Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 239 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 05 Lut 2018 13:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
becek napisał(a):
ale on jechał na "goscia"

Z tego co pisal to nie, wyglada ze chlopaki jednak potrafia. :D
Cytuj:
Lofoty
opinie: drogie noclegi, drogi transport, drogie wyżywienie, zimno
rzeczywistość: nie licząc biletów, cała wycieczka ogarnięta w 100 PLN za tydzień

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

Tanie loty do RPA: Johannesburg z dużym bagażem z Warszawy od 2162 PLN Tanie loty do RPA: Johannesburg z dużym bagażem z Warszawy od 2162 PLN
Wczasy w Dominikanie: tydzień w 4* hotelu z all inclusive za 5630 PLN. Bezpośrednio z Katowic Wczasy w Dominikanie: tydzień w 4* hotelu z all inclusive za 5630 PLN. Bezpośrednio z Katowic
#222 PostWysłany: 05 Lut 2018 13:39 
Awatar użytkownika

srebrny
w sumie tydzień można przeżyć na chipsach a wodę pic ze strumienie, taniej się nie da
ale tamten chyba do NZ na tydzień nie jedzie tylko na dłużej

#223 PostWysłany: 05 Lut 2018 13:40 

srebrny
wiesz moze spal pod namiotem, kapal sie na dziko na kempingach, jadl konserwy z Polski za promy/wejscia placil koronami zarobionymi ze sprzedazy wodki i fajeczek z Polski :)
 Profil Relacje PM off
becek uważa post za pomocny.

#224 PostWysłany: 05 Lut 2018 13:41 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
becek napisał(a):
ale tamten chyba do NZ na tydzień nie jedzie tylko na dłużej

@becek, drugi, trzeci tydzien etc. moga byc jeszcze tansze, po tym jak zbierzesz doswiadczenia z fly4free i na miejscu. :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 05 Lut 2018 13:43 

To by trzeba było wszystko przeliczyć. Nie wiem jak z ogniskami w NZ, ale ta część planu może być kłopotliwa, w razie wpadki nadwyrężając mocno budżet. Trzeba zatem rozważyć zakup kartusza z gazem. W tym przypadku konieczne jest ugotowanie kurczaka do miękkości, dosypanie ryżu, zawinięcie całości i wsunięcie zawiniątka w pierzynę śpiwór na jakiś czas. Wiele gospodyń w Polsce w ten sposób gotuje ryż. Warto podpatrzeć przed wyjazdem.
 PM off  

#226 PostWysłany: 05 Lut 2018 13:48 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Anonymous napisał(a):
dosypanie ryżu, zawinięcie całości i wsunięcie zawiniątka w pierzynę śpiwór na jakiś czas. Wiele gospodyń w Polsce w ten sposób gotuje ryż. Warto podpatrzeć przed wyjazdem.

Slyszalem o tym ryzu wkladanym w posciel i do dzis trudno mi w to uwierzyc, zawsze myslalem ze sobie zmyslaja.
W takim razie powinien zabrac pierzynę, bo w spiworze moze sie nie udac. :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 05 Lut 2018 13:50 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 235 829
cccc napisał(a):
becek napisał(a):

Cytuj:
Lofoty
rzeczywistość: nie licząc biletów, cała wycieczka ogarnięta w 100 PLN za tydzień

A to też byłem ja.
W tym przypadku z 50 PLN z tego 100 to była butla z gazem.
Tak samo mam zamiar w NZ. Żadnych ognisk, jedynie wszystko na palniku.

No i żeby nie było. Denerwuje mnie jak niektórzy jeżdżą na "gościa" i w biednych krajach żebrzą o jedzenie. Jednocześnie cały czas upieram się, że wszędzie ta się to zrobić tanio.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
cccc uważa post za pomocny.

#228 PostWysłany: 05 Lut 2018 14:13 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
dawidchyl napisał(a):
A to też byłem ja.

@dawidchyl, moim skromnym zdaniem, powinna byc jakas nagroda od fly4free za jednego z najbardziej oszczednych podroznikow, gdyz pasuje do idei "4free". :D
Z mojej strony z checia postawie browarka, nawet w jednym z najdrozszych krajow Swiata, jesli nadarzy sie okazja. :)
Mam nadzieje, ze bedzie swietna Relacja.
Pozdr. i zycze udanej wyprawy.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#229 PostWysłany: 05 Lut 2018 17:51 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 59 474
cccc napisał(a):
Anonymous napisał(a):
dosypanie ryżu, zawinięcie całości i wsunięcie zawiniątka w pierzynę śpiwór na jakiś czas. Wiele gospodyń w Polsce w ten sposób gotuje ryż. Warto podpatrzeć przed wyjazdem.

Slyszalem o tym ryzu wkladanym w posciel i do dzis trudno mi w to uwierzyc, zawsze myslalem ze sobie zmyslaja.
W takim razie powinien zabrac pierzynę, bo w spiworze moze sie nie udac. :D

W samo sypanie suchego ryżu nie uwierzę, ale.....
Jak gotujemy kurczaka z ryżem i kurczak zrobi dobry (a ryż wtedy jest jeszcze twardy) i całość zawiniemy w dobrą izolację to spokojnie ryż dojdzie do miękkości.

To znany wszystkim sposób przygotowywania ryżu na sypko np. do gołąbków
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 05 Lut 2018 18:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak czytam i nigdzie nie widzę kosztu łuku i strzał. Bo przecież będzie polować zamiast kupować w sklepie? Wtedy faktycznie inne koszty to tyle co gaz do kuchenki. I trochę soli, inaczej dziczyzna twardawa...
5 ludzi lubi ten post.

#231 PostWysłany: 06 Lut 2018 01:05 

Loty: 123
Kilometry: 155 110
niebieski
dawidchyl napisał(a):
cccc napisał(a):
becek napisał(a):

Cytuj:
Lofoty

A to też byłem ja.

No i żeby nie było. Denerwuje mnie jak niektórzy jeżdżą na "gościa" i w biednych krajach żebrzą o jedzenie. Jednocześnie cały czas upieram się, że wszędzie ta się to zrobić tanio.

A jakieś konkrety? Czyli gdzie spałeś, jak się przemieszczałeś, co jadłeś, co piłeś?
Europa (31/50): Albania, Austria, Belgia, Chorwacja, Cypr, Czarnogóra, Czechy, Finlandia, Francja, Grecja, Gruzja, Hiszpania, Holandia, Kosowo, Litwa, Łotwa, Macedonia, Malta, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Serbia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Turcja, Ukraina, Węgry, Wielka Brytania, Włochy
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 06 Lut 2018 01:51 

Loty: 23
Kilometry: 72 725
niebieski
Czy ten gościu to nie jest ten sam co do Dubaju ma jechać samochodem? :lol:
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 06 Lut 2018 09:40 
Awatar użytkownika

@Qba85, wyprawa ta budziła niemałe zainteresowanie, więc postaram się za kilka dni napisać jakąś szczegółową relację. Tymczasem proszę bardzo:

Transport: począwszy od portu w Moskenes - trekking. Jedyny wyjątek to kuter z Reine do Kirkefjord i potem stopem z Ramberg do Reine

Jedzenie: Zabrane z Polski. Lekkie i takie, które się krótko gotuje: owocowe owsianki, ryż z sosami Knorr Fix, zupki Nudle i do tego kabanosy

Picie: Woda na Lofotach jest czysta i nadaje się do picia, źródła są prawie wszędzie. Jedyne na co trzeba uważać to żeby w pobliżu nie pasły się żadne zwierzęta. Do tego oczywiście herbata i świeżutka kawa moka (kawiarka z palnika na wycieczce to podstawa)

Nocleg: zdjęcia poniżej warte więcej niż 1000 słów
Załącznik:
IMG_20170609_164935_HDR-01.jpeg
IMG_20170609_164935_HDR-01.jpeg [ 183.56 KiB | Obejrzany 8848 razy ]

Załącznik:
IMG_20170610_193506_HDR.jpg
IMG_20170610_193506_HDR.jpg [ 178.79 KiB | Obejrzany 8848 razy ]

Załącznik:
IMG_20170611_195701_HDR.jpg
IMG_20170611_195701_HDR.jpg [ 206.86 KiB | Obejrzany 8848 razy ]

Załącznik:
IMG_20170612_193701_HDR.jpg
IMG_20170612_193701_HDR.jpg [ 199.92 KiB | Obejrzany 8848 razy ]

Załącznik:
IMG_20170613_184538_HDR.jpg
IMG_20170613_184538_HDR.jpg [ 180.94 KiB | Obejrzany 8848 razy ]

michcioj napisał(a):
Naiwnym również? 100 dolarów na tydzień w NZ? To niemożliwe. No chyba ze przedmówca myli zwiedzanie z wyprawa krzyżowa.

Kolego @michcioj, o Norwegii też takie opinie słyszałem. Jeśli to wygląda dla Ciebie jak wyprawa krzyżowa, to spoko, pozdrawiam, życzę w przyszłości udanego prawdziwego zwiedzania (nikomu nic do tego w jaki sposób to robisz). Ja pozostanę przy swoich wyprawach krzyżowych. Jednocześnie prosiłbym Cię o zastanowienie się głębiej jakie treści puszczasz w świat. Twój komentarz bynajmniej nie jest pomocny, a może ktoś przypadkiem czytając go zrezygnuje z wyprawy, która byłaby wycieczką życia.
 Profil Relacje PM off
17 ludzi lubi ten post.

#234 PostWysłany: 06 Lut 2018 10:57 

srebrny
Wyprawa fajna, choc akurat osobiscie nie w moim stylu.

Gwoli scislosci, przesunales po prostu koszty wczesniej w czasie i zamiast wydawac pieniedzy na jedzenie w Norwegii, kupiles je w Polsce. Czyli bedac fair, koszty powinny tez uwzglednic to polskie jedzenie. Wyjdzie wiecej, choc i tak tanio.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.

#235 PostWysłany: 06 Lut 2018 11:17 
Awatar użytkownika

Tak, to prawda. Ale to zostało uwzględnione.
Żeby był całkowity pogląd, koszty wyglądają następująco:
- butla z gazem 100 NOK
- jedzenie z Polski niecałe 50 PLN
- prysznic w Bodo 50 NOK
Daje to 110 PLN.

Żeby być bardziej fair to powinienem dodać koszty wyjazdu (wcześniej pisałem, że nie uwzględniam tego z tych 100 PLN)
- Gdańsk - Trondheim - Gdańsk - WizzAir - 0 PLN (wykorzystane punkty)
- pociąg Trondheim - Bodo - Trondheim - w taryfie mini 198 NOK
- prom Bodo - Moskenes - Bodo - nie pamiętam dokładnie, google podpowiada koło 400 NOK w dwie strony
- kuter z Reine - pomogałem sprzątać przystań, więc zabrali mnie za darmo, ale z tego co pamiętam nie był to duży koszt.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#236 PostWysłany: 06 Lut 2018 11:34 

Loty: 137
Kilometry: 214 197
niebieski
pbak napisał(a):
Wyprawa fajna, choc akurat osobiscie nie w moim stylu.

Gwoli scislosci, przesunales po prostu koszty wczesniej w czasie i zamiast wydawac pieniedzy na jedzenie w Norwegii, kupiles je w Polsce. Czyli bedac fair, koszty powinny tez uwzglednic to polskie jedzenie. Wyjdzie wiecej, choc i tak tanio.

Tu nie do końca się zgodzę. Przecież, gdyby nie wyjechał do Norwegii to w Polsce też poniósł by koszty normalnego życia (w tym zakupów spożywczych lub jedzenia na mieście, dojazdów do pracy itp). Ciekawą metodą kalkulacji kosztów jest robienie tego jako różnicy między pieniędzmi wydanymi na wyjazd a kosztami, które i tak ponieślibyśmy w kraju żyjąc normalnie.
dawidchyl lubi ten post.

#237 PostWysłany: 06 Lut 2018 11:43 

Loty: 30
Kilometry: 33 014
Przed wyjazdem zweryfikuj czy możesz jakiekolwiek jedzenie wwieźć do NZ. Wiem, że Australia jest bardzo restrykcyjna pod tym względem, więc w NZ może być podobnie.

#238 PostWysłany: 06 Lut 2018 11:46 

Suche jedzenie, takie jak owsianki, wiórki kokosowe (dużo kalorii), suchary Beskidzkie, makaron, ryż, kasza, sosy w torebkach, również puszki z rybą lub mięsem - może wwozić. Wiem, bo sam wwoziłem.
 PM off
dawidchyl lubi ten post.

#239 PostWysłany: 07 Lut 2018 01:31 

Loty: 123
Kilometry: 155 110
niebieski
kow napisał(a):
Tu nie do końca się zgodzę. Przecież, gdyby nie wyjechał do Norwegii to w Polsce też poniósł by koszty normalnego życia (w tym zakupów spożywczych lub jedzenia na mieście, dojazdów do pracy itp). Ciekawą metodą kalkulacji kosztów jest robienie tego jako różnicy między pieniędzmi wydanymi na wyjazd a kosztami, które i tak ponieślibyśmy w kraju żyjąc normalnie.

Czasem tak robię, żeby poprawić sobie humor, gdy za dużo wydam :lol:

@dawidchyl skoro tak piszesz, to tak pewnie było 8-) chociaż przeżycie tygodnia na takiej diecie (kabanosy, ryż, owsianka) z budżetem niecałe 50 PLN wydaje mi się niemal nierealne...
Europa (31/50): Albania, Austria, Belgia, Chorwacja, Cypr, Czarnogóra, Czechy, Finlandia, Francja, Grecja, Gruzja, Hiszpania, Holandia, Kosowo, Litwa, Łotwa, Macedonia, Malta, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Serbia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Turcja, Ukraina, Węgry, Wielka Brytania, Włochy
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 239 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 29 gości