Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Lis 2019 15:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Piszę z przestrogą odnośnie kierowania się ocenami na bookingu przy wyborze noclegów w Wietnamie. Stosowana zawsze przeze mnie metoda wybierania noclegów, które mają na bookingu przynajmniej kilkadziesiąt opinii i średnią powyżej 9.0, która nigdy dotychczas nie zawiodła okazała się w Wietnamie kompletnie nietrafiona. Ponad połowa noclegów wybranych w ten sposób była tragiczna - brud, smród, mrówki i karaluchy w pokojach. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z czymś takim przy tak dobrze ocenianych obiektach.

Po kilku tygodniach podróży udało mi się natomiast wypracować kilka metod zwiększających szansę uniknięcia wtopy:
- sprawdzanie opinii na google mapsach - w tym przypadku te oceny dużo lepiej odzwierciedlały rzeczywistość (były noclegi na bookingu z setkami ocen i średnią powyżej 9.0, kompletnie zjechane na google mapsach, w drugą stronę raczej takich sytuacji nie było)
- zwracanie uwagi na to kto pisze opinie, jeżeli większość opinii jest od ludzi z krajów azjatyckich to niestety trzeba brać poprawkę na azjatyckie standardy - jak dobre opinie są z Europy i bardziej cywilizowanych krajów to jest ok
- sprawdzenie czy hotel nie zmienił nazwy - to była prawdziwa plaga, łatwo to znaleźć po zdjęciach na google mapsach - hotele ze słabymi ocenami zmieniają nazwy i zaczynają z czystym kontem
- taka mała zależność, wszystkie hotele, które chciały zapłaty podczas check-in okazywały się słabe, a z tych, w których płatność była przy wymeldowaniu wyjeżdżaliśmy zadowoleni
- zwracanie uwagi na liczbę gwiazdek - o ile w innych miejscach nigdy nie przykładałem do tego większej wagi (i często bardziej byłem zadowolony nawet z 1-2 gwiazdkowych hoteli niż z 4-5), to w Wietnamie lepiej to odzwierciedla rzeczywistość
 Profil Relacje PM off
gemmab lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni
Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom
#2 PostWysłany: 18 Lis 2019 15:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Jakieś przykłady, nazwy hoteli?

#3 PostWysłany: 18 Lis 2019 16:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Pewnie, bazując na kilku z moich noclegów:

1) Spoon Hotel Hanoi
Booking: 9.1 (1178 opinii)
Google maps: 4.5 (135 opinii)
Tu jest wszystko ok.

2) NaLien View Homestay
Booking: 9.1 (89 opinii)
Google maps: 4.9 (12 opinii)
Tu też wszystko ok.

3) Green Mountain Hostel Cat Ba
Booking: 9.2 (165 opinii)
Google maps: w momencie rezerwacji 0 opinii, w tej chwili widzę już kilka negatywnych
Z tym hotelem mam największą zagwozdkę, tak wysoka średnia, a standard naprawdę straszliwy. W dodatku w dobrych opiniach na bookingu w kółko powtarza się to samo, wygląda jakby były pisane przez tę samą osobę (albo z takimi samymi wytycznymi). Na miejscu stary hotel, bardzo brudno, w jednym pokoju niedziałająca woda, karaluchy, mrówki. Tak bardzo zachwalane śniadanie tragiczne - jeden tłusty naleśnik, do picia paskudna kawa/herbata. Obsługa bardzo ciężka do dogadania, tylko jedno osoba mówi po angielsku, w dodatku tragicznie.
Na hotelu też widnieje szyld ze starą nazwą, niestety nie pamiętam obecnie jaką.

4) RedDoorz Plus @ Tran Quang Khai Street Ho Chi Minh City
Booking: 8.5 (42 opinie)
Google maps: 4.4 (7 opinii, głównie przez lokalnych)
Tu również na wejściu jeszcze szyld ze starą nazwą, niestety też nie zapamiętałem jaką, ale hotel tragiczny. Zabookowaliśmy 3 noce, uciekliśmy po jednej - w pościeli pełno włosów, trzy razy prosiliśmy o jej zmianę zanim była w miarę akceptowalnie czysta, obklejone podłogi, karaluch, pod prysznicem zapchany odpływ, także po włączeniu wody momentalnie zalana cała łazienka i przeraźliwie paskudny smród.

5) Olympus Old Quarter Hotel Hanoi
Booking: 9.1 (239 opinii)
Google maps: brak hotelu pod tą nazwą, oceny hotelu Lavender Old Quarter Hotel w tym samym miejscu 4.1 (151 opinii, przy czym dużo słabych od Europejczyków, dobrych od lokalnych)
Na miejscu znowu inna nazwa, na szyldzie widnieje Lavender Old Quarter Hotel Hanoi. Pokój deluxe, a grzyb pod klimatyzacją i bardzo brudna łazienka.

Oprócz tego ze dwa spoko w okolicach 9.0 na bookingu, ale do tego zweryfikowanych przez >4.5 na google mapsach.

Jeżeli chodzi o zmiany nazw to podobnie sprawa się miała z niektórymi knajpami - często już siedząc w knajpie w menu odkrywaliśmy starą nazwę restauracji i wtedy udawało się dogrzebać do starszych, często znacznie gorszych opinii.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 18 Lis 2019 16:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Zgadzam się z tym uwagami. Dodałbym jeszcze cos na co my zaczęliśmy z czasem zwracać uwagę - czy jest okno w pokoju i jeśli jest to czy nie „slepe”. Zazwyczaj jak było to i standard pokoju/hotelu był lepszy.

Szczególnie radzę zwrac uwagę na opinie na agodzie które miałem wrażenie, ze w sporej ilości były kupione. W Hue, hotel z ocena ponad 8 i duża ilością opinii (większość pozytywna) okazał się jakaś kompletna lipa (oczywiście pod inna nazwa). Dopiero po check in przejrzałem szczegółowo opinie i była jedna od amerykanina który pisał, ze nie rozumiał właśnie tych zachwytów w opiniach innych osób i wymienił wszystkie wady tego noclegu które my również zauważyliśmy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 18 Lis 2019 20:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Dokładnie te same wrażenia i to samo zdziwienie w Wietnamie vs. opinie na bookingu :)

#6 PostWysłany: 19 Lis 2019 09:19 

Loty: 102
Kilometry: 216 861
Po ponad miesięcznej podróży przez Wietnam mam podobne obserwacje, ale mam jeszcze inny sposób weryfikacji noclegu, szukamy noclegu z możliwością odwołania w dniu przyjazdu do określonej godziny następnie pojawiamy się na miejscu przed określoną godzina i weryfikujemy obiekt osobiście, w przypadku negatywnej oceny mamy dwa wyjścia odwołać lub....zacząć negocjację z właścicielem o inne pokoje w wyższym standardzie, oczywiście w cenie która Nas interesuje....działa tylko gdy jest opcja odwołania w danym dniu. Sprawdziłem kilka razy i działało. Co do braku okien to przoduje w tym miejscowość Hue.... 8-)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 19 Lis 2019 09:27 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 218
Kilometry: 473 763
W Wietnamie funkcjonuje też kupowanie opinii różnymi metodami ;) Na przykład popularny hostel na Phu Quoc za opinię i pięć gwiazdek na TripAdvisorze stawia gościowi piwo. Przykłady można mnożyć. Wiedzą jak sobie radzić, niestety ze szkodą dla podróżnych bardzo często.

p.

#8 PostWysłany: 25 Lis 2019 23:29 

Ja mam podobną zasadę co OP, zazwyczaj wyszukuję hoteli 8.0+. Ale w Wietnamie ani razu się nie zawiodłem. A nawet kilka razy byłem zachwycony. Po prostu widząc jak wysokie oceny ma tam większość hoteli, podniosłem jeszcze wyżej poprzeczkę i wszystkie w których spałem miały około 9.5 lub wyżej. I nawet w tych bardzo wysoko ocenianych zawsze sortowałem opinie od najniżej ocenianych i czytałem - jak widziałem brud, mrówki czy namawianie pracowników na pisanie dobrych recenzji na bookingu, od razu takie miejsce pomijałem.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 17 Maj 2022 14:59 

platynowy
Minęło kilka lat, więc spieszę donieść że nadal nic się nie zmieniło :) Spałem w kilku tanich a dobrze ocienianych miejscach, każde z nich wprost prosiło o 10 na booking. Dwa razy już na dzieńdobry przy check-in :) Dwa hotele proponowały też free upgrade lub free drink voucher w zamian za 10.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 02 Sie 2022 09:37 

niebieski
Potwierdzam opinie przedmówców - zdjęcia są ładnie koloryzowane ale do Gruzinów im jeszcze sporo brakuje. Jedna rzecz - wydaje mi się że booking.com nie jest specjalnie popularny w Wietnamie, nawet w Hanoi czy Sajgonie, nie wspominając juz o mniejszych miejscowosciach przy Ha Giang Loop gdzie noclegów też jest dosyć, natomiast jego zaletą jest ze jezeli miejsce jest na bookingu to wzrasta szansa ze ktos tam umie w angielski. Systemu agody nie cierpie jak kociego guana wiec uzywalem tylko w ostatecznosci do zbicia cen. Ja przez neta rezerwowalem tylko pierwszy nocleg w Ha Giang (lila inn) poniewaz przyjezdzalem w nocy. W reszcie przypadkow dobrze sprawdzila sie metoda - przyjazd na miejsce, obejrzenie pokoju, negocjacja cen - i tu z reguly byly 2 mozliwosci:
- duze miejsca gdzie gadasz z pracownikiem - z reguły w cenniku ceny wyzsze niz w necie - w 90% schodzili do cen netowych ewentualnie z dyskusja ze to nie ten pokoj itp, w ostatecznosci rezerwacja przez neta
- mniejsze miejsca/tam gdzie rozmawiasz (najczesciej) z małoletnią córką właściciele - tu juz normalne negocjacje i cena zawsze nizsza niz w cenniku/necie. Hoteli jest tam na prawde od groma i w moim przypadku taka metoda sprawdzala sie idealnie, wybierałem jakis z dobrymi ocenami, jak cos nie pasowalo to szedlem obok. Natomiast jak koledzy pisali jest duzo miejsc z małą iloscia ocen czy zmieniona nazwa. Ja zwracałem jeszcze uwage czy w rzeczywistosci jest calodobowa recepcja bo bylo z tym różnie. Co do proszenia o oceny to spotkalem sie raz, na zakonczenie pobytu w Cat Ba gdzie i tak wszystko bylo tak jak powinno + obsluga byla na prawde ekstra tak ze dam im dobra ocene z czystym sumieniem.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Sie 2022 10:25 

Wybieranie wysokich ocen na Sri Lanca i w Nepalu też nie prowadziło mnie do dobrych obiektów. Śmierdząca klima, obsługa nie znająca haseł wifi, pół-martwe brzęczące telewizory.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 02 Sie 2022 10:34 
Awatar użytkownika

platynowy
Ten temat przypomina mi ten post:

Załączniki:
Capture.PNG
Capture.PNG [ 352.11 KiB | Obejrzany 1044 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości