Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Paź 2023 22:01 

Witam,
Czy ktoś z forumowiczów może mi powiedzieć jak obecnie wygląda sytuacja na Sri Lance? Czy nadal zdarzają się blackouty, jeżeli tak jak często? Jak wygląda sytuacja z komunikacją publiczną, dostępnością benzyny i dostępem do internetu? Czy autobusy kursują tak jak teraz pokazuje to google? Można uznać ten kierunek za bezpieczną destynację na zimę? Interesują mnie okolice Unawatuna.

Dziękuję i Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️ Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️
Zobacz Fudżi i Pałac Cesarski 🇯🇵 Bilety (również na wakacje) do Kraju Kwitnącej Wiśni od 2990 PLN 🔥 Zobacz Fudżi i Pałac Cesarski 🇯🇵 Bilety (również na wakacje) do Kraju Kwitnącej Wiśni od 2990 PLN 🔥
#2 PostWysłany: 22 Paź 2023 13:54 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 6 021
Co prawda na Sri Lance byłem 5 miesięcy temu, ale postaram się odpowiedzieć. Inni ewentualnie coś sprostują/uzupełnią.
Teide napisał(a):
Witam,
Czy ktoś z forumowiczów może mi powiedzieć jak obecnie wygląda sytuacja na Sri Lance?
Wg mnie ogólnie nie jest źle. Widać skutki kryzysu, ale są mało dotkliwe dla turystów. Z resztą władze kraju chcą przyciągnąć jak najwięcej turystów więc i starają się zapewnić im jak najlepsze warunki. Ogólnie jest bezpiecznie, choć zdarzają się kradzieże.
Teide napisał(a):
Czy nadal zdarzają się blackouty, jeżeli tak jak często?
Wg mnie nie niezbyt często. Ja się z tym nie spotkałem.
Teide napisał(a):
Jak wygląda sytuacja z komunikacją publiczną,
Generalnie nie jest źle. Jest dużo pociagów i autobusów. Personel na ogół zna angielski i jest pomocny dla turystów. Pociągi słyną z opóźnień, ale ja uważam ze nie jest to jakiś duży problem.
Teide napisał(a):
dostępnością benzyny
tu nie wiem więc nie będę się wypowiadać.
Teide napisał(a):
i dostępem do internetu?
Wg mnie bardzo dobrze. Na Sri Lance jest dwóch dużych operatorów komórkowych: Dialog i Mobitel. Ja miałem ten drugi i było super. Praktycznie wszędzie dobry zasięg, internet odbiera bez problemów. Kartę SIM najlepiej kupić na lotnisku. Karty SIM są rejestrowane więc trzeba okazać (czyt. dać do xerowania) paszport.
Teide napisał(a):
Czy autobusy kursują tak jak teraz pokazuje to google?
Nie sugerowałbym się tym co pokazuje google. Na głównych trasach autobusów jest sporo.
Teide napisał(a):
Można uznać ten kierunek za bezpieczną destynację na zimę? Interesują mnie okolice Unawatuna.
Pod względem pogody to trudno przewidzieć. Możesz trafić na bardzo dobrą pogodą a możesz na ulewne deszcze. Ale wg mnie warto.
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 22 Paź 2023 14:44 

srebrny
Teide napisał(a):
Można uznać ten kierunek za bezpieczną destynację na zimę? Interesują mnie okolice Unawatuna.

Szczyt monsunu w tym rejonie przypada na październik i listopad. W grudniu monsun już się cofa więc pogoda w tym miesiącu będzie miała charakter mieszany, ale pewnie można spodziewać się przewagi słońca. Natomiast styczeń i zwłaszcza luty do dobry czas na zwiedzanie wyspy. Zwłaszcza luty, który jest najbardziej suchym miesiącem w roku. Oczywiście bazuję na wieloletnich danych meteo. Trzeba się liczyć z tym, że pogoda w ostatnich czasach płata figle na całym świecie.
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 22 Paź 2023 19:55 

Cześć,

Byłem w styczniu tego roku - pogoda znakomita. Oczywiście trzeba spodziewać się gwałtownych ale krótkotrwałych ulew. Na 14 dni tylko jeden cały padało.
Zjeździłem całe zachodnie wybrzeże, nigdy nie odczułem żadnego zagrożenia a szłajałem się trochę poza turystycznymi miejscami.
Co do blackoutów w dużych miejscowościach nie spotkałem się. W mniejszych często na max 2h od 14.00 do ok 18.00
Kierowcy, sprzedawcy, lokalsi pomagali na każdym kroku.

Generalnie polecam
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#5 PostWysłany: 30 Gru 2023 22:15 

He, mam kilka pytań na szybko:
1. Czy początek stycznia to dobry okres na zwiedzanie całej wyspy? z tego co patrzę na pogode to prawie codziennie ma być burza albo silne opady (4-15 stycznia) :/
2. Mając 11 pełnych dni, co zwiedzić i jak się dostać z Kolombo do tych miejscowości/atrakcji które są "must see" ?
3. podróżowanie skuterem - to dobry pomysł? czy są opcje że wypożycza się w jednej miejscowości a oddaje w drugiej?
4. Czy prócz wizy i ubezpieczenia coś jeszcze potrzebuję? Na której stronie składać wniosek o wizę? po wpisaniu w google "Sri Lanka visa" wyskakuje kilka stron i nie wiem przez którą najlepiej to zrobić.
5. Jakieś niebezpieczeństwa na które mam uważać? :)

Dzięki z góry za wszelakie informacje! :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Gru 2023 23:32 
Awatar użytkownika

Loty: 306
Kilometry: 682 420
niebieski
Czytając Twoje pytania mam wątpliwości czy uda się Tobie w ogóle dotrzeć do lotniska. Po pierwsze naucz się korzystać z tego forum , wystarczy trochę poczytać żeby uzyskać odpowiedzi . Co ma wspólnego pogoda z panującą aktualnie sytuacją na Sri Lance ??? Ludzie ogarnijcie się trochę :!:

Image
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości