Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Sri Lanka
#21 PostWysłany: 03 Lut 2013 14:31 

Loty: 62
Kilometry: 145 353
niebieski
Ja lecę 20.04-09.05
 Profil Relacje PM off  

Zobacz górę Fudżi oraz Pałac Cesarski 🇯🇵 Bilety do Kraju Kwitnącej Wiśni od 2990 PLN 🔥 Zobacz górę Fudżi oraz Pałac Cesarski 🇯🇵 Bilety do Kraju Kwitnącej Wiśni od 2990 PLN 🔥
Zobacz zachód słońca nad Wat Arun 🌇 Loty do Bangkoku świetną linią szejków od 2470 PLN ✈ Zobacz zachód słońca nad Wat Arun 🌇 Loty do Bangkoku świetną linią szejków od 2470 PLN ✈
#22 PostWysłany: 03 Lut 2013 14:41 

jest przepieknie, bylam rok temu. tanio, bezpiecznie, a i rzeczywiscie sporo do zobaczenia w ramach np 2tygodniowego pobytu. polecam!
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 03 Lut 2013 18:22 
Site Admin

na rozmowy kto kiedy leci i czy skorzystał z ostatniej promocji proszę założyć osobny wątek, tu skupić się na pytaniach/informacjach praktycznych

#24 PostWysłany: 05 Lut 2013 08:57 

do tych ktorzy na Sri lance juz byli: polecacie zwiedzanie wyspy na wlasna reke (bus, pociag) czy wziecie przewodnika?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 05 Lut 2013 09:41 

Zbanowany
my sie wybieramy 13-23.6 i tez sie zastanawiamy czy jest wielką trudnoscia przemieszczanie sie samemu na jedno/dwudniowe wypady z hotelu. z jednej storny przewodnik wie lepiej co i jak, ale z drugiej jaką wielka frajdą jest zobaczyc cos samemu/dotrzec w nieznane itd.

#26 PostWysłany: 05 Lut 2013 10:45 

[quote="Mateusz"]Kierowca wychodzi tanio, wiec się nie zastanawiajcie ;)[/q

ja juz pislalam do jednego i policzyl nam 120usd za jeden dzien ( z tanim noclegiem) na dwie osoby. wiec 600usd na 5dni, nie jest malo.... jezdzic samemu byloby duzo tansze!
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 05 Lut 2013 10:49 

Zbanowany
co znaczy tanio?
z tego co sie zorientowalem to wg info z 2009 r. ok 6000 rupii za dzien (czyli ok 150 PLN). w cenie pojazd, kierowca, paliwo. teraz pewnie drozej

biorac pod uwage ze chcemy pojezdzic 5 dni to koszty wynioslby ok 700-800 PLN. na 100% jezdzenie samemu bedzie tansze o conajmniej 50%.

pozostaje tez kwestia bazy wypadowej. czy lepiej codziennie dojezdzac ze swojego hotelu, ktory wynajmie sie na caly pobyt, czy moze lepiej na czas zwiedzania wyspy nie brac zadnego stalego hotelu tylko nocowac w podrozy (co noc inny hotel).

#28 PostWysłany: 05 Lut 2013 11:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Jade tam w tym tygodniu i bardziej oplacalne wyszlo podrozowanie na wlasna reke zatrzymujac sie co jakis czas w innych miejscach (nie co noc inny hotel, bo to byloby meczace). Na poludniu, zachodzie, Colombo, oraz Kandy jako baza wypadowa :)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 05 Lut 2013 11:54 

Loty: 238
Kilometry: 724 183
Byłam na Sri Lance rok temu, objeździłam prawie całą wyspę i zdecydowanie polecam podróżowanie na własną rękę publicznymi środkami komunikacji (głównie autobusy, ale kolej też ma swoje zalety- cudowne widoki). Oczywiście wynajęcie samochodu z kierowcą jest bardziej komfortowym rozwiązaniem i pozwala zaoszczędzić trochę czasu, ale nieporównywalnie droższym. Co więcej, nie daje możliwości poznania lokalnego folkloru wyspy. Turyści są traktowani w autobusach niemalże z szacunkiem, wielokrotnie ustępowano mi 'lepszego miejsca' ;) Co do noclegów, nie ma absolutnie żadnego problemu, żeby znaleźć pokój w dowolnym standardzie. W Kandy zdarzyło mi się nawet zapukać do przypadkowego domu i gospodyni zaoferowała wynajem całego piętra w bardzo przystępnej cenie! I nie bójcie się jeść w knajpach dla lokalsów- rice&curry jest tam nie tylko najtańszy, ale i najsmaczniejszy!
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 05 Lut 2013 12:01 

Beatrix tego wlasnie potrzebowalam!!! super, prowadzilas jakiegos bloga z ciekawymi informacjami? gdzie baza wypadowa? jaki plan? co kiedy? wiesz zalzy nam na ograniczeniu kosztow bo chcemy polaczyc sri lanke z malediwami wiec wiesz jak jest :)

podalabys moze maila chetnie zapytalabym sie tego czy owego? bylabym wdzieczna! ewentualnie moj mail: agata.szerlag@gmx.at
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 05 Lut 2013 12:06 
Awatar użytkownika

goldziak napisał(a):
pozostaje tez kwestia bazy wypadowej. czy lepiej codziennie dojezdzac ze swojego hotelu, ktory wynajmie sie na caly pobyt, czy moze lepiej na czas zwiedzania wyspy nie brac zadnego stalego hotelu tylko nocowac w podrozy (co noc inny hotel).

Czas przejazdów między miastami jest bardzo duży. Średnia prędkość przemieszczania się autobusem/samochodem to 30 km na godz.
Jeżeli nie chcecie spędzić większości czasu w samochodzie/autobusie, to wybierajcie noclegi w różnych miejscach.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 05 Lut 2013 12:36 

Loty: 238
Kilometry: 724 183
Zgadzam się! Ustalanie bazy wypadowej nie ma sensu, najlepsza opcja (oczywiście, jeśli ktoś nie ma sterty bagażu :p) to zrobić sobie typową 'objazdówkę'. Bodajże przewodnik Lonelyplanet opisuje kilka ciekawych tras. Wedle upodobań można sobie ciekawie zorganizować pobyt, bez tracenia czasu w drodze.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 05 Lut 2013 12:43 

sugerujecie zeby codziennie spac w innym hotelu? a co z plecakiem (bo z nim podrozujemy)?
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 05 Lut 2013 13:59 

Nie codziennie, ale warto pobyć gdzieś 3-4 dni max i potem w autobus i dalej. Tak podróżowałem pod Tajlandii i Laosie (i większość podróżujących robi podobnie), tutaj pewnie też się sprawdzi. Plecak na plecy (lub do autobusowego schowka :) i w drogę.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 05 Lut 2013 14:21 

Zbanowany
no własnie. jak rozwiązać kwestie walizki przy pobycie 10 dniowym i checi przez np. 6 dni zwiedzania wyspy a pozostale 4 plazowania.
chcialbym po przylocie od razu zwiedzac przez 6 dni a na koniec polezec na piasku. oczywiscie ze na 6 dni jestem w stanie sie spakowac do jakiegos plecaka ktory wezme na siebie. ale jakas walizka/torba zostanie, wiec moze jakas przechowalnia na lotnisku?

#36 PostWysłany: 05 Lut 2013 14:24 

Loty: 62
Kilometry: 145 353
niebieski
Cytuj:
goldziak napisał(a):
no własnie. jak rozwiązać kwestie walizki przy pobycie 10 dniowym i checi przez np. 6 dni zwiedzania wyspy a pozostale 4 plazowania. chcialbym po przylocie od razu zwiedzac przez 6 dni a na koniec polezec na piasku. oczywiscie ze na 6 dni jestem w stanie sie spakowac do jakiegos plecaka ktory wezme na siebie. ale jakas walizka/torba zostanie, wiec moze jakas przechowalnia na lotnisku?

Ja zawsze mam tylko plecak i tyle rzeczy, żeby było łatwo nosić, tym bardziej, że jedziemy w ciepłe miejsce. Jeżeli czegoś brakuje to kupuję i już. Plecak i jeszcze walizka na 10 dni? dla mnie przesada:)

Taka podróż tylko na własną rękę, a wynajmowanie wszystkiego przez internet nie ma sensu. Tam też mieszkają ludzie, wszystko da się załatwić na miejscu i za niższą cenę. Prawie nigdy nic przed takimi wyjazdami nic nie rezerwuję, wiem tylko gdzie chcę jechać i co zobaczyć, a resztę załatwiam na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 08 Lut 2013 01:39 

Hej, a czy ktoś z Was był na Sri Lance w maju? Jak wyglada rzeczywiście ten monsun? W niektórych przewodnikach piszą, ze pada tylko godzinę w ciagu dnia albo mzawka nocą, inni ze na wybrzeżu leje a w głębi wyspy jest super. Ktoś ma jakies sprawdone informacje? Bede wdzięczna za informacje.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 08 Lut 2013 17:54 

Byliśmy 6 tygodni w Azji południowo-wschodniej z żoną, mieliśmy po jednym dużym plecaku i szczerze mówiąc to było za dużo. Na lotnisku w Londynie poznaliśmy Polaków, którzy wzięli jeden duży plecak i jeden podręczny. Nie ma co brać dużo ciuchów - na miejscu pewnie są dostępne pralnie. A jak zepsuje się pogoda to ciuchy można dokupić za bezcen. Nie komplikujcie sobie życia, walizka was przyblokuje niepotrzebnie.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 08 Lut 2013 23:23 

Zbanowany
wiecie jak to jest.
jedziemy we 2. ja i zona. piszac ze bedzie plecak i walizka mialem na mysli 1 duzy i 1 maly bagaz. licze ze spokojnei spakujemy tak we 2ke.

nie chcialbym jednak dzwigac duzego plecaka. zastanawiam sei wiec jak ulatwic sobie podroz, zeby nei miec plecaka caly czas na plecach.

#40 PostWysłany: 17 Lut 2013 21:03 

Wynajmij tragarza. A serio - to ja nie wiem w czym problem, czy masz bagaż na plecach czy na kółkach - jeśli chcesz aktywnie podróżować to oczywistym jest, że trzeba się czasem zmęczyć. To nie Japonia, że sobie wsiądziesz w szybki pociąg i zaraz jesteś 200 kilometrów dalej. Też lecę pierwszy raz na Sri Lanke, ale nie wydaje mi się, żeby podróżowanie z plecakiem było uciążliwe. Jedziesz parę godzin (maksymalnie), potem zostajesz w jakimś miejscu 2-3 dni, i przecież plecak zostawiasz w hotelu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości