Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Wrz 2017 17:22 

W połowie listopada planujemy wynająć samochód aby przejechać się z Port Elizabeth do Kapsztadu.
Dwa dni planujemy pobyć w Port Elizabeth (i okolicach) i cztery kolejne przeznaczyć na dojazd (i objazd) do Kapsztadu.

- W jakiej firmie wynająć aby uniknąć opłaty (lub ją zminimalizować) za odprowadzenie samochodu ?
- Czy może lepiej wynająć na dwa dni i oddać w tym samym miejscu w Port Elizabeth i wynająć kolejny samochód na 4 dni z oddaniem w Kapsztadzie ?
- Czy wynająć automat czy ze skrzynią biegów manualną damy radę (lewostronny ruch to automat chyba wygodniejszy ale podbija cenę o połowę) ?
Wszelkie sugestie dotyczące wynajmu samochodu mile widziane :)
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Bretanię: Nantes Lufthansą z 6 miast od 511 PLN Odkryj Bretanię: Nantes Lufthansą z 6 miast od 511 PLN
Majówka na Rodos: 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2562 PLN. Wylot z Krakowa Majówka na Rodos: 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2562 PLN. Wylot z Krakowa
#2 PostWysłany: 03 Wrz 2017 18:58 

Loty: 311
Kilometry: 648 864
złoty
Wybrałem manualną skrzynie z oszczednosci i przywykniecie trwalo z 15min.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Wrz 2017 11:57 

Loty: 69
Kilometry: 159 781
Od kilku lat jeżdżę tylko automatem ale też dość szybko się przestawiłem. Co prawda inaczej się biegi wrzuca lewą ręką ale można się przyzwyczaić :)

#4 PostWysłany: 10 Kwi 2024 12:27 
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 544 042
srebrny
Robiliśmy właśnie taką trasę jak w temacie - z Johannesburga przylecieliśmy samolotem, wypożyczyliśmy samochód na lotnisku w Port Elizabeth i oddaliśmy po 10 dniach w Kapsztadzie.

Wybraliśmy Europcar z uwagi na fakt, iż to była jedyna znana mi wypożyczalnia oferująca pełne ubezpieczenie bez jakiegokolwiek wkładu własnego (pakiet "Premium"), do tego obejmująca szyby i opony. Przydało się bo w trakcie jazdy dostaliśmy dwoma kamieniami w szybę przednią...

Zarezerwowany samochód w klasie Economy, na miejscu wyprosiliśmy upgrade na większy - zamiast Toyoty Starlet dostaliśmy Hyundaia Venue (taki crossover, coś jak EcoSport czy Yaris Cross). Celowo rezerwowałem z automatem, więc tanio nie było ale uwzględniając pakiet Premium + dodatkowego kierowcę oraz opłatę "one way" zapłaciliśmy za 10 dni 2000 zł (rezerwowane niecały miesiąc przed wyjazdem na polskiej stronie Europcar, z uwzględnieniem kodów z forum w wątku o tej wypożyczalni). Nie ma limitu przebiegu. Na karcie kredytowej na 7 dni zablokowali mi ok. R12 000.

Hyundai dość nowy (ok. 16 000 km), z radiem obsługującym Apple Car/Android Auto bezprzewodowo. Jedyne czego mi brakowało to niestety tempomatu.
W samochodzie był ukryty (niewidoczny) e-tag do opłat za "autostrady" (jak np. w Tsitsikammie).

Obsługa zarówno na lotnisku PLZ jak i CPT bez zastrzeżeń, bardzo miła i sprawna. Lotnisko w Port Elizabeth malutkie, wszystkie wypożyczalnie znajdują się po wyjściu na zewnątrz terminala. Obyło się bez jakichkolwiek problemów, polecam!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość