Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 03 Paź 2024 12:28 

Loty: 127
Kilometry: 158 074
niebieski
Obawiam się, że z wjazdem przez Ercan i przejściem na południową stronę może być jednak problem, bo Cypr uznaje taki wjazd za nielegalny.
33/50: Albania, Austria, Belgia, Chorwacja, Cypr, Czarnogóra, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Gruzja, Hiszpania, Holandia, Kosowo, Litwa, Łotwa, Macedonia, Malta, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Serbia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Turcja, Ukraina, Węgry, W. Brytania, Włochy
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na city break 😎 Sofia na 2 dni w czerwcu za 637 PLN (loty z Wrocławia + 4* Mercure) ♥️ Idealne miasto na city break 😎 Sofia na 2 dni w czerwcu za 637 PLN (loty z Wrocławia + 4* Mercure) ♥️
Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Hat Yai w jednej podróży z Warszawy za 2833 PLN 🌺 Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Hat Yai w jednej podróży z Warszawy za 2833 PLN 🌺
#42 PostWysłany: 03 Paź 2024 12:33 

srebrny
Kłopoty mogłyby być tylko jeśli po takim przekroczeniu później wylatywałoby się z Cypru greckiego.
Tymczasem w pytaniu mowa o krótkim pobycie na południu i powrót na północną stronę oraz odlocie stamtąd i taka kombinacja powinna być bezproblemowa.
 Profil Relacje PM off
Antek12 lubi ten post.

#43 PostWysłany: 03 Paź 2024 12:43 

niebieski
"Powinna być" to tutaj raczej złe dobór słów. Może się faktycznie okazać, że przepuszczą, ale nie byłbym wcale taki pewny.

Ostatecznie można też wysłać odpowiednie zapytanie do tamtejszych instytucji. Najlepiej z "konta kolegi", żeby nas nie wpisali na czarną listę :lol:
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 03 Paź 2024 13:01 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Według prawa MSZ

Jakikolwiek wjazd na terytorium Republiki Cypryjskiej przez jakikolwiek inny port lub lotnisko znajdujące się na kontrolowanych przez Turcję obszarach Cypru jest nielegalny, a podróżujący mogą ponieść konsekwencje prawne. Dlatego zachęcamy Państwa do podróżowania przez uznane punkty wejścia (międzynarodowe lotniska w Larnace i Pafos/porty w Limassol, Larnaka, Pafos i Lacjum).

Więc jak im będzie nudzić na Ledras, i sprawdzą spora szansa ze nie zostaniecie wpuszczeni do Cypru
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#45 PostWysłany: 03 Paź 2024 13:21 

złoty
Moim zdaniem jako obywatele UE na pewno zostaną wpuszczeni, bo Cypr nie może tak sobie odmówić wpuszczenia osobom korzystającym z prawa do swobodnego przemieszczania się.
Podejrzewam, że te "konsekwencje prawne" to może być po prostu mandat, ale to w razie trafienia na wyjątkowego upierdliwca.
Nie byłem w Nikozji po pandemii, ale opierając się na tym, co było przed, to tam się po prostu pokazuje dowód i przy obywatelach UE nikt nie wnika, którędy się przyleciało na Cypr.
@zawiert, możesz jeszcze spróbować spytać na forum Tripadvisor, tam może ktoś będzie miał na świeżo doświadczenie.
 Profil Relacje PM off
Qba85 uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 03 Paź 2024 14:31 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
Nie tak dawno bo 5 lat temu (lato 2019) r.pl miało w swojej ofercie Cypr Północny z lądowaniem w ERCAN, pamiętam bo sam dopytywałem o ofertę - finalnie wybrałem inną wyspę. Lot z PL do ECN odbywał się z międzylądowaniem w AYT, wszystko przez przepisy, które są Wam znane - na to lotnisko mozna wlecieć tylko jako lot krajowy z TR.
R.pl sprzedawało wtedy wycieczki fakultatywne na południową część Cypru , siłą rzeczy turyści musieli przekroczyć wtedy przejście 2 razy na południe i z powrotem na północ, a następnie wylecieć z powrotem do PL z ECN. Nie słyszałem czy nie czytałem o setkach zatrzymanych polskich turystów, którzy utkneli na Cyprze w związku z takim przekraczaniem granicy.

Obecnie oferta Cypru Północnego z r.pl jest już z lądowaniem w LCA.
zawiert lubi ten post.

#47 PostWysłany: 03 Paź 2024 14:43 

niebieski
meczko napisał(a):
Nie byłem w Nikozji po pandemii, ale opierając się na tym, co było przed, to tam się po prostu pokazuje dowód i przy obywatelach UE nikt nie wnika, którędy się przyleciało na Cypr.
.

Pokazuje się dowód/paszport i go skanują. Nie wiem w jakim konkretnie celu, ale zapewne mają możliwość sprawdzenia, jak wjechaliśmy wcześniej na Cypr
33/50: Albania, Austria, Belgia, Chorwacja, Cypr, Czarnogóra, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Gruzja, Hiszpania, Holandia, Kosowo, Litwa, Łotwa, Macedonia, Malta, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Serbia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Turcja, Ukraina, Węgry, W. Brytania, Włochy
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 18 Sty 2025 17:50 

meczko napisał(a):
My po prostu zostawiliśmy auto na parkingu po greckiej stronie w Nikozji i poruszaliśmy się po północy dolmuszami i raz autostopem.

Witam. Wiem, że wątek stary, ale nie znalazłem więcej informacji.
czy do Kyrenii często te busy jeżdżą? i z jakiego przystanku?
z kolei do Famagusty nie lepiej z południa wyspy?
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 18 Sty 2025 18:28 

niebieski
Na przystanku obok Kyrenia Gate (Girne Kapisi) stało kilka do różnych miast. Nie pytałem o częstotliwość.

Z południa do Famagusty bezpośrednio nie dojedziesz, trzeba będzie pojechać do granicy, a potem np. taxi.
 Profil Relacje PM off
krystiano77 lubi ten post.

#50 PostWysłany: 18 Sty 2025 21:45 

złoty
Byłem tam dawno, na oko ok. 2015 - 2016. Wtedy dolmusze do Kyrenii były dosłownie co chwilę, do Famagusty też jakoś często, w każdym razie przyszliśmy bez sprawdzania rozkładu z góry i nie czekaliśmy długo. Nie sądzę, żeby to się jakoś zmieniło.
Na pewno częściej będą z tureckiej części Nikozji niż z granicy gdzieś na południu.
 Profil Relacje PM off

#51 PostWysłany: 19 Sty 2025 17:21 

meczko napisał(a):
Na pewno częściej będą z tureckiej części Nikozji niż z granicy gdzieś na południu.

ok, patrząc na mapę, wydawało by sie, że z takiej np Larnaki jest rzut beretem do Famagusty i założyłem, że tak będzie lepiej.
mam miesiąc do wylotu i pomału sie przygotowuję. dzięki za podpowiedzi
ps. jest jakieś polecane miejsce do zaparkowania auta w stolicy?
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 19 Sty 2025 19:04 

złoty
To nie jest kwestia odległości, ale ilości chętnych pasażerów pozwalającej na utrzymanie linii. Znacznie więcej chętnych będzie między sporymi miastami w części tureckiej, bo ludzie tak kursują w celu dotarcia do pracy, szkoły, załatwienia spraw urzędowych itp, niż między miastem a przejściem granicznym na drugą stronę.
 Profil Relacje PM off

#53 PostWysłany: 19 Sty 2025 19:32 

niebieski
Auto trochę tu zmienia, bo możesz tym autem podjechać do granicy niedaleko Famagusty ;) Ale gdybyś chciał Kyrenię i Famagustę obskoczyć busami jednego dnia to jednak najlepiej z Nikozji.

W zasadzie to kluczowe pytanie powinno brzmieć: gdzie masz bazę? :)

Co do parkowania to nie pomogę niestety :(
 Profil Relacje PM off

#54 PostWysłany: 19 Sty 2025 23:10 

Qba85 napisał(a):
W zasadzie to kluczowe pytanie powinno brzmieć: gdzie masz bazę? :) (

Lecę do Pafos i stamtąd kieruję się na wschód, odwiedzając po drodze ciekawe atrakcje. Wylatuję z Larnaki. Mam 6 dni na miejscu, więc rozbiję to na 3 miejsca noclegowe żeby nie musieć jeździć za dużo.
Kyrenię zrobię busem, tak jak to zostało tutaj zaproponowane, Famaguste odpuszczę.
Plan jest dopiero układany, więc rozważam wszystkie uwagi ;)
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 21 Sty 2025 19:09 

niebieski
No to faktycznie najlepiej będzie podjechać do Nikozji, przenocować tam i stamtąd jeździć po północnej stronie.

A teraz mi się przypomniało, że widziałem duży parking podziemny obok dworca autobusowego po greckiej stronie. I to chyba jest to - https://maps.app.goo.gl/2n1rfq9h3oeSsUoM7
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość