Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 62 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: 5 dni w Stavanger
#41 PostWysłany: 30 Lip 2012 11:00 

shi napisał(a):
Tych, ktoroch zwiedzanie nie interesuje to od razu im polecam z flybusena isc na prom, 44 nok w jedna strone. Prom plywa caly czas, tam i z powrotem jak sie dowiedzilismy pozniej. Nasz startowal ok 13:40, plynie toto 40 min. Na miejscu do dalszej trasy zachecil nas taxowkarz oferujac przejazd za 250 nok, czyli 50 za lebka. Taniej niz tide czy borreal. Bialy bus, obok niego reklama 50 nok pulpit rock. Z powrotem tez mial nas odwiezc, prosil tylko o kontakt 20 min wczesniej, jak kumpel sie pozbiera i znajdzie wizytowke wkleje nr.

TaxiBussen L-41 Atle Farbrot Bjorlo - Telefon 47 50 60 50
 Profil Relacje PM off  

Petra, Wadi Rum i Morze Martwe 😍 Roadtrip przez Jordanię za 759 PLN 🚗 Petra, Wadi Rum i Morze Martwe 😍 Roadtrip przez Jordanię za 759 PLN 🚗
Czy tak wygląda raj na ziemi? 😍 Podróż na Malediwy za 4735 PLN 🌴 Czy tak wygląda raj na ziemi? 😍 Podróż na Malediwy za 4735 PLN 🌴
#42 PostWysłany: 08 Sie 2012 14:26 

Wyjazd tuż, tuż...
Mam kilka jeszcze pytań:
czy płynąc/jadąc do Tau/Preikestolen ten bilet w dwie strony może byc do realizacji na dwa dni? Tzn, jednego dnia docieramy na miejsce, śpimy, wdrapujemy się i drugiego wracamy?
Czy jeśli wcześniej wysiadamy na campingu, aby się dostać na parking rano możemy w ramach tych samych biletów skorzystać?
Czy ktoś był z namiotem z dziećmi i spał na "dziko", czy lepiej właśnie na campingach?
W pobliżu lotniksa, czy ktoś korzystał z campingu, czy wszyscy bardziej plażowo...?
To tyle....a i czy jakieś ubezpieczenie jest potrzebne, tudzież dobrowolne jakie warto mieć?
I jeszcze czy komuś nie doleciał bagaż...lecimy z Gdańska z dziećmi, a w bagażu będzie namiot i śpiwory..;)
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 08 Sie 2012 14:41 
Awatar użytkownika

Loty: 47
Kilometry: 58 916
bauma napisał(a):
czy płynąc/jadąc do Tau/Preikestolen ten bilet w dwie strony może byc do realizacji na dwa dni? Tzn, jednego dnia docieramy na miejsce, śpimy, wdrapujemy się i drugiego wracamy?
Raczej nie ale jak kupisz 2 oddzielne w jedną stronę to nie wychodzi dużo drożej ;)

bauma napisał(a):
Czy ktoś był z namiotem z dziećmi i spał na "dziko", czy lepiej właśnie na campingach?
Ja w lipcu widziałem ludzi którzy rozbili namiot już na górze, przed Preikestolen (zaraz przy takich dwóch jeziorkach).

#44 PostWysłany: 10 Sie 2012 12:24 

bauma napisał(a):
To tyle....a i czy jakieś ubezpieczenie jest potrzebne, tudzież dobrowolne jakie warto mieć?

1 część: nie jest potrzebne
2 część: zawsze warto mieć ubezpieczenie, zwłaszcza, że za całość zapłacisz mniej niż zgrzewkę piwa w norwegi :) my na wknd płaciliśmy bodaj 9 PLN od osoby, niestety nie pamiętam co w sobie zawierało.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 10 Sie 2012 18:47 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 105 908
pytanie z innej beczki - czy komuś udało się nocować w Stavanger przez CS lub HC - bo na razie dostałam 9 odmów..

Nie wiem, czy Norwegowie jakoś niechętnie na tą ideę patrzą bo 2 lata temu z Oslo też miałam taki problem.

#46 PostWysłany: 10 Sie 2012 20:46 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
Gdyby niechętnie patrzyli na ideę to chyba by się nie rejestrowali w CS? Może coś nie tak z profilem, może czymś nie pasisz?

#47 PostWysłany: 10 Sie 2012 21:09 
Awatar użytkownika

nrm napisał(a):
Gdyby niechętnie patrzyli na ideę to chyba by się nie rejestrowali w CS? Może coś nie tak z profilem, może czymś nie pasisz?

dzięki CS spałam już 7 razy więc chyba z moim profilem jednak ok.

#48 PostWysłany: 10 Sie 2012 22:58 

Ja znalazłam csa w Oslo po 1,5 h, a w Stavanger po kilku godzinach.
Nie ma reguły - wszystko zależy od tego, czy jest sezon urlopowy [mają pełno rezerwacji lub sami podróżują], czy nie mają innych planów typu odwiedziny rodziny lub remont, itp.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 16 Sie 2012 20:06 

mi tez było trudno znaleźć, może taka pora. jednak 2 osoby się zgodziły tylko nie wiedziały czy będą mogły w tym terminie ale mieliśmy być w kontakcie.
jednak koniec końców zdecydowałam się na ziomka z pobliskiej wyspy który sam zaproponował nam swój host. :)
lecę we wrześniu na początku, wiem że pora deszczowa itd, ale ze swojego doświadczenia wiem ze polskie tatry są piękne nawet w deszczu,t o chyba fiordy tym bardziej? ;)
doczekać się nie mogę...
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 18 Sie 2012 00:17 

Zbanowany
Kod:
Stavanger ma nową atrakcję turystyczną, jaką jest... darmowy autobus. Zero wydatków za przejazd, stąd nazwa linii - Nullen. Nullen także dlatego, że trasa zatacza koło wokół centrum miasta - przystankiem początkowym i końcowym zarazem jest Byterminalen (Holdeplass 15).

Autobusy linii Nullen, w odróżnieniu od pomalowanych na zielono pojazdów komunikacji miejskiej, są niebieskie - łatwo jest je zatem zidentyfikować. Kursują na liczącej siedem przystanków trasie: Byterminalen-Torget-Skagen-Holmen-Jorenholmen-Klubbgata-katedra Domkirken, skąd następuje powrót do głównego przystanku - Byterminalen. Odjazdy odbywają się co 10 minut, a niebieskie wehikuły krążą po ulicach Stavangeru od godziny 8.00 do 20.00 w dni powszednie i od 10.00 do 18.00 w soboty.

Projekt jest finansowany m.in. przez miasto Stavanger i ma charakter pilotażowy.

Image

Czy to jeszcze aktualne? Bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 19 Sie 2012 20:23 

Czy ktos probowal jechac na stopa ze Stavanger do Bergen? Bedziemy z chlopakiem tydzien we wrzesniu, przylot i odlot mamy w Stavanger, ale chcielibysmy pojechac do Bergen pozwiedzac. Czy ktos sie orientuje ewentualnie w cenach autobusow Stavanger-Bergen?
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 19 Sie 2012 23:39 

Za bilet autobusowy Stavanger-Bergen zapłaciłam tydzień temu 380 NOK.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 20 Sie 2012 00:24 

Ja wróciłem z Norwegii na stopa. Przejechaliśmy prawie 2000km w tym trasę Bergen-Stavanger. Generalnie nie jest cieżko, ale trzeba mieć duży zapas czasu (jak to na stopa), czyli wyruszyć wcześnie rano, nam trasa zajęła dwa dni, bo z Bergen wystartowaliśmy ok. 13:30 i skusił nas festiwal jazzu i śledzia w Hougesund (średnie miasteczko, generalnie nic ciekawego). Po drodze masz dwa promy. W Norwegii płaci się od ilości osób w samochodzie. Pierwszy prom (dla Was) kosztuje chyba 33NOK, drugi 55NOK, odpowiednio 20 i 40 min. Na pierwszym pani kierowczyni zapłaciła z nas na drugim zrobiliśmy to sami. Jak masz jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Podobno jest jakiś szybki prom między tymi miastami, który kosztuje 200NOK, ale to tylko zasłyszane od Norwegów, sam nic nie sprawdzałem.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 21 Sie 2012 08:59 

Wybieram się na Preikestolen w ostatni weekend września i ktoś mnie właśnie nastraszył, że prom Stavanger-Tau może nie kursować w okresie zimowym, czyli niby już pod koniec września. Wie ktoś może, czy to prawda?
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 21 Sie 2012 09:17 

To chyba nie może być prawda. Sprawdź na stronie przewoźnika www.norled.no. Jest tam rozkład promów ważny od 1 maja 2012 do 30 kwietnia 2013 r. Brak informacji o zimowej przerwie! Życzę Ci we wrześniu tak pięknej pogody, jaką my mieliśmy w ubiegłym tygodniu :P
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 23 Sie 2012 08:57 

Bardzo dziękuję! ;)
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 23 Sie 2012 22:39 

Zbanowany
=== Rejsy po fiordzie ===

*** rodne.no
bilety: 400NOK (dorosły), 300NOK (student)
czas: 3h
data: wrzesień - codziennie o 12:00, październik - środa-niedziela o 12:00
URL: http://www.rodne.no/Lysefjordsightseeing

*** norled.no
bilety: 360NOK (dorosły), bilet studencki brak
czas: 3h
data: wrzesień-październik (tylko soboty) o 12:30
URL: http://www.norledfjordcruise.no/event/d ... mid/207609
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 23 Sie 2012 22:40 

Zbanowany
Veni napisał(a):
Wybieram się na Preikestolen w ostatni weekend września i ktoś mnie właśnie nastraszył, że prom Stavanger-Tau może nie kursować w okresie zimowym, czyli niby już pod koniec września. Wie ktoś może, czy to prawda?

Skąd lecicie? My lecimy 29 wrzesień - 2 października z Gdańska
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 23 Sie 2012 22:58 

Zbanowany
Veni napisał(a):

*** TIDE (prom+autobus: 240NOK)
http://www.tidereiser.no/Rutetider-Pris ... eikestolen
=> kwiecień-wrzesień, a dokładnie:
Image

*** BOREAL (prom+autobus: 228NOK)
soboty: do 29 września (http://www.boreal.no/route-table-saturd ... ry847.html)
niedziele: do 30 września (http://www.boreal.no/route-table-sunday ... ry848.html)
poniedziałek-piątek: do 14 września (http://www.boreal.no/route-table-weekda ... ry846.html)

*** NORLED (prom)
codziennie od: 01.05.2012-30.04.2013 (http://www.norled.no/uploads/documents/ ... er_Tau.pdf)
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 06 Wrz 2012 22:30 
Awatar użytkownika

Hej,

Właśnie wróciłam ze Stavanger (2-5 września) i poniżej trochę przydatnych informacji:

1. Wyjazd na Preikestolen: prom Stavanger – Tau i autobus Tau – Preikestolenhytte (całość tam i powrót około 240 NOK). Droga na Preikestolen trwa bite 2 godziny w jedną stronę i nie jest to spacer po lesie – gdzieś w połowie drogi jest naprawdę trudne, strome i męczące podejście po kamieniach. Konieczne są górskie buty (moim zdaniem nawet niskie buty trekkingowe są niewystarczające, lepiej mieć buty trzymające kostkę), coś nieprzemakalnego (najlepsze foliowe peleryny), w plecaku zapas jedzenia i picia. Ja trafiłam akurat na złą pogodę – całą drogę (razem około 4,5 godziny) siąpiło albo padało, nieprzemakalna kurtka i trekkingi nie dały rady – wszystko było mokre. Na szlaku było tak mokro, że w niektórych miejscach nie dało się przejść aby nie mieć mokrych butów, a na ścieżkach zrobiły się wodospady. Na dole jest mały kiosk/sklep – widziałam, że ludzie szli się tam ogrzać i wysuszyć ale nie byłam w środku bo akurat tyle co zeszłam to podjechał autobus do Tau. Promy i autobusy są tak zorganizowane, że drugi nie odjedzie jeśli pierwszy nie podjedzie.
2. Tanie sklepy – Kiwi, Rema 1000, Coop – ale ceny i tak norweskie ;). W Kiwi można upolować chleb za 6 NOK, bardzo dobry . Uwaga, w niedzielę sklepy są pozamykane, otwarte były tylko sklepy sieci Seven-Eleven (coś pokroju naszej Żabki). Polecam zabrać kabanosy i czekolady z Polski 
3. Jeśli ktoś ląduje na Sola Airport to jest możliwa przesiadka na około 30 minut (lecąc tylko z podręcznym) – wychodząc z samolotu trafia się na ludzi, którzy stoją w kolejce do bramek. Mając kilka godzin czasu warto przejść się na plażę Sola Beach – 20 minut z lotniska. Na lotnisku można spać – nie jest zamykane na noc.
4. Polecam rejs promem po Lysefjord! – start w miejscowości Lauvvik, dopłynięcie do Lysebotn i powrót do Lauvvik – całość około 3 godzin. Prom NORDLED, 89 NOK w jedną stronę – ale dla widoków naprawdę warto. Prom nie zatrzymuje się przy największych atrakcjach (Preikestolen i Kjerag), dopływa jedynie do wiosek po drodze, jeśli wcześniej telefonicznie zgłosi się chęć wsiadania (to są przystanki na żądanie). Prom płynie szybko i dosyć wieje 
5. Można próbować stopa – dzięki temu zaoszczędziłam około 230 NOK . Norwegowie są otwarci, pomocni i uśmiechnięci. Wszyscy mówią po angielsku w stopniu co najmniej średnio-zaawansowanym.
6. Wrzesień jest porą deszczową – praktycznie pada albo siąpi cały czas. Dużo łąk i wrzosowisk w górach było po prostu zalanych wodą (ciężko z rozbiciem namiotu), żeby namiot nie przemókł polecam folię malarską pod i na namiot. Osobiście we wrześniu wybrałabym CS zamiast namiotu.
7. Warto powłóczyć się po starym mieście w Stavager, klimat niesamowity. Polecam odwiedzić też katedrę, w tygodniu 16-19 jest wstęp wolny.
8. Warto mieć ze sobą jakieś NOK ale praktycznie wszędzie można zapłacić wypukłą kartą.
9. W Stavanger, przy porcie, jest Intersport – można zaopatrzyć się w butle z gazem.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 62 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości