Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Sie 2023 10:27 
Awatar użytkownika

Loty: 891
Kilometry: 1 988 524
HON fly4free
Dolot

Leciałem KLM do Port of Spain za 1600 zł z Birmingham, ze stopem w SXM. KLM na dobre ceny z UK i Berlina, nawet miał w wakacje. Z Polski 3500 zł. Minus jest taki, że do UK trzeba dolecieć dzień wcześniej, ale np. w BHX jest Ibis na lotnisku za bardzo przyzwoite pieniądze.
Z EU chyba nic więcej nie lata, jest natomiast kilka połączeń z USA.

POS to hub Caribbean Airlines, ale ceny na tę linię są dość wysokie. W poście o Grenadzie wspomniałem, że leciałem tam za 1300 zł, a to rzut beretem. Za podobną cenę można też dolecieć do Gujany (uwaga na wizę). Inne destynacje karaibskie w czasie gdy sprawdzałem miały totalnie kosmiczne ceny.

Na Tobago jest ponad 10 lotów dziennie i cena jest stała - ok. 250 zł RT. Pomimo tego, loty bardzo szybko znikają. Na miesiąc przed odlotem zostały już tylko resztki i miałem kiblować 5h na lotnisku pomiędzy przylotem z Grenady i odlotem na Tobago. Na lotnisku jest nawet specjalny monitor do waiting list, a także specjalne stanowisko odprawy oraz gate. Poszliśmy do odprawy i udało nam się bezpłatnie zmienić na wcześniejszy lot - mieliśmy mnóstwo szczęścia, bo akurat zwolniły się dwa miejsca.

Na Tobago jest małe lotnisko, ze stanowiskami odprawy na zewnątrz. Raz w tygodniu lata chyba Condor - są nawet jakieś napisy po niemiecku.

Poruszanie się po wyspach

Na obu wyspach wynająłem samochód. Ceny ok. 250 zł za dzień. W POS jest sporo wypożyczalni. Uwaga na ruch lewostronny. Wszystko automaty. Korzystałem z expedia i priceline, jako pośrednicy do ACE i Alamo. W Alamo dostałem prawie nowego małego SUVa. Nikt się nie przejmował niczym przy zwrotach - pytali tylko czy wszystko ok i nie oglądali samochodu.

Na Trinidadzie są mega korki, nawet na autostradach. W stolicy to już w ogóle masakra. Bywało tak, że jechałem 60km przez 2.5h! Na południu jest bardzo kręto i dużo dziur. Północ to góry. Benzyna tania 1$ lub 7TTD. Na stacjach nie działała mi moja karta do zrobienia preautoryzacji w dystrybutorze - musiałem iść zapłacić najpierw gotówką.

Noclegi

Hotele sieciowe są bardzo drogie. Potem jeszcze doliczają 12% vat. Holiday Inn Express, Hilton, Radisson, były powyżej 160$! Masakra.
Spaliśmy w hotelu w Couva za 70$ - bardzo duży pokój i hotel prawie pusty. Śniadanie w cenie, ale raczej słabe. Na powrocie spaliśmy w kolonialnej dzielnicy w Port of Spain i butikowym hoteliku za 120$ ze śniadaniem. Widziałem jakieś kwatery na bookingu po ok. 50-60$, ale nie ryzykowałem.

Na Tobago jest większy wybór małych hotelików po ok. 70$. Wzięliśmy Hummingbird niedaleko lotniska, z basenem, prowadzony przez Anglika. Standard ok.

Jedzenie

Poza Port of Spain można zjeść jedynie w fast foodach (pełno KFC) i garkuchniach. Jedzenie z gatunku tych gorszych i posiłek kosztuje ok. 10$.
W stolicy niedaleko naszego hotelu było kilka fajnych (i drogich restauracji). Drożej niż w downtown Chicago! Posiłek dla dwóch osób bez przystawki i napojów za 250 zł. W drugim miejscu wzięliśmy jakieś lunchowy makaron i kalmary za 130 zł.

Atrakcje

Czterech liter nie urywa, ale jest dość przyjemnie. Highlightem są oczywiście plaże - na Trinidadzie te na północy, a na Tobago w kilku miejscach. Jest Caroni Bird Sanctuary, gdzie około 16 wyrusza się na 2.5h rejs łodzią - spotkaliśmy aligatory, leniwca (chyba?), leśnego boa, flamingi i czerwone ibisy. Cena 15$.
Największym hitem jest chyba jezioro asfaltowe Pitch Lake. 20$ za przewodnika za 2 osoby. Jezioro jest twarde i można po nim chodzić, ale jest miejsce ze źródłem, że jak się wpadnie to się nie wyjdzie :)
Są forty, ale raczej małe i słabe.

Pitch Lake:

Image

Image

Image

Image

Image

Caroni:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Najładniejsza plaża Maracas Beach:

Image

Image

Image

Las Cuevas

Image

Port of Spain z Fort George:

Image

Image

Tobago Pigeon Point

Image

Tobago Turtle Beach. Tu wychodzą największe na świecie żółwie skórzaste. Było widać mnóstwo śladów, ale po zmroku mój syn nie chciał za bardzo koczować i czekać. Szkoda.

Image

Tobago Argyle Falls:

Image

Tobago Main Ridge Forest - jest tu kilka szlaków dla wielbicieli ptaków. Złapała nas burza i nie bardo mieliśmy ochotę chodzić w błocie.

Image

Tobago Fort King George

Image

Image
 Profil Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.
11 ludzi uważa post za pomocny.

Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN
Wczasy w Omanie: 7 dni w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 3630 PLN. Wylot z Warszawy Wczasy w Omanie: 7 dni w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 3630 PLN. Wylot z Warszawy
#2 PostWysłany: 01 Sie 2023 11:41 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
British Airways lata z Gatwick w niedziele, wtorki i czwartki. Wylot 9.30 wiec tez z nocka w Gatwick.
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.

#3 PostWysłany: 01 Sie 2023 11:43 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Na Trynidadzie nie byłem, ale na Tobago spędziliśmy 2 tygodnie, a działo się to - aż trudno uwierzyć, jak czas szybko mija - 19 lat temu.
Zakładając optymistycznie, że po tylu latach stan faktyczny jest z grubsza bez zmian, wśród atrakcji tej wyspy warto dodać:

1) koncerty grup grających na bębnach "beczkowych" (steel pans), które wywodzą się właśnie z T&T. Byliśmy m.in. na tzw. "Sunday School" w Buccoo, gdzie popisywali się "The Buccooneers'. I to był istny czad :D
Tutaj jest ich występ z tego roku w innym miejscu, ale w Buccoo brzmiało to identycznie (choć anturaż był mniej spektakularny):

2) szeroko rozumiane ślady polskie, choć tak naprawdę to bardziej łotewskie. W XVII w. przybysze ze stanowiącej lenno króla polskiego Kurlandii (dzisiejsza Łotwa), po tym, jak znudziło im się zachodnie wybrzeże Afryki (dzisiejsza Gambia) dotarli na Tobago, założyli kilka osad i przez kilkadziesiąt lat kolonizowali przynajmniej połowę tej wyspy. Śladem po nich są nazwy geograficzne (Great Courland Bay) i bardziej namacalne pamiątki, jak ten oto przypominający fragment jakiejś machiny pomnik:

Image

Image

czy też różne tablice, np. taka, wspominająca m.in. osadzie o wdzięcznej nazwie "Fort Casimir":

Image

"Fort Casimir" co prawda nie istnieje (zostało po nim tylko wzniesienie), ale jeszcze w 2004 r. informowała o nim tablica przy Mount Irvine Bay.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 01 Sie 2023 12:25 
Awatar użytkownika

Loty: 891
Kilometry: 1 988 524
HON fly4free
Byłem przy tym pomniku, ale nie odnotowałem, jako ciekawej atrakcji ;)
Festiwale na T&T to osobna sprawa i dużo interesującego o nich słyszałem. Jak ktoś planuje być w czasie karnawału to na pewno warto zobaczyć.

Image
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 01 Sie 2023 12:41 
Awatar użytkownika

HON fly4free
To fakt, wizualnie to makabra :D
Bardziej chodziło mi o względy sentymentalne (mimo, że żaden ze mnie Łotysz).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości