Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 96 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 12 Gru 2023 14:47 

Loty: 36
Kilometry: 103 851
niebieski
Co i tak wiąże się z inna kartą i numerem.
 Profil Relacje PM off  

Egzotyczna wyspa w znakomitej cenie 🔥 Mauritius z hotelem kilka kroków od plaży za 2521 PLN 😎 Egzotyczna wyspa w znakomitej cenie 🔥 Mauritius z hotelem kilka kroków od plaży za 2521 PLN 😎
Bliskość plaży, all inclusive i basen 🍹🏖️ Relaks latem w Albanii od 2599 PLN ⭐ Bliskość plaży, all inclusive i basen 🍹🏖️ Relaks latem w Albanii od 2599 PLN ⭐
#42 PostWysłany: 12 Gru 2023 15:18 

platynowy
@FUX, nie masz racji. Nie potrzebujesz karty.

Zoiper to aplikacja umożliwiająca połączenie się z kontem SIP dowolnego operatora. Możesz zatem zarejestrować konto i dzwonić z wykorzystaniem danych lub WiFi, na bazie protokołu IP.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 12 Gru 2023 19:32 

Loty: 127
Kilometry: 158 074
niebieski
FUX napisał(a):
Qba85 napisał(a):
Nie wierzę, że nikt jeszcze nie wspomniał o Whatsappie, który jest najwygodniejszy do codziennej komunikacji :) (nie mówię o infoliniach itd.) Przy dual sim i lokalnej karcie z netem nie trzeba nic kombinować w ustawieniach.

Nie każdy używa a do niego musisz mieć net, więc i obcą kartę. Pomijam punkty z wifi.

Nie każdy używa, ale w turystycznych miejscach/usługach i wśród osób mających kontakty z obcokrajowcami większość jednak tak. Po drugie patrz wyżej - to prostsza opcja niż wifi calling, bo wystarczy dual sim i lokalna karta.
,
33/50: Albania, Austria, Belgia, Chorwacja, Cypr, Czarnogóra, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Gruzja, Hiszpania, Holandia, Kosowo, Litwa, Łotwa, Macedonia, Malta, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Serbia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Turcja, Ukraina, Węgry, W. Brytania, Włochy
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 12 Gru 2023 20:53 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Ale to wciąż specjalny przypadek. Jak będziesz potrzebował zadzwonić np do linii lotniczej, banku, biura podróży, noclegu, to telefon komórkowy lub stacjonarny będą mieli podany zawsze, a WhatsApp jak będziesz miał szczęście.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 12 Gru 2023 21:35 

Loty: 127
Kilometry: 158 074
niebieski
Przecież napisałem "nie mówię o infoliniach itd."
natomiast nie pamiętam, kiedy ostatni raz poznałem obcokrajowca kontaktującego się regularnie z obcokrajowcami, który miał telefon komórkowy, ale nie miał Whatsappa.
Fakt, w czarnej Afryce nie byłem...
33/50: Albania, Austria, Belgia, Chorwacja, Cypr, Czarnogóra, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Gruzja, Hiszpania, Holandia, Kosowo, Litwa, Łotwa, Macedonia, Malta, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Serbia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Turcja, Ukraina, Węgry, W. Brytania, Włochy
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 12 Gru 2023 21:53 
Awatar użytkownika

Loty: 107
Kilometry: 199 226
niebieski
marek1984 napisał(a):
Adrian.jg napisał(a):
marek1984 napisał(a):
Korzystam z Orange Flex i vowifi. Przetestowane w kilku krajach (ostatnio w USA) i dziala znakomicie.

Jesteś pewien? Na Orange piszą, że we Flex bezpłatne wifi calling jest tylko z EU (i PL wiadomo)
https://www.orange.pl/poradnik/siec-kom ... i-calling/

Jestem pewien, bo dzwoniłem niedawno z Miami na infolinię PKO, jak bloknęli mi kartę ;)

Dopytałem na czacie flexa i okazuje się, że mają na swojej stronie podane EU czysto asekuracyjnie. Vowifi we flexie działa na całym świecie, ale w niektórych lokalizacjach mogą występować problemy z tą usługą. Ale na czacie napisali, że wystarczy się wtedy do nich zgłosić z takim problemem i coś będą kombinować :)

Ale ogólnie vowifi czy to w Orange czy innych sieciach to całkiem ciekawa opcja na rozwiązanie problemu połączenia na stacjonarne i komórki będąc poza EU.

Ostatnio edytowany przez Adrian.jg, 13 Gru 2023 00:11, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 12 Gru 2023 22:10 

Loty: 241
Kilometry: 518 043
złoty
Ja na wyjazdy korzystam z takiego zestawu:

1. Router/mobilny -> dokładnie ten: https://www2.glocalme.com/US/m/mall/pro ... ose/070209 - jest to urządzenie które wspiera większość pasm 3g/lte na świecie - na większości kontynentów, pobadto ma bardzo dobrą baterię.
2. Karta lokalna lub jeśli nie jest dostępna to wgrywam eSIM na kartę esim https://esim.me/ i tą wkładam do routera.

Zwykle podróżujemy w parze - telefony mają wyłączoną transmisję danych, podłączają się do tego wifi z routera automatycznie lgoując sie do Wifi Calling - dzięki temu połączenia są rozliczane "jak w kraju", dodatkowo mamy na telefonach cały czas internet z jeden udostępnionej karty SIM. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Dodatkowo mam Zoiper'a z kontem w HaloNet jeśli potrzeba tanio zadzwonić do kraju w którym aktualnie jestem.

W ogóle rozwiązanie esim.me jest świetnym rozwiązaniem na wyjazdy jeśli ktoś nie ma w telefonie opcji używania esim - w prosty sposób "dodajemy" sobie tą funkcjonalność. Do wgrania profilu na kartę potrzebujemy telefonu z androidem ale potem kartę można przełożyć do czego się chce - nawet testowałem na Nokii 6230i - działa ;-)
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#48 PostWysłany: 23 Gru 2023 23:45 

srebrny
Będę zmieniał operatora w styczniu więc robię sobie porównanie różnych operatorów. Może się komuś przyda, poniżej tabelka dla Orange Flex.
Być może zrobię podobną dla innych (Nju Mobile, Plush, H01 - tych gdzie jest umowa 1-miesięczna), ale niektórzy mają strasznie skomplikowane plany/regulaminy...

Załączniki:
Orange Flex.jpg
Orange Flex.jpg [ 209.87 KiB | Obejrzany 3313 razy ]
 Profil Relacje PM off
piwili lubi ten post.

#49 PostWysłany: 24 Gru 2023 09:12 

niebieski
Potwierdzam, to ostatnie - nie można do nich zadzwonić. Ale czat z mojego doświadczenia skuteczny i kompetenty. Np. kiedyś we Włoszech miałem dziwne problemy z połączeniami, kazali wyłączyć VoLTE i pomogło.
A jak próbowałem prostsze rzeczy wyjaśniać telefonicznie z konsultantami Orange to niestety wprowadzili mnie w błąd.
Może to dlatego, że czat daje czas na zweryfikowanie własnej wiedzy. A rozmawiając musisz zaraz odpowiedzieć.
 Profil Relacje PM off

#50 PostWysłany: 24 Gru 2023 10:19 

Loty: 166
Kilometry: 242 926
srebrny
Flex ma jeszcze jeden plus, ma względnie przyzwoite stawki na pakiety internetowe w USA i Kanadzie - 0,5 GB za 35 zł, 1 GB za 59 zł, czasem się może awaryjnie przydać.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 24 Gru 2023 13:32 

srebrny
-- 24 Gru 2023 12:27 --

Rzeczywiście, nie zauważyłem tego, bo to jedna z wielu promocji (żadnych promocji nie przeglądałem / nie uwzględniałem w moim zestawieniu):
https://flex.orange.pl/regulaminy-cenni ... range-flex

-- 24 Gru 2023 12:32 --

Np. podobna promocja jest dla Wielkiej Brytanii i Gibraltaru:
0,5 GB za 8 zł
1 GB za 12 zł
3 GB za 29 zł
 Profil Relacje PM off
lukket lubi ten post.

#52 PostWysłany: 09 Sty 2024 23:47 

srebrny
Przeszedłem na Flexa. Aplikacja całkiem przyjemna.

Natomiast widzę dodatkowe minusy:

1. jeśli subskrypcja nie zostanie opłacona z jakiegoś powodu, to w ciągu 24h blokują numer (nie da się ani dzwonić ani odbierać). Inni zazwyczaj zostawiają przynajmniej połączenia przychodzące na dłuższy czas. To o tyle istotne, że na wyjeździe może być problem z opłaceniem i odblokowaniem. Pewnie można się zabezpieczyć poprzez wpłacenie na konto flex jakiejś sumy i ręczne(?) zapłacenie z tych środków.

2. kwestia bezpieczeństwa - ponieważ do konta można za darmo / bardzo łatwo dostać kartę eSIM, teoretycznie łatwiej jest wykonać atak "sim swap"...

3. ceny internetu w roamingu niekoniecznie są niskie. Np. Turcja - minimum trzeba kupić 0.5 GB za 125 zł. Na Indie to koszt 0.5 GB za 500 zł.

Porównując - w Plus na Kartę jest Pakiet Euroatlantycki gdzie 100 MB to 9 zł, 400 MB to 19 zł a 1 GB to 39 zł (być może trzeba doliczyć VAT). Na Indie chyba nie da się kupić (albo jest 5 MB / 250 zł i koniec).

Ignorując Indie, bo raczej nikt nie będzie płacił nawet 500 zł za 0.5 GB, to np. w takiej Turcji jak będę przez 1 dzień to bym mógł rozważyć 400 MB za 20 zł (czy tam 25 jeśli trzeba doliczyć VAT), nie musiałbym kupować karty lokalnej. W przypadku Flexa to już chyba nie ma sensu.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 10 Sty 2024 10:10 

niebieski
Ad. 1.
Jak dodasz kartę do konta, to opłaty będą realizowane z karty automatycznie (o ile oczywiście będą tam środki).
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 10 Sty 2024 10:13 

srebrny
Mówię właśnie o sytuacji gdy z jakiegoś powodu raka płatność się nie uda (np brak środków, wyczerpany limit itp)
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 10 Sty 2024 18:21 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 342 181
srebrny
piotrkr napisał(a):
3. ceny internetu w roamingu niekoniecznie są niskie. Np. Turcja - minimum trzeba kupić 0.5 GB za 125 zł. Na Indie to koszt 0.5 GB za 500 zł.

Porównując - w Plus na Kartę jest Pakiet Euroatlantycki gdzie 100 MB to 9 zł, 400 MB to 19 zł a 1 GB to 39 zł (być może trzeba doliczyć VAT). Na Indie chyba nie da się kupić (albo jest 5 MB / 250 zł i koniec).

Ignorując Indie, bo raczej nikt nie będzie płacił nawet 500 zł za 0.5 GB, to np. w takiej Turcji jak będę przez 1 dzień to bym mógł rozważyć 400 MB za 20 zł (czy tam 25 jeśli trzeba doliczyć VAT), nie musiałbym kupować karty lokalnej. W przypadku Flexa to już chyba nie ma sensu.

Najlepsze pakiety Roamingowe ma Play. Przy okazji spora ilość krajów.

Image
Image
 Profil Relacje PM off

#56 PostWysłany: 11 Sty 2024 20:00 

srebrny
Piszę poniżej o Play na kartę, w abonamencie jest inaczej.

Rzeczywiście, ten 5 GB jest niezły zwłaszcza dla egzotycznych krajów, ale ma minus bo jest ważny tylko 2 tygodnie.

A mniejsze ilości tzn 300 mb i 1 GB nie zawierają np Indii. A np dla innych krajów np Turcji lepiej wychodzi pakiet atlantycki w plusie.
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#57 PostWysłany: 27 Sty 2024 20:41 

srebrny
Dokupiłem Plus na Kartę, z zamiarem użycia Pakietu Euroatlantyckiego na Turcję. Parametry tego pakietu opisałem 4 posty wcześniej (#52).

Natomiast teraz doczytałem, że:
* W Plus jest "Opłata za utrzymanie numeru w sieci" (https://www.plus.pl/telefon-na-karte): "Opłata za Utrzymanie numeru w sieci będzie pobierana po upływie 30 dni (tj.720 godzin) od ostatniego wydatku na koncie Abonenta, jeśli w okresie tych 30 dni (720 godzin) suma wydatków nie przekroczy 5 zł"
* Jak rozumiem ta opłata wynosi 5 zł miesięcznie
* Promocja "Ważne Konto" nie wpływa na tą opłatę
* Pakiet Euroatlantycki jest ważny w okresie ważności dla usług wychodzących
* Zasilenia wydłużają ważność dla usług wychodzących o: 5-9zł 5 dni, 10-19zł 10 dni, 20-24 zł 20 dni, 25-49zł 30 dni, 50-99 zł 90 dni i 100+ zł 180 dni

Wniosek: jeśli to ma być karta tylko na wyjazdy (do internetu z tym pakietem Euroatlantyckim), zakładając że wyjazdy będą co kilka miesięcy, to nie warto doładowywać na zapas, bo Opłata za utrzymanie numeru zeżre pozostawione środki.

Jest też promocja "4 doładowania i gratis" (https://www.plus.pl/4doladowania), np. robiąc 4 doładowania po 10 zł dostajemy bonus 10 zł. Ale jej użyteczność w powyższym scenariuszu jest mała - bo doładowanie za 10 zł wydłuża ważność konta o 10 dni tylko. Do tego jak konto jest nieaktywne, to jest zerowany licznik doładowań, a bonusowe środki są ważne miesiąc. Więc pewnie lepiej jest zrobić jedno duże doładowanie (np. 1x40 zł) niż kilka małych (4x10zł).

Trzeba też pamiętać, by wyliczyć wielkość potrzebnego pakietu, biorąc pod uwagę że pakiet 400 MB jest ważny 14 dni a 1 GB 30 dni, oraz wydłużenie usług dla wartości zasilenia.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 27 Sty 2024 20:55 

srebrny
Orange w zeszłym tygodniu wrzuciło bardzo dobrą ofertę roamingową , na tyle dobrą że w większości przypadków nie warto kombinować z międzynarodowymi esim-ami. Na pewno wypada lepiej niż pakiet euroatlantycki w Plusie.
Inna sprawa jak ten roaming będzie działać, bo z Orange różnie bywa pod względem osiąganych prędkości.

https://www.orange.pl/view/roaming

Załącznik:
Screenshot 2024-01-27 at 19.48.04.png
Screenshot 2024-01-27 at 19.48.04.png [ 154.34 KiB | Obejrzany 2835 razy ]

Załącznik:
Screenshot 2024-01-27 at 19.50.28.png
Screenshot 2024-01-27 at 19.50.28.png [ 220.41 KiB | Obejrzany 2835 razy ]
trocha lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#59 PostWysłany: 27 Sty 2024 21:43 
Awatar użytkownika

srebrny
W Czarnogórze nawet smsem anonsowali 1Gb za 15zł/24h
trocha lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#60 PostWysłany: 27 Sty 2024 21:46 

srebrny
Dzięki za wrzutkę, ale:

SPLDER napisał(a):
Na pewno wypada lepiej niż pakiet euroatlantycki w Plusie.

Moim zdaniem zależy.

Przede wszystkim, jeśli dobrze rozumiem, to oferta Orange na abonament. Np. w Orange Flex w aplikacji nie widzę takiego pakietu. A Pakiet Euroatlantycki działa też na kartę.

Po drugie, jak ktoś potrzebuje 10 GB to tak, wygląda lepiej. Jak komuś wystarczy 1 GB na kilka dni w Turcji, to pakiet Euroatlantycki wypada taniej.

Na np. Indie, to rzeczywiście świetna oferta - 10 GB / 15 dni / 15 zł - zakładając, że ktoś ma już abonament w Orange. Inaczej to raczej lepiej kupić lokalną kartę indyjską.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 96 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości