Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 164 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Lip 2018 00:52 

Nie znalazłam na forum takiego tematu, bo może jeszcze nie czas, albo może forum raczej ma inny charakter. Planuje się wybrać na jakiś czas turystycznie do uk zanim się on dokona. Przypuszczam, że wiz żadnych nie wprowadzą, tylko na sam dowód się nie wjedzie chociaż kto wie.
Jak na chwile obecną wygląda data graniczna?, planuję wybrać się pod koniec roku, rozumiem, ze taki pierwszy termin gdzie może się coś radykalnie zmienić to okolice marca 2019?
 Profil Relacje PM off  

😎 Riwiera Adriatycka 🌊 Wycieczka do Cervii za 862 PLN 😎 Riwiera Adriatycka 🌊 Wycieczka do Cervii za 862 PLN
Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️ Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 16 Lip 2018 01:15 
Moderator forum

Na sam dowód się nie wjedzie i dziś -
zob. obszar Schengen .

Aj , to się, ominąłem sam , przepraszam
Kiedyś sam chyba z D.O. wjeżdżałem, ostatnio jednak z paszportem i przez bramki automatyczne

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Lip 2018 01:37 

Hm, Fragment art. sprzed roku:

Aktualnie obywatele Polski, wjeżdżając do Wielkiej Brytanii, korzystają z prawa do swobodnego przepływu osób w ramach Unii Europejskiej/Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG). Równorzędnymi dokumentami podróży uprawniającym do bezwizowego wjazdu i pobytu (niezależnie od jego celu) na terytorium Wielkiej Brytanii są ważny paszport lub dowód osobisty.

czyli rozumiem, ze już pewne ustalenia od tego czasu coś zmieniły w tej sprawie?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Lip 2018 03:00 
Awatar użytkownika

srebrny
Abcn napisał(a):
zob. obszar Schengen .

Coś mnie ominęło?
Od kiedy niby nie można wjechać na dowód?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Lip 2018 03:38 

srebrny
Abcn napisał(a):
zob. obszar Schengen .

Obszar Schengen charakteryzuje się z grubsza zniesionymi kontrolami granicznymi, a nie wjazdem na dowód osobisty.
Do Wielkiej Brytanii jak najbardziej wjedziemy na dowód i całkiem możliwe, ze i po brexicie tak bedzie.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Lip 2018 05:31 

srebrny
Abcn napisał(a):
.
:shock:
Jeśli jesteś obywatelem Polski ,mając tylko ważny dowód osobisty spokojnie wjedziesz do UK.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Lip 2018 10:06 
Moderator forum

Aj , to się, ominąłem sam , przepraszam

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Lip 2018 18:50 

A od innej strony pytając- znacie przypadek że z samym dowodem nie wjechał ktoś do uk?

Sam temat możemy dalej ciągnąc w kontekście brexitu i samych okołoturystycznych kwestii, bo jak on wpłynie na gospodarkę to raczej szersza dyskusja na inne fora jest. Ale np.kwestia zwiększonego ruchu, gdzieś wyczytałam, że ostatnio przy wjeździe do uk da się zauważyć więcej ludzi i chyba nie jest to tylko kwestia wakacyjnego okresu.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 16 Lip 2018 19:01 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Dalej można lecieć dowodem osobistym. Nie ma żadnego zakazu. Jedyna opcja to nieważny dowód albo pęknięty.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 10 Sty 2019 17:19 

niebieski
Coś się zmieniło w kwestii wjazdu na dowód w okolicach maja 2019? Poczytałem na ten temat i są sprzeczne informacje. Widziałem wersję, że od kwietnia 2019 potrzebny już paszport, w innym miejscu z kolei piszą o dwóch latach po brexicie.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 10 Sty 2019 17:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie wiadomo czy oni w ogóle wyjdą z UE. Ja bym się nie stresował na zapaś.
A paszport zawsze dobrze mieć
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 10 Sty 2019 17:29 

srebrny
jeżeli jednak wyjdą to zapewne przestanie obowiązywać europejska dyrektywa dot. opóźnionych, odwołanych lotów, overbooking itd. dla lotów z UK, przewoźnicy zarejestrowani w UK nie będą już unijnymi itd., będzie jak w Azji. ;)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 10 Sty 2019 17:46 

Zbanowany
hank napisał(a):
Coś się zmieniło w kwestii wjazdu na dowód w okolicach maja 2019? Poczytałem na ten temat i są sprzeczne informacje. Widziałem wersję, że od kwietnia 2019 potrzebny już paszport, w innym miejscu z kolei piszą o dwóch latach po brexicie.

A czy do Szwajcarii, Norwegii, Islandii i Lichtensteinu potrzeba paszportu?

Czy do Mołdawii, Serbii, Macedonii, Czarnogóry, Albanii i Bośni i Hercegowiny potrzeba paszportu?

Image
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 10 Sty 2019 18:07 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Mi się wydaje ze do Mołdawii paszport jest potrzebny
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 10 Sty 2019 18:10 

Zbanowany
Nie wiem, nie byłem. W takim razie ipolak a więc msz ma błąd w apce.

Image
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 10 Sty 2019 18:19 

niebieski
@neverstopexploring - a mi sie wydaje, ze jednak mozna, tutaj zreszta relacje z pierwszej reki na forum: wjazd-do-moldawii-na-dowod-osobisty,1469,108539
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 10 Sty 2019 18:20 

Zbanowany
Przecież to nie ja pisałem, że nie można.

Image
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 10 Sty 2019 18:21 

złoty
Jest nawet o tym tu na forum. Nie trzeba paszportu do Mołdawii: https://msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/profile_krajow/moldawia
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 10 Sty 2019 18:27 

złoty
Wracając do Brexitu, to na razie wiadomo tyle, że nic nie wiadomo. Są możliwe 3 scenariusze.
Najbardziej negatywny to jest tzw. no deal Brexit, czyli wyjście z UE w planowanym terminie 29 marca bez ustalenia rozwiązań na okres przejściowy. W takim przypadku UK mogłaby teoretycznie nawet wprowadzić wizy. W praktyce tego na pewno nie zrobią, ale już całkiem możliwe jest, że od 29 marca będą wymagać paszportów, a dowód osobisty nie będzie wystarczał.
Rozwiązanie pośrednie to Brexit z umową regulującą rozwiązania na okres przejściowy. Wtedy przez jakiś czas - 1-2 lata - podróżowanie będzie na dotychczasowych zasadach, ale stopniowo będą wprowadzane ograniczenia dotyczące możliwości zamieszkania w UK na stałe.
Możliwy jest też scenariusz, że rozpisane zostanie kolejne referendum i zwycięży opcja pozostania w UE. Wtedy nie zmieni się nic.
Dotychczasowy przebieg wypadków wskazuje na to, że sprawa będzie się rozstrzygać w nerwowych okolicznościach na ostatnią chwilę. Na wszelki wypadek przy planowaniu wyjazdów do UK po 29 marca uwzględniałbym to, że może wtedy być wymagany paszport.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 10 Sty 2019 18:43 

Ale przeciętnego turystę( taka jest tematyka tego forum) nie obchodzi zupełnie ,czy można będzie tam mieszkać na stałe czy nie.
Nawet jak zlikwidują opcję wjazdu na DO , to co takiego ? Że trzeba będzie mieć paszport ? Chyba każdy w miarę cywilizowany człowiek ,ruszający czasem tyłek z domu, go posiada.
Mam zawsze to i to przy sobie. Z paszportem nawet lepiej ( dzięki info z forum) podszedłem do bramek automatycznych i za minutě byłem po drugiej stronie. A nie stać jak palant w dłuuuugiej kolejce do okienka.

Co do powtòrnego referendum ?

Wiecie wogòle o czym gadacie ?
T. May jasno zaewniła, że tego nie będzie. Bo jakby tym razem wygrała opcja pozostania w UE to ci co byli za wyjściem i wygrali, zrobią piekło.
I mieli by rację.
Nie można powtarzać wyboròw/ referendum, aż do uzyskania " właściwego" wyniku.
Raz i koniec.
Na tym polega demokracja...
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 164 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 30 gości