Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Do Chin bez wizy:
- BJS i PVG 144h
- nie można opuszczać miasta transferowego
- na lotnisku trzeba udokumentować swoją dalszą podróż do kraju trzeciego
- możemy zmieniać lotniska w obrębie danego miasta
- podróż nie musi być na jednym bilecie
Wyjątki:
- możemy opuścić miasto tranzytowe np. koleją (potwierdzone wcześniej na bilecie) ale w ciągu 24h od lądowania musimy opuścić granicę Chin np udać się do HKG.
- możliwy jest transfer bez wizy tylko w jednym mieście w Chinach przykład:
Po przylocie do PVG w ciągu 144h wylatujemy BEZPOŚREDNIO poza granicę Chin do kraju trzeciego, nie ma możliwości żeby po odbytym stopoverze polecieć sobie do NRT przez np. BJS.
- możliwy jest transfer przez kilka lotnisk w Chinach ale wtedy musimy opuścić kraj w ciągu 24h
Przykład: WAW-(BJS-PVG)-NRT od przylotu do BJS i wylotu z PVG nie może minąć więcej niż 24h gdyż oba lotniska są w Chinach
- transfer bez wizy jest możliwy w dwie strony np. WAW-PVG 144h- NRT - PVG 144h - WAW
Chińczycy znajdą dobrze te przepisy. Nie ma możliwości wydłużenia tranzytu nawet o godz. Umieją liczyć i jeżeli przekroczycie czas tranzytu będziecie zmuszeni opuścić Chiny. Najczęściej każą kupić bilet do HKG. Błagania nie pomogą.

Krótka instrukcja jak zdobyć wizę
bezwizowy-tranzyt-w-chinach-72-144h-bez-wizy,1135,32620?start=500#p1067859

Dzięki @macq91 @apocalipse

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1019 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51  Następna
Autor Wiadomość
#921 PostWysłany: 15 Sty 2024 14:54 

niebieski
Mieliśmy tak samo na PVG pod koniec października. Lecieliśmy z Seulu, przez Szanghaj, do Monachium (a potem do Krakowa, ale to akurat nieistotne), ICN->PVG->MUC->KRK. Pierwszy odcinek podróży był koreańskimi liniami Asiana Airlines, a kolejne Lufthansą. Niestety w Seulu okazało się, że w Szanghaju będziemy musieli odebrać bagaż i znów go nadać. Na miejscu trzeba było więc skorzystać z wizy transferowej na 24h, tak jakbyśmy wychodzili do miasta. Przy trzech godzinach było to trochę stresujące, bo najpierw trzeba wyrobić sobie QR kod zdrowotny na ekranie dotykowym (i nie zgubić wydrukowanego świstka) - natomiast wielu turystów miało go wyrobionego wcześniej i pokazywało na telefonie, więc może da się to ogarnąć przez internet. Następnie wypełnienie wniosku o wizę i kontrola paszportowa oraz odebranie bagażu. Potem wyjście do hali przylotów i schodami do góry, aby znów nadać bagaż. A potem znów kontrola QR kodu, kontrola paszportowa i kontrola bezpieczeństwa (gdzie bardzo szczegółowo sprawdzali elektronikę i parasol). Nam wystarczyły niecałe dwie godziny, ale kolejki były bardzo małe, ze wględu na wieczorną porę i to że turyści jeszcze masowo nie wrócili do Chin, więc w innych okolicznościa może to zająć o wiele dłużej.
Opisałem to też tutaj w tym poście w relacji: viewtopic.php?p=1668528#p1668528
 Profil Relacje PM off
Garmond lubi ten post.
Garmond uważa post za pomocny.

Sylwester w Kopenhadze za 804 PLN. Loty z Gdańska + hotel w centrum Sylwester w Kopenhadze za 804 PLN. Loty z Gdańska + hotel w centrum
Jesienna wycieczka do Pragi za 696 PLN. Loty z Gdańska + 2 noce w hotelu Jesienna wycieczka do Pragi za 696 PLN. Loty z Gdańska + 2 noce w hotelu
#922 PostWysłany: 15 Sty 2024 21:18 

Ja lecę z żoną za 2 miesiące, pierwszy raz do Azji więc jest stresik, a tu jeszcze takie rzeczy wyczytuje :shock: :lol:
Rezerwowałem bilety przez gotogate a nie bezpośrednio na AirChina, więc niestety hotel odpada, a specjalnie wybrałem opcje z długim oczekiwaniem na lotnisku żeby zwiedzić Pekin.
Lecimy Warszawa - Pekin - Bangkok i potem po 3 tygodniach powrót Bangkok - Pekin - Warszawa.
Na pierwszym locie mam 14h przesiadki a na drugim 19h.

Pierwsze pytanie, czyli obecnie testy PCR nie są wymagane? Czy warto zrobić dla spokojnej głowy? (choć to łącznie 400 zł więc jeśli nie ma potrzeby to wolałbym nie).
Drugie, co do tej wizy z wyjściem, widzę że trochę loteria, a za 2 miesiące znów może się zmienić, ale pytanie, czy warto rezerwować hotel na booking (bo AirChina odpada niestety) i potem np. anulować? Tak żeby mieć większe szanse na uzyskanie tej wizy, a tym bardziej przy tym locie z przesiadką 19h?
 Profil Relacje PM off  

#923 PostWysłany: 15 Sty 2024 21:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

1. chiny-w-czasie-covid,1135,155516
2. Tak, można klepnąć nocleg w bookingu
 Profil Relacje PM off  

#924 PostWysłany: 15 Sty 2024 21:25 
Awatar użytkownika

Loty: 176
Kilometry: 302 307
Zbanowany
Zasadniczo można też wykonać ciekawy patent jak się nie zdąży z wizą.
Kupujesz jakis tani bilet do jakiegoś Hongkongu czy coś w tych okolicach do którego oczywiście nie lecisz.

Na powrocie trzeba byc wcześniej na lotnisku i mieć 300 juanow gotowki, bo tyle kosztuje grzywna, bo wyrok, który dostaniesz można opłacić tylko gotówką.

Cała procedura trwa 3h i można wrócić z innego lotniska.

Nie przeszkadza to w uzyskaniu kolejnej wizy.
 Profil Relacje PM off  

#925 PostWysłany: 16 Sty 2024 12:32 

Loty: 67
Kilometry: 135 583
niebieski
@sobo tak, to było półtora miesiąca temu. Miałem tylko takie ogólne potwierdzenie z infolinii, że hotel mi przyznali ale bez szczegółów. Wszystko miało być do załatwienia w punkcie obsługi tranzytowej Air China. Pisałem to w innym wątku ale.moja rozmowa z pracownikiem wyglądała tak:
Podszedłem sam do okienka. Dałem paszport, bilety i ten świstek do wizy, nie wpisałem nic w polu dot. hotelu. Facet spojrzał zapytał czy jestem sam, odpowiedziałem, że tak. Potem zapytał czy chce wyjść z lotniska, odpowiedziałem, że tak i tyle. Wydrukował wlepkę, wkleił i paszport i poszedłem w stronę wyjścia.

Wszyscy przede mną w kolejce też dostali wizy bez jakiś większych pytań. Jedynie jedną parę cofnął bez wizy ale oni mieli 2h do następnego lotu. Wydaje mi się, że błędnie myśleli, że też jej potrzebują.

@patryk06 to nie ważne, że bilety z OTA. Ja też kupowałem przez OTA. Zadzwoń na europejską infolinię tam ogarniesz temat ewentualnego hotelu tranzytowego czy dostępu do saloniku i ewentualnie specjalnych posiłków jeśli byście chcieli
 Profil Relacje PM off
patryk06 lubi ten post.

#926 PostWysłany: 16 Sty 2024 22:37 

@muz O dzięki wielkie, cenne info, już myślałem że stracone, bo na apce AirChina jak próbuję dodać mój bilet i wpisuje ten długi numer z "999" na początku, to wyskakuje że błędny numer, mimo iż jak używam na tej samej apce opcji sprawdzenia biletu czy jest legit i wpisuje ten sam numer, to wyskakuje potwierdzenie że bilet jest legit. W każdym razie dzięki za info, zadzwonię na tą infolinie ale to pewnie za jakiś czas, bo do lotu jeszcze 2 miesiące.

Swoją drogą zgadałem się dzisiaj z koleżanką która około miesiąc temu leciała przez Pekin i mówiła że miała 14h na lotnisku i bez problemu dostała wizę, podobno ten gość co tam siedzi to nawet słowa do niej nie powiedział, ona w sumie podobno też nic się nie tłumaczyła i w zasadzie tyle :lol: W każdym razie wizę dostała. Hotelu nie miała. Mówiła żeby tylko dolary w kantorze wymienić, a net z airlo podobno (ja nie mam esim więc gorzej będzie). W dodatku ogarnęła mi sprawdzonego kierowcę Chińskiego w dobrych cenach, który dodatkowo potwierdził mnie na WeChat, więc mam teraz dostęp do tej apki a podobno czasem się przydaje.

No nic pozostaje liczyć że covid nie wróci, że AirChina nie odwoła lub przełoży mi lotu, bo problem z GTG by był (choć podobno na tej trasie wg. statystyk rzadko się to zdarza) no i że dadzą nam te wizę :lol:
Swoją droga czytałem artykuł, że UE zobowiązała GTG do zwrotów do maksymalnie 14 dni gdy anulowany lub przełożony lot, ciekawe na ile to sprawdza się w praktyce...

W każdym razie wrócę tutaj za 2,5 miesiąca i dam znać czy się udało w obie strony wyjść, czy w jedną, czy w ogóle. :|
 Profil Relacje PM off  

#927 PostWysłany: 16 Sty 2024 23:07 

Loty: 67
Kilometry: 135 583
niebieski
@patryk06 no ja miałem podobnie, przez apke czy stronę nic nie mogłem załatwić. Na infolinii się udało. Chociaż z hotelu nie korzystałem uderzyłem w miasto.

No u koleżanki widzę dość podobnie jak u mnie, może ten sam facet za biurkiem ;)

Ja sobie kupiłem yuany w kantorze w Warszawie, żeby tam nie marnować czasu bo jak wspomniałem mój stop to było niecałe 8h.

Ja nie miałem w ogóle internetu. Zapisałem sobie wcześniej w telefonie zdjęcie pekińskiego metra i po tym patrzyłem na której stacji mam się przesiąść/wysiąść a na jedzenie poszedłem tam gdzie hylo dużo ludz i zamówiłem jakas zuoe z obrazka bo nikt ani slowa po angielsku 😅
 Profil Relacje PM off  

#928 PostWysłany: 17 Sty 2024 15:43 

We wrześniu lecę z Wiednia do Singapuru przez Pekin liniami AirChina.
Stopy w Pekinie:
- w tamtą stronę od 04:35 do 15:35 (10 h 45 min)
- na powrocie od 06:35 do 02:50 (20 h 15 min)

Zgodnie z tym, co jest na tej stronie przysługuje mi hotel w obydwie strony. Dobrze rozumiem?
http://www.airchina.com.cn/vaservice/lo ... service=th

Próbuję się zalogować na ich stronie, ale przycisk login jest nieaktywny. Jest jakaś inna opcja? Mail?
 Profil Relacje PM off  

#929 PostWysłany: 17 Sty 2024 17:09 

Tak, dzwonisz na polski numer kontakowy.

Ostatnio edytowany przez michzak, 19 Sty 2024 10:55, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#930 PostWysłany: 19 Sty 2024 10:15 

W innym temacie ktoś rozwiązał mój problem z rejestracją i logowaniem w AirChina. Zanim to nastąpiło napisałem m.in. do AirChina Poland. Wczoraj wieczorem dostałem taką odpowiedź:

Drogi pasażerze,

Prosimy o bezpośredni kontakt z europejskim telecentrum Air China w celu dokonania rezerwacji usług tranzytowych.
tel: 0080086100999
E-mail: ca-europe@airchina.com

Można też dokonać rezerwacji samodzielnie, korzystając z poniższego łącza:
https://www.airchina.com.cn/vaservice/l ... anguage=en

Best regards,
Air China Warsaw Office
Air China Limited Warsaw Office
ul. Tytusa Chałubińskiego 8, lok. 39: 76-79
00-613 Warszawa
Tel. 0-22 2928135
 Profil Relacje PM off  

#931 PostWysłany: 19 Sty 2024 17:26 

@Icek2024
Ty kupowałeś bilet przez OTA?

Ja utworzyłem konto na ich stronie ale nie widzę mojego biletu/rezerwacji, a próbując z tego linka co podesłałeś (co Ci odpisali na maila) to jak kliknę w numer biletu to wyskakuje okno żeby się zalogować i wpisuje te same dane co na ich stronie głównej (gdzie mnie loguje normalnie) a tu jak wpisuje to wyskakuje error null return :?: :shock:
 Profil Relacje PM off  

#932 PostWysłany: 24 Sty 2024 11:04 

@patryk06

Bilet kupowałem przez ich stronę www.airchina.com. Miałem jednak problem z utworzeniem konta i/lub logowaniem. Nie mogłem się w ogóle zalogować, ani utworzyć konta. Ktoś mi pomógł w innym temacie. Poszukaj po haśle AirChina w wyszukiwarce.

Polecono mi skorzystać ze strony https://www.airchina.de/DE/GB/Home i tutaj się zarejestrować. Pomogło. Podano mi też linka do odprawy online bez rejestracji: https://www.airchina.de/CAPortal/dyn/po ... &PAGE=RTVT

Po zarejestrowaniu jest opcja zabukowania hotelu tranzytowego. "Ciągnie" dane z otwartej rezerwacji lotów. Ale jeszcze nie zarezerwowałem hotelu, bo lecę dopiero we wrześniu/październiku.
 Profil Relacje PM off  

#933 PostWysłany: 27 Sty 2024 15:36 

Czy ktoś może mi powiedzieć, czy z moją rezerwacją hotelu tranzytowego jest wszystko ok?

Wylatuję z Wiednia 24.09 o 13:30, w Pekinie mam pauzę od 04:35 (25.09) do 15:35 (10 h 45 min)
Wylot powrotny z Kuala Lumpur o 00;10 w dn. 14.10, w Pekinie mam pauzę od 06:35 (14.10) do 02;50 (15.10), czyli w sumie 20:15 h.

Nie mogę zrobić zrzutów ekranu, wiec wklejam szczegóły rezerwacji hotelu tranzytowego;
KaiShengXingFeng International Business Hotel
Address:Beijing Shunyi District Tianzhu town of Tianzhu road 2
Phone:0086-10-84456688
Room type:Single Room1
Service Date:2024-09-24

2024-09-24 TUE
*Local time
13:30
Vienna3
9h20m
04:50
Beijing CapitalT3
CA842 | Economy Standard | Airbus359(Wide) | No meal
Passenger
............

Analogicznie w drugą stronę.

KaiShengXingFeng International Business Hotel
Address:Beijing Shunyi District Tianzhu town of Tianzhu road 2
Phone:0086-10-84456688
Room type:Single Room1
Service Date:2024-10-14

2024-10-14 MON
*Local time
00:10
Kuala Lumpur1
6h25m
06:35
Beijing CapitalT3
CA872 | Economy Standard | Boeing7M8(Narrow) | No meal
Passenger

To są wydruki ze strony ze szczegółami rezerwacji hotelu tranzytowego. Jak to jest z dobami hotelowymi przy takich usługach tranzytowych? Wygląda na to, że lecąc tam, jestem przypisany do 24.09, ale stawię się tam pewnie dopiero ok. 7 rano 25.09. Będzie możliwość zameldowania? Do której godziny muszę się wymeldować?

Podobnie z lotem powrotnym. Jestem przypisany do 14.10, ale zjawię się tam pewnie już ok. 8-9 rano. Będę mógł się już normalnie o tej godzinie zameldować? Do kiedy wtedy trwa pobyt, do której godziny wymeldowanie?

Czy doby hotelowe są liczone standardowo, czy pod konkretny lot, skoro na potwierdzeniu zamówienia hotelu jest informacja o locie, ale tylko do Pekinu. Nie ma nic o locie z Pekinu.

Ktoś przerabiał i doradzi coś?

P.S. Istotniejszy dla mnie lot powrotny, bo lecąc tam, całkiem możliwe, że nie będę w ogóle korzystał z hotelu, bo za mało czasu.
 Profil Relacje PM off  

#934 PostWysłany: 27 Sty 2024 17:00 

Loty: 147
Kilometry: 315 845
niebieski
Nie ma problemu. Jak masz potwierdzony tranzyt to wszystko jest ok.
Idziesz do stoiska Air china, dadza ci plakietke i bedziesz czekal na kierowce do hotelu 15min do 1hh. Bo kursują co godzine.
Tez mialem rezerwacje, ktora wyswietlala sie ze mam hotel 17mastego a lądowałem dopiero 18nastego w Pekinie (17 wylatywalem z wawy)

Meldunek / wymeldunek jest przystosowany do twoich lotow. Wiec jesli wylot masz np o 19, zaproponuja CI transfer z hotelu na lotnisko (za free) okolo 15-16. Z tego co zauwazylem proponuja transfery na 3-4 h przed odlotem.
Przygotuj się że nikt w tych hotelach po angielsku nie gada - tylko translator :)
Sama jazda z lotniska do hotelu to okolo 20-30 min

KaiShengXingFeng przyjemny hotel, dali mi go przy powrocie z Manilli, do metra z 20-30 min z buta, pare sklepików obok, coś do zjedzenia też się znajdzie, wifi śmigało bezproblemowo. Ale okolica bezludna ;-)
 Profil Relacje PM off
Icek2024 lubi ten post.
Icek2024 uważa post za pomocny.

#935 PostWysłany: 28 Sty 2024 01:40 

Super, Dzięki za informację.

Ale mam jeszcze pytanie odnośnie tranzytu. Jak rezerwowałem hotel, to wyskoczyło okienko, gdzie było napisane, że tylko jedna z czterech usług tranzytowych jest dostępna i były wymienione:
- hotel
- tranzyt hotelowy
- salonik,
- usługa naziemno-powietrzna (?) czy jakoś tak....

W następnym kroku było już tylko zamówienie hotelu - losowe tak na marginesie, Miałeś tak samo? W ich ogólnych warunkach jest zastrzeżenie, że "The service includes one night at a hotel in the transit city, breakfast and transportation between the airport and the hotel [b](if available). Więc nie mam pewności, czy mam ten transit do hotelu i z powrotem.
 Profil Relacje PM off  

#936 PostWysłany: 28 Sty 2024 01:49 

Loty: 147
Kilometry: 315 845
niebieski
Hotel przydzielaja losowo.
Wiem bo lecialem z ludzikami z PL i lecieli potem tam gdzzie ja i bylismy rozdzieleni na 3 hotele :)
Hotelami naprawde sie nie przejmuj - nawet jak po angielsku nie gadaja - maja od razu w rece translator :)

Pytalem tez na forum - co jesli mam juz hotel zaklepany - a chcialbym skkorzystac z saloniku - brak informacji

Szczerze? to lotniskoi chyba wybudowali pod Olimpiade :)
Pusto , sklepy zamkniete, wieje wiatrem :)

Nigdy w Azji nie widzialem takiego 'PUSTOSTANU' jak na lotnisku w Pekinie
 Profil Relacje PM off  

#937 PostWysłany: 29 Sty 2024 12:52 

Dzięki. Wiem, że hotel był przydzielany losowo, bo już go w ten sposób dostałem.

Ale ja pytałem o transfer do tego hotelu i z powrotem na lotnisko ;) w sytuacji, gdy mi takie okienko wyskoczyło, że tylko jedna z czterech usług jest dostępna.
 Profil Relacje PM off  

#938 PostWysłany: 18 Lut 2024 05:17 

Mam zakupiony bilet Budapeszt - Szanghaj (Shanghai Airlines, przylot 5 rano) i potem Szanghaj - Auckland (China Eastern Airlines, odlot po północy). Mam zatem około 19 godzin na przesiadkę. Bilety zakupione na jednej rezerwacji przez pośrednika mytrip. Na czacie z pracownikiem mytrip zostałem poinformowany, że będę musiał w Szanghaju odebrać bagaż nadawany i potem ponownie go nadać na drugi lot. Czy ktoś może potwierdzić tę informację? Jeśli tak będzie, to czy prawdą jest, że odbiór bagaży jest w hali przylotów, a zatem będą musieli mi dać wizę 24h, żebym mógł odebrać bagaż? Czy w hali przylotów są jakieś skrytki na bagaże, żeby móc je tam zostawić i pojechać do miasta trochę pozwiedzać? Czy polecacie kupić walutę chińską w kantorze w Polsce czy może wypłata z bankomatów kartami MC będzie bezproblemowa?
 Profil Relacje PM off  

#939 PostWysłany: 18 Lut 2024 11:03 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie lepiej zapytać linii lotniczej a nie OTA?
 Profil Relacje PM off  

#940 PostWysłany: 22 Lut 2024 10:31 

złoty
Takie pytanko, czy ten wątek jest nadal o bezwizowym tranzycie w Chinach? Może lepiej zmienić nazwę na "śmietnik o Chinach", bo tytuł wprowadza w błąd.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1019 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości