Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Faro/Portugalia
#41 PostWysłany: 16 Cze 2012 02:11 

niebieski
Co sądzicie o tych mieszkaniach:

http://www.airbnb.pl/rooms/401289
http://www.airbnb.pl/rooms/495104

I ogólnie o samej miejscowości - Armação de Pêra. Czytałem że miasto nudne, brzydkie i nowe ale dla turystów idealne, bo ma piękne plaże. Potwierdzi ktoś?

Czy jest jakiś temat o AirBnb.pl bo mam kilka pytań odnośnie rezerwacji?
 Profil Relacje PM off  

Hawaje czekają! Loty do Honolulu z Berlina od 2761 PLN. Także na majówkę Hawaje czekają! Loty do Honolulu z Berlina od 2761 PLN. Także na majówkę
Wycieczka do Asturii: loty do Hiszpanii Lufthansą z 4 miast od 509 PLN Wycieczka do Asturii: loty do Hiszpanii Lufthansą z 4 miast od 509 PLN
#42 PostWysłany: 23 Cze 2012 12:09 

Początek czerwca spędziłem na Algarve. Lecieliśmy z Łodzi przez Rygge (nocka) do Faro.
Powrót jeszcze bardziej skomplikowany - z Faro do Madrytu (zwiedzanie miasta + nocka na Barajas), z Madrytu do Bergamo 2,5 godz na przesiadkę) i z Bergamo do Łodzi.
Nocowanie na lotnisku, pomimo wieku sprawia mi wciąż więcej przyjemności niż kłopotu ;)
W Portugalii wypożyczyliśmy na lotnisku autko, którym łącznie zrobiliśmy ponad 750 km zwiedzając południowe
oraz zachodnie wybrzeże.
Jeżeli ktoś ma ochotę - zdjęcia z tego wyjazdu znajdziecie na: http://www.jarek-jasinski.pl/portfolio/fotografia-turystyczna/Portugalia/.
Serdecznie zapraszam !

Image
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 12 Lip 2012 23:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Lecę w sierpniu (5 osób) do Portugalii organizując wyjazd połączony ze zwiedzaniem i wypoczynkiem. Moim celem było wynajęcie samochodu w Porto na lotnisku i zwrot w Faro na lotnisku. Niestety ku moim zdziwieniu GoldCar ma następujący zapis:

Kod:
In the Canary Islands the One-Way is only available between the offices of Tenerife North and Tenerife South. This service is not available for the rest of the island offices.

One way are also not possible in Faro (Portugal) office.

Co powoduje, że moje plany dotyczące zwrotu w Faro legły w gruzach, a przy 5 os. wynajem samochodu to już jest bardzo korzystna opcja.

Czy znacie może inną wypożyczalnię, gdzie mógłbym zrealizować swój plan? Oczywiście zależałoby mi raczej na tańszych wypożyczalniach.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 12 Lip 2012 23:59 

niebieski
Spróbuj np. www.carhire3000.com
peter7712 lubi ten post.

#45 PostWysłany: 16 Sie 2012 10:25 

Planuję wyjazd do Algarve i mam właśnie jestem na etapie szukania hotelu.Poszukuję hotelu o dobrym standardzi żadnych apartamentów czy hoteli klasy 2* lub 3*,minimum 4*,dla 3 osób z wyżywieniem HB,najlepiej blisko plaży cena za dobę nie gra większej roli ale chciałbym się zmieścić w 165-175 Euro za dobę.Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 16 Sie 2012 12:13 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
kamikadze22 napisał(a):
Planuję wyjazd do Algarve i mam właśnie jestem na etapie szukania hotelu.Poszukuję hotelu o dobrym standardzi żadnych apartamentów czy hoteli klasy 2* lub 3*,minimum 4*,dla 3 osób z wyżywieniem HB,najlepiej blisko plaży cena za dobę nie gra większej roli ale chciałbym się zmieścić w 165-175 Euro za dobę.Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Poszukaj na hotels4u.com

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 16 Sie 2012 12:46 
Awatar użytkownika

niebieski
albo travelrepublic.co.uk możesz tam zdefiniować formę wyżywienia.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 17 Sie 2012 14:00 

Loty: 2
Kilometry: 9 598
niebieski
Najtańsze a wcale nie najgorsze wypożyczalnie w Portugalii to Guerin i Budget. Nie mają żadnych udziwnień a ceny często 20-30% tańsze niż w Hertzie.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 26 Paź 2012 17:20 

Ktoś polecał wypożyczalnię Interrent - akurat z niej korzystałem.

Radzę uważać na następujące rzeczy:
- biuro firmy nie jest na lotnisku, dowozi do niego bus Interrentu, niektórzy mają kłopot ze zlokalizowaniem go na lotnisku
- w biurze potrafi być 1 osoba na np. 15 klientów (należy brać zapas czasowy)
- bez uprzedzenia przy braniu samochodu firma żąda kaucji ok. 1000 euro - oczywiście 99% osób nie chce blokować tak dużej kwoty, więc pan oferuje jej obniżenie jeśli wykupi się ubezpieczenie w wysokości kilka euro/dzień (robi to różnicę kiedy bierze się samochód za 10 euro/dzień)
- część zachodnich turystów w sieci jest zaskoczona polityką paliwową: dostaje się pełny bak, oddaje pusty (przy wynajmie ponad 5 dni); niewykorzystane paliwo nie jest refundowane; zatankowane przez firmę paliwo jest minimum 10 eurocentów droższe niż średnia cena paliwa na przeciętnej stacji benzynowej
- największy dramat ma miejsce przy próbie oddania samochodu rano przed samym lotem - firma w ogóle nie przejmuje się np. kolejką 15 osób, które mają lot za 2 godziny (a lotnisko w Faro bywa bardzo zatłoczone) i potrafi obsługiwać je za pomocą jednego człowieka, także tu zalecam wielką ostrożność
- obywatel Niemiec, który rezerwował samochód przez internetowego pośrednika i wylądował w Interrencie, dostał zupełnie inny samochód niż zamawiał (dużo mniejszy), ja zresztą też dostałem inny (akurat nieco większy)

Firma reklamuje się jako bardzo tania, ale w praktyce wypożyczenie samochodu za 6,99 (czy ile tam deklarują) wymaga szeregu warunków, których raczej nie chcemy spełniać (typu np. dzienny limit kilometrów).

Z plusów samochód był praktycznie nowy, bez zarzutu, w znakomitym stanie, a opisane okoliczności dotyczyły w dużej mierze osób spotkanych w biurze Interrentu :)

Także nie odradzam definitywnie, ale radzę uzbroić się w wiedzę, cierpliwość i przygotować się na przeprawę.

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 30 Paź 2012 22:20 

Ja natomiast polecam tę firmę bo:
-można wcześniej było się dowiedzieć, np. mailując z nimi, że biuro nie znajduje się na lotnisku bezpośrednio (Faro)
-warto wykupić pełne ubezpieczenie w razie stłuczki itd., wtedy nie płaci się tej kaucji
-ja brałem pełny bak i miałem oddać pełny bak, warto czytać warunki umowy
-jak komuś się śpieszy, lepiej przyjść wcześniej
-auto się wypożycza na na klasę auta, a nie na konkretny model
-limit kilometrów jest faktycznie, chyba 200km/dzień, ale nawet dokupując sobie wcześniej dodatkowe kilometry, wychodzi taniej, niż u innych

Warto wziąć pod uwagę, że jest to taki ryan air lub wizz air wypożyczalni samochodów, dlatego za tę cenę nie należy oczekiwać tutaj nie wiadomo czego, tyczy się to również obsługi. I warto czytać dokładnie regulamin przed wypożyczeniem auta.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 09 Sty 2013 15:07 

Hi guys,

Polecam odwiedzić: www.economycarbooking.com It `sa wielkie firmy wypożyczalnia samochodów. Mają duży wybór samochód + dodatkowy sprzęt. Obsługa klienta jest jednym z najlepszych na świecie! Polecam! Check out: economycarbooking.com
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 27 Mar 2013 21:11 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Jak Faro ma się cenowo do Lizbony i Porto?
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 27 Mar 2013 23:40 

Mam wyjazd na tydzień majówka najlepsza okolica na tydzień pobytu czy w pobliż Lagos czy bliżj Faro? Co polecacie.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 08 Maj 2013 21:24 
Redaktor F4F

Czy dobrze widzę, że bus z Sewilli do Faro http://www.eva-bus.com/novo/index.php?lang=uk w maju odjeżdża tylko dwa razy dziennie? O 7 rano i 16 czasu hiszpańskiego?
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 08 Maj 2013 22:26 

ciacho_majonez napisał(a):
Czy dobrze widzę, że bus z Sewilli do Faro http://www.eva-bus.com/novo/index.php?lang=uk w maju odjeżdża tylko dwa razy dziennie? O 7 rano i 16 czasu hiszpańskiego?

Dobrze, z małymi wyjatkami nigdy nie kursował częściej niż 1/2 razy na dobę.

Powinno być jeszcze nocne połaczenie ok po 23, sprawdź alsa.es

Możesz też dojechać do Ayamonte, potem prom na drugi brzeg i pociąg lub lokalny bus z Vila Real s/Antonio do Faro.

darek
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 08 Maj 2013 22:57 
Redaktor F4F

Hmm, może to jest jakiś pomysł. Wiesz skąd dokładnie odjeżdża ten alsa bus? Można kupić bilet u kierowcy?
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 11 Maj 2013 17:57 

ciacho_majonez napisał(a):
Hmm, może to jest jakiś pomysł. Wiesz skąd dokładnie odjeżdża ten alsa bus? Można kupić bilet u kierowcy?

Wszystko masz na stronie ALSA.es. Z Praca de Armas.

darek
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 16 Cze 2013 00:36 
Awatar użytkownika

Loty: 79
Kilometry: 145 385
Hej. ;)

Pod koniec października planuję sobie zrobić kolejnego małego eurotripa z CS-em. Punktem najważniejszym byłoby Faro i oczywiście Algarve.
No i moje pytanie brzmi - czy jest sens lecieć tam ok. 25.10? Jaka będzie temperatura powietrza, wody? Planuję na Portugalię ok. 3-4 dni.
Myślę jeszcze o początku października, ale nie wiem czy dam radę.
Wszelkie wskazówki mile widziane. :)

6 months hitch-hiking through India-Nepal & Southeast Asia
2 months volunteering on paradise island in Cambodia
6 months hitch-hiking through South America
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 16 Cze 2013 01:10 

Październik jak najbardziej tak. Jest wtedy nadal bardzo ciepło, a turystów już znacznie mniej. W samym Faro nie ma zbyt wiele atrakcji, więc raczej wybrzeże, np. Albufeira i słodki wypoczynek.

Do zwiedzania polecam Lizbonę i pobliską Sintrę z siedmioma pałacami. Naprawdę warto. Bilet z Faro do Lizbony to wydatek ok. 15 euro w jedną stronę.

Odpowiadając na pytanie kolegi powyżej, nie można kupować biletu o kierowcy. Tylko w internecie lub kasie. My nacięliśmy się w maju, bo o 1 kasa była już nieczynna i przyszło nam czekać do 6 na kolejny kurs.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 16 Cze 2013 17:46 
Redaktor F4F

Październik nawet bardziej niż maj lub kwiecień. Pogoda powinna być wtedy lepsza, turystów na pewno mniej.

Jedna uwaga co do CS w popularnych miejscach tusystycznych, nie tylko w Algarve: jest tam stosunkowo mało użytkowników, a nawet poza sezonem wielu turystów. Więc warto mieć plan B, jeśli okaże się, że jednak nie będzie chętnych do przehostowania.

Z drugiej strony w Portugalii można znaleźć naprawdę tanie noclegi :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości