Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Sri Lanka
#41 PostWysłany: 18 Lut 2013 23:53 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
Czy ta transit wiza 2dniowa, która jest darmowa, pozwoli mi wyjść z lotniska na parę godzin, jak mam ponad 8-godzinnego connecta w Emirates?
http://www.eta.gov.lk/slvisa/visainfo/s ... cale=en_US
 Profil Relacje PM off  

Zobacz górę Fudżi oraz Pałac Cesarski 🇯🇵 Bilety do Kraju Kwitnącej Wiśni od 2990 PLN 🔥 Zobacz górę Fudżi oraz Pałac Cesarski 🇯🇵 Bilety do Kraju Kwitnącej Wiśni od 2990 PLN 🔥
Zobacz zachód słońca nad Wat Arun 🌇 Loty do Bangkoku świetną linią szejków od 2470 PLN ✈ Zobacz zachód słońca nad Wat Arun 🌇 Loty do Bangkoku świetną linią szejków od 2470 PLN ✈
#42 PostWysłany: 07 Mar 2013 23:06 

Jak wygląda kwestia pieniędzy. Proponujecie wypłaty w bankomatach czy raczej zabranie z Polski dolarów i wymianę? Lepiej w kantorze na lotnisku czy gdzieś "na mieście"?

#43 PostWysłany: 08 Mar 2013 07:32 

w lecie (lipeic sierpien) chcemy leciec na sri lanke. nie mam jeszcze biletow i dlatego pytam sie Was, jaka jest szansa ze znajde jeszcze jakas dobra oferte? lepiej bookowac bilety teraz czy czekac? mieszkamy w asutrii wiec nie gra dla nas roli czy wylot bedzie z polski, wiednia, niemiec czy nawet pragi. jestesmy otwarci na propozycje. czy sadzicie ze 600€ czyli aktualny koszt biletow w emirates z warszawy to sporo? strasznie wam dziekuje za odpowiedz!
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 19 Mar 2013 22:37 
Awatar użytkownika

intothevortex napisał(a):
michal.pppp napisał(a):
Jak wygląda kwestia pieniędzy. Proponujecie wypłaty w bankomatach czy raczej zabranie z Polski dolarów i wymianę? Lepiej w kantorze na lotnisku czy gdzieś "na mieście"?

podpinam się pod to pytanie, dajcie znać co lepiej zrobic

Na Sri Lance bankomaty są bardziej dostępne niż w Japonii i w każdym większym mieście nie ma problemu z dostępnością bankomatów. Nawet w górskich mieścinach typu Nuwara Ellya.

Kwestia preferencji, ale dla mnie najtańszą opcją były wypłaty w bankomach w zależności od potrzeb. Mam w Alior Banku kartę debetową, za którą nie ma prowizji od wypłaty z bankomatów na całym świecie.

W dolarach płaci się zwykle więcej niż w rupiach. Łatwiej jest utargować kilkadziesiąt/kilkaset rupii niż część dolara.

Dolary są przydatne np. przy płaceniu za wizę.

Za popularne atrakcje turystyczne (IMHO najmniej ciekawe) można płacić w dolarach. Wtedy warto przekalkulować, czy wg. aktualnego kursu taniej nam wyjdzie płacić w dolarach czy rupiach - ale tu też trzeba mieć zapas dolarów.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 24 Mar 2013 11:47 

Witam,

Poważnie zastanawiam się czy nie skrócić pobytu na Malediwach ( też jestem lemingiem, który wykupił przelot w Emirates ;) ) i 2-3 noce spędzić w Sri Lance. Samolot z Male kosztuje niecale 200 $ w obie strony. Powrotny jest o 19stej na wyspie. Wylot z Male do Warszawy via Dubaj o 23.00 więc jest dużo zapasu czasowego.
Pytanie do osób, które mają za sobą wojaże po Sri Lance, czy warto zapuścić się tam na tak krótki czas? Jakie atrakcje są wokół Colombo? Jak te ewentualne 3 dni najlepiej rozdzielić żeby choć w małym stopniu poznać klimat wyspy? Dodam jeszcze, że mam trochę doświadczenie w objazdowych samodzielnych eskapadach (m.in. Chiny Wschodnie i Gruzja ) i lubię podróżowanie z ciągłym przemieszczaniem się. Tym razem miało być inaczej, 100% leniuchowanie na wyspach, ale jak wczytałem się w ten wątek...

Dzięki z góry za wszelkie sugestie :)
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 04 Kwi 2013 21:49 

Loty: 470
Kilometry: 701 688
złoty
będę na Sri Lance w okresie 14-23.6.2013 z przerwą na wylot do Singapuru 14-16.6.
Ciekawi mnie zatem w kwestii wizy czy zamiast brać wizę turystyczną za 30$ (2 wjazdy do Sri Lanki) na cały pobyt mogę wziąć 2 wizy tranzytowe: 1szą darmową na 14.6 a drugą za 20$ na okres 16-23.6. jestem w stanie zaoszczędzić 10$/os.

co to tym myślicie? przejdzie posiadanie 2 wiz?

Cennik wiz:
http://www.eta.gov.lk/slvisa/visainfo/fees.jsp

#47 PostWysłany: 04 Kwi 2013 21:54 
Awatar użytkownika

srebrny
Powinno byc OK.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 04 Kwi 2013 21:56 
Awatar użytkownika

Loty: 985
Kilometry: 2 186 000
niebieski
danban napisał(a):
Witam,

Poważnie zastanawiam się czy nie skrócić pobytu na Malediwach ( też jestem lemingiem, który wykupił przelot w Emirates ;) ) i 2-3 noce spędzić w Sri Lance. Samolot z Male kosztuje niecale 200 $ w obie strony. Powrotny jest o 19stej na wyspie. Wylot z Male do Warszawy via Dubaj o 23.00 więc jest dużo zapasu czasowego.
Pytanie do osób, które mają za sobą wojaże po Sri Lance, czy warto zapuścić się tam na tak krótki czas? Jakie atrakcje są wokół Colombo? Jak te ewentualne 3 dni najlepiej rozdzielić żeby choć w małym stopniu poznać klimat wyspy? Dodam jeszcze, że mam trochę doświadczenie w objazdowych samodzielnych eskapadach (m.in. Chiny Wschodnie i Gruzja ) i lubię podróżowanie z ciągłym przemieszczaniem się. Tym razem miało być inaczej, 100% leniuchowanie na wyspach, ale jak wczytałem się w ten wątek...

hej

Nie warto.
Ja polaczylam oba miejsca i w efekcie w zadnym z nich nie bylam tyle, ile chcialam :(

Same fotki, czyli https://www.instagram.com/atamancia/
Blog o moich podróżach http://atamanka.pl uwaga, dużo zdjęć ;)
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 04 Kwi 2013 22:33 

niewielki napisał(a):
intothevortex napisał(a):
michal.pppp napisał(a):

podpinam się pod to pytanie, dajcie znać co lepiej zrobic

Na Sri Lance bankomaty są bardziej dostępne niż w Japonii i w każdym większym mieście nie ma problemu z dostępnością bankomatów. Nawet w górskich mieścinach typu Nuwara Ellya.

Kwestia preferencji, ale dla mnie najtańszą opcją były wypłaty w bankomach w zależności od potrzeb. Mam w Alior Banku kartę debetową, za którą nie ma prowizji od wypłaty z bankomatów na całym świecie.

W dolarach płaci się zwykle więcej niż w rupiach. Łatwiej jest utargować kilkadziesiąt/kilkaset rupii niż część dolara.

Dolary są przydatne np. przy płaceniu za wizę.

Za popularne atrakcje turystyczne (IMHO najmniej ciekawe) można płacić w dolarach. Wtedy warto przekalkulować, czy wg. aktualnego kursu taniej nam wyjdzie płacić w dolarach czy rupiach - ale tu też trzeba mieć zapas dolarów.

Byłem i sprawdziłem:)
Bankomaty są rzeczywiście w każdym większym mieście, wiec bez problemu można wypłacić pieniądze. W portfelu miałem trochę dolarów, szczególnie na rozruch i na "czarną godzinę". Na lotnisku można wymienić dolary na rupie po przyzwoitym kursie. Ktoś pisał na forum, że należy zachować potwierdzenie - mnie przy wymianie podczas powrotu nikt o nie nie pytał

#50 PostWysłany: 09 Kwi 2013 22:34 

Może ktoś podpowiedzieć co wpisać w pole Address in Sri Lanka wypełniając wniosek o wizę na https://eta.gov.lk a nie mając jeszcze zakwaterowania tam ? Mogę napisać, że brak stałego miejsca pobytu ?
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 09 Kwi 2013 22:35 
Awatar użytkownika

srebrny
To nie ma zadnego znaczenia, mozesz podac jakis adres hotelu z Colombo dla swojego spokoju.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 12 Kwi 2013 22:19 
Awatar użytkownika

Mam pytanie. Lecę 23.04 - 9.05 z postojem w Dubaju w drodze powrotnej na 18h. Ponoć do 6.05 jest promocja Dubai Connect, co oznacza wizę+hotel+jedzenie+transfery w cenie biletu. Promocja ew. miała być przedłużona, ktoś coś wie na ten temat? Kupować wizę (koszt 62$, bo Emirates pobiera opłatę) czy czekać? Może wiecie jak uniknąć opłaty Emirates za wizę? Ambasada nie odpowiada na maile, a tel nie był czynny. W Emirates mówili mi, że może przedłużą promocję (miało być 10.04 coś wiadomo, ale nie dodzwoniłam się). Ktoś coś wie?

Leci ktoś w tym samym czasie?
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 18 Kwi 2013 00:07 

danban napisał(a):
Witam,

my też początkowo mieliśmy spedzić 11 dni na Malediwach, ale postanowiliśmy dokupić bilety (Emirates za 200 usd/osobę) do Colombo. 7 dni na SL, później kilka dni w resorcie (już przed wylotem) na Malediwach.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 04 Maj 2013 10:37 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
srebrny
chcialbym przy najblizszej promocji kupic bilety na Sri Lanke, mam pytanka co do ponizszego planu
pobyt na Sri Lance okolo 7-8 dni a wczesniej wybor lotu z przesiadkami w
Dubaju i na Male,
jakie sa koszty wizy do obu tych miejsc,
jakiej dlugosci musza byc przesiadki zeby juz cos zobaczyc w tych dwoch miejscach?

#55 PostWysłany: 04 Maj 2013 12:06 
Awatar użytkownika

srebrny
search.php?keywords=wiza+sri+lanka&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj
search.php?keywords=wiza+malediwy&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj
Im dluzej bedziesz tym wiecej zobaczysz ;)
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 04 Maj 2013 13:53 
Awatar użytkownika

srebrny
niestety ten temat ma kilkadziesiat stronic i po 10 minutach nie jestem pewien czy rozumiem,
wizzy za darmo ?
ile czasu potrzeba w obu miejscach zeby ruszyc sie z lotniska ?

#57 PostWysłany: 04 Maj 2013 14:26 
Awatar użytkownika

srebrny
Odbierasz bagaz i ruszasz ;)

Gosciu, poczytaj, bo tego wcale nie ma duzo i odpowiedzi na Twoje watpliwosci sa podane jak na dloni. Jesli to za duzo zaangazowania to zastanow sie czy wygodniej nie bedzie posiedziec przed telewizorem.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 04 Maj 2013 22:25 
Awatar użytkownika

srebrny
do leniwych nie naleze po 30 minutach szukania wiem juz co z Dubajem,
co do Male, to zrobie sobie przerwe moze ktos odpisze ...

m3lm4k
PS zadna wyprawa sie nie zaczynala tak ciezko :)

#59 PostWysłany: 04 Maj 2013 22:47 
Awatar użytkownika

srebrny
btw
wie ktos jak najlatwiej dostac sie z celjonu do kerala ?

#60 PostWysłany: 05 Maj 2013 01:28 
Awatar użytkownika

Loty: 985
Kilometry: 2 186 000
niebieski
lahcimmm2 napisał(a):
btw
wie ktos jak najlatwiej dostac sie z celjonu do kerala ?

Z Kolombo masz lot bezposredni do Tiruchirappalli za 235 zl, stamtad pociagiem dalej :)

W Male potrzeba Ci troszke czasu na odebranie bagazu, wize, przeplyniecie z wyspy lotniskowej do wyspy, na ktorej lezy Male. Tam z 3 godz walesania sie wystarcza, byle w nie w poludnie, bo upal okrutny.

Same fotki, czyli https://www.instagram.com/atamancia/
Blog o moich podróżach http://atamanka.pl uwaga, dużo zdjęć ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość