/zapylenia (?), wiem że zarówno w Korei jak i Japonii są mapki z prognozą na kwitnienie wiśni oraz na kolorowe liście - dlatego ja przed wyborem dat do Korei (właśnie teraz mija już rok... :cry: ) sprawdzałam jak jakaś wariatka mapki kolorowych liści i daty sprzed lat, by wybrać się właśnie w tym okresie i nie żałowałam. :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 24 Paź 2016 13:55 
Awatar użytkownika

Loty: 467
Kilometry: 674 683
niebieski
@‌Turtelik‌ Czy dobrze zrozumiałem, że wstęp na teren pałacu Changgyeonggung tylko w grupach z przewodnikiem?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Paź 2016 22:46 
Awatar użytkownika

Cześć @‌joael‌, nie, z tego co kojarzę to do Changgyeonggung Palace nie trzeba być w wycieczką.

Generalnie to do żadnego nie musiałyśmy iść z wycieczką, tylko w Changdeokgung Palace do Huwon nie można było iść samemu.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 25 Paź 2016 08:24 

@‌joael‌ do Changdeokgung można wejść samemu i sobie obejść wszystko. Natomiast jeśli chcesz zobaczyć Secret Garden znajdujący się na terenie zespołu pałacowego, musisz iść z przewodnikiem.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 25 Paź 2016 08:32 
Awatar użytkownika

Loty: 488
Kilometry: 1 171 223
niebieski
Ja bylam pod koniec marca i tez byl smog. Opisalam kilka palacow w swojej relacji - dlugi-weekend-w-seulu-marzec-2016,215,92208 Nie zwiedzilam wszystkich, bo nog by mi zabraklo, bylam tylko 3-4 dni.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość