Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Sie 2016 19:38 
Awatar użytkownika

Międzynarodowy port lotniczy Phnom Penh jest największym lotniskiem w Kambodży i znajduje się 7 km na wschód od stolicy Kambodży, Phnom Penh
.

Z tego co wiem nie ma żadnych autobusów do centrum.
Zostaje tuk tuk lub taxi.

Jedziemy w 8 osób. Czy zapakujemy się w 2 tuk tuki?
Jaki byłby koszt w $ do centrum w okolice Pałacu Królewskiego, ktoś może tak podróżował?

Wiem, że mało, ale na początek nie ma co się naciąć, będzie widać że nie jesteśmy opaleni :)

Ostatnio edytowany przez Zeus, 16 Sie 2016 19:42, edytowano w sumie 1 raz
poprawa tematu
 Profil Relacje PM off  

Ferie w Dubaju za 3330 PLN. Loty z Warszawy i 7 nocy (ze śniadaniami) w hotelu Ibis Ferie w Dubaju za 3330 PLN. Loty z Warszawy i 7 nocy (ze śniadaniami) w hotelu Ibis
Wiosenny city break w Walencji za 574 PLN. Loty z Gdańska i 2 noce w 4* hotelu Wiosenny city break w Walencji za 574 PLN. Loty z Gdańska i 2 noce w 4* hotelu
#2 PostWysłany: 16 Sie 2016 19:44 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Za tuk tuka dałem 6 USD po 10 minutach targowania (koleś chciał z 15 na początku)
8 osób może być ciężko w 2 tuk tuki jak będziecie mieć duży bagaż.

Taksa nie powinna być droższa niż 9 USD (jest tablica na lotnisku)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Lis 2016 23:11 
Awatar użytkownika

Odpowiem sobie.

Przed lotniskiem są 'oficjalne' tuk tuki, należy je ominąć :) i wyjść przed płot okalający lotnisko (jakieś 80 metrów do przodu).
Stoją tam zwykłe tuk tuki, jakich pełno na mieście.
U nas po lekkim targowaniu wyszło po 5$ za tuk tuka, czyli dokładnie po 1,25$ na głowę.
Nocleg w okolicach Pałacu Królewskiego.

Na tą chwilę jedzie się koło 30 minut, w godzinach szczytu jeszcze więcej - nawet do godziny, ponieważ mocno rozkopana jest główna trasa do lotniska (na środku jezdni są jakieś wykopki :) ) - trzeba to wziąć pod uwagę przy locie powrotnym.
 Profil Relacje PM off
RobertNaKrańcuŚwiata lubi ten post.

#4 PostWysłany: 30 Gru 2018 05:50 

Loty: 1
Kilometry: 2 389
Obecnie można skorzystać z pociągu i autobusu miejskiego.Szczegóły tutaj https://pnh.cambodia-airports.aero/en/access-parking/airport-city Nie udało mi się znaleźć przystanku,więc wyszedłem na główną ulicę "za płotem” i machnąłem gdy zobaczyłem zbliżającą się "MZTkę" .Numeru nie znam bo było po ichniejszemu. Wszystkie lotniskowe linie ( podobno nr 2,3 i 15) jadą w okolice dworca kolejowego. Dodam jeszcze, że mój autobus był nowoczesny z klimatyzacją.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
PKN_2606 uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 10 Lut 2019 06:26 

Teraz najtańszą opcją dojazdu z lotniska do centrum w okolice dworca kolejowego jest miejska linia nr 3. Autobusy są niebieskie z klimatyzacją.
Czas przejazdu: 1 godzina
Przystanek jest przy głównej ulicy, trzeba wyjść z hali odlotów i prosto przed siebie, przy takim budynku z poczekalnią będzie możliwość wyjścia na chodnik, bo cały teren jest ogrodzony.
Bilety są po 1500 KHR, co przy sztywnym kursie 1$=4000KHR daje grosze. Odliczoną kwotę wrzucamy do przeźroczystej skrzynki przy kierowcy
Ważne: kierowca nie przyjmuje innych walut.
Na szczęście tubylcy bez problemu rozmienią dolary w autobusie, dlatego warto mieć banknoty 1$
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Wrz 2023 06:17 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Informacje w temacie dawno nie były aktualizowane, więc dołożę kilka słów od siebie.

Nigdy nie korzystałem z autobusu, więc nie wiem jak sytuacja wygląda w erze post-covid. Na youtube można znaleźć archiwalne filmy o tym, jak jeździł pociąg, ale to również pieśń przeszłości, tory zostały już nawet zabetonowane "wewnątrz" jezdni.

Najprostszym sposobem wydostania się z lotniska będzie Grab, taniej oczywiście tuktukiem niż samochodem. I tutaj mała uwaga, bo ewidentnie coś zmieniło się od września tego roku: dotychczas lądując w PNH można było zamówić sobie tuktuka pod same przyloty, natomiast ostatnio kierowca nie tylko nie mógł wjechać na teren lotniska, ale opłata za kurs wzrosła też o około 4000 KHR/1$ (kurs z miasta do lotniska to dalej ok. 16000 KHR). Wygląda na to, że wprowadzono dzienny limit wjazdów na lotnisko lub w ogóle pozbyto się "prywatnych" tuktuków z jego terenu. Przejście do bram lotniska, gdzie można złapać Graba, to żaden problem, po prostu warto o tym pamiętać, ponieważ na lotnisku tuktuki wciąż są dostępne, ale tam już czeka zupełnie inna cena niż w Grabie (dla porównania: "oficjalna" informacja lotniskowa podaje cenę 7$-9$ za kurs do miasta, Grab 4$-5$).

Jeszcze taniej będzie w razie użycia lokalnej aplikacji PassApp, ale z tego co pamiętam, trzeba posiadać miejscowy numer telefonu (bez problemu można kupić kartę sim na lotnisku) i akceptowane są wyłącznie lokalne karty - więc dla osób nieposiadających takiej płatność wyłącznie gotówką.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Sie 2024 18:00 

niebieski
Dzisiaj jechaliśmy autobusem nr 3 z lotniska. Kierowca bez problemu przyjał gotówke w USD, za 5 osób dałem mu 2 USD, czyli za dużo, podziękował.Autobus klimatyzowany, nowoczesny i wygodny. Jedzie do centrum, korzystając z google maps wysiedlismy najblizej naszego hotelu, a dalej z buta.Autobusy jeżdżą co kilkanaście minut. Przystanek jest przy ulicy głównej obok lotniska, trzeba pojsc 100 m w lewo.
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość