Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: [TAS] Taszkent
#1 PostWysłany: 09 Lip 2015 20:39 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 108 565
Lotnisko bardzo blisko centrum, około 5km z lotniska do głównego dworca kolejowego, około 3km do najlepszego hostelu w Taszkiencie o którym wspomnę w odpowiednim wątku.

Autobus jeździ na 100% bo go widziałem ale nie jechałem, wolałem się przespacerować bo taki byłem podjarany że jestem w Uzbekistanie :) Na piechotę bez problemu dostaniesz się do centrum i zajmuje to około 40min jeżeli nie kuśtykasz;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Czerwcowy tydzień na Costa Brava (z wyżywieniem) za 2669 PLN. Urlop z Warszawy Czerwcowy tydzień na Costa Brava (z wyżywieniem) za 2669 PLN. Urlop z Warszawy
City break w Palermo za 640 PLN. Loty (z weekendem) z Poznania i 3 noce (ze śniadaniami) w 4* hotelu Mercure City break w Palermo za 640 PLN. Loty (z weekendem) z Poznania i 3 noce (ze śniadaniami) w 4* hotelu Mercure
 Temat postu: Re: Taszkent
#2 PostWysłany: 03 Paź 2018 08:27 

Też widziałem autobus, ale tylko na lotnisku, w mieście ich nie widać :P
Przyda się aplikacja yandex taksi (działa też m.in. w Gruzji, Armenii, Rosji). Taksi do miasta z apki wyniesienie ok. 4zł.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Paź 2018 08:46 

Jeździ sporo autobusów. Jechałem akurat numerem 67, który przejeżdża obok Parku Amira Temura. Bilet 1200 albo 1300 som.
 PM off  

#4 PostWysłany: 02 Gru 2018 20:55 

Loty: 40
Kilometry: 24 863
niebieski
Jak wygląda odprawa na lotnisku w Taszkencie? Sprawna? Jest gdzie przeczekać w normalnych warunkach (nie na stojaka) do świtu?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Gru 2018 21:11 

Jeśli tylko możesz to skorzystaj z hostelu, tu pisałem: taszkent,1045,76061#p1133394. Są chyba dwa kilka kilometrów od lotniska (do przejścia piechotą moim zdaniem, bo taksówkarze strasznie zdzierają).

Na 1 p. jest bar, gdzie możesz przesiedzieć przy taniej herbacie. Ogólnie lotnisko jest słabe, jest mało toalet i nie wszystkie gniazdka elektryczne działają.

Odprawa nawet jakoś idzie. Pamiętaj też, że loty krajowe są z innego terminala.

Ostatnio edytowany przez Anonymous 02 Gru 2018 21:15, edytowano w sumie 2 razy
 PM off  

#6 PostWysłany: 02 Gru 2018 21:12 
Awatar użytkownika

Loty: 674
Kilometry: 888 158
HON fly4free
Jakbyś doprecyzował swoje pytanie? Odprawa jest sprawna, terminale są duże, nowe i niezatłoczone.
Ale w przypadku przylotów międzynarodowych strefa landside jest na świeżym powietrzu.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#7 PostWysłany: 03 Gru 2018 10:18 

Loty: 40
Kilometry: 24 863
niebieski
Przylot jest 2:45 +1. Szwędać się po nocy nie zamierzam po okolicy, więc pytałem czy jest jakaś poczekalnia, gdzie da radę posiedzieć. Akurat herbatę lubię i mogę wypić i trzy. Tylko czy tam nie jak na każdym lotnisku ceny są kilkukrotnie wyższe?!
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Gru 2018 10:30 
Awatar użytkownika

Loty: 674
Kilometry: 888 158
HON fly4free
Rzecz w tym, że jeśli przesiadasz się na lot krajowy, musisz przemieścić się między terminalami, a to ładnych kilka km.
Ceny na lotniskach nie były wysokie, natomiast nie wiem jak jest z przechodzeniem security, czy możesz przejść na airside o dowolnej godzinie. Z drugiej strony i na landside będzie spokojnie. Niestety nie wiem również też jak wygląda sprawa z dostępnością usług w nocy.

el sueño de la razon produce monstruos
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Gru 2018 11:24 

e-prezes napisał(a):
Tylko czy tam nie jak na każdym lotnisku ceny są kilkukrotnie wyższe?!

Pamiętam, że ceny w barze na górze były niższe niż w niejednej średniej klasy restauracji w centrum.
 PM off  

#10 PostWysłany: 05 Maj 2019 07:28 

Loty: 462
Kilometry: 1 030 661
złoty
Jest kilka busów -cena 1200UZS
Taxi za 10.000 UZS

#11 PostWysłany: 11 Maj 2019 09:49 
Awatar użytkownika

Jak najbardziej są autobusy - trzeba minąć taksówkarzy, kierować się cały czas prosto do pierwszego większego skrzyżowania i stamtąd co najmniej dwa są na dworzec VOKZALI (np. #40)
Z terminalu krajowego trzeba po wyjściu pójść w lewo aż do końca parkingu, tam jest przystanek i pętla autobusowa, więc coś powinno stać. Można dojechać do VOKZALi albo na bazar Czorsu.
Przejazd - 1200 som. Płaci się u kierowcy przy wysiadaniu, a w większych autobusach jest jakiś pomocnik, który sprzedaje bilety
 Profil Relacje PM off
bim-bam lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 30 Mar 2024 00:49 

HON fly4free
Update marzec 2024: Autobusy jeżdżą do każdego terminala, ale przy śmiesznych cenach taksówek/przejazdów prywatnych szkoda na nie IMO czasu. Przejazd do ścisłego centrum z/do terminala międzynarodowego w tej chwili to koszt ok 20k UZS (ok. 6 PLN), a z/do terminala krajowego (3) ok. 28-30 k UZS (ok. 9 PLN). Warto korzystać z Yandex Go - działa bezproblemowo (płatność gotówką), bo oczywiście taksiarze widząc turystę na takie niskie stawki nie będą chcieli się zgodzić, zwłaszcza w drodze z lotniska do miasta.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 30 Mar 2024 01:48 
Awatar użytkownika

srebrny
Tylko dopowiadając: w każdym -stanie w tym roku Yandex bez problemu działał mi z podpiętym revolutem.
3 ludzi lubi ten post.
Raphael uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 11 Kwi 2024 19:33 
Awatar użytkownika

Loty: 218
Kilometry: 476 321
srebrny
Dzisiaj tak nas chcieli zrobić. Yandex do hotelu 20k, taksiarz pierwszy przy wyjściu z terminalu 60k, chwilę dalej inny nieoznakowany 80k.

Nas jest dużo (2+3), i niestety dzieci jakoś nam podrosły od czasu gdy np w Bogocie w auto rozmiaru matiza weszliśmy w 5 z bagażami, więc taksiarze od razu ze nie, Yandex nas nie weźmie jednym autem. Jakoś nie miałem ochoty negocjować, więc później na mieście lecimy na dwie apki Yandex i dwa najtańsze samochody. Ceny są super.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 20 Maj 2024 15:37 
Awatar użytkownika

Loty: 461
Kilometry: 874 298
złoty
Wyczytałam w internecie, że z terminalu międzynarodowego na krajowy trzeba jechać taksówką. Naprawdę nie ma żadnych shuttle busów?

#16 PostWysłany: 20 Maj 2024 15:43 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nie ma.
elwirka lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 20 Maj 2024 17:37 

Zainstaluj sobie Yandex Taxi i jedziesz. Pewnie max 3 zł zapłacisz.
2 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 20 Maj 2024 18:44 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie ma sensu szukać, Yandex za 25 minut jazdy z centrum z okolic Tashkent City Park na krajowy terminal wziął 47k UZS (3,70 USD) i był to najdroższy z kursów zrealizowanych Yandexem w Uzbe :)
3 ludzi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 10 Paź 2024 20:31 
Awatar użytkownika

niebieski
elwirka napisał(a):
Wyczytałam w internecie, że z terminalu międzynarodowego na krajowy trzeba jechać taksówką. Naprawdę nie ma żadnych shuttle busów?
https://www.cestee.com/airport/tashkent-tas/terminal

Tutaj piszą że niby coś jest:

A free airport bus with the sign "UzPort" runs between the terminals once an hour between 5:00 and 23:00. The journey time is approximately 25 minutes.

An alternative is to use the regular public transport lines that connect the two terminals (buses 11, 17m, 77). The ticket costs 2,000 soms and can only be paid in local currency inside the bus.

The last option is a taxi, the price of which depends on the agreement. Taxi drivers usually take passengers between terminals for high amounts around 25 000 uzs.

#20 PostWysłany: 10 Paź 2024 21:41 

HON fly4free
Yandexem ten przejazd będzie kosztował pewnie góra 2,5-3 zł, a mnie ma zawracania głowy, czekania i szukania busów.
Taksówkarze stacjonarni pod terminalem zaśpiewają pewnie z 5 USD minimum.
 Profil Relacje PM off
littleboy1989 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość