Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Paź 2018 12:44 
Awatar użytkownika

Loty: 236
Kilometry: 484 688
niebieski
Mam pytanie do osob obeznanych z Wietnamem :P Szykuje mi sie dwutygodniowy wyjazd na przelomie lutego i marca. Obecnie biore pod uwage dwa mozliwe warianty wyjazdu:

1) Wietnam Polnocny i Srodkowy (lot WAW-HAN-WAW)
2) Polnocny i Poludniowy (OJ WAW-HAN, SGN-WAW)

Polnocny odwiedzamy na bank, bo tam sa miejsca ktore najbardziej nas ciekawia. Dodatkowo rodzina mojej dziewczyny jest z Hanoi i chcemy ich przy okazji odwiedzic. Na polnocy wlasnie chcemy spedzic najwiecej czasu. I teraz nie wiem co dalej. Tata dziewczyny, ktory jest Wietnamczykiem twierdzi, ze srodkowy Wietnam jest duzo ciekawszy (Hue, Hoi An) od poludnia, gdzie nic ciekawego wedlug niego nie ma. Generalnie przychylalbym sie do opcji ze srodkowym Wietnamem, ale troche szkoda mi odpuscic Delte Mekongu (plywajace targi). Bardzo nam tez zalezy zeby zobaczyc tunele Wietkongu nieopodal Sajgonu.

Jakies rady? Ktos odwiedzil moze zarowno poludnie jak i srodkowa czesc kraju i bylby w stanie podzielic sie opinia? :)
 Profil Relacje PM off  

Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni
Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom
#2 PostWysłany: 01 Paź 2018 13:07 

Deltę Mekongu i Tunele chcesz zwiedzić samodzielnie czy zorganizowana wycieczka? Jeżeli wycieczka to odradzam.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 01 Paź 2018 13:14 

Loty: 83
Kilometry: 216 937
-- 01 Paź 2018 13:10 --

Cześć. W 2 tygodnie, to ja obskoczyłem całość z północy na południe (oczywiście dość wybiórczo). Według mnie, jeżeli chce się obskoczyć więcej, a zmieścić się w jakimś rozsądnym czasie, to dłuższe odcinki trzeba pokonywać samolotem, a nie open busami z tempem 40km/h. Ja latałem Viet Jet i skoki przez pół kraju kosztowały mnie 20-30 USD razem z bagażem rejestrowanym.

Co do wrażeń to północ podobała mi się o wiele bardziej - najbardziej jaskinie Tam Coc (nawet bardziej od zatoki Ha Long). Niestety przy takim tempie wypadła z planu Sapa. Środek też był niezły (hoi An chyba najpiękniejszym miasteczkiem). Południe mnie ciut rozczarowało (Sajgon OK, Mekong nędza, tunele odpuściłem). Zapraszam do mojej relacji z Wietnamu, gdzie jest więcej szczegółów.

-- 01 Paź 2018 13:14 --

Mój osobisty ranking ułożyłbym tak:
1. przejazd skuterem/motorem drogą Top Gear Hue-Hoi An
2. jaskinie Tam Coc
3. Hanoi Old Quarter
4. Hoi An
5. zatoka Ha Long
6. Hue
...
ostatnie miejsce - wycieczka zorganizowana do delty Mekongu
2 ludzi lubi ten post.
gecko uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 01 Paź 2018 13:31 

niebieski
Posłuchaj teścia, dobrze mówi. :D

Południe to minimum 3 dni (1 na Sajgon, 1 na tunele i okolice, 1 na deltę), ale wracasz już z SGN. Środkowy to też 3-4 dni, ale w tej opcji jeszcze musisz wrócić do HAN.
Sam musisz się zatem zastanowić ile czasu masz do dyspozycji.
 Profil Relacje PM off
gecko lubi ten post.

#5 PostWysłany: 01 Paź 2018 13:54 
Awatar użytkownika

niebieski
@Goa

Wycieczki zorganizowane są dla mnie opcją tylko w ostateczności. Staram się unikać ich jak ognia :p
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Paź 2018 14:37 

Ja bym w takim wypadku, jak nie chcesz omijać Sajgonu wziął OJ, przemieszczał się z północy na południe do Hoi An, a na ostatnie 2-3 dni poleciał z Da Nang do Sajgonu. Aczkolwiek mi też północ i środek bardziej się podobały.
 Profil Relacje PM off
gecko lubi ten post.

#7 PostWysłany: 01 Paź 2018 15:08 

Przy okazji będąc w Da Nang polecam zobaczyć Góry Marmurowe, przynajmniej Thuy Son :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 01 Paź 2018 22:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za wskazówki! :) Ostatecznie zdecydowaliśmy się odpuścić południe i skupić się na północy i stamtąd wyskoczyć do Hue/Hoi An :) bilety klepnięte na przełom lutego i marca :)
 Profil Relacje PM off
ruda_laur lubi ten post.

#9 PostWysłany: 20 Lis 2018 19:19 
Awatar użytkownika

Loty: 416
Kilometry: 692 676
niebieski
Mam na południu 3 pełne wolne dni. Pierwszą myślą była wycieczka do delty Mekongu - rozważam wyłącznie na własną rękę.
Mam obecnie zarezerwowane 2 noclegi w Ho Chi Minh (co daje 1,5 dnia na miejscu) a potem 3 noclegi w Delcie Mekongu z możliwością odwołania. Wolałabym się przemieścić w jedno miejsce na te 3 dni, koniecznie w przyrodę - czy proponujecie jakąś ciekawszą alternatywę zamiast Delty?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Lis 2018 20:51 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@maginiak, mi akurat delta Mekong sie podobala. :)
Szukasz natury to np. mozesz wyskoczyc na wyspe Con Son.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
maginiak lubi ten post.

#11 PostWysłany: 20 Lis 2018 21:23 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
Mnie południowa część Wietnamu podobała się średnio. Ja bym bardziej skupił się na północnej.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 20 Lis 2018 21:31 

maginiak napisał(a):
Mam na południu 3 pełne wolne dni. Pierwszą myślą była wycieczka do delty Mekongu - rozważam wyłącznie na własną rękę.
Mam obecnie zarezerwowane 2 noclegi w Ho Chi Minh (co daje 1,5 dnia na miejscu) a potem 3 noclegi w Delcie Mekongu z możliwością odwołania. Wolałabym się przemieścić w jedno miejsce na te 3 dni, koniecznie w przyrodę - czy proponujecie jakąś ciekawszą alternatywę zamiast Delty?

też się zastanawiam nad jakąś przyrodniczą alternatywą dla Delty Mekongu na ok. 3 dni (jadę w lutym 2019). Myślę o parku narodowym Nam Cat Tien, na północ od HCMC. Dość trudno tam dojechać, ale miesjce podobno fajne (dżungla, rzeka, wiejskie klimaty) i bez nadmiaru komercji.
 Profil Relacje PM off
maginiak lubi ten post.

#13 PostWysłany: 21 Lis 2018 11:02 
Awatar użytkownika

niebieski
@cccc
Możesz proszę napisać jaką formę zwiedzania delty wybrałeś? Nie interesuje mnie wycieczka za kilkanaście dolarów, bo z tego co widzę w opisach nie ma to najmniejszego sensu.
Skoro Ci się podobało, to zakładam że znalazłeś coś ciekawszego?
Pomysł z Con Son fajny ale dla mnie trochę za późno. Lecę pod koniec grudnia i ceny biletów nie zachęcają.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 21 Lis 2018 11:32 

Loty: 122
Kilometry: 277 525
Północ zdecydowanie :) co do środkowego wietnamu obczajcie sobie Park Narodowy Phong nha i jaskinie :D

#15 PostWysłany: 22 Lis 2018 13:20 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
maginiak napisał(a):
@cccc
Możesz proszę napisać jaką formę zwiedzania delty wybrałeś? Nie interesuje mnie wycieczka za kilkanaście dolarów, bo z tego co widzę w opisach nie ma to najmniejszego sensu.
Skoro Ci się podobało, to zakładam że znalazłeś coś ciekawszego?
Pomysł z Con Son fajny ale dla mnie trochę za późno. Lecę pod koniec grudnia i ceny biletów nie zachęcają.

Mysle, ze mnie za to nie zlinczuja na forum. ;)
Byl to okres, kiedy zalatwialem moje wyprawy przez biura, glownie w CH, lacznie z przelotami do Vietnamu, jak i polaczenia wewnetrzne w Vietnamie.
Lubilem miec prywatnego kierowce, sorry ale tak mnie zepsuli w Bahrajnie i dodatkowo mloda pilotke.
Raz palnalem, ze moze nawet nie miec pojecia o tym kraju i za kare zalatwili mi mlodziutka pilotke z Mongolii, ktora rzeczywiscie nie miala zbytniego pojecia o Vietnamie. :lol:
Szczegolnie z Azjatami nalezy uwazac, oni potrafia takie zarty brac na serio.
Anyway lubie niespodzianki, dowiedzialem sie wiecej o Mongolii niz o Vietnamie. :D
Posty polecialy w nirvana, ale zdjecie moze jeszcze lezec w Koszu, gdyz kolega @HandSome chcial ja koniecznie zobaczyc. :D
Zycze udanej wyprawy!

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 22 Lis 2018 14:59 
Awatar użytkownika

niebieski
No cóż, trochę mi smutno bo wygląda na to, że nie skorzystam z Twojej opcji ;)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 22 Lis 2018 16:18 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@maginiak sorry, ze nie potrafilem pomoc. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 11 Sty 2019 15:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Jestem już po wycieczce więc kilka słów dla zainteresowanych Deltą Mekongu.

Do Can Tho dotarliśmy autobusem Futa z Ho Chi Minh. Autobus jedzie około 3,5 godziny. Wzięliśmy opcję sypialną z leżankami, co było całkiem wygodne i podróż nie była uciążliwa.
Bilety należy wcześniej zarezerwować - jeśli wracacie do Ho Chi Minh najlepiej kupić bilet powrotny od razu w dniu przyjazdu.
Z dworca w Can Tho jest organizowany bezpłatny transport prosto pod hotel - w hali dworca jest stanowisko, w którym wydawane są patyczki od lodów oznaczone numerkami, które należy następnie przekazać kierowcy busika.
Nie bardzo rozumieliśmy po co, ale widocznie tak musi być.

Jeśli chodzi o samą wycieczkę po Delcie, zdecydowaliśmy się na 6 godzinny rejs prywatną łodzią.
Odbiór z hotelu o 5.00, wschód słońca na floating market Cai Rang - była to zdecydowanie najbardziej komercyjna część wycieczki, dziesiątki łodzi z turystami, mnóstwo Chińczyków. Natomiast z Cai Rang ruszyło dalej zaledwie kilka małych łodzi. Popłynęliśmy na inny mniejszy targ a następnie około dwóch godzin pływaliśmy po małych kanałach, gdzie byliśmy zupełnie sami. Na koniec wizyta w fabryce makaronu ryżowego, gdzie zjedliśmy pyszną zupę i kupiliśmy świetną procę dla młodego.
W każdym miejscu mogliśmy zostać tak długo jak mieliśmy ochotę, przewodnik na nic nie naciskał, ogólnie było naprawdę ok. Zapłaciliśmy za 3 osoby 500k dongów czyli 80 zł, co uważam za śmiesznie niską cenę.

Podsumowując - jeśli ktoś nie był wcześniej w podobnym miejscu, wycieczka w takiej formie jest warta polecenia - fajny klimat i ciekawa flora ale fauny mało, niestety jedyna jaką spotkaliśmy widoczna jest na ostatnim zdjęciu.

Załącznik:
20181228_084813.jpg
20181228_084813.jpg [ 536.09 KiB | Obejrzany 3414 razy ]

Załącznik:
20181228_084942.jpg
20181228_084942.jpg [ 552.72 KiB | Obejrzany 3414 razy ]

Załącznik:
20181228_090700.jpg
20181228_090700.jpg [ 364.39 KiB | Obejrzany 3414 razy ]

Załącznik:
20181228_072701.jpg
20181228_072701.jpg [ 332.47 KiB | Obejrzany 3414 razy ]

Załącznik:
20181228_084500.jpg
20181228_084500.jpg [ 467.06 KiB | Obejrzany 3414 razy ]

Załącznik:
20181228_100802.jpg
20181228_100802.jpg [ 441.66 KiB | Obejrzany 3414 razy ]
 Profil Relacje PM off
TIT lubi ten post.
TIT uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 30 Sie 2023 15:01 

Widzę że część z Was była w terminie "lutowym", napiszcie ,proszę jak pogoda na północy, Zatoka Ha Longh....Wszędzie info ze pochmurno bardzo, że bez sensu ihmo w lutym ...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości