Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 155 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: AIDA
#21 PostWysłany: 08 Lut 2020 17:58 

sansibear napisał(a):
Płaciłem za tygodniowy rejs dla 2 dorosłych i 2 dzieci ok. 1100 EUR za kabinę z balkonem. Rezerwacja na http://www.aida.de
W tej cenie jest pełne wyżywienie, z piwkiem i winem (!) do posiłków, opłaty portowe i napiwki dla obsługi. Jedzenie jest smaczne i w każdej z 5 restauracji bufetowych można znaleźć coś dla siebie. Jakość jedzenia oceniam wysoko - szeroki wybór dań europejskich i azjatyckich, desery, owoce, owoce morza i pyszne sery... Nikt nie wychodzi głodny.
kiedy i gdzie kupowane?
 Profil Relacje PM off  

Australia z Turkish Airlines: loty (z bagażem) do Perth z Warszawy od 3636 PLN Australia z Turkish Airlines: loty (z bagażem) do Perth z Warszawy od 3636 PLN
Wakacje w Kalabrii: 7 dni z wyżywieniem od 2899 PLN. Wyloty z 3 miast Wakacje w Kalabrii: 7 dni z wyżywieniem od 2899 PLN. Wyloty z 3 miast
#22 PostWysłany: 08 Lut 2020 21:08 

Napisałem przecież, że kupiłem bezpośrednio na aida.de - wystarczy minimum znajomości języka do zakupu. Płatność w ratach przelewami na konto armatora.
Rezerwację zrobiłem w listopadzie, kiedy ceny były jeszcze atrakcyjne.
 Profil Relacje PM off
szro uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 08 Lut 2020 21:53 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
niebieski
Z tego co sie orientuję na polskiej stronie aidy ceny są identyczne.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 08 Lut 2020 22:01 

Co rozumiesz przez polską stronę? Czy masz na myśli pośrednika https://aidarejsy.pl/ ?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 12 Lut 2020 09:16 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
@sansibear Twój rejs mam właśnie na oku ze względu Novą, poza tym ceny tych Kanarów są super. Chodzą też za mną Karaiby w Last Minute na ferie 2021:)
Nie dokończyłam moje wpisu, w międzyczasie padł mi komputer i nadszedł kolejny wyjazd…
Dopiszę jeszcze kilka rzeczy, póki pamiętam.
Atrakcje na statku:
Tu niestety za wiele nie wiem, bo będąc z dziećmi głównie przebywaliśmy na basenach. Na górnym pokładzie jest basen, częściowo zakryty wraz z 2 jacuzzi oraz sporą zjeżdżalnią obejmującą kilka pięter, więc nawet przy wietrznej pogodzie czy deszczu można korzystać z atrakcji. Kolejna część wodna jest na 14 piętrze, są tam 2 baseny dla małych dzieci, rwąca rzeka, zjeżdżalnie dla maluchów, park linowy. To piętro ogólnie dedykowane jest dla dzieci, są 2 sale zabaw (maluszki i starsze), mały plac zabaw. Ta część łączy się również z restauracją Fuego z daniami „pod dzieci”.
Są jeszcze 4 infinity pool (a raczej infinity jacuzzi) na pokładzie 8. Bardzo mi się podobało odpłynięcie z Dubaju przy muzyce, siedząc w tym basenie. Robi wrażenie :)
Na najwyższym piętrze są też 2 infinity pools i basen dostępny wyłącznie dla gości najdroższych kabin.

I jeszcze kwestia wycieczek. W każdym porcie była opcja wielu opcji wycieczki z przewodnikiem, wycieczek na rowerach, na hulajnogach elektrycznym. Może też je po prostu wypożyczyć. My ze względu na dzieci po prostu jechaliśmy do centrum i tak:
Abu Dhabi – bezpłatny autobus spod statku do centrum handlowego WTC Souk and Mall (w środku sklepiki z pamiątkami, restauracje i ogromne Lulu). To był nasz port startu, więc meczet zwiedziliśmy już przed rozpoczęciem rejsu.
Dubaj – bezpłatny autobus organizowany przez Dubaj Mall, gdyby ktoś potrzebował rozkładu to prześlę (PW). Autobusów jest mało, chętnych sporo, trzeba być wcześniej i mieć trochę szczęścia :). Jak byliśmy w porcie to przypłynęła również MSC Bellissima – 2 statki i 1 autobus bezpłatny co 2 godziny – słabo :). Jest też ten bus do centrum blisko portu, @brzemia chyba pisał o nim w swojej relacji.
Maskat – bezpłatny autobus spod statku do bram portu, a stamtąd już dosłownie 10 min do souku.
Manama – bezpłatny autobus spod statku do Avenue Mall, z którego w ok. 25 min można dojść pieszo do Bab Al-Bahrain. Przejazd zajmuje ok 1h. Galeria ładnie położona, w jej okolicach też można miło spędzić czas.

Zdjęć ze statku z basenami itd mam sporo, ale wszystkie z rodziną, więc jeśli ktoś chce je zobaczyć, bo przymierza się do rejsu to proszę o PW :).
2 ludzi lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 12 Lut 2020 09:48 
Awatar użytkownika

srebrny
sansibear napisał(a):
.
Rezerwację zrobiłem w listopadzie, kiedy ceny były jeszcze atrakcyjne.

No wlasnie, czy jest jakas zasada - im wczesniej tym taniej, czy moze 3 miesiace przed rejsem najlepsze ceny, a moze czekac na last minute. Tez obserwuje AIDE od jakiegos czasu ze wzgledu na rozsadne zasady napiwkowe, pod katem rejsu Kanary+Madera...

#27 PostWysłany: 12 Lut 2020 12:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Chyba zasady nie ma. Obserwowalam Kanary w listopadzie i ceny LM byly swietne. Jednak pod uwage trzeba brac dostępność kabin, bo czesto na końcu wiekszosc jest wysprzedana.

#28 PostWysłany: 14 Lut 2020 10:49 

Loty: 63
Kilometry: 128 023
niebieski
przyglądam się tematowi, i z tego co np zauważyłem to na 7 marca Mallorca 7 dni na stronie AIDA jest za 399 eur os a na stronie PL od 600 eur os. generalnie proces rezerwacji na niemieckiej stronie jest łatwy i przejrzysty i każdy sobie poradzi kto buszuje po necie :), cenowo widzę że te rejsy wyglądają naprawdę spoko w stosunku do Costy, ale to tak na razie ,,sprawdza,, od 3 h .
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 14 Lut 2020 11:35 

Tak to właśnie jest, dlatego nie warto kupować u pośredników. Rezerwujcie na www.aida.de
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 14 Lut 2020 11:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Te oferty na aidarejsy sa poglądowe, nie aktualizowane na biezaco. Oni po prostu robia pewnie to samo co Ty online kupujac na .de.
Jedynie w przypadku podrozy z infantem jest inaczej. Nie da sie tego kupic "normalnie", chodzi tu o dobor kabiny i z tego co wiem, sprawa byla na poczatku zalatwiana telefonicznie.
Ceny przy moim zakupie mieli identyczne niz na .de, wiec jak ktos ma wiele pytan i woli kupic u Polaka to dlaczego nie.

#31 PostWysłany: 10 Lip 2022 13:41 

-- 27 Cze 2022 23:54 --

Potwierdzam że najlepiej kupić bezpośrednio przez stronę AIDA. Ja kupowałem przez polskie biuro myśląc, że wszystkiego dowiem się rozmawiając po polsku ale niestety po zakupie rejsu kontakt się niemal urwał i zostało dzwonienie i pisanie do AIDA gdzie kontakt był bardzo dobry.

-- 10 Lip 2022 13:41 --

Wróciliśmy z rejsu po Morzu Śródziemnym statkiem AIDA Cosma. To był nasz pierwszy rejs (2 os. dorosłe + dziecko 3 l i niemowlę). Ogólnie wrażenia wszyscy lepiej niż sobie wyobrażaliśmy.
Statek ogromny i nawet czuliśmy niedosyt że nie byliśmy wszędzie w ciągu 7 dni. Mnóstwo atrakcji dla dzieci w tym basen kryty, dla dzieci, zewnętrzny infinity, kluby dziecięce, specjalna restauracja dla dzieci czy menu dla dzieci w innych restauracjach. Największe wrażenie robi chyba liczba restauracji bufetowych i serwowanych jak i napoje, lody, pizze, piwo wino, wszystko w cenie. Naliczyłem 12 różnych restauracji + wiele restauracji i barów dodatkowo płatnych. Mnóstwo obsługi, a na statku panuje miła atmosfera.
Wycieczki na ląd organizowaliśmy sami a na statek można było wnosić alkohol i wodę. Można było zrobić np. pranie za które też nie było opłat. Napiwki są już wliczane w cenę więc na samym rejsie wydaliśmy niewiele.
Minusem jest wszechobecny język niemiecki, którego kompletnie nie znamy ale wszyscy z obsługi znają język angielski. Poza tym jedną z głównych menadżerów jest bardzo pomocna i miła Polka.
Podsumowując polecamy i chcieli byśmy jeszcze popłynąć AIDĄ lub sprawdzić jak to wygląda na statkach innych firm. Sami dużo szukaliśmy o rejsach AIDA informacji po polsku i jest ich bardzo mało -więc jak ktoś ma pytania to zapraszam. Gazetka z jednego dnia na morzu.

Załączniki:
Gazetka2.jpg
Gazetka2.jpg [ 203.44 KiB | Obejrzany 7374 razy ]
Gazetka1.jpg
Gazetka1.jpg [ 332.32 KiB | Obejrzany 7374 razy ]
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 12 Lip 2022 20:51 

Loty: 69
Kilometry: 135 167
srebrny
Strona Aida zawsze działa tak dziwnie? Praktycznie cały czas mnie wywala i nie mogę dokończyć rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 13 Lip 2022 11:07 

Pewnie mieli jakieś konserwacje strony. Można telefonicznie po angielsku też wszystko załatwić.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 13 Lip 2022 12:21 

Loty: 63
Kilometry: 128 023
niebieski
to znak żebys kupił przez MSC :)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 13 Lip 2022 16:10 

srebrny
Udało się. Dzisiaj system już działał ale cały czas odrzucało rezerwację na ostatnim etapie. Okazało się że to przez kreskę w kodzie pocztowym.
Tak więc zaliczamy debiut (prawie debiut bo wcześniej był rejs po Nilu) z Rostocku do Sztokholmu i Kopenhagi.

Ogólnie to ma być przetarcie przed karaibską przygodą zaplanowaną na przyszły rok.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#36 PostWysłany: 05 Lis 2022 09:26 

Pytanie do osób, które płynęły w tym roku AIDĄ: czy po wykonaniu testu antygenowego i otrzymaniu negatywnego wyniku wystarczy wpisać dane na myaida.de i zabrać ze sobą wydrukowany certyfikat po angielsku, który okazuje się przy boardingu?
Jak wyglądała u was procedura zwrotu za wykonane we własnym zakresie testy RT-PCR? - AIDA zwraca deklaratywnie 50 EUR do wykorzystania na zakupy/konsumpcję podczas rejsu na podstawie faktury.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 05 Lis 2022 09:48 

srebrny
My pokazywaliśmy PDF na telefonach podczas boardingu. Test był antygenowy. Nic nie wprowadzaliśmy na myaida.

Co do zwrotu 50 Euro za PCR to nic mi nie wiadomo. Masz jakiś link do tej informacji? Przyda mi się przed następnym wyjazdem z nimi.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 06 Lis 2022 08:53 

Dzięki za odpowiedź.
Po zalogowaniu do myAIDA jest formularz "Covid-19 test", w którym do 18:00 w dniu poprzedzającym rozpoczęcie rejsu wpisuje się datę wykonania testu przez każdą osobę z rezerwacji i określa gdzie był robiony. W sumie jest to prośba, a nie obowiązek, ale w ten sposób sprawdzają czy ktoś się przetestował. Załączam print screen.

Sollten Sie sich für einen PCR-Test bei Ihrem Arzt oder in einem anderen Testzentrum entschieden haben und Ihnen hierfür Kosten entstanden sind, bedanken wir uns mit 50 Euro Bordguthaben pro getesteter Person, das wir automatisch Ihrem Bordkonto gutschreiben.

Załączniki:
myaida.JPG
myaida.JPG [ 131.43 KiB | Obejrzany 6138 razy ]
 Profil Relacje PM off
futro uważa post za pomocny.

#39 PostWysłany: 22 Cze 2023 17:16 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Hej, przymierzam się do swojego pierwszego rejsu. Nie ukrywam, że właśnie postawię na AIDĘ ze względu na w miarę przejrzyste warunki.

Mam parę pytań i może @barka, @dbw86 oraz @sansibear udzielą odpowiedzi 😉😊

Jak to jest z tym piwem i winem do obiadu i kolacji? Sami sobie nalewamy (piwo) i pijemy ile chcemy? Z tego co doczytałem to wino jest w karafkach, zgadza się?

Jak to jest z restauracjami specjalnymi (nie a'la carte). Widziałem, że trzeba niby wcześniej rezerwować tam miejsca, ale czy można na przykład odczekać swoje w kolejce i wejść tam bez rezerwacji?

Może zabrzmi januszowo, ale czy istnieje opcja nalania piwa i wyjścia z nim na deck z leżakami?

Czytałem także, że pierwszego dnia załoga nie będzie robić problemów z wniesień alkoholu na pokład 1l/butelka na osobę. Zgadza się? Może testował ktoś inny?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Przy okazji warto jeszcze na coś zwrócić uwagę decydując się na AIDĘ?

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off
radziu89 lubi ten post.

#40 PostWysłany: 22 Cze 2023 18:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Z mojego już starego (rejs 2020r) doświadczenia:
- piwo nalewa się samemu (można wyjść z nim na pokład)
- wino kelner nalewa do kieliszków przy stoliku
- z racji małych dzieci chodziliśmy tylko do restauracji bufetowych, więc nie pomogę w kwestii innych
- nam odebrano alkohol przy zaokrętowaniu, mimo że mieliśmy faktycznie tylko 2 butelki wina (zaokrętowanie w Abu DHabi)
2 ludzi lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 155 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości