Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 291 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 18 Mar 2023 18:01 

Mam pytanie. Wybieram się do Larnaki. Ale z uwagi na to że loty na lotnisko na Pafos są dużo tańsze, potrzebuję informacji jak najlepiej dostać się z Lotniska Pafos do Larnaki np. do Finikoudes. Rozumiem że bezpośredniego nic nie będzie. Czyli najpierw do centrum Pafos i stamtąd jakąś linią ??

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 16 Lip 2023 20:08, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Zaskoczyli wszystkich! Pierwsze lotnisko w Polsce ma skaner CT – koniec z wyciąganiem płynów i elektroniki z plecaka Zaskoczyli wszystkich! Pierwsze lotnisko w Polsce ma skaner CT – koniec z wyciąganiem płynów i elektroniki z plecaka
Wizz Air zawiesza 4 trasy z Polski. Wśród nich są wakacyjne hity! Wizz Air zawiesza 4 trasy z Polski. Wśród nich są wakacyjne hity!
#222 PostWysłany: 18 Mar 2023 18:33 

niebieski
Możesz z przesiadką:
https://www.cyprusbybus.com/

Albo bezpośrednio:
https://kapnosairportshuttle.com/
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.
DMW uważa post za pomocny.

#223 PostWysłany: 16 Lip 2023 08:54 

Ninoczka napisał(a):
Zielone autobusy Intercity, do Ayia Napy (nr 43) lub miejski (jedzie dłużej, nr 711), do Nikozji nr 42.

Aktualne rozkłady z promenady (mi akurat wygodniej było z przystanku Old Hospital). Plus apka Cyprys By Bus, lub apka Motion.
Cena na Intercity OW 4 EUR, a dzienny na zielone autobusy 7 EUR. Na przystankach są tabliczki z kodem QR, można zeskanować i sprawdzić kiedy przyjedzie autobus.
Uwaga na autobusy powrotne, w weekend z Ayia Napy na którymś przystanku autobus (zarówno zielony jak i niebieski) był tak zapełniony, że nie brał pasażerów po drodze.

W przypadki Nikozji, wysiadasz na dworcu autobusowym i idąc ulicą Ledra dochodzisz do punktu kontrolnego, okazanie dokumentów po obu stronach i voila.

Załącznik:
Larnaka Nikozja.jpg

Załącznik:
Larnaka Aya Napa.jpg

Czy orientujesz się ile trwa podróż takim intercity z Larnaki do Ayia Napa Monastery? Moovit pokazuje godzinę, a na stronie podobno cała trasa trwa ok. 1:15h, więc coś mi się nie zgadza. Potrzebujemy zdążyć na rejs, więc to dosyć istotne, żeby iść na busa o odpowiedniej porze i się nie spóźnić 😁
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 16 Lip 2023 17:21 

srebrny
Jak mu wyjdzie, tak przejedzie. Zakładałbym 1:15.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#225 PostWysłany: 09 Wrz 2023 12:33 

Ta karta motion jest rzeczywiście po***. Doładowałem wczoraj za 5€, wg strony internetowej balans 6€. Wchodzę do autobusu, chcę ją odbić, kierowca mowi, że pokazuje mu bilans 1€. Dobrze, że miałem gotówkę, bo tak to du dupy bym pojechał. Także ja nie polecam tej karty, ponadto dzisiaj chciałem przy kierowcy doładować ją Revolutem i wywala błąd. Wadliwy produkt jak nie wiem co. Może obibok coś więcej powie na temat tej super karty.

EDIT: Dzisiaj podobna sytuacja z próbą zakupu biletu całodziennego za 15€. Kierowca nie wiedział, ze coś takiego jest, dzwonił na bazę i tam mu powiedzieli, że nie mają czegoś takiego w ofercie. Dopiero po wyświetleniu strony intercity i kontakcie z 2 kierowcą, który kazał mu poszukać na bileterce, wydrukował mi ten całodzienny.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#226 PostWysłany: 10 Wrz 2023 09:21 

srebrny
Ta zaginiona kwota pojawi się, ale później. W styczniu (miałem ten sam problem) to było trzy dni, teraz w sierpniu od razu. A jeśli masz jakieś saldo z poprzednich wyjazdów, to ono po jakimś czasie znika, ale po przyłożeniu do czytnika autobusu się pojawia. Pisałem do CPT, wysyłałem na dowód listę transakcji ze strony JCC, a ci idioci twardo, że sprawdzali i tam jest i że muszę iść do punktu obsługi. Ale przyleciałem wsiadłem do autobusu i kasa jest. Już trzeci raz tak.
Tam jest totalne rozmycie odpowiedzialności, bo na stronie karty Motion są tylko rozkłady jazdy i żadnych danych kontaktowych, emitentem karty jest JCC i na stronę z ich doładowaniami wchodzi się przez Intercity, a potem i tak... a przekierowuje na CPT, a ci znowu mówią, że nie mają mojego płaszcza i co im zrobię. No ale sporo z kartą zaoszczędziłem.
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 10 Wrz 2023 13:25 

Cześć. Czy na anonimową lub spersonalizowaną motion bus card jest możliwość załadowania kilku biletów okresowym OSEA dla osób towarzyszących np 7 dniowych?
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 10 Wrz 2023 15:14 

srebrny
O ile pamiętam (regulamin na stronie CPT) , na kartę można wgrać max 3 bilety okresowe (różnych operatorów) i saldo.
Ale w Lemesos dostałem w sierpniu 7-dniowy w formie klasycznego kartonika, a i sporo ludzi miało takie miesięczne. Podejrzewam, że jak pójdziesz w Paralimni do punktu Osei, to takie właśnie dostaniesz.
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 10 Wrz 2023 16:02 

obibok napisał(a):
Ta zaginiona kwota pojawi się, ale później. W styczniu (miałem ten sam problem) to było trzy dni, teraz w sierpniu od razu. A jeśli masz jakieś saldo z poprzednich wyjazdów, to ono po jakimś czasie znika, ale po przyłożeniu do czytnika autobusu się pojawia. Pisałem do CPT, wysyłałem na dowód listę transakcji ze strony JCC, a ci idioci twardo, że sprawdzali i tam jest i że muszę iść do punktu obsługi. Ale przyleciałem wsiadłem do autobusu i kasa jest. Już trzeci raz tak.
Tam jest totalne rozmycie odpowiedzialności, bo na stronie karty Motion są tylko rozkłady jazdy i żadnych danych kontaktowych, emitentem karty jest JCC i na stronę z ich doładowaniami wchodzi się przez Intercity, a potem i tak... a przekierowuje na CPT, a ci znowu mówią, że nie mają mojego płaszcza i co im zrobię. No ale sporo z kartą zaoszczędziłem.

Wczoraj wyczytałem, że na tej stronie z doładowaniami tej karty jest napisane, że kwota będzie na karcie do 24h. Trochę lipa, bo chcesz z dnia na dzień i się okazuje, że może będziesz miał, a może nie. Z saldem na stronie podobnie, raz pokazuje tak, raz pokazuje tak, więc dla turysty słaby produkt. Wieczorem tego samego dnia miałem już to saldo na karcie zaktualizowane przed upływem 24h, także szukaj wiatru w polu.

Odnośnie biletu za 15€, to większość kierowców akceptuje bez problemu, ale dzisiaj zdarzyło mi się, że jeden kierowca twierdził, że to 15€ jest tylko na autobusy intercity, więc rzeczywiście zależy na kogo się trafi.

Po kilku dniach mogę stwierdzić, że autobusy kursują w miarę punktualnie. W Larnace można sprawdzić czas rzeczywisty, rozkłady jazdy brałem ze stron przewoźników tak jak radził obibok, z moovita korzystałem tylko, żeby podejrzeć trasę na mapie i przystanki. Z cypr by bus i tej cyprowskiej oficjalnej nie korzystałem wgl. Mimo wszystko komunikacja dla mnie na plus, lubię jak można wszędzie dojechac, a nie, że są problemy ze środkami transportu jak chociażby w Polsce.
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 10 Wrz 2023 16:58 

srebrny
Komunikacja wydaje się dzika. Rozkładów na przystankach nie ma, poza odjazdami z pętli de facto nie istnieją (a może to jest akurat na plus), pewne rzeczy działają jak wyżej, ale gdyby w Polsce zbiorkom był tak zorganizowany, bylibyśmy komunikacyjnym rajem.
Bilet za €15 zawsze był problemem dla kierowców, a te 24 h to czasem w praktyce kilka godzin, a czasem kilka dni. W ogóle sprawia to wrażenie, jakby były to dwie różne bazy danych - to co pamięta system "twardy" i to, co się wyświetla w autobusie. I dopiero przyłożenie karty do czytnika w autobusie powoduje synchronizację danych.
 Profil Relacje PM off  

#231 PostWysłany: 01 Paź 2023 12:00 

Loty: 59
Kilometry: 151 609
niebieski
Mam dwa pytania:
1- dlaczego na maps.google nie jest dostępna opcja "transport publiczny" na Cyprze?
2- czy da się z Pafos do Skały Afrodyty dojechać autobusem? EDIT: można: https://www.cyprusbybus.com/search.aspx

Ostatnio edytowany przez Fafikdog, 01 Paź 2023 12:13, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 01 Paź 2023 12:03 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 342 181
srebrny
@Fafikdog

1. Pobierz sobie Moovit i po problemie. W apce do wyboru masz masę krajów i miast.
 Profil Relacje PM off
Fafikdog lubi ten post.

#233 PostWysłany: 01 Paź 2023 12:37 

niebieski
Dzięki, Moovit pobrany, mam jednak problem: jak wyszukać trasę no z Pafos do Larnaki?
Apka pozwala na wybranie tylko jednego z obszarów 🤯

Załączniki:
Screenshot_2023-10-01-12-36-32-87_b2e9e2d77d5c19b6574a7b2f153b1757.jpg
Screenshot_2023-10-01-12-36-32-87_b2e9e2d77d5c19b6574a7b2f153b1757.jpg [ 114.03 KiB | Obejrzany 1798 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 01 Paź 2023 12:38 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 342 181
srebrny
To już międzymiastowa trasa czyli InterCityBus.
https://intercity-buses.com/en/
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 01 Paź 2023 13:05 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Albo strona lub apka Cyprus By Bus
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 01 Paź 2023 14:21 

srebrny
Można też poczytać wcześniejsze posty w wątku, zamiast go bezsensownie wydłużać.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#237 PostWysłany: 01 Paź 2023 14:41 

niebieski
@obibok: w którym poście jest odpowiedź na pytanie o mapy Google?
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 01 Paź 2023 15:56 

srebrny
No dobra, to biję się w pierś i zamiast map Google polecam w tym przypadku
https://motionbuscard.org.cy/
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 26 Paź 2023 16:22 

Witam,
6 listopada poniedziałek wylot do Larnaki , poprzednio za wsze pożyczałem samochód , ale tym razem chce dojechać do Aia napa autobusem .
Z Larnaki rozumiem 711 do Aia , rano o 10:00 , wiec raczej nie będzie problemu się dostać , natomiast 10 w piątek powrót na lotnisko i wylot 11:30 .
Ma ktoś jakieś doświadczenia z powrotnym autobusem ?? bo wolał bym zdążyć na samolot :)
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 26 Paź 2023 16:53 

srebrny
Ten z Larnaki to jest 10:15 z centrum handlowego, w centrum będzie z 10 minut później, oczywiście jeszcze trzeba dojechać z lotniska.
Powrotny 7:35 (w Agii Napie pewnie z 20 minut później) będzie w Larnace około 9:30 i jeszcze dojazd na lotnisko. Powinien wystarczyć, a one się raczej nie spóźniają. O tej porze jest szansa trafić na dworcu 430, 431, albo 432 - to najszybsze linie na lotnisko.
 Profil Relacje PM off
bipi555 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 291 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość