Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 152 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 09 Lip 2012 18:35 

Witam,ja także wykupiłam bilety do Hiszpanii, w dwie strony(29czerwca-3września).Rozumiem,że zwrot jest tylko za bilet w stronę powrotną,skoro już zrealizowałam ten 1lot.Zastanawia mnie co wziąć jako powód do zwrotu biletu,nie ma tam opcji,że ze względu na wzrost oplaty lotniskowej.Co zaznaczacie?
 Profil Relacje PM off  

Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni
Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom
#62 PostWysłany: 09 Lip 2012 19:13 

alav napisał(a):
Bilet na pewno nie przepadnie. Przecież ktoś mógł kupić go ładnych parę miesięcy wcześniej, a w międzyczasie mogła mu po prostu wygasnąć ważność karty. Prędzej spodziewałbym się jakichś dopłat na lotnisku.

Ja mam pierwszy lot z Hiszpanii 16 lipca. Na karcie nie mam środków. Dam znać jak to wszystko się rozwinie.

uwazam ze w takim wypadku ryanair skontaktuje sie z ta osoba zeby niezwlocznie doplacila

z innej beczki - jak to jest odnosnie zawarcia umowy prawnej na wykonanie uslugi tj transport np z Polski do Hiszpanii po cenie okreslonej przed dodaniem podatku? Zawarcie tej umowy jest w momencie otrzymania maila potwierdzajacego zakup, jakis prawnik moze sie wypowiedziec? Uwazalbym ostroznie ze nowym podatkiem powinien zostac obciazony ryanair a nie klient, dla biletow kupionych z wsteczna data.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 10 Lip 2012 10:41 
Awatar użytkownika

srebrny
wapnoziom napisał(a):
z innej beczki - jak to jest odnosnie zawarcia umowy prawnej na wykonanie uslugi tj transport np z Polski do Hiszpanii po cenie okreslonej przed dodaniem podatku? Zawarcie tej umowy jest w momencie otrzymania maila potwierdzajacego zakup, jakis prawnik moze sie wypowiedziec? Uwazalbym ostroznie ze nowym podatkiem powinien zostac obciazony ryanair a nie klient, dla biletow kupionych z wsteczna data.

wyciąg w z warunków dotyczących podróży
4.2.2Opłaty, podatki i obciążenia nałożone z tytułu przewozu lotniczego podlegają ciągłym zmianom i mogą zostać nałożone po dacie dokonania rezerwacji. W przypadku nałożenia lub zwiększenia takiego podatku, opłaty lub obciążenia po dacie dokonania rezerwacji, pasażer będzie zobowiązany do uiszczenia stosownej kwoty przed odlotem. Podobnie, w przypadku anulowania lub zmniejszenia kwoty podatku, opłaty lub obciążenia powodującego, że zapłata danego podatku, opłaty lub obciążenia nie ma już zastosowania do pasażer lub należna jest mniejsza kwota, pasażer będzie uprawniony do żądania zwrotu różnicy od przewoźnika.

Mam kupionych łącznie 8 biletów return dla 4 osób na trasie poznań-madryt-marakesz
Czy orientuje się ktoś czy to dotyczy tylko wylotów z Hiszpanii ?
W info podają, że niby tylko wylotów, ale nie mam pewności.
Jeśli brać pod uwagę tylko wyloty z Hiszpanii to wychodzi ok. 20 EUR od osoby, jeśli też przyloty to 40 EUR a to już przeginka i zrezygnuję.
Czy mogę wtedy się domagać zwrotu kasy za połączenie poznań-madryt, marakesz-madryt ?
Orientuje się ktoś ?
Z góry dzięki za odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 10 Lip 2012 13:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Tylko wyloty z Hiszpanii. Więc w twoim przypadku (o ile dobrze rozumiem) będziesz miał 4x €11.64 za Madryt -> Marakesz i 4x €9.12 za Madryt -> Poznań.

#65 PostWysłany: 11 Lip 2012 08:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Dobrze rozumiesz
Dzięki za odpowiedź
Ciekawe czy w ogóle dojdą do skutku te loty biorąc pod uwagę fakt, że ryan kasuje połączenia do Maroka.
Na razie zmienili mi tylko godziny wylotu z MAD do RAK.
Za POZ-MAD-POZ oczywiście płaciłem prepaidem, który jest wyczyszczony do 0, ciekawe jak ściągną ten podatek i czy będą jakieś monity. Może na straszeniu się skończy.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 11 Lip 2012 08:11 

Nie sadze aby na straszeniu sie nie skonczyly, jesli zalezy Ci na lotach lepiej zasil te konta bo faktycznie oni sa kryci i bilety przepadna jesli nie uiscisz podatku
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 11 Lip 2012 09:10 
Awatar użytkownika

srebrny
OK
dzięki za info
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 11 Lip 2012 09:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Wg mnie możesz zostawić na zero. Ryan obciąży kartę i tak i po prostu na koncie karty powstanie debet (był na forum tutaj przypadek gdzie bodajże Norwegian zablokował środki na pare tyś.), którego i tak nie będziesz musiał spłacać - jedynie jakbyś nadal chciał tą kartą kupować.

#69 PostWysłany: 11 Lip 2012 10:24 
Awatar użytkownika

srebrny
też gdzieś czytałem, że komuś jakaś linia lotnicza zablokowała środki na prepaidzie i powstał debet, ale czy to fakt czy kolejna urban legend to nie wiem
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 11 Lip 2012 11:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Wystarczyło wyszukać "Norwegian" na forum:

viewtopic.php?f=181&t=10769
http://www.imagebam.com/image/d9aafa177862940

#71 PostWysłany: 11 Lip 2012 11:21 
Awatar użytkownika

srebrny
ja akurat mówiłem o innym przypadku a nie o norwegianie
ktoś posta spłodził w komentarzach na f4f z tego co pamiętam
swoją drogą ciekawe co dalej jak ma się debet, czy są jakieś prawne/inne instrumenty dochodzenia kasy przez bank
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 13 Lip 2012 22:07 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 109 870
Pasażerowie, którzy zdecyduja się nie zapłacić dodatkowej kwoty, będą mogli zrezygnować z lotu i uzyskać pełny zwrot kosztów za niewykorzystany lot, muszą jednak zrobić to przed niedzielą 15 lipca 2012 <-------- zmienili datę wcześniej było 13 lipca. Raczej nie chodzi o to, że sie nie wyrabiają z robotą "papierkową" bo tyle osób sie wycofuje :)
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 14 Lip 2012 11:14 

Hej,
moi rodzice lecieli w czwartek z Girony do Rzeszowa, bilety kupilem im ponad miesiac temu. Nie dostałem żadnego maila, nie musieli niczego dopłacać. Bilety kupiłem przez kogoś z allegro i być może jego karta została obciążona.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 14 Lip 2012 11:26 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
jacek69 napisał(a):
I prawidłowo, bo mowa o podwyżce opłat w Madrycie i Barcelonie, nie Gironie ;)

Podwyżki obejmują całą Hiszpanię, jedynie w Madrycie i Barcelonie są już absurdalnie wysokie (pod 10E), kiedy w reszcie kraju nie przekraczają 2E.

#75 PostWysłany: 14 Lip 2012 12:59 

pooor napisał(a):
Pasażerowie, którzy zdecyduja się nie zapłacić dodatkowej kwoty, będą mogli zrezygnować z lotu i uzyskać pełny zwrot kosztów za niewykorzystany lot, muszą jednak zrobić to przed niedzielą 15 lipca 2012 <-------- zmienili datę wcześniej było 13 lipca. Raczej nie chodzi o to, że sie nie wyrabiają z robotą "papierkową" bo tyle osób sie wycofuje :)

Czy może ktoś to jeszcze potwierdzić, bo żadnej informacji na e-maila nie dostałem o przedłużeniu terminu do 15 lipca??? Wysłałem wniosek o zwrot wczoraj 13 lipca, myślicie że to zaakceptują? Kiedy można spodziewać się jakiś informacji od Ryanair??
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 14 Lip 2012 13:03 

U mnie pisało że Ryanair ma 5-7dni czas na obsługę zlecenia zwrotu + dodatkowo bank może do 7dni zwlekać nim oddadzą wpłaconą kwotę. Jednak po 3dniach w sobotę dostałem zwrot za dwa bilety. Co do grosza ale to z powodu że opłata była w złotówkach (Lot Krk-Malta).
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 14 Lip 2012 14:12 

A co z terminem 15 lipca???
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 14 Lip 2012 14:19 

jacek69 napisał(a):
Użyłem skrótu myślowego, oczywiście podwyżki dotyczą (prawie) całej Hiszpanii, ale poza tymi dwoma miastami (i bodajże wyspami), nie mają wpływu na cenę biletu/wynik finansowy i związane z tym dopłaty/anulacje lotów.

Girona 40 centów podwyżki, wyspy też mało - ok 1,80 Euro podwyżki.
Tylko Madryt i Barcelona El-Prat podwyżki około 10 Euro

matys napisał(a):
A co z terminem 15 lipca???

Jeżeli bilet kupiłeś po 1 Lipca niczego nie dopłacasz, jeżeli przed dopłacasz odpowiednią sumę.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 14 Lip 2012 14:25 

Z tym 15 lipca to chodzi mi o to czy termin do którego można składać wniosek o zwrot i anulowanie rezerwacji to 13 lipca czy 15 lipca jak ktoś napisał? ja wniosek złożyłem 13 lipca
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 14 Lip 2012 14:29 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 109 870
Czas na złożenie wniosku max do 15 lipca
http://www.ryanair.com/pl/notices/gops/ ... _tax_pl-GB
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 152 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 25 gości