Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Sty 2025 23:28 
Awatar użytkownika

srebrny
Skype zakończył możliwość swobodnego doładowywania konta i realizowania bardzo tanich rozmów międzynarodowych.

Tanie dzwonienie na infolinie linii lotniczych odchodzi w przeszłość ...

https://ithardware.pl/aktualnosci/skype ... 37355.html
https://www.pasazer.com/news/466779/kon ... skype.html

Edit: Uznałem, że warto wrzucić jako oddzielny temat... Informacje o tanim dzwonieniu przewijały się w wielu miejscach dotyczących kontaktu z linią lotniczą i wielu innych
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

Słoneczny Egipt z all inclusive 🌴🏊‍♂️ 4* hotel przy plaży za 1949 PLN Słoneczny Egipt z all inclusive 🌴🏊‍♂️ 4* hotel przy plaży za 1949 PLN
Jeden z najbardziej słonecznych zakątków Europy ☀️😎 Algarve na tydzień za 1468 PLN 💛🌊 Jeden z najbardziej słonecznych zakątków Europy ☀️😎 Algarve na tydzień za 1468 PLN 💛🌊
#2 PostWysłany: 08 Sty 2025 00:06 

złoty
Niby dalej jest w apce suwak z opcją auto-recharge, ale nie daje się go już przesunąć. :cry:
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Sty 2025 00:44 
Awatar użytkownika

złoty
Jaką alternatywę polecacie?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 08 Sty 2025 01:03 
Awatar użytkownika

srebrny
[url][/url]Ja korzystam z vibera i jest przyzwoicie. Jakość połączeń nie najgorsza; jeżeli chodzi o ceny to przykładowo ostatnio musiałem wykonać parę telefonów do USA- za łącznie pół godziny rozmowy pobrało mi z konta jakieś 70 centów.

Ostatnio edytowany przez kubus95, 08 Sty 2025 13:49, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Sty 2025 01:16 

Ja korzystam z https://zadarma.com/
Plusem jest to, że można używać dowolnego klienta który obsługuje protokół SIP.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Sty 2025 01:23 

srebrny
tez bez problemu korzystalem z vibera dzwoniac z Nepalu za kilka zlotych na slabym wifi
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Sty 2025 07:01 
Awatar użytkownika

platynowy
Chupacabra napisał(a):
Niby dalej jest w apce suwak z opcją auto-recharge, ale nie daje się go już przesunąć. :cry:
Mi się jeszcze jakoś udało doładować w grudniu na 10 EUR (nie odtworzę tego raczej, bo sporo szukałem obejścia będąc na wyjeździe poza EU i myśląc, że to blokada tego regionu), precyzując pobrało pieniądze ale już nie pojawiły się na koncie (może dlatego ze konto w PLN).
Po reklamacji i czatach, byli zdziwieni, że mi sie udało. Odpisali, że wycofali usługę i że oddadzą pieniądze - i oddali, chociaż wolałem (prosilem), zeby dodali do konta skype.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Sty 2025 08:20 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
ncn napisał(a):
Jaką alternatywę polecacie?

Jest też wątek tanie-dzwonienie-miedzynarodowe-z-zagranicy,20,174259
Co prawda głównie pod kątem dzwonienia jak się jest za granicą, ale temat Skype i pokrewnych też jest poruszany.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 08 Sty 2025 08:21 

Loty: 38
Kilometry: 106 785
niebieski
Za pomocą Vibera, jeżeli ktoś z PL dzwoni z komórki na moją komórkę, a jestem poza EU, to z automatu przekieruje na Vibera?
Jak to działa w praktyce?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 08 Sty 2025 08:30 
Awatar użytkownika

Loty: 428
Kilometry: 456 011
niebieski
Ale pewnie to, co jest na koncie będzie się spokojnie dało sukcesywnie wykorzystać? Mi tam jeszcze ponad 400 zł. zostało, a że średnio schodzi mi jakieś 50-100zł./rok, to fajnie by było móc jeszcze z tego Skype pokorzystać. Trochę szkoda, bo jednak niektórzy nie korzystają z tych wszystkich rozmaitych aplikacji zewnętrznych. Ja np. będąc za granicą korzystałem dotychczas tylko ze Skype dzwoniąc po prostu na numer telefonu (czy to do domu czy w jakichś sprawach, chociażby lot zmienią i trzeba na lotnisku zadzwonić do przewoźnika). Swego czasu korzystałem jeszcze z VoIP Discount https://www.voipdiscount.com/ - chyba trzeba będzie to odkurzyć (wyświetla się także Wasz numer telefonu tak jak w Skype, więc odbiorca nie zauważa różnicy).
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Sty 2025 08:42 

srebrny
-- 08 Sty 2025 07:38 --

@FUX przecież Twój operator nie wie jakie masz inne numery. Musiałbyś ustawić przekierowanie. Pewnie musiałbyś kupić Polski numer w Viber żeby to miało sens (nie wiem czy mają taką usługę)

-- 08 Sty 2025 07:42 --

@1955845624 w tym pierwszym linku jest napisane "Teraz osoby, które mają ulokowane na swoich kontach Skype środki, mogą je wykorzystać w okresie 180 dni."

Ja na szczęście mam tam tylko 15 zł
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 08 Sty 2025 08:42 

niebieski
Lecimy do Azji i średnio uśmiecha się tłumaczyć komuś w PL, aby dzwonił na WA czy Signal. Nie każdy ma FT. Cóż, będę musiał cierpieć, odbierając/oddzwaniając po GSM lub w ostateczności ustawię pocztę głosową z prośbą o kontakt za pomocą innych komunikatorów.
Kiedyś już tak robiłem i działało to średnio.
Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 08 Sty 2025 08:46 

srebrny
Może najprościej nie odbierać po GSM i oddzwaniać z komunikatora na numer komórkowy.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 08 Sty 2025 09:29 
Awatar użytkownika

Loty: 428
Kilometry: 456 011
niebieski
@FUX zadzwoń do operatora, bo ja bym z tą pocztą głosową był ostrożny. Kiedyś słyszałem, że jakiś znajomy miał właśnie włączoną pocztę głosową i za granicą za takie "przekierowanie do poczty", normalnie dostał rachunek tak jakby odebrał taką rozmowę. Lepiej to dwa razy zweryfikuj.

@piotrkr czyli po ptakach. Era dzwonienia zza granicy (lub za granicę) się akurat przed wakacjami skończy. Mnie osobiście bardzo to zasmuciło, bo tak jak do domu mogę po prostu nie dzwonić (mają wysłać e-mail w razie czego jak dawniej i tyle), o tyle ostatnio musiałem przez kilkanaście dni z rzędu dzwonić do Grecji do Aegeana, przed weekendem do Rijadu do hotelu bo na maile nie odpowiadali a jeszcze wcześniej do Saudii, żeby miejsca wybrać w samolocie i special meal zamówić.

PS - gdzieś kiedyś natknąłem się na informację o jakichś testach globalnego operatora. Nie wiem czy któryś z operatorów VPN tego nie opracowuje (NordVPN? SurfShark? Coś z tej grupy), gdzie można będzie mieć u nich plan komórkowy z numerem w swoim kraju, który będzie umożliwiał dzwonienie i internet na całym świecie według stawek lokalnych (czy tam jakiegoś abonamentu). Może w tym jest jakaś nadzieja.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 08 Sty 2025 10:48 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
FUX napisał(a):
Lecimy do Azji i średnio uśmiecha się tłumaczyć komuś w PL, aby dzwonił na WA czy Signal. Nie każdy ma FT. Cóż, będę musiał cierpieć, odbierając/oddzwaniając po GSM lub w ostateczności ustawię pocztę głosową z prośbą o kontakt za pomocą innych komunikatorów.
Dzięki.

Nie masz wifi calling w telefonie? To połowiczne rozwiązanie, bo trzeba mieć wifi (w uproszczeniu), ale zawsze to coś
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 08 Sty 2025 10:58 

złoty
Pamiętajcie, że Skype pozwala dzwonić zupełnie za free na amerykańskie i kanadyjskie darmowe numer (1-800) i podobne zaczynające się na 8.
Chyba, że to też po cichu teraz wycofali.
Większość linii lotniczych i sieci hotelowych ma taki numer dla klientów z USA...
Niestety już nie zadzwonimy do małego hotelu gdzieś na końcu świata.
Poniżej przykładowo numery kontaktowe Saudii.

Załączniki:
Screen Shot 2025-01-08 at 09.53.30.png
Screen Shot 2025-01-08 at 09.53.30.png [ 22.6 KiB | Obejrzany 4448 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 08 Sty 2025 11:24 

niebieski
trocha napisał(a):
FUX napisał(a):
Dzięki.

Nie masz wifi calling w telefonie? To połowiczne rozwiązanie, bo trzeba mieć wifi (w uproszczeniu), ale zawsze to coś

Mam wi-fi w japku I biorę pakiet 10 giga na dwa tygodnie.
Urlop mocno niestacjonarny ze statkiem włącznie, więc w zasadzie net kwaterowy pomijalny.

Operator winszuje sobie nie najgrubiej, jeżeli chodzi o połączenia.
W 4,90
P 0,49
SMS 1,50
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 08 Sty 2025 11:55 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
na iPhone chyba nie da się tego skonfigurować tak, żeby wifi calling działał na multisimie z inną kartą w dual sim (ale mogę się mylić), ale zawsze zostaje opcja z udostępnianiem z innego telefonu/przenośnego routera
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 08 Sty 2025 12:02 

złoty
Niby się da, ale mi się nie udało. Jeśli jest tu ktoś kto umie to łopatologicznie wyjaśnić to bardzo proszę.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 08 Sty 2025 12:31 

srebrny
@Chupacabra w tym drugim wątku był ten temat poruszany, gdzieś tam chyba jest wyjaśnienie:
tanie-dzwonienie-miedzynarodowe-z-zagranicy,20,174259#p1662702

Dopisane: zresztą widzę, że się udzielałeś w tamtym temacie, myślałem że go nie znasz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości