Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.



Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Półwysep Helski
#1 PostWysłany: 02 Lip 2014 11:44 

Ma ktoś namiar na jakąś smażalnię gdzie można zjeść świeże ryby z Bałtyku ?
(a nie mrożone)


Ostatnio edytowany przez Abcn, 11 Lip 2016 19:43, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
Góra
 PM off  
      
Zmiany w podróżach do Tajlandii. Bez tego dokumentu nie wjedziesz! Zmiany w podróżach do Tajlandii. Bez tego dokumentu nie wjedziesz!
Wiosenny tydzień z all inclusive na Krecie za 1915 PLN. Wylot z Warszawy Wiosenny tydzień z all inclusive na Krecie za 1915 PLN. Wylot z Warszawy
 Temat postu: Re: Półwysep helski
#2 PostWysłany: 02 Lip 2014 11:52 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 Gru 2013
Posty: 1845
Loty: 80
Kilometry: 132 615
niebieski
A są takie? Szczególnie na dorsza świeżego bym nie liczył, bo ma od 1 czerwca do 31 sierpnia okres ochronny ;)
_________________
Image
MOJE RELACJE Z PODRÓŻY
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Półwysep helski
#3 PostWysłany: 02 Lip 2014 11:55 

To aż tak źle ?
Nie byłem tam ładnych parę lat. Wtedy jeszcze można było zjeść np. w Kuźnicy....
Góra
 PM off  
      
 Temat postu: Re: Półwysep helski
#4 PostWysłany: 02 Lip 2014 11:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 Lis 2012
Posty: 2370
Pogadaj z rybakami ;) Raz jadłem u takiego w domu, to smak wyjątkowy.

A jeśli chcesz fajną knajpę, to jest Maszoperia na Helu.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Półwysep helski
#5 PostWysłany: 02 Lip 2014 12:09 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Maj 2013
Posty: 602
Loty: 302
Kilometry: 377 901
niebieski
Może nie Półwysep Helski,ale w miarę blisko,bo w Jastrzębiej Górze jest Wędzarnia Przypiecek (przy Promenadzie Światowida). Gdybyś się tam kiedyś znalazł,to szczerze polecam-mają i ryby wędzone i smażone. Wszystko bardzo smaczne i świeże-stołuję się tam od 2009 roku za każdym razem,kiedy tylko przyjeżdżam nad morze. Mają też promocję na następujący zestaw: flądra (w całości)+frytki+wybrana surówka za 12,00 zł -> od poniedziałku do piątku do godz. 14:00,a w weekendy do godz. 13:00.
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Półwysep helski
#6 PostWysłany: 02 Lip 2014 12:18 

Dzięki za info. Maszoperię znam. Rybki były rzeczywiście dobre. Ode mnie jest na tyle daleko, że będę krążył od Krynicy Morskiej do Łeby. Więc Jastrzębią Górę też odwiedzę.
Góra
 PM off  
      
 Temat postu: Re: Półwysep helski
#7 PostWysłany: 02 Lip 2014 14:21 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 Lis 2012
Posty: 1206
Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
Nie wiem jak teraz (czy jeszcze istnieje) ale kiedyś świetne i nie drogie obiady były w kasynie garnizonowym. Nawet polecali je w przewodnikach Pascala.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Półwysep helski
#8 PostWysłany: 11 Lip 2016 19:06 

Tulsa napisał(a):
Może nie Półwysep Helski,ale w miarę blisko,bo w Jastrzębiej Górze jest Wędzarnia Przypiecek (przy Promenadzie Światowida). Gdybyś się tam kiedyś znalazł,to szczerze polecam-mają i ryby wędzone i smażone. Wszystko bardzo smaczne i świeże-stołuję się tam od 2009 roku za każdym razem,kiedy tylko przyjeżdżam nad morze. Mają też promocję na następujący zestaw: flądra (w całości)+frytki+wybrana surówka za 12,00 zł -> od poniedziałku do piątku do godz. 14:00,a w weekendy do godz. 13:00.

Odwiedziłem dzisiaj "Przypiecek" w Jastrzębiej Górze, dzięki rekomendacji @ Tulsa i nie żałuję.Wszystko się zgadza. Jedzonko świeże, ceny przystępne. Dalej jest zestaw promocyjny do 14 , flądra ( dobra) , fryty, surówka za 12 zeta. A w końcu to na głównym deptaku.
O 12.30 wyciągają z wędzarni ryby wędzone. Pyszne i sporo taniej, niż w innych miejscach.
Zasięgnąłem tu języka i okazało się, że prawie wszystkie punkty sprzedaży ryb wędzonych ( w tym słynne "Okienko" w Jastarni,'zaopatrują się w jednym miejscu. Wędzarni "Rafa" we Władysławowie. Przemysłowym molochu , który stosuje "sztuczny dym" i tym podobne wynalazki.
W "Przypiecku" lepiej i taniej. Polecam...
Góra
 PM off
Tulsa lubi ten post.
 
      
 Temat postu: Re: Półwysep Helski
#9 PostWysłany: 12 Lip 2016 07:16 

Rejestracja: 04 Wrz 2015
Posty: 39
W bardzo wczesnych godzinach (chyba do 7 rano) ryby prosto z kutra (surowe) można kupić od razu w porcie w Helu.
Kilka okolicznych restauracji się u nich zaopatruje. 2 lata temu się wybraliśmy podpatrzeć które dokładnie,
a następnie wybraliśmy się po rybkę na śniadanie do jednej z nich.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Półwysep Helski
#10 PostWysłany: 12 Lip 2016 07:25 

Rejestracja: 20 Lut 2012
Posty: 5380
srebrny
kurcze glowy nie dac uciac, bo miejsce kojarze wzrokowo :)
stolujemy sie zawsze na Helu na poczatku glownej ulicy idac od stacji kolejowej,
z tego co pamietam to miejsce nazywa sie u Helki. masz swieza np. fladre, w czerwcu jadlem
belone :) zawsze jak jestesmy to pytamy co jest z dzisiejszego polowu i Pani nam
mowi co jest z dzisiaj a co nie. duza porcja obiadowa (ryba, frytki, salatka) kosztuje jakies 17-18 zeta,
spokojnie facet sie naje :-)
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Półwysep Helski
#11 PostWysłany: 12 Lip 2016 08:03 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 Lip 2012
Posty: 3757
srebrny
Większość tych wędzonych ryb w nadmorskich kurortach, "wędzonych" w wędzarkach to ściema. Zaopatrują się w dużych przemysłowych wędzarniach a w tych małych gówniakach tylko okopcają żeby ludzie widzieli, że niby świeże.
Okres ochronny na dorsza trwa, duże jednostki mają zakaz połowu. Jedynie małe kapcie, głównie na przystaniach mogą poławiać w ograniczonej ilości. Znam też przypadki, że jednostka wychodzi w morze z mrożoną rybą i wraca z rozmrożoną, niby, że świeża. Komedia :lol:
Na dorszyka to w październiku i listopadzie radzę przyjechać i kupić z burty za 10 pln/kg.
Bardzo dobry jest też turbot.
90% smażalni ma rybsko ze stycznia, lutego ;)
_________________
"Ten, kto znalazł się za drzwiami, pokonał najtrudniejszy etap podróży" - przysłowie duńskie
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Półwysep Helski
#12 PostWysłany: 12 Lip 2016 09:03 

Rejestracja: 26 Cze 2012
Posty: 1154
Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
Niestety obawiam się, że to co napisał poprzednik to prawda. Wystarczy w smażalni zapytać czy można obejrzeć sobie tę świeżą rybę i na twarzy obsługi pojawia się zakłopotanie.
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Półwysep Helski
#13 PostWysłany: 18 Sie 2017 03:36 

Rejestracja: 17 Maj 2017
Posty: 640
Loty: 86
Kilometry: 165 130
Zbanowany
Odkopię temat....gdzie aktualnie zjem dobrą i świeżą rybę na półwyspie? Może być Hel, Kuźnica lub Jastarnia.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Półwysep Helski
#14 PostWysłany: 18 Sie 2017 08:00 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 Gru 2013
Posty: 659
niebieski
Wypróbowałem "restaurację" To-Tu na Helu. Jest to sklep połączony z barem, ryby wydają się świeże, a na pewno były dobre:) Szczególnie sandacz. Za to warunki kiepskie - jedzenie na plastikowych talerzach, za WC robi Toi Toi na zewnątrz...
_________________
Flightoholic.com
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Półwysep Helski
#15 PostWysłany: 18 Sie 2017 08:11 

Też tam byłem w " to tu". Zupa rybna to nieporozumienie , ale ceny " kurortowe". O dobrą świeżą rybę niestety trudno na Helu. Dziki tłum pochłania wszystko ( czyli mrożoną pangę z Makro) to się nie wysilają za bardzo.
Góra
 PM off  
      
 Temat postu: Re: Półwysep Helski
#16 PostWysłany: 18 Sie 2017 08:57 

Rejestracja: 28 Sie 2013
Posty: 147
Kuźnica u Emila przy głównej drodze na Hel, również na zimno np. Łosoś ala koń swojej roboty a nie przywożone w wiaderkach.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Półwysep Helski
#17 PostWysłany: 18 Sie 2017 09:14 

Rejestracja: 18 Maj 2016
Posty: 495
niebieski
W sezonie nigdzie na półwyspie nie spodziewaj się cudów kulinarnych. Jest taki przerób, że ludzie zjedzą wszystko i wszędzie, co powoduje, że nie za bardzo trzeba się starać. Do tego większość kucharzy czy obsługi jest wtedy sezonowa.
W samym mieście Helu - restauracja Kutter (która działa okrągły rok - w odróżnieniu od większości restauracji czy barów/smażalni, które otwierają się tylko na sezon) - na deptaku przy Wiejskiej - tu na pewno będzie świeża ryba (zawsze możesz się upewnić u obsługi, co mają w danym dniu świeżego - nie będą oszukiwać). Ale może być ciężko o wolny stolik.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Półwysep Helski
#18 PostWysłany: 18 Sie 2017 10:55 

Rejestracja: 04 Wrz 2015
Posty: 39
W poprzednich latach Kutter latem miał jeszcze jeden punkt w porcie - w wielkim namiocie dostawionym do budynku.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Półwysep Helski
#19 PostWysłany: 18 Sie 2017 13:28 

Rejestracja: 18 Maj 2016
Posty: 495
niebieski
W porcie to jest dodatkowy sezonowy punkt Kutter Smażalnia - przy wejściu do portu przy Urzędzie Miasta.
Natomiast w samej restauracji jest pełen wybór wszystkich potraw - a to może mieć znaczenie, jak idziesz np. z dziećmi, które zamiast smażonej ryby wolą rosół i pizzę. W sezonie też codziennie wieczorem w restauracji jest koncert.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Półwysep Helski
#20 PostWysłany: 26 Sie 2017 01:01 

Rejestracja: 17 Maj 2017
Posty: 640
Loty: 86
Kilometry: 165 130
Zbanowany
Byłem na półwyspie i rzeczywiście jest tak jak ktoś pisał, dorsza owszem łowią, ale małe jednostki i chyba w mniejszych ilościach, tak mi zawsze opowiadano gdy pytałem o limity.
Dwa razy jadłem wędzonego i widziałem jak zaczynał być wędzony, nie sądzę aby był wcześniej rozmrażany. A tak w ogóle to dla mnie w smaku bardzo przeciętna jest to ryba, taka neutralna bez wyrazu.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Przeszukaj temat:
  
phpBB® Forum Software © phpBB Group