Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Gru 2016 22:23 

Loty: 143
Kilometry: 265 353
Hej,
czy jest może wśród Was jakiś zapalony ptasiarz? Chętnie wybrałbym się na jakieś obserwacje poza nasz piękny kraj.
Głównie mam na myśli Norwegię, myślałem nad Alesund ponieważ około 80 km od niego jest wyspa Runde, która jest podobno fajnym miejscem na ptaki (maskonury :). Oczywiście wyjazdy niskobudżetowe :) Jest ktoś jeszcze na forum z taką pasją, jak było by więcej osób można by wypożyczyć auto i trochę poszukać ptactwa :) Jeśli znacie jakieś fajne miejsca na ptaki niedaleko od lotnisk (gdzie latają tanie linie), to też dajcie znać.
 Profil Relacje PM off  

Dwa kraje, jedno morze 🌊🌴 Wakacje we Włoszech i Chorwacji za 690 PLN ☀️🇮🇹🇭🇷 Dwa kraje, jedno morze 🌊🌴 Wakacje we Włoszech i Chorwacji za 690 PLN ☀️🇮🇹🇭🇷
Palmy, wieże i tanie loty 🌴🏙️ Kuala Lumpur z 5 miast od 2511 PLN 🇲🇾✈️ Palmy, wieże i tanie loty 🌴🏙️ Kuala Lumpur z 5 miast od 2511 PLN 🇲🇾✈️
#2 PostWysłany: 05 Sty 2017 10:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 476 709
Cześć,

Nie tak często jak kiedyś ale zdarzy mi się czasem ruszyć z loretką w teren ;) Jeśli chodzi fajne miejsca niedaleko lotnisk, do których latają tanie linie, to pamiętam, że parki w Malmö były pełne ptactwa rzadziej spotykanego u nas (np. bernikle w ilościach przytłaczających). Wydaje mi się, że bardzo fajną opcją na wyjazd ukierunkowany ptasiarsko może być lot do Sztokholm-Skavsta: zawsze tanio, trafiają się jednodniówki a bliskość Bałtyku daje nadzieję, na obserwacje morskich okazów :)

Jakbyś gdzieś się spontanicznie wybierał daj znać - obiecuję poważnie rozważyć.

Pozdrawiam,
p.

PS. Gdyby tak Panama i Kostaryka były w cenach Malmö... ;)

#3 PostWysłany: 05 Sty 2017 11:18 

Ornitologiem nie jestem ale się wypowiem odnośnie Szwecji :)
Lecąc do Skavsty można łatwo i tanio przedostać się do Oxelosund - jest tam rezerwat Femore interesujący pod katem nie tylko ptasim. Byłem kilak razy pod namiotem polecam.
Dodatkowo warto zobaczyć położony na wschodzie Oxelosund (58.691755, 17.130028) system zbiorników podczyszczających wody z miejskiego systemu kanalizacyjnego (o ile dobrze pamiętam) przed odprowadzeniem do morza. Sporo ptactwa wodno-błotnego widziałem tak jakieś 3 lata temu. Jak jest teraz nie wiem.
W samym Nykoping widziałem kiedyś liczne stada gęsi
 Profil Relacje PM off
puhacz lubi ten post.

#4 PostWysłany: 07 Sty 2017 15:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Jeszcze jeden kierunek przyszedł mi do głowy: Cypr.

Na wyspie jest ponad 400 gatunków a dodatkowo okres ich migracji (marzec / kwiecień) super zgrywa się z tanimi lotami Wizza do Larnaki :) Pierwszy kontakt z ptactwem jest zaraz po opuszczenia lotniska, bo na płyciznach z drogi zwykle widać już flamingi. Starałem się trochę pobytu na Cyprze poświęcić ptakom ale nie zbyt byłem w tym konsekwenty jednak - parę ciekawostek było w powietrzu. Np. sporo rzadko u nas spotykanych dudków.

Lista ptaków na Cyprze:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_birds_of_Cyprus

Pozdrawiam,
p.

#5 PostWysłany: 25 Sty 2017 17:52 

Loty: 143
Kilometry: 265 353
Rudolf Jelinek napisał(a):
Ornitologiem nie jestem ale się wypowiem odnośnie Szwecji :)
Lecąc do Skavsty można łatwo i tanio przedostać się do Oxelosund - jest tam rezerwat Femore interesujący pod katem nie tylko ptasim. Byłem kilak razy pod namiotem polecam.
Dodatkowo warto zobaczyć położony na wschodzie Oxelosund (58.691755, 17.130028) system zbiorników podczyszczających wody z miejskiego systemu kanalizacyjnego (o ile dobrze pamiętam) przed odprowadzeniem do morza. Sporo ptactwa wodno-błotnego widziałem tak jakieś 3 lata temu. Jak jest teraz nie wiem.
W samym Nykoping widziałem kiedyś liczne stada gęsi

Dzięki, nawet nie brałem pod uwagę Skavsty.
Jak znasz jakieś strony lub masz jakieś informacje o tym rezerwacie to daj znać, bo jakoś nie mogę nic o nim znaleźć. Była jedynie wzmianka o położeniu rezerwatu.

puchacz
jak będę gdzieś się wybierał to na pewno dam znać.
Właśnie jakiś czas temu dowiedziałem się, że Cypr to fajne miejsce m.in. na ptaki; zimą flamingi tuż obok lotniska. Niestety znalazłem żadnych biletów w dobrej cenie w odpowiadającym mi okresie.
Och, gdyby :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Sty 2017 18:16 

Jeżeli mogę zaproponować ciekawe miejsce to w UK np są kapitalne Farne Islands, niedaleko Newcastle. Olbrzymia ilość gatunków, zwłaszcza morskich i stosunkowo łatwe obserwacje. Najlepiej być tam w czerwcu. Trochę dalej od lotnisk, ale również w miarę łatwo dostępna jest wyspa Scilly, to już południowa Anglia. Sam odwiedzam jedno miejsce niedaleko Edynburga. To Bass Rock, skała w pobliżu North Berwick, na przelotach, ilości ciekawych gatunków są olbrzymie, ale warto tam być już w styczniu - lutym, ewentualnie jesienią w październiku. Dojazd bez problemu komunikacją podmiejską Edynburga. Jest jeszcze cały rejon Cairgorm w centralnej Szkocji, jeśli lubisz drapieżne i gatunki północne będziesz zachwycony.
Poza UK to Azory, to już wyprawa, ale latają tam tanie linie, a dla ptasiarza to raj, wiosną obserwowałem tam ekstremalnie rzadkiego gila azorskiego. Madera też jest warta uwagi, i cały region Alentejo, gdzie są pustułeczki, najłatwiej chyba tam je obserwować w całej Europie. Dorzucę jeszcze Korsykę, fajne drapole tam są. Jeśli nie musi być blisko lotnisk, to polecam rejony na południe od Konotopu na Białorusi, to już strefa wysiedlenia związana z katastrofą w Czarnobylu, jest tam masa łatwego w obserwacji ptactwa środkowoeuropejskiego. Brak ludzi, więc warunki idealne.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 27 Sty 2017 07:32 

Podczepię się pod temat z pytaniem do fachowców: gdzieś wyczytałem, że w Armenii jest najwięcej gatunków ptaków, biorąc pod uwagę Europę i Kaukaz. Czy to prawda?
 PM off  

#8 PostWysłany: 27 Sty 2017 15:13 
Moderator forum
Awatar użytkownika

brigante32 napisał(a):
Podczepię się pod temat z pytaniem do fachowców: gdzieś wyczytałem, że w Armenii jest najwięcej gatunków ptaków, biorąc pod uwagę Europę i Kaukaz. Czy to prawda?

Z tego co mówi Wiki to niebardzo. W samym UK przeszło dwieście gatunków więcej. Z innymi krajami nawet nie prównywałem. Armenia kapkę lepsza pod tym względem niż Polska ale bez miażdżącej przewagi ;)

p.

#9 PostWysłany: 27 Sty 2017 20:48 

Hmmmm... Armenia to w sumie juz Azja, ale faktycznie jest tam mocne zroznicowanie gatunkowe, niestety juz nie liczebne, choc polnocna Armenie wspominam bardzo dobrze pod tym wzgledem. Ciekaw jestem kto to pisal i na czym sie opieral, Armenia to fajny kraj na ptaki, ale czy najbardziej zroznicowany? Nie, jak pisal poprzednik UK i jeszcze kilka innych krajow ja przebija.

Wysłane z mojego X2_Twin przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 27 Sty 2017 21:35 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Drodzy Ptasiarze-Ornitolodzy,

Czeka na Was nagroda w wysokosci $5,000 (NZD), czyli ok. 3400.- EURO za znalezienie zywego ptaka o nazwie South Island Kokako. ;)

http://www.southislandkokako.org/the-search/

Informacja sprawdzona, to nie jest zart.
Pojechalbym szukac ptaszka, jakbym mial wiecej czasu, pomimo ze ornitologiem nie jestem. ;)

Pozdrawiam i zycze powodzenia w odnalezieniu Kokako.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 01 Mar 2017 19:50 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@‌cccc‌ - wiem, że to nie żart bo o podobnej nagrodzie słyszłem już wcześniej. Jeśli ktoś więc chciałby uprawiać turystykę (oczywiście lotniczą ;) ) i zarabiać przy tym na odnajdywaniu rzadkich gatunków ptaków, to prosto z NZ powinien kierować się na Hawaje.

Mało informacji o samej nagrodzie jest w sieci (więcej pewnie na miejscu) ale za zdjęcie / film hawajki półżuchwowej stan Hawaje płaci ponoć nieźle. Niestety jeszcze nie było komu...

- Kilka słów po polsku o Nukupu‘u w tym tekście
- Wikipedia o sprawcy zamieszania

Też życzę poszukującym powodzenia.
p.

#12 PostWysłany: 17 Mar 2017 01:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 535
Kilometry: 836 619
Będę niedługo na Cyprze, mam zamiar udać się na flamingi. Interesuje mnie dojazd do słonego jeziora Akrotiri. Wiem, że obok jest baza RAF-u i zastanawiam się czy nie nie ma tam ograniczeń co do poruszania się po tym terenie. Czy ktoś tam był i może się podzielić informacjami?

#13 PostWysłany: 20 Wrz 2018 14:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 535
Kilometry: 836 619
Drodzy ptasiarze,
aktywność w temacie niewielka, ale może kogoś zainteresuje moja wrzutka z flamingami w tle :) flamingo-weekend-cagliari-z-warszawy-za-211-zl-w-xii,231,133319#p1128721

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość