Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 96 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 22 Sie 2024 21:43 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
-- 22 Sie 2024 20:32 --

Masz esim, ale czy masz też dual sim?

Jeśli tak, to może opcją byłoby kupno jakiegoś numeru na kartę + pakietu internetowego, a potem dzwonienie przez Skype.

Trzeba by to zweryfikować, ale np w Orange na kartę widzę coś takiego:
- Konto Ważne Rok: 9 zł
- Pakiet Roamingowy GO: 79 zł / 10 GB / 15 dni

Do tego:
- Skype: 0 zł (pierwszy miesiąc za darmo) - normalnie 8 zł / 100 minut, 29 zł / 600 minut

Ceny kart tureckich z tego co czytam na jednej stronie to "130 - 160 pln", więc powyższy plan powinien wyjść taniej.

-- 22 Sie 2024 20:36 --

Aha, nie napisałeś jaką masz aktualnie ofertę. Jeśli akurat Orange Abonament, to ten Pakiet Roamingowy Go dodatkowo obniża koszty rozmów do 0,50 zł/min. Zależy jak długo planujesz rozmawiać, ale może nie warto komplikować.

-- 22 Sie 2024 20:43 --

Doczytałem jeszcze, że ta usługa "Konto ważne rok", od 9 września tak będzie wyglądać:
- 31 dni za 7 zł,
- 93 dni za 17 zł,
- 365 dni za 29 zł.
 Profil Relacje PM off  

Egzotyczna wyspa w znakomitej cenie 🔥 Mauritius z hotelem kilka kroków od plaży za 2521 PLN 😎 Egzotyczna wyspa w znakomitej cenie 🔥 Mauritius z hotelem kilka kroków od plaży za 2521 PLN 😎
Bliskość plaży, all inclusive i basen 🍹🏖️ Relaks latem w Albanii od 2599 PLN ⭐ Bliskość plaży, all inclusive i basen 🍹🏖️ Relaks latem w Albanii od 2599 PLN ⭐
#82 PostWysłany: 23 Sie 2024 00:09 

Jeszcze lepiej wrzucić miejscowa kartę SIM do smartfona, który będzie działał jako router Wifi i dzwonić z niego na numery miejscowe.
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 23 Sie 2024 07:10 

srebrny
On chce dzwonić do Polski
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 24 Sie 2024 08:49 

Dzięki wielkie za podpowiedzi.
Mam telefon ze slotem na normalne sim, a drugi jest esim, więc myślałem że dla bezpieczeństwa (żeby nie nabiło kosztów) wyjmę swoją kartę i będę korzystał z jakiejś wykupionej esim. Wtedy nie musiałbym kupować routera - dobrze myślę? A czy ze skype można dzwonić na normalne numery? Wiem, że pytanie może wydawać się głupie, ale nie jestem osobą najmłodszą i pewnych rzeczy nie ogarniałem jeszcze :-)
Zastanawiam się jeszcze nad opcją voip z wykorzystaniem smartfona. Akurat mam numer w alekontakt i z tego co rozumiem, po ściągnięciu odpowiedniej apki, mogę korzystać ze swojego numeru gdzie chcę. https://www.alekontakt.pl/konfiguracja- ... droid.html
Czy dobrze myślę? Czy ktoś z tego korzystał?
Mój abonament jest w Play, ale jest to opcja sprzed kilku ładnych lat, i niestety nie obejmuje żadnych dodatkowych opcji, a nie chcę z niej rezygnować. W grę wchodzi ewentualnie jakiś starter, tylko żeby obejmował Turcję i opłacało się go kupić na ten tydzień, gdy będę w Turcji.
Pozdrawiam wszystkich i będę wdzięczny za odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 24 Sie 2024 12:45 

srebrny
macbull napisał(a):
wyjmę swoją kartę i będę korzystał z jakiejś wykupionej esim. Wtedy nie musiałbym kupować routera - dobrze myślę? A czy ze skype można dzwonić na normalne numery?

Niestety bez routera lub drugiego telefonu wifi calling generalnie nie zadziała.

Tak, że Skype można dzwonić na normalne numery w większości przypadków, ale trzeba mieć środki na koncie Skype
 Profil Relacje PM off
macbull lubi ten post.
macbull uważa post za pomocny.

#86 PostWysłany: 24 Sie 2024 14:16 

srebrny
W Samsungach z drobnymi kombinacjami da się uruchomić wifi calling w oparciu o drugą kartę w telefonie. Opisywałem to kiedyś na forum.
Być może w innych telefonach też by się udało.

#87 PostWysłany: 25 Sie 2024 21:39 

niebieski
Żeby działał wi-fi calling to musi to obsługiwać telefon oraz operator. Trzeba by sprawdzić czy ten stary abonament Play to umożliwia.
 Profil Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#88 PostWysłany: 26 Sie 2024 18:17 

Ja mam nowe i stare abonamenty. Bez problemu działa. Abonament na firmę.
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 26 Sie 2024 18:41 

Loty: 241
Kilometry: 518 043
złoty
@piwili: w play to funkcjonalność sieci nie taryfy. Wszystkie taryfy w Play - aby czy prepaid mają działające WiFi Calling - teraz to już ma w sumie mniejsze znaczenie ale jakiś czas temu była to konkretna oszczęðność dla operatora - puszczanie rozmów "przez internet" versus roaming krajowy. Do tego stopnia że telefony sprzedawane przez Play przeważnie z automatu miały aktywna tą usługę.
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 27 Sie 2024 10:46 

Na razie udało mi się wykorzystać mój numer stacjonarny internetowy w alekontakt. Zainstalowałem na smarfonie aplikację Zoiper i udaje się dzwonić z niej, wykorzystując tylko internet. Pozostaje tylko wykupienie jakiegoś internetu na turcję. Czy ktoś coś doradzi? Znalazłem ofert e BN esim, mam tylko problem z tym, że jedyna płatność to użycie karty, a trochę mam obawy, czy ktoś nie wykorzysta moich danych kiedyś (może przesadzam :-)). Czy ktoś może kupował ostatnio coś sensownego, gdzie była inna możliwość płatności? Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 27 Sie 2024 11:02 

Loty: 241
Kilometry: 518 043
złoty
@macbull: trochę schodzimy na offtop ale płatność kartą to w sumie najlepsza opcja z dostepnych - chroni Cię wiele mechanizmów - od 3DS począwszy a na chargebacku w banku skończywszy, Oczywiście nie należy podawać danych kart "gdzie popadnie" ale raczej platformy sprzedaży eSIM są bezpieczne.
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 27 Sie 2024 12:04 

Dzięki wielkie. Masz rację, znalazłem na al...... karty przedpłacone z doładowaniem, gdzie nie trzeba już nic doładowywać, tylko aktywować i raczej z tego skorzystam, bo różnica w cenie nie jest wielka. Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 15 Lis 2024 11:31 

srebrny
Zmiany w ofercie Orange Flex z maila - jest więcej i taniej ;)

Kod:
Dobra wiadomość - od 17.12.2024 r. lepsze warunki roamingu w UE

Już 17.12.2024 r. we wszystkich Planach zwiększymy limit GB do wykorzystania w Strefie UE. Obniżymy również dodatkowe opłaty w roamingu w Strefie UE. Poniżej znajdziesz szczegóły zmian.

Nowe limity GB dostępne w ramach Planu:

Plan za 35 zł: 9,87 GB (było 8,28 GB)
    Plan za 50 zł: 14,10 GB (było 11,83 GB)
    Plan za 80 zł: 22,56 GB (było 18,92 GB)

Nowe dodatkowe limity GB w roamingu UE, dostępne w ramach dodatkowych pakietów danych:

Pakiet 1 GB: 0,85 GB (było 0,71 GB)
    Pakiet 5 GB: 2,82 GB (było 2,37 GB)
    Pakiet 10 GB: 4,23 GB (było 3,55 GB)

Nowa cena za dodatkowy pakiet danych do wykorzystania w Strefie UE:

Pakiet 1 GB: 7 zł (było 9 zł)

Nowe opłaty dodatkowe w roamingu w Strefie UE:

Połączenie wychodzące: 0,10 zł/min. (było 0,11 zł/min.)
    SMS: 0,01 zł (było 0,02 zł)
    MMS: 0,00692 zł (było 0,00825 zł)
    Transmisja danych: 0,00692 zł; 7,08 zł/GB (było 0,00825 zł; 8,45 zł/GB)

Nowe dodatkowe limity GB w roamingu UE, dostępne po włączeniu pakietu UNLMTD:

UNLMTD na 7 dni za 15 zł: 4,23 GB (było 3,55 GB)
    UNLMTD na 30 dni za 30 zł: 8,46 GB (było 7,10 GB)
    UNLMTD na 30 dni za 45 zł: 12,69 GB (było 10,65 GB)
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 23 Lis 2024 09:58 

srebrny
-- 23 Lis 2024 08:46 --

Żeby nie robić OT w wątku viewtopic.php?f=135&t=3902&view=unread#p1737078

skipperek napisał(a):
Nie zgodziłem się i zadzwoniłem do AXA (skorzystałem z opcji możliwości dzwonienia ze Skype, doładowane za 10zł starczyło na kilka połączeń bez problemu, podpiąłem swój numer komórkowy więc AXA myślalała że dzwonię ze swojego).

Dopiszę dla potomności, bo sam o tym nie wiedziałem: "Aby w pełni korzystać ze Skype'a w trakcie dzwonienia na numer komórkowy lub naziemny, zalecamy uruchomić opcję identyfikacji rozmówcy – dzięki temu Twoi znajomi i rodzina będą widzieli Twój numer telefonu lub numer Skype."
https://support.microsoft.com/pl-pl/sky ... 8d7fe1602c

Pytanie, czy warto to robić? Czy to jakoś pomaga?

Widzę jeden minus - jakby oddzwaniali na widziany Twój numer, to połączą się że zwykłym numerem GSM, co może łączyć się z dużymi opłatami.

-- 23 Lis 2024 08:58 --

Sprawdziłem z ciekawości - kupno polskiego numeru Skype to koszt około 30 zł miesięcznie.
(Nie chodzi o "opcję identyfikacji rozmówcy" - ta jest bezpłatna)
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 23 Lis 2024 13:58 

niebieski
Nie oddzwaniali, bo poprosiłem o kontakt mailowy.
Moim argumentem było, że dzwonię do nich z komórki z Egiptu i bardzo dużo za to płacę więc proszę się pośpieszyć:))
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 08 Sty 2025 08:22 

srebrny
Skype przechodzi w tryb abonamentu: skype-koniec-tanich-rozmow-miedzynarodowych,135,180108
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 96 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości