Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 291 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 28 Paź 2023 18:41 

bipi555 napisał(a):
Witam,
6 listopada poniedziałek wylot do Larnaki , poprzednio za wsze pożyczałem samochód , ale tym razem chce dojechać do Aia napa autobusem .
Z Larnaki rozumiem 711 do Aia , rano o 10:00 , wiec raczej nie będzie problemu się dostać , natomiast 10 w piątek powrót na lotnisko i wylot 11:30 .
Ma ktoś jakieś doświadczenia z powrotnym autobusem ?? bo wolał bym zdążyć na samolot :)

Tez 6 listopada wylatuje do Larnaki z żoną z Katowic. :)
Do Agia Napa chcemy następnego dnia jechać autobusem 711
 Profil Relacje PM off  

Zielony diament Morza Egejskiego 💚 Odpocznij na Tasos w hotelu blisko plaży od 2779 PLN 😊 Zielony diament Morza Egejskiego 💚 Odpocznij na Tasos w hotelu blisko plaży od 2779 PLN 😊
Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴 Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴
#242 PostWysłany: 10 Lis 2023 08:52 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 100 729
Czy istnieje jakis wiarygodny rozklad "okolo - swiateczny" ? Potrzebujemy dostac sie z Nikozji do Larnaki 31.12 w godzinach wieczornych, wstepnie ladujemy po 18:00 na ECN.

#243 PostWysłany: 10 Lis 2023 09:01 

srebrny
Na stronie Intercity w archiwalnych komunikatach znajdziesz ogłoszenia o kursowaniu w okresie świątecznym w ubiegłych latach. O ile pamiętam, to będzie normalny weekendowy rozkład. Z tym że zimowy jeszcze nie obowiązuje.
A nie, przepraszam. Na nowej stronie takich archiwalnych nie mają (albo nie potrafię znaleźć), ale znalazłem u siebie:
Załącznik:
xmas2022.png
xmas2022.png [ 298.4 KiB | Obejrzany 1784 razy ]
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.
KL_user uważa post za pomocny.

#244 PostWysłany: 04 Gru 2023 15:03 

Loty: 127
Kilometry: 158 074
niebieski
Garść przemyśleń/uwag o transporcie na Cyprze:
- pewną komplikacją są różne ceny i to w autobusach o podobnych numerach na podobnych trasach np. w 415 zapłaciłem 1,5 euro, a w 417 2,4 euro. Po moim zdziwieniu kierowca wyjaśnił, że cena wzrosła niedawno z 2 na 2,4. Jeśli dobrze zrozumiałem, to te linie prowadzą różni operatorzy, ale o tym strona cyprusbybus.com nie mówi :)
- aplikacja Cyprus by Bus jednak bardzo się przydaje, ale trzeba znać dokładne nazwy przystanków albo wybierać je z mapy, bo przy wybieraniu aktualnej lokalizacji albo wyszukiwaniu po fragmencie nazwy potrafi się pogubić
- warto też korzystać ze strony Osea, która pokazuje autobusy live. Można też zeskanować kod na przystanku i dzięki temu udało mi się złapać 102, a potem 711 o nietypowej godzinie

(zaraz pewnie ktoś napisze, że wszystko już było...:))
33/50: Albania, Austria, Belgia, Chorwacja, Cypr, Czarnogóra, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Gruzja, Hiszpania, Holandia, Kosowo, Litwa, Łotwa, Macedonia, Malta, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Serbia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Turcja, Ukraina, Węgry, W. Brytania, Włochy
 Profil Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#245 PostWysłany: 04 Gru 2023 16:23 

srebrny
No było, było. Ale z tym 415 to nie możliwe. Obsługuje ten sam operator i na pewno jest 2,40. Chyba, że masz na myśli 615 w Pafos. Swoją drogą to dziwne. Zawsze myślałem, że to są ceny urzędowe i jednolite w całym kraju, a jednak pozwolili temu nowemu maltańskiemu operatorowi na drugą już podwyżkę cen, podczas gdy starzy jeżdżą wciąż wg starych.

A co do stron internetowych, to najpewniejsze dane są na www.motionbuscard.org,cy bo tam pokazują online autobusy w całym kraju, a gdy trafisz do miasta z najgorszym przewoźnikiem (Lemesós), gdzie ustalenie aktualnego rozkładu bywa niewykonalne (bo co innego wisi na dworcu, co innego na stronie, a co innego jest prawdą), to tylko na stronie karty Motion są prawdziwe dane.
 Profil Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#246 PostWysłany: 04 Gru 2023 23:51 

Loty: 127
Kilometry: 158 074
niebieski
Na pewno 415. Jechałem z pierwszego przystanku po Larnaca Station do przystanku GSZ Stadium obok Metropolis Mall.

Jest też oczywiście możliwość, że cena to też 2.40, ale miałem przygotowane 1.50 (bo tak podawali na cyprusbybus), położyłem i kierowca nie zwrócił uwagi albo nie zauważył :lol: Niestety nie zachowałem biletów.
33/50: Albania, Austria, Belgia, Chorwacja, Cypr, Czarnogóra, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Gruzja, Hiszpania, Holandia, Kosowo, Litwa, Łotwa, Macedonia, Malta, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Serbia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Turcja, Ukraina, Węgry, W. Brytania, Włochy
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 05 Gru 2023 12:41 

srebrny
A, jasne. No tak, z całą pewnością 415 jeździ się za 2,40. Swoją drogą to jest fajna trasa, żeby jechać do stolicy z zaliczaniem po drodze mniejszych miejscowości. Można jechać tym 415 to Athienou - takiego małego miasteczka w otulinie zielonej linii, stamtąd busikiem 56 do dworca przesiadkowego w Alambrze i stamtąd już do Lefkosii często kursującym miejskim 3 lub 5.
 Profil Relacje PM off  

#248 PostWysłany: 14 Gru 2023 17:44 

niebieski
jutro ląduję po raz pierwszy w Pafos, będę przebywał przez tydzień i planuję kupić kartę na komunikację na 7 dni
czy kartę "smart" można kupić tylko na 'dworcach' przy porcie i w centrum miasta (Karavella) ? czy jest opcja kupienia i doładowania za te 20 euro od razu na lotnisku albo w innym miejscu? na stronie jest jeszcze napisane że można ją kupić w 'punkcie sprzedaży' i doładować w aplikacji JCCSmart.

czy dobrze zrozumiałem, że mając taką kartę mogę jeździć przez tydzień bez ograniczeń wszystkimi liniami miejskimi i podmiejskimi?
https://www.pafosbuses.com/content/tickets-cards
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 15 Gru 2023 17:57 

srebrny
Wszystkimi miejskimi i podmiejskimi, ale tylko w dystrykcie Pafos. I do biletu tygodniowego chyba nie potrzeba karty.
W uzupełnieniu: mi dziś ta karta nie chciała działać w autobusie w Lemesos. Wyświetliło mi "wrong tarif", choć w innych miastach działało. Kierowca wydrukował mi listę transakcji i jego zdaniem było ok, ale nie pykło. Potwierdza się, że od takich gówien lepiej się trzymać z daleka.
 Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 17 Gru 2023 18:29 

srebrny
iamdeszko napisał(a):
Czy istnieje jakis wiarygodny rozklad "okolo - swiateczny" ? Potrzebujemy dostac sie z Nikozji do Larnaki 31.12 w godzinach wieczornych, wstepnie ladujemy po 18:00 na ECN.

I już jest:
https://intercity-buses.com/en/%cf%80%c ... %b3%ce%ad/
 Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 07 Sty 2024 18:12 

Wybieram się za mięsiąc kolejny raz na Cypr PAFOS, czy może ktoś polecić jakieś samodzielnie wyprawy autobusem miejskim lub podmiejskim ( mam niewielki budżet). Ostatnim razem dojechałem na wąwóz Avakas, Coral Bay.
Nie chcę Was kłopocić więc proszę chociaż o rzucenie liniami gdzie wysiadać a resztę sobie obcykam

bardzo dziękuje za pomoic
 Profil Relacje PM off  

#252 PostWysłany: 07 Sty 2024 19:20 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 172 760
niebieski
Strona autobusów z Pafos jest naprawdę fajna i przejrzysta i najlepiej samodzielnie obejrzeć wszystkie trasy i wybrać coś dla siebie ;)
https://www.pafosbuses.com
Ja jeździłam do Coral Bay (linia 615) i skały Afrodyty (631). Chciałam też pojechać do Agios Neophytos Monastery (604), ale zabrakło mi czasu :( w Coral Bay teoretycznie można się przesiąść na autobus 616 i dojechać do Agios Geogios Pegejas, ale to już trzeba spojrzeć czy da się to zgrać czasowo
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#253 PostWysłany: 08 Sty 2024 01:21 

srebrny
Można też w cenie biletu miejskiego pojechać do Polis Chrysochous (linie 641, 645, 648 i 649) i dalej do łaźni Afrodyty (622), albo linią 630 do ciekawego miasteczka Pissouri.
Jest też browar w Tsadzie - Afrodite Rock. Dojazd 609, 614, 637, 639, 641 i 645. W gratisie odbierają z przystanku własnym busikiem, tylko chyba trzeba zadzwonić.
 Profil Relacje PM off
darian lubi ten post.
darian uważa post za pomocny.

#254 PostWysłany: 08 Sty 2024 13:07 

niebieski
Cytuj:
Można też w cenie biletu miejskiego pojechać do Polis Chrysochous (linie 641, 645, 648 i 649)

wprowadzasz w błąd.. pytanie dotyczyło dojazdu z Pafos.
wypadałoby wejść na stronę lokalnego przewoźnika i zweryfikować swoje informacje

linia 645 - rzeczywiście jeździ między Pafos (Karavella) a Polis, i tę linię polecam, jeżdżą średnio raz na godzinę, zazwyczaj o równych.
linia 647 - jeździ z Polis do Androlykou, a nie do Pafos
linia 648 - jeździ między pętlą Coral Bay a Polis, raptem 3 autobusy na dzień. Coral Bay jest jakieś 10 km na północ od Pafos i trzeba najpierw tam dojechać 615-tką

Ostatnio edytowany przez harti, 08 Sty 2024 14:55, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 08 Sty 2024 14:04 

srebrny
To sam zweryfikuj, zanim zaczniesz polemizować.

Podtrzymuję, co napisałem.
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 08 Sty 2024 14:11 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
harti napisał(a):
linia 641 - nie istnieje

https://www.pafosbuses.com/busroutes/pa ... rra-paphos
to ta 641?

#257 PostWysłany: 08 Sty 2024 14:54 

niebieski
racja, mój błąd, patrzyłem na te z Polis.
jeździ też 641 między Karavela a Polis - dwa autobusy dziennie.

@obibok
to zdradzisz sposób jak dojechać tym 647 z Pafos do Polis? przekupisz kierowcę?
https://www.pafosbuses.com/busroutes/po ... androlykou

albo jak dojedziesz 648 z Polis do Pafos?
https://www.pafosbuses.com/busroutes/po ... hrysochous
 Profil Relacje PM off  

#258 PostWysłany: 09 Sty 2024 00:11 

Ale kolega @obibok nie wymienił linii 647 tylko 641,645,648,649 .

Dla niektórych osób, ( np tych mieszkających w Pafos w pobliżu stosunkowo często jeżdżącej linii 615) skorzystanie z linii 648 może okazać się wygodnym połączeniem (zamiast jechać do dworca Karavella z przesiadka na 618 w Porcie, a od środy na dworcu koło McDonalds Tombs of the Kings), a przy okazji możliwością zobaczenia innych miejscowości niż tych leżących przy głównej drodze Polis-Pafos. Oczywiście należy pamiętać, że 648 kursuje tylko 3 razy dziennie.

A linia 649 również jedzie z Pafos do Polis, chociaż nie startuje z dworca Karavella, wiec kolega @obibok ma rację.

A tak na marginesie to sądzę, że nie ma lepszego znawcy komunikacji publicznej na Cyprze na tym forum niż kolega @obibok i nie tylko na tym forum, ale myślę że nie przesadzę, że w całej Polsce.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#259 PostWysłany: 12 Sty 2024 12:48 

Słuchajcie dziękuje Wam bardzo za inspiracje, bardzo mi się to przyda. Oczywiście tak jak mówię byłęm juz kiedyś W Pafos i główne poszczególne dworce znam więc rozumiem jak ktoś podawał linie np. z Polis , albo Coral Bay nie ma problemu ogarniam to i dziękuje.
Mam jeszcze pytanka czy
1. na wszystkie te linie miejskie i wiejskie (podmiejskie 616,645...) jest jedna cena przejazdu ? tj 2 Euro jednorazowy lub 6 Euro dobowy ?
2. Linia 631 skała Afrodyty tylko raz dziennie , czy jest jakas alternatywna inna linia i żeby podejśc kawałek...nawet ?
3. od 1 lutego likwidują pętle Harbour (tymczasową/ i przenoszą autobusy ale gdzie ? Bo widzę że na parking portowy naprzeciwko MCDONALD albo koło wejścia przy grobowcach Królewskich to będzie częśc tu część tu

i ostatnie 4. Z jakiego miejsca połączenia z Pafos do Limassol, Larnaki i czy jest bezpośrednie do Ayia Napy ? chodzi mi o autobusy Zielone międzymiastowe
 Profil Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 12 Sty 2024 18:17 

srebrny
1. Cena biletu jednakowa na wszystkie kursy tego operatora. Chyba że masz kartę Motion, to przesiadka w cenie.
2. Do skały Afrodyty 631 z portu relatywnie często, a 630 z Karavelli trzy razy dziennie, z wyjątkiem niedziel. Rozkłady na http://www.pafosbuses.com
3. O lokalizacji nowego dworca było w wątku o dojeździe z lotniska - koledzy wrzucali nawet zrzut z satelity.
4. Autobusy Intercity startują z dworca Karavella. Do Larnaki trzy razy dziennie w dni powszednie, do Lemesos dość często i tam się można przesiąść. Do Agii Napy raz dziennie o 16:00 (on zajeżdża też do portu), poza tym trzeba się przesiadać, przy czym można też przez stolicę (może być szybciej). Przy takiej wyprawie opłaci się już krajowy bilet dzienny, ważny u wszystkich operatorów, choć trzeba przekonać kierowcę, żeby go sprzedał. www.intercity-buses.com
 Profil Relacje PM off
darian lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 291 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości