Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Via Appia Antica
#1 PostWysłany: 05 Sie 2014 13:05 

W tym wątku: dojazd-do-centrum,1272,289?start=100
kolega MaSell wkleił piękne fotki ze starożytnej drogi Via Appia Antica w okolicach Rzymu.

Image
Image

Muszę przyznać że mnie to zafascynowało i mam ochotę na taką pieszą lub rowerową wycieczką po okolicach Via Appia. Czy już odbyliście tego typu wycieczki? Wiem, że można wypożyczyć rowery, ale słyszałem że w tygodniu jest dość duży ruch samochodowy na tej wąskiej drodze. Co prawda znalazłem info na: http://www.parcoappiaantica.it/en/testi ... &l3=2&l4=0 że w niedziele od 9 do 18 ruch samochodowy jest zabroniony, ale nie wiem jak jest w praktyce. No i ile Wam zajęło zwiedzanie tych całych okolic, katakumb, ruin, czy da się to zmieścić w kilka godzin?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje: all inclusive w sercu Hersonissos 🌴🏝️ 4* hotel z basenem na Krecie za 2348 PLN Wakacje: all inclusive w sercu Hersonissos 🌴🏝️ 4* hotel z basenem na Krecie za 2348 PLN
Zafunduj sobie Teneryfę☀️🏝️ Okołoweekendowa wycieczka z 4* hotelem ze śniadaniami za 1290 PLN 😎 Zafunduj sobie Teneryfę☀️🏝️ Okołoweekendowa wycieczka z 4* hotelem ze śniadaniami za 1290 PLN 😎
 Temat postu: Re: Via Appia Antica
#2 PostWysłany: 05 Sie 2014 13:21 

niebieski
Via Appia jest uroczym miejscem do spaceru i przejażdżki rowerem. Ja w zeszłym roku przeszłam spory kawałek (nie wstępując do płatnych miejsc). Byłam właśnie w niedzielę-samochodów nie było, za to sporo Rzymian (wcale nie turystów) biegających z zapamiętaniem :P i jeżdżących rowerami. Ogólnie bardzo polecam to miejsce: można zatrzymać się na mały piknik, piękne pinie nad głową, resztki dawnego świata pod nogami i obok :) Spokojnie w pół dnia do zrobienia.

Ostatnio edytowany przez ewaolivka, 05 Sie 2014 20:01, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Sie 2014 13:30 
Awatar użytkownika

Loty: 294
Kilometry: 337 778
złoty
Przeszlismy appie antice od samego poczatku az do stacji Torricola i stamtad pociagiem z powrotem. Super spacer. Niestety nie pamietam jaki to byl dzien tygodnia ale ruch samochodow na tym antycznym fragmencie byl znikomy. No i sam spacer zajal tyle czasu ze juz nie wchodzilismy do zadnych platnych atrakcji. Jednak widoki i atmosfera tej drogi sa wystarczajacymi atrakcjami :) Polecam
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Sie 2014 13:40 

W takim razie trzeba tak skombinować pobyt w Rzymie z "niedzielą" na Via Appia Antica. Coś czuję, że tam będzie można odczuć ducha historii, antyczności, czasów których już nie ma...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Sie 2014 13:46 
Awatar użytkownika

srebrny
Zrobiłem jakieś 7 km tą drogą, szedłem na piechotkę od Koloseum a wracałem metrem z Arco Di Travertino
Szczerze powiedziawszy to ta Droga Appijska trochę mnie rozczarowała, są tylko małe fragmenty starej drogi.
Z tego co sobie popatrzyłem na moich mapach i śladzie jaki zrobiłem to szedłem w poniedziałek i jakiegoś wielkiego ruchu tam nie było, może dlatego, że to było w marcu.
Spokojnie można iść z buta

kilka zdjęć

Załączniki:
IMGP1268.JPG
IMGP1268.JPG [ 136.43 KiB | Obejrzany 3229 razy ]
IMGP1233.JPG
IMGP1233.JPG [ 117.85 KiB | Obejrzany 3229 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Sie 2014 14:08 
Awatar użytkownika

Loty: 294
Kilometry: 337 778
złoty
Taka wlasciwa - antyczna appia antica zaczyna sie gdzies tak mniej wiecej od Via di Cecilia Metella. Jak ktos nie chce isc od koloseum to moze tam podjechac autobusem 660 do przystanku Cecilia Metella.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 05 Sie 2014 14:22 

niebieski
CYPEL dzięki za informacje, wybieram się ponownie do Rzymu w połowie marca i właśnie planowałem poszukać czegoś nt Via Appia Antica bo tam nie byłem.

#8 PostWysłany: 12 Kwi 2015 07:44 
Awatar użytkownika

Loty: 82
Kilometry: 141 946
srebrny
Czy nie orientuje się ktoś czy gdzieś przy Porta Sebastiano ew. Term Karakali można wypożyczyć rowery z dodatkowym krzesełkiem dla dziecka?
Chciałbym zwiedzić VIA APPIA ANTICA, ale maluchem i wózkiem po "kocich łbach" jak widzę na zdjęciach, to nie za bardzo rozsądna opcja ..... chyba.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 17 Kwi 2015 00:04 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 18 007
Zbanowany
Jak już jesteśmy przy via Apia Antica to warto skorzystać z okazji i zawitać do niepozornego kościółka w miejscu, gdzie Apia Antica krzyżuje się z via Ardeatina i zaczyna się dojście do Katakumb Św.Kaliksta. "Quo Vadis Domine?" taką nazwę nosi polski ślad na włoskiej ziemii, prowadzony przez Zgromadzenia Michalitów. Podobno to ten kościół skłonił Sienkiewicza do napisania powieści. Jego popiersie znajduje się zresztą wewnątrz. Wg tradycji chrześcijańskiej w tym miejscu Św.Piotr uchodząc z Rzymu spotkał Jezusa, czego dowodem mają być odbite w kamieniu stopy Chrystusa.
Niestety znajdujący się aktualnie w kościele kamień jest kopią, zaś oryginał znajduje się w rzymskim kościele św. Sebastiana ;)

#10 PostWysłany: 17 Kwi 2015 14:15 

niebieski
xyrxis napisał(a):
Przeszlismy appie antice od samego poczatku az do stacji Torricola i stamtad pociagiem z powrotem. Super spacer. Niestety nie pamietam jaki to byl dzien tygodnia ale ruch samochodow na tym antycznym fragmencie byl znikomy. No i sam spacer zajal tyle czasu ze juz nie wchodzilismy do zadnych platnych atrakcji. Jednak widoki i atmosfera tej drogi sa wystarczajacymi atrakcjami :) Polecam

A ja polecam trasę Ciampino - Torricola. Jakieś 2h spaceru i potem nad morze do Anzio :)
Na tym odcinku pozostałości po czasach rzymskich jest naprawdę dużo.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Via Appia AnticaJ
#11 PostWysłany: 17 Kwi 2015 18:46 

niebieski
Jeśli ktoś planuje z lotniska iść na stację Torricola to oczywiście można tak zrobić, ale proszę bardzo ostrożnie przechodzić przez tory kolejowe. My najpierw na spokojnie przeszliśmy przez tory, ale jak zobaczyliśmy jak te pociągi tam zapierdzielają, to naprawdę się wystraszyliśmy, że jak się wejdzie w złym momencie to może być za późno.

#12 PostWysłany: 22 Kwi 2015 15:50 

niebieski
A da się tam przejść przez tory? :shock:

My robiliśmy taką trasę:
https://www.google.pl/maps/dir/Torricol ... 799343!3e2

przez tory na legalu, choć potem krótki odcinek wąską, uczęszczaną drogą.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Kwi 2015 18:33 

niebieski
My szliśmy wg tej wersji, którą kiedyś w temacie o dojeździe z lotniska wyrysował Blackhall, niestety obrazek teraz już padł, ale w skrócie to przy znaku kierującym do jakiegoś hotelu, mniej więcej tam gdzie biegnąca niedaleko autostrada przechodzi w tunel, odbija się w lewo. Kawałek polną drogą, a potem przez jakieś chaszcze, aż do płotku przy torach. Gdzieś tam jest otwarta furtka i już jesteśmy na torach :lol:

#14 PostWysłany: 24 Kwi 2015 14:17 

niebieski
Hahaha, poważna sprawa :D
Moim zdaniem lepiej już zaopatrzyć się w pomarańczową kamizelkę i spróbować tędy https://www.google.pl/maps/@41.805786,1 ... eLeBqA!2e0
:lol:
 Profil Relacje PM off
kleyo lubi ten post.

#15 PostWysłany: 09 Maj 2015 21:21 

Osoby mające mało czasu mogą Via Appia Antica zobaczyć z okien autobusu 118, którym można dojechać m. in. do Bazyliki Św Sebastiana.
Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości