Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Lip 2016 21:16 

Mam pytanie do stałych bywalców. W sobotę 30-07 br. będę chciał się przeprawić z Lauvvik do Oanes i parę godzin później również w drugą stronę. Z tego co się wstępnie zorientowałem, ten prom pływa codziennie w jedną i drugą stronę co parę(naście) minut, choć oficjalnie na stronie przewoźnika rozkład jest rozpisany tylko w jedną stronę... Czy na ten prom trzeba jakoś wcześniej rezerwować miejsca, czy po prostu podjechać i odstać w kolejce? Będę przeprawiał się z samochodem.
 Profil Relacje PM off  

All inclusive w karaibskim stylu🌴🍹 Wycieczka do Dominikany za 3967 PLN All inclusive w karaibskim stylu🌴🍹 Wycieczka do Dominikany za 3967 PLN
Ocean Indyjski taniej od Bałtyku! 🤩 Wczasy na Zanzibarze przy samej plaży od 2399 PLN 🏝️ Ocean Indyjski taniej od Bałtyku! 🤩 Wczasy na Zanzibarze przy samej plaży od 2399 PLN 🏝️
#2 PostWysłany: 19 Lip 2016 23:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 538 866
Podjechać i odstać w kolejce. Tam są chyba nawet dwa promy o ile dobrze pamiętam, więc długo czekać nie będziesz.
 Profil Relacje PM off
pslocins uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 27 Lip 2016 19:40 

W najbliższą sobotę wybieram się na wycieczkę na Preikestolen ze startem w Stavanger. Planowałem przeprawiać się promem z Lauvvik do Oanes, ale wielu bywalców namawia mnie na prom bezpośrednio ze Stavanger do Tau. Ponoć prom z Lauvvik jest mały i czasem trzeba poczekać na drugi, albo trzeci, podczas gdy ten bezpośrednio ze Stavanger jest duży i nie ma problemu z miejscami. Ktoś jest w stanie obiektywnie doradzić która droga jest lepsza? Zaznaczam że będziemy przeprawiać się promem z samochodem. Ktoś pamięta jakie są koszty takiej przeprawy? Wszelkie sugestie mile widziane.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Lip 2016 20:14 

Loty: 258
Kilometry: 467 830
Lauvvik - Oanes płynełem w zeszły piątek. Prom wcale nie jest taki mały - nawet nie był cały zapełniony a kursuje co 30 minut wiec nawet gdybyś miał poczekac to tragedii nie ma. Koszt to 73 korony za samochód z kierowcą plus 30 koron za kazdego pasazera.
Promem ze Stavanger do Tau płynełem ze 2 lata temu - płynie zdecydowanie dłuzej ( około 40 minut) ale napewno widoki są ładniejsze. Częstotliwość kursowania praktycznie podobna. Koszt zdecydowanie większy 155 koron za samochód z kierowcą plus 52 korony za każdego pasazera.
Jeżeli startujesz z lotniska to ja bym sie nie zastanawiał i jechał na Luavvik, jak śpisz gdzeis w Stavanger to juz sam przelicz co Ci sie bardzej opłaci. Zreszta kluczowe chyba tutaj jest o której godzinie masz zamiar jechac bo nie podejrzewam zeby prom zapychał sie poza godzinami szczytu.
 Profil Relacje PM off
pslocins uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 27 Lip 2016 20:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja robiłem w tamtym roku, w pewną sobotę wizz+Norwegian z Warszawy (10h na miejscu)... płynąłem przez Luavvik (prom jest duży, nie było kolejki do niego)
i się wyrobiłem na styk zobaczyć Preikestolen :D ... na górze miałem 45min wolnego... i praktycznie prosto na lotnisko.

koszt to oprócz ceny wynajmu samochodu + paliwo, promu to oczywiście parking na miejscu 100 NOK.

Edit.
i mógłby ktoś potwierdzić czy dobrze pamiętam że tam, z lotniska na prom Luavvik jest jakiś fragment płatnej drogi ? (viatoll)

#6 PostWysłany: 27 Lip 2016 20:42 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 538 866
Parking już 150 NOK. Prom przez Lauvvik jest tańszy.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Kwi 2018 19:17 
Awatar użytkownika

Korzystał ktoś ostatnio z promu i busa Stavanger-Preikestolen? Czy bilet musi być wydrukowany czy może być na telefonie?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Maj 2019 23:28 

Loty: 19
Kilometry: 32 461
Czy ze Stavanger do Lysebotn jedyne promy to te ze strony Kolumbusa czyli bodaj dwa dziennie, w tym jeden o 13? I podobne pytanie czy promy z Lysebotn do Bratelli to tylko Kolumbusy o 7.20 i 15.30 czy są jeszcze jakies inne?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 30 Maj 2019 00:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie ma innych promów.

#10 PostWysłany: 13 Cze 2019 23:18 

a co do tych powyższych promów lepiej kupić bilet wcześniej , ew. zadzwonic?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Cze 2019 00:07 

Czy prom Hjelmeland - Nesvik pływa tylko trzy razy dziennie jak pokazuje na kolumbusie czy co 15 min jak pokazuje na stronie https://www.visitnorway.com/listings/fe ... ik/142489/ ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości