Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Półwysep Helski
#1 PostWysłany: 02 Lip 2014 11:44 

Ma ktoś namiar na jakąś smażalnię gdzie można zjeść świeże ryby z Bałtyku ?
(a nie mrożone)

Ostatnio edytowany przez Abcn, 11 Lip 2016 19:43, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 PM off  

Zmiany w podróżach do Tajlandii. Bez tego dokumentu nie wjedziesz! Zmiany w podróżach do Tajlandii. Bez tego dokumentu nie wjedziesz!
Wiosenny tydzień z all inclusive na Krecie za 1915 PLN. Wylot z Warszawy Wiosenny tydzień z all inclusive na Krecie za 1915 PLN. Wylot z Warszawy
 Temat postu: Re: Półwysep helski
#2 PostWysłany: 02 Lip 2014 11:52 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 132 615
niebieski
A są takie? Szczególnie na dorsza świeżego bym nie liczył, bo ma od 1 czerwca do 31 sierpnia okres ochronny ;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 02 Lip 2014 11:55 

To aż tak źle ?
Nie byłem tam ładnych parę lat. Wtedy jeszcze można było zjeść np. w Kuźnicy....
 PM off  

#4 PostWysłany: 02 Lip 2014 11:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Pogadaj z rybakami ;) Raz jadłem u takiego w domu, to smak wyjątkowy.

A jeśli chcesz fajną knajpę, to jest Maszoperia na Helu.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Lip 2014 12:09 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 377 901
niebieski
Może nie Półwysep Helski,ale w miarę blisko,bo w Jastrzębiej Górze jest Wędzarnia Przypiecek (przy Promenadzie Światowida). Gdybyś się tam kiedyś znalazł,to szczerze polecam-mają i ryby wędzone i smażone. Wszystko bardzo smaczne i świeże-stołuję się tam od 2009 roku za każdym razem,kiedy tylko przyjeżdżam nad morze. Mają też promocję na następujący zestaw: flądra (w całości)+frytki+wybrana surówka za 12,00 zł -> od poniedziałku do piątku do godz. 14:00,a w weekendy do godz. 13:00.

#6 PostWysłany: 02 Lip 2014 12:18 

Dzięki za info. Maszoperię znam. Rybki były rzeczywiście dobre. Ode mnie jest na tyle daleko, że będę krążył od Krynicy Morskiej do Łeby. Więc Jastrzębią Górę też odwiedzę.
 PM off  

#7 PostWysłany: 02 Lip 2014 14:21 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
Nie wiem jak teraz (czy jeszcze istnieje) ale kiedyś świetne i nie drogie obiady były w kasynie garnizonowym. Nawet polecali je w przewodnikach Pascala.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Lip 2016 19:06 

Tulsa napisał(a):
Może nie Półwysep Helski,ale w miarę blisko,bo w Jastrzębiej Górze jest Wędzarnia Przypiecek (przy Promenadzie Światowida). Gdybyś się tam kiedyś znalazł,to szczerze polecam-mają i ryby wędzone i smażone. Wszystko bardzo smaczne i świeże-stołuję się tam od 2009 roku za każdym razem,kiedy tylko przyjeżdżam nad morze. Mają też promocję na następujący zestaw: flądra (w całości)+frytki+wybrana surówka za 12,00 zł -> od poniedziałku do piątku do godz. 14:00,a w weekendy do godz. 13:00.

Odwiedziłem dzisiaj "Przypiecek" w Jastrzębiej Górze, dzięki rekomendacji @ Tulsa i nie żałuję.Wszystko się zgadza. Jedzonko świeże, ceny przystępne. Dalej jest zestaw promocyjny do 14 , flądra ( dobra) , fryty, surówka za 12 zeta. A w końcu to na głównym deptaku.
O 12.30 wyciągają z wędzarni ryby wędzone. Pyszne i sporo taniej, niż w innych miejscach.
Zasięgnąłem tu języka i okazało się, że prawie wszystkie punkty sprzedaży ryb wędzonych ( w tym słynne "Okienko" w Jastarni,'zaopatrują się w jednym miejscu. Wędzarni "Rafa" we Władysławowie. Przemysłowym molochu , który stosuje "sztuczny dym" i tym podobne wynalazki.
W "Przypiecku" lepiej i taniej. Polecam...
 PM off
Tulsa lubi ten post.

Temat postu: Re: Półwysep Helski
#9 PostWysłany: 12 Lip 2016 07:16 

W bardzo wczesnych godzinach (chyba do 7 rano) ryby prosto z kutra (surowe) można kupić od razu w porcie w Helu.
Kilka okolicznych restauracji się u nich zaopatruje. 2 lata temu się wybraliśmy podpatrzeć które dokładnie,
a następnie wybraliśmy się po rybkę na śniadanie do jednej z nich.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 12 Lip 2016 07:25 

srebrny
kurcze glowy nie dac uciac, bo miejsce kojarze wzrokowo :)
stolujemy sie zawsze na Helu na poczatku glownej ulicy idac od stacji kolejowej,
z tego co pamietam to miejsce nazywa sie u Helki. masz swieza np. fladre, w czerwcu jadlem
belone :) zawsze jak jestesmy to pytamy co jest z dzisiejszego polowu i Pani nam
mowi co jest z dzisiaj a co nie. duza porcja obiadowa (ryba, frytki, salatka) kosztuje jakies 17-18 zeta,
spokojnie facet sie naje :-)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Lip 2016 08:03 
Awatar użytkownika

srebrny
Większość tych wędzonych ryb w nadmorskich kurortach, "wędzonych" w wędzarkach to ściema. Zaopatrują się w dużych przemysłowych wędzarniach a w tych małych gówniakach tylko okopcają żeby ludzie widzieli, że niby świeże.
Okres ochronny na dorsza trwa, duże jednostki mają zakaz połowu. Jedynie małe kapcie, głównie na przystaniach mogą poławiać w ograniczonej ilości. Znam też przypadki, że jednostka wychodzi w morze z mrożoną rybą i wraca z rozmrożoną, niby, że świeża. Komedia :lol:
Na dorszyka to w październiku i listopadzie radzę przyjechać i kupić z burty za 10 pln/kg.
Bardzo dobry jest też turbot.
90% smażalni ma rybsko ze stycznia, lutego ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 12 Lip 2016 09:03 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
Niestety obawiam się, że to co napisał poprzednik to prawda. Wystarczy w smażalni zapytać czy można obejrzeć sobie tę świeżą rybę i na twarzy obsługi pojawia się zakłopotanie.

#13 PostWysłany: 18 Sie 2017 03:36 

Loty: 86
Kilometry: 165 130
Zbanowany
Odkopię temat....gdzie aktualnie zjem dobrą i świeżą rybę na półwyspie? Może być Hel, Kuźnica lub Jastarnia.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 18 Sie 2017 08:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Wypróbowałem "restaurację" To-Tu na Helu. Jest to sklep połączony z barem, ryby wydają się świeże, a na pewno były dobre:) Szczególnie sandacz. Za to warunki kiepskie - jedzenie na plastikowych talerzach, za WC robi Toi Toi na zewnątrz...

#15 PostWysłany: 18 Sie 2017 08:11 

Też tam byłem w " to tu". Zupa rybna to nieporozumienie , ale ceny " kurortowe". O dobrą świeżą rybę niestety trudno na Helu. Dziki tłum pochłania wszystko ( czyli mrożoną pangę z Makro) to się nie wysilają za bardzo.
 PM off  

#16 PostWysłany: 18 Sie 2017 08:57 

Kuźnica u Emila przy głównej drodze na Hel, również na zimno np. Łosoś ala koń swojej roboty a nie przywożone w wiaderkach.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

#17 PostWysłany: 18 Sie 2017 09:14 

niebieski
W sezonie nigdzie na półwyspie nie spodziewaj się cudów kulinarnych. Jest taki przerób, że ludzie zjedzą wszystko i wszędzie, co powoduje, że nie za bardzo trzeba się starać. Do tego większość kucharzy czy obsługi jest wtedy sezonowa.
W samym mieście Helu - restauracja Kutter (która działa okrągły rok - w odróżnieniu od większości restauracji czy barów/smażalni, które otwierają się tylko na sezon) - na deptaku przy Wiejskiej - tu na pewno będzie świeża ryba (zawsze możesz się upewnić u obsługi, co mają w danym dniu świeżego - nie będą oszukiwać). Ale może być ciężko o wolny stolik.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 18 Sie 2017 10:55 

W poprzednich latach Kutter latem miał jeszcze jeden punkt w porcie - w wielkim namiocie dostawionym do budynku.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 18 Sie 2017 13:28 

niebieski
W porcie to jest dodatkowy sezonowy punkt Kutter Smażalnia - przy wejściu do portu przy Urzędzie Miasta.
Natomiast w samej restauracji jest pełen wybór wszystkich potraw - a to może mieć znaczenie, jak idziesz np. z dziećmi, które zamiast smażonej ryby wolą rosół i pizzę. W sezonie też codziennie wieczorem w restauracji jest koncert.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 26 Sie 2017 01:01 

Loty: 86
Kilometry: 165 130
Zbanowany
Byłem na półwyspie i rzeczywiście jest tak jak ktoś pisał, dorsza owszem łowią, ale małe jednostki i chyba w mniejszych ilościach, tak mi zawsze opowiadano gdy pytałem o limity.
Dwa razy jadłem wędzonego i widziałem jak zaczynał być wędzony, nie sądzę aby był wcześniej rozmrażany. A tak w ogóle to dla mnie w smaku bardzo przeciętna jest to ryba, taka neutralna bez wyrazu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości