Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 239 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 17 Sty 2019 10:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Promy normalnie kursują w zimie: http://www.norwaynutshell.com/norway-in ... nter-tour/

Taka wycieczka zimą to świetny pomysł, zdecydowanie mniej turystów, a fiordy w zimowej scenerii potrafią być jeszcze piękniejsze niż latem.

Czy lepiej samemu czy z wyprawą zorganizowaną?To już zależy od Was, czy chcecie mieć wszystko ogarnięte, czy jednak wykazać trochę wysiłku na tej płaszczyźnie we własnym zakresie.Ja bym się skłaniał do opcji nr 2, ale it`s up to You ;)

All inclusive w karaibskim stylu🌴🍹 Wycieczka do Dominikany za 3967 PLN All inclusive w karaibskim stylu🌴🍹 Wycieczka do Dominikany za 3967 PLN
Ocean Indyjski taniej od Bałtyku! 🤩 Wczasy na Zanzibarze przy samej plaży od 2399 PLN 🏝️ Ocean Indyjski taniej od Bałtyku! 🤩 Wczasy na Zanzibarze przy samej plaży od 2399 PLN 🏝️
#182 PostWysłany: 17 Sty 2019 11:43 
Awatar użytkownika

niebieski
@m.mietek mniej więcej rok temu miałam podobny dylemat ;) Na pewno Norway in a nutshell to świetny pomysł i ja nie żałowałam wydania tej (niestety niemałej) kwoty. Kupiłam wycieczkę jako całość (w porcie w Bergen w informacji turystycznej) na dzień przed, ponieważ uznałam, że nie wydam tyle kasy bez pewności ładnej pogody, bo przy deszczu i chmurach już tak ładnie by nie było. Mieliśmy mega szczęście, bo w Bergen przez 3dni pobytu było piękne słońce i wszystkie widoki mozna było chłonąć w 100% :) Kupując samemu poszczególne odcinki trochę mniej zapłacisz, ale ja akurat uzależniłam zakup od pogody, więc kupowałam na ostatnią chwilę (wtedy poszczególne ceny już nie są dużo niższe).

Zarówno rejs, jak i przejazd Flamsbana to świetna sprawa :) Kilka fot na zachętę :D

Załącznik:
27331855_10213959881098386_3808776230229517186_n.jpg
27331855_10213959881098386_3808776230229517186_n.jpg [ 82.02 KiB | Obejrzany 5617 razy ]

Załącznik:
27459726_10213959878618324_8891554916587970029_n.jpg
27459726_10213959878618324_8891554916587970029_n.jpg [ 67.72 KiB | Obejrzany 5617 razy ]

Załącznik:
27656975_10213959867458045_4979592512713389513_n.jpg
27656975_10213959867458045_4979592512713389513_n.jpg [ 107.23 KiB | Obejrzany 5617 razy ]
 Profil Relacje PM off
BooBooZB lubi ten post.

#183 PostWysłany: 17 Sty 2019 12:17 

O to rzeczywiscie moze byc argument zeby na miejscu kupic :) a w jakich godzinach jest wycieczka? Czy transport kursuje regularnie co kilkadziesiat minut, czy tylko np dwa razy dziennie? :) W jakich godzinach robi sie widno i sie sciemnia? Taka wycieczka to na caly dzien? O ktorej trzeba wyjechac?
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 17 Sty 2019 15:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Tutaj masz info ogólne o wycieczce z Bergen https://www.norwaynutshell.com/norway-i ... ur/bergen/ i fajnie rozpisaną trasę z mapką -
Załącznik:
remote.axd.jpg
remote.axd.jpg [ 90.72 KiB | Obejrzany 5577 razy ]

Po kolei idzie to tak:
Bergen-Voss pociągiem
Voss-Gudvangen autokarem
Gudvangen-Flam rejs promem
Flam-Myrdal flamsbana
Myrdal-Voss-Bergen pociągiem

Jakoś nie mogę znaleźć na stronie rozpiski z godzinami tej wycieczki, a było raczej wszystko rozpisane, ale poszukam w domu powinnam mieć jeszcze folder. Ogólnie wycieczka jest praktycznie całodzienna, wyjeżdża się rano ok.8-9:00, z tego co pamiętam były 2 godziny pierwszego pociągu do Voss, ale jeden był wygodniejszy,bo miał krótsze oczekiwanie na kolejny transport - tak nam doradziła babka w informacji turystycznej. Ten pierwszy pociąg jest najmniej widokowy, ale pamiętam, że jadąc dopiero słońce wychodziło zza gór, więc też ładnie to wyglądało :) Kolejne etapy są o konkretnych godzinach, ale czas jest na wszystko. Powrót jest wieczorem, ja byłam w lutym, ok.17 raczej już było ciemno - na samą końcówkę wycieczki.

Pamiętaj też, że kupując "wycieczkę" dostajesz tak naprawdę plik biletów na poszczególne etapy podróży, nie ma w nią wliczonego żadnego przewodnika, jedzenia itd, więc warto wziąć coś ze sobą, po drodze są miejsca, gdzie można coś zjeść (np.przed samym rejsem), ale ceny w Norwegii.. wiadomo ;) W trakcie wycieczki w każdym ze środków transportu ogólnego większość pasażerów to norway in a nutshell, więc nie ma problemu z odnalezieniem kolejnego z transportów ;)
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 17 Sty 2019 23:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Wrzucam foty folderu, są dokładne godziny i opis trasy - dostaniecie to przy zakupie, ale można się zorientować jak wygląda całość ;)

Robiłam tę wersję Bergen via Voss, w tej I wersji jest za dużo czekania. Dajcie znać gdyby ktoś kiedyś potrzebował - w folderze są też wszystkie godziny na inne wersje wycieczki, również z Oslo.

Załącznik:
20190117_223342.jpg
20190117_223342.jpg [ 208.17 KiB | Obejrzany 5546 razy ]

Image
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 20 Sty 2019 13:15 

Patrze na prognoze pogody, i raczej przez caly wyjazd bedzie pochmurnie i snieg bedzie padac. Czy w takim razie jechac na ta wycieczke? Troche ta wycieczka kosztuje, wiec szkoda by bylo wydac kase i nic nie zobaczyc. Czy taka pogoda mocno wplywa na widoki? Czy jednak przy padajacym sniegu da sie zobaczyc krajobrazy?
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 20 Sty 2019 19:29 
Awatar użytkownika

srebrny
Wyjrzyj przez okno kiedy pada śnieg i wyrobisz sobie własny pogląd.
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 20 Sty 2019 19:37 
Awatar użytkownika

Wg mnie lecąc gdziekolwiek do Skandynawii to należy zakładać, że będzie pochmurno i padać. Taki urok tych rejonów. Jeżeli będzie słonecznie i czyste niebo, to się najwyżej pozytywnie rozczarujesz.

No i prognozy pogody w Norwegii to niekoniecznie się sprawdzają...
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 20 Sty 2019 20:37 
Awatar użytkownika

niebieski
m.mietek napisał(a):
Patrze na prognoze pogody, i raczej przez caly wyjazd bedzie pochmurnie i snieg bedzie padac. Czy w takim razie jechac na ta wycieczke? Troche ta wycieczka kosztuje, wiec szkoda by bylo wydac kase i nic nie zobaczyc. Czy taka pogoda mocno wplywa na widoki? Czy jednak przy padajacym sniegu da sie zobaczyc krajobrazy?

Na pewno z decyzją poczekaj jak będziesz na miejscu ;) Ciężko określić co zobaczysz, jeśli będą niskie chmury/mgła to raczej nie za dużo. Droga wiedzie w większości dolinami, czasem przez otwartą przestrzeń, więc różnie może być.

W razie co oprócz Norway in a nutshell są inne, krótsze wycieczki z Bergen na bliższe fiordy. W informacji turystycznej wszystkiego się dowiecie.
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 02 Mar 2019 12:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Marzec to ostatni dzwonek na zobaczenie większości fiordów w zimowej scenerii.Fajna prezentacja:

http://www.visitnorway.com/places-to-go ... ED9CLyFNlE

#191 PostWysłany: 12 Kwi 2019 14:47 

niebieski
Lepiej Norway in a nutshell czy Sognefjord in a nutshell?
[color=#0000FF]
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 12 Kwi 2019 14:51 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 45 291
Zbanowany
niebieski
NorthisCalling napisał(a):
No i prognozy pogody w Norwegii to niekoniecznie się sprawdzają...

Coś w tym jest. Nastawiłem się na namiot w Bergen. 2 dni przed sprawdzam pogodę - 50 mm deszczu i silny wiatr. Mówię "pięknie"... tymczasem przyjeżdżam i wiatr nie był aż tak silny, a deszcz zaledwie tylko czasem pokropił :|
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 30 Sie 2021 00:32 

Hej,
planuję wybrać się z Bergen na fiordy w Flam/Gudvangen. Najciekawszą, ale i najdroższą opcją transportu jest Flambana z Myrdal.
Znalazłem alternatywę w postaci autobusu NW162 z Bergen do Gudvangen E16 - bilety do kupienia na www.nor-way.no/ (niestety kursuje raz dziennie).
Rejs znalazłem na www.norwaysbest.com z Gudvangen do Flam i powrót autobusem do Gudvangen (lub odwrotnie). Według rozkładu prom wypływa 2 razy dziennie.
1. Jest jakiś inny przewoźnik na miejscu (prom)? Obawiam się, że w przypadku opóźnienia autobusu nie zdążę na wycieczkę promem.
2. Korzystał ktoś z autobusów NW162 i opcji transportu jaką znalazłem ?
3. Czy bilety na autobus można kupić u kierowców czy jedynie przez na stronie ?

Z góry dzięki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 30 Sie 2021 08:22 

Moim zdaniem szkoda czasu na Bergen, można przejść się chwilę, ale Norwegia słynie z przyrody, a nie miast. Uderzaj szybko na Język Trolla;)
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 30 Sie 2021 09:43 
Awatar użytkownika

srebrny
@KubaKrk
Standardowo można było kupować bilety u kierowców ale nie wiem jak jest teraz w czasie pandemii, która nawiasem mówiąc zaczyna w Norwegii pikować w górę, więc mogą pojawiać się nowe obostrzenia.
Co do samej objazdówki z Bergen do Gudvangen i Flam, to jednak w obecnych warunkach polecam wykupienie całego pakietu "Norway in Nutshell" który opisany jest parę postów wyżej. Cenowo wychodzi prawie tyle samo jak oddzielne kupowanie biletów ale daje sporą zaletę, polegającą na tym, że nie musisz się martwić o jakieś opóźnienia transportu, czy zdarzenia losowe, Które tam się jednak w terenie górskim czasami zdarzają. Miałem tak parę lat temu, kiedy w ostatniej chwili odwołany został pociąg Flamsbana do Myrdal, a potem z Myrdal miał być pociąg powrotny do Bergen. Zamiast tego przekierowali wszystkich z "Norway in Nutshell" na szybki prom Flam-Bergen.
Jeszcze lepszym pomysłem jest wypożyczenie w Bergen samochodu, który w tym terenie daje naprawdę ogromną przewagę. Ceny wynajmu po sezonie mocno spadają i już przy dwóch osobach wychodzi na korzyść samochodu, nie mówiąc o całkowitej elastyczności czasowej. Można sobie jeszcze z Flam podjechać przez tunel i kawałeczek po serpentynie na niesamowity punkt widokowy Stegastein, czy oczywiście w inne dowolne miejsce. Dodatkowo w tym roku jest taniej niż zwykle. Robiłem taką objazdówkę tydzień temu, więc wiem co mówię :D Samochód z Hertza można teraz bez problemu zarezerwować online na przykład na 3 dni za 1600-1700 NOK.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
KubaKrk uważa post za pomocny.

#196 PostWysłany: 30 Sie 2021 11:49 

Dzięki za szybką odpowiedź. Kolejne pytania, które się nasunęły:
1. Czy u kierowców można płacić kartą czy jedynie gotówka (musi być odliczona?)?
2. Myślałem o wypożyczeniu samochodu, ale nie znalazłem wypożyczalni w centrum. Do Bergen jedziemy z Oslo pociągiem, dlatego lotnisko i tamtejsze wypożyczalnie nie są po drodze. Orientuje się się czy w centrum jest jakaś wypożyczalnia, lub istnieje możliwość podstawienia samochodu? Możecie jakaś polecić?
3. Różnica w cenie między moim wariantem bus+prom to 900nok czyli połowa ceny nutshell, więc chyba warto odpuścić sobie flambane, szczególnie że dzień wcześniej spędzimy prawie 8h w pociągu 😀 obawiam się jedynie o kursowanie tego busa i zakup biletów. Najlepsza i najbezpieczniejsza opcja to chyba jednak wypożyczenie samochodu
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 30 Sie 2021 12:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Do lotniska jedzie szybki, wygodny i tani na warunki norweskie :) tramwaj. Hertz ma dodatkowo punkt wynajmu na obrzeżach miasta. Do punktu oznaczonego numer 3 jest z dworca jakieś 30 min z buta lub można podjechać tym tramwajem jadącym na lotnisko (cała podróż z dworca z dojściem to jakieś 15 minut). Punkt numer 4 jest w samym centrum, tylko jest źle narysowany na tej mapce (tam jest tylko tylko punkt odbioru/zwrotu i nie ma obsługi, trzeba szczegóły uzgodnić wcześniej).

Załączniki:
capture3.jpg
capture3.jpg [ 223.85 KiB | Obejrzany 2576 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

#198 PostWysłany: 30 Sie 2021 13:44 

Super, dzięki za info! :D
Droga do Flam jest płatna? W google mapa widzę dwie opcje drogi płatnej 3h i bezpłatnej 3,5h , które w większości się pokrywają. Ta opcja krótsza, ale płatna to jakaś droga widokowa? Są tam bramki czy należy kupić jakąś winietę? 😀
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 30 Sie 2021 14:14 
Awatar użytkownika

srebrny
Opłaty za odcinki płatne naliczane są automatycznie przez system Auto Pass i po paru dniach od zdania samochodu przychodzi rachunek ze szczegółowym zestawieniem. Nie trzeba nic robić, kupować, czy deklarować, wypożyczalnia sama doliczy do rachunku. Tak jest przynajmniej w Hertzu ale podejrzewam, że w innych jest podobnie. Mi na trasie z lotniska do Flam naliczyło słownie jeden odcinek płatny 20 NOK + VAT gdzieś na początku w okolicy Bergen. Na trasie z centrum miasta może być akurat trochę inaczej ale nie ma się co przejmować, bo opłaty będą niewielkie. Generalnie opłaty drogowe nie są wysokie, poza przypadkami szczególnymi, jak na przykład przejazd przez niektóre wysokie, długie mosty nad fjordami. Trochę się zdziwiłem jak zobaczyłem, że opłata za przejazd mostem Hardangerbrua na dojeździe do Eidfjord to 93 NOK + VAT, a jechałem tym mostem w sumie 4 razy przez parę dni :D
 Profil Relacje PM off
KubaKrk uważa post za pomocny.

#200 PostWysłany: 30 Sie 2021 14:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Serwis z płatnymi drogami wraz z cenami
https://www.autopass.no/en/autopass
 Profil Relacje PM off
maczala1 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 239 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 27 gości